Hundkurs

Hej hej!
Idag är det hundkurs uppstart, lydnad steg 1 heter kursen, det skall bli görskoj! Rickard skall vara med och titta..Kursen gå rvi hoss hundfixaren i väst (www.hundfixarenivast.se) . Men först så skall jaga och Rickard åka och kolla på ett par jeans till honom och så blir det nog en snabb fika om vi känner varandra rätt hahaha...

Blodsocker på 3.5 imorse efter hundpromenad, gissa om dem sista stegen hem var tunga o ta hehe;)

Kram på er!

P.s Ikväll kommer update om vad vi lärde oss påå hundkursen..

Äntligen fredag!!

Hejsan!
Idag är det dagen alla väntat på, freedag!!:)

Har precis haft psykologilektion, ganska intressant faktiskt! Jag läser om det kognitiva perspektivet..

Igår pratade jag med min gammla klasskompis sedan 9:an, hon skall bli mamma! Gud vad spännande, du kommer bli en jättebra mamma gumman! Kommer bli världes bästa Linda barnvakt!! hihihi...

Tänk egentligen vad mycket det är som förändras genom åren, jag har hund, helena pluggar på chalmers, har två vänner som skall ha barn, en kompis som är i USA, henke har varit på Hawaii. Jaa det är ju hur mycket spännande saker som helst som händer...Skall bli spännande att se hur allas liv ser ut om 10 år!

Kramar Linda

17.4

fan fan fan 17.4 precis innan jag skall sova, vågar inte somna än förän man vet om det är på väg upp eller ner......Vad gjorde jag för fel? åt jag något jag inte borde? (hmm nej det gjorde jag inte), blev jag frustrerad över något? (nej det blev jag verkligen inte, har ju myst med underbara Shiva och tagit en mysig kvälls promenad), har jag suttit mycket still? Neej det har jag inte har ju gått i över en timme i alla fall nu på kvällen..Tog jag insulin till kvällsmaten? JAA det gjorde jag..

Hur kan det gå fel när man gjort det rätt?????

//frustrerad Linda

hjälpa någon som inte vill bli hjälpt?

Många med diabetes går igenom perioden "jag vägrar ha diabetes och är som alla andra", problematiken är ju att du är som alla andra bara du tar ditt blodsocker och insulin samt håller ett litet vakande öga.

Jaa frågan är hur man hjälper den personen som är i det stadiet och totalt struntar i diabetesen, som anhörig blir man säkert helt mållös och vet inte alls åt vilket håll man skall dra..Det bästa tror jag är att INTE lägga sig i för mycket det är då man bygger på sin teori om att jag är inte sjuk det är bara alla andra som gör mig sjuk. Finns en bra diabetessjuksköterska som verkligen kan sin sak och inte bara är medecin kunnig utan också kan ta ungdomar, annars kan ni lika gärna strunta i det..

Vill hon/han skaffa pump, då har man ju i alla fall med all säkerhet bas insulinet i sig. 

 Tipsa om hemsidor och bloggar, www.ungdiabetes.se , www.vipdip.se, attlevameddiabetes.blogg.se camilladiabetes.blogg.se 

Försök få till att komma på diabetesläger och diabetesträffar, det hjälper så himla mycket enligt mig, man får träffa andra som har diabetes under roliga former och ALLA tar blodsocker och insulin till maten inte bara jag.. 

Var öppen med att du ser problemet, fråga om vad personen anser är en bra lösning blir h*n arg låt h*n bli det och ta upp det någon annan gång, personen vet ändå att du är medveten om problemet, försök peppa viktigt som tusan!

Maila gärna om ni har något sådant problem ni behöver stöttning med: barknertz.linda@gmail.com

Nu skall jag gå ut med Shiva!

Kram på er alla underbara bloggläsare!


Tips!

Hej hej!
Jag måste bara tipsa er om denna tävlingen, det var här jag vann stipendiet på 50.000 kronor och köpte Shiva. För att ansöka går du in på http://www.bayerdiabetes.se/ är säker på att du kommer hitta sedan hur du skall göra=)

Om drömfonden simplewins

Har du diabetes? Eller är du kanske med i en förening eller organisation som arbetar för och med personer med diabetes? Har du dessutom en dröm som du vill förverkliga?
Då är drömfonden
simplewins rätt för dig!

Bayer AB delar två gånger om året ut upp till 50 000 kronor till en lycklig vinnare. Med hjälp av ekonomiskt stöd från Bayer kan din dröm om att t.ex. gå en klättringskurs, bli "mästerkock", ordna en diabetesdag för barn eller möta en kändis förverkligas. Låt inte diabetes hindra dig från att uppfylla dina drömmar!

Vem kan delta?
Tävlingen är öppen för alla svenska medborgare över 18 år. Om du är yngre än 18 år krävs medgivande från dina föräldrar.

Dessutom måste du antingen:
a. Själv ha diabetes, eller
b. tillhöra en förening eller organisation som arbetar för och med personer med diabetes.

Så här deltar du i tävlingen:
Fyll i ansökningsformuläret online eller ladda ner en ansökningsblankett och skicka den till oss med posten senast den 30 mars för vårens stipendium alternativt den 30 september för höstens stipendium.

Din ansökan ska innehålla:

· En bra beskrivning av din dröm, och bakgrunden till varför drömmen är viktig för dig.

· Svar på hur det hjälper dig att genomföra din dröm genom att ha bra blodsockerkontroll.

· Beskrivning av vilka positiva effekter det skulle få för dig, din diabetes och din omgivning, familj och vänner, om din dröm gick i uppfyllelse.

· Beskrivning av hur du vill genomföra din drömaktivitet.

· Beskrivning av när aktiviteten kan påbörjas och hur lång tid aktiviteten beräknas pågå (drömmen måste kunna påbörjas inom tolv (12) månader efter att priset har utdelats).

• En kostnadsbudget där du specificerar de olika kostnaderna som drömmen omfattar.  Premien som utdelas (upp till SEK 50.000:-) baseras på denna budget.

Med ungefär 300-500 ord berättar du för oss om din dröm och varför just din dröm ska stödjas av oss.

Såhär fungerar tävlingen:
Bland alla ansökningar som Bayer AB mottar väljer en oberoende jury bestående av diabetessjuksköterskor m.fl. ut 3-5 drömmar som går vidare till final. Dessa finalistdrömmar publiceras på den här sidan och deltar automatiskt i en Internetomröstning som pågår i en månad. Finalisterna får gärna berätta för andra om sina drömmar för att få fler röster. Den dröm som har flest röster när omröstningen avslutats utropas till vinnare.

Ansökningsdatum och Internetomröstning

Bayer AB arrangerar två tävlingar om året. Här ser du de sista ansökningsdatumen med respektive omröstningsdatum.

Sista ansökningsdatum:      Internet-omröstning: 
2008-03-30                        2008-04-15- 2008-05-15
2008-09-30                        2008-10-15- 2008-11-15

Tävlingsreglerna hittar du här.

Vad drömmer du om?

Delta i tävlingen

Till ansökningsformuläret - http://www.bayerdiabetes.se/Bayer/templates/DreamFundApply.aspx?id=159&epslanguage=SV

Läs också:


Tävlingsregler - http://www.bayerdiabetes.se/Bayer/templates/GeneralContent.aspx?id=135&epslanguage=SV - -

Godmorgon!

Hejsan alla bloggläsare!

Hoppas allt är bra med er!

Själv har jag precis haft projekt och företagande, min grupp var lite splittrad idag eftersom alla var sjuka utan jag SUUCK:P Men men:)

Idag skall jag vara barnvakt läääänge ända till 20:10, har ni några bra tips hur man aktiverar en 2 och 4 åring?

Nu skall jag snart ha engelska C lektion...

Kram på er!

Äntligen är även denna dagen slut hihi

Hej hej!

Nu ligger jag i min väldigt väldigt efterlängtade säng och myser med Shiva och en Semla hihi aa kan ni tänka er diabetiker och semla fy skäms! haha nämen jag var sugen och det fanns en även till mig så då tog jag den mer var det inte med det,nu skall bara blodsockret bli ok också, märkte nu att jag inte orkade en hel semla det blev en halv, tur att jag inte hade hunnit ta insulin till en hel då hade det inte blivit en rolig natt..Vaknätter är något som är otroligt jobbigt men ett måste enligt mig, blodsockret får inte sjunka, blodsockret får inte bli för högt...Suck vad mycket det är att hålla reda på...Ibland saknar jag tiden då mamma och pappa höll reda på allt..Men så är det ju att bli äldre!

När vi hade varit på krogen förra helgen då fick jag också ha vaknatt, trogna Rickard stod ut med att jag kollade blodsocker varje timme...Tack Älskling!

Idag har i alla fall diabetes tjejgruppen varit här, det var riktigt trevligt måste jag säga. Vi jobbade på med tidningen men det blev mkt tjattrande också hihi det är ju så det skall vara!!Tidningens namn kommer vara DBT och kommer innehålla reportage, roliga bilder med citat och spännande forskningsartiklar, Jag lovar att ni kommer få ett litet smakprov när den börjar närma sig färdig, så ni kan ju se er som VIP läsare hihi=) En tanke var att vi skulle ringa en jornalist och fråga om vi kunde få trycka upp den i några exemplar..vad tror ni?

Många har frågat mig hur det kan finnas sådana träffar här i Kungsbacka och det är helt enkelt att vi i föreningen tog kontakt med barnmottagningen och la ut lappar där om första träffen vi skulle ordna för tjejgruppen och det var att vi skulle träffas på ett Café och fika, super mysigt! och det kom 6 eller 7 tjejer tror jag vi satt nog och tjatade om allt och inget i typ 2,5 timme, underbart! Sedan på den träffen bestämde vi att vi skulle ha nästa månads aktivitet att gå på Liseberg och så har det bara fortsatt, såhär har schemat sett ut för tjejgruppen:

1:a gången: Fika på ett Café
2:a: Liseberg
3:eTacokväll hos mig, vi träffades lagade tacos och åt tacos tillsamans.
4:e Projekt tidning startades
5:e Vi var på musikal High school musical
6:e Bowling!

Kul va=)

Det är inte så svårt som det verkar men någon måste ta tag i det och vara iniativtagaren sedan vanligtvis så hänger dem andra på!


Fick ett tips idag om denna lilla makapär, Freestyle Navigator, kontunerlig blodsockermätare som mäter genom blodet och man kan följa sitt värde hela tiden, tycker sådant är så grymt bra faktiskt, själv är jag ju ganska glömsk när det gäller att kolla blodsocker. Vad tror ni om den? Se bilden nedan...
 Skall på arbetsintervju nästa vecka måste ordna med lite referenser och sådant, görskoj att det kanske ordnas med ett arbete till lilla mig=).


Kram på er!


Tjejgrupp

Hejsan allihoppa!

Hoppas allt är bra!

Idag skall diabetestjejgruppen träffas hemma hos mig och göra färdigt projekttidning som vi håller på med. Undra om det är många som har skrivit sina artiklar och reportage hehe...Men tror det kommer bli en kanonfin tidning. Tjejgruppen är så jäklaviktig tycker jag man måste få se att det finns fler än "sig själv" som har diabetes.

Tidningen kommer först och främst bli en nättidning men sedan kanske man kan ta kontakt med lokaltidningen här i Kungsbacka och se om vi kanske kan få några exemplar tryckta. Det skulle jag vilja säga är en grymt bra sak med att ha diabetes man får faktiskt väldigt många chanser att göra något som är bra och roligt som vårat projekt "Diabetestidningen", just nu har den inte något namn men vi får la se hehe...

Ha det så bra Många Kramar från Linda

Info från gbg diabetesförening

Hejsan!
Här kommer lite info från göteborgs diabetesförening, vad som händer där:

5 februari    Träff för far- och morföräldrar klockan 18-20. Mötet hålls av en mormor till en 7-årig diabetiker och kommer framför allt att vara en diskussionsstund, samt information om hur man kan hjälpa sina barn och barnbarn när det gäller diabetesen (att våga vara barnvakt, info om mat m.m.). Man behöver inte vara medlem. Anmäl deltagande till kansliet:
031-711 69 54.
 
18 februari    Träff för föräldrar kl. 18.30. En chans för föräldrar till barn med diabetes att tala om allt som rör diabetes, samt lära känna andra i samma situation. Det finns också möjlighet att planera in aktiviteter för barnen.
 
25 mars    Kalasmat för barn med diabetes kl. 18.30-20.30. Temakväll med Katarina Hesselgran, utbildad friskvårdsrådgivare med typ 1-diabetes och tvåbarnsmamma. Hon kommer att tipsa om god mat som barn tycker om och som håller blodsockret på en bra och stabil kurva. Anmäl deltagande till kansliet: 031-711 69 54.
 
1 april        Träff för föräldrar kl. 18.30. En chans för föräldrar till barn med diabetes att tala om allt som rör diabetes, samt lära känna andra i samma situation. Det finns också möjlighet att planera in aktiviteter för barnen.
 
(Maj            Om intresse finns träffas vi och spelar brännboll i Slottsskogen.)
 
(Augusti        Om intresse finns träffas vi och paddlar kanot.)
 
 
 
Samtliga av dessa aktiviteter hålls på kansliet på Bomgatan 7 i Göteborg (en hållplats söder om Lisebergs södra ingång) och är gratis för medlemmar (träffen för far- och morföräldrar är gratis utan krav på medlemskap). Medlemskap kostar 290 kronor per år. Information om föreningen finns på www.diabetesgbg.se. Där finns även pdf-versioner av vår tidning, där man kan läsa om vad vi har gjort under det senaste året. (skrivet utav Malin Öberg)

MVH
Linda

Onsdag

Hejsan alla bloggläsare!
Hoppas ni har en bra dag!
Själv sitter jag här i skolan och borde ha stylistlektion men läraren var sjuk så här sitter jag och sitter..Stylistkursen är slut nästa vecka det har varit väldigt roligt att lära sig sminka och olika metoder, se nedan vilka fräcka saker vi lärt oss (allt är givetvis bara smink)
:        coolt va=)

//Linda

voff godnatt
GOD NATT SÄGER SHIVA MED ETT VOFF!!!

Fråga

Hej Linda!
Tack för en bra blogg!
Hur gör du för att låta så positiv i din blogg, själv tycker jag att diabetesen bara är skit..Hur kan du va så positiv?

Svar:
Hej hej!
Oj låter jag positiv då har du nog inte läst alla mina bloggmedelanden hihi:)

Vissa dagar är ett rent helvete att ha diabetes och vissa dagar kan man faktiskt dra fördel av den och samtidigt må väldigt bra! Jag måste tänka positivt för att inte gå ned mig totalt, men samtidigt måste jag ha mina fruktansvärda dagar då diabetesen är ett helvete och jag skulle göra vad som helst för att slippa den. Då tar jag och går en långpromenad med min hund,ringer pojkvännen eller göra något kul med diabetesföreningen. Detta är det jag brinner för, har inte du något skoj du kan göra när det känns för jobbigt? 

Ett stort tips är att om allt känns jobbigt är att ta kontakt med andra diabetiker, för mig hjälper det till 110 % , sitt ch klaga,skratta och skoja med andra diabetiker, det hjälper man känner sig inte sådär jättespeciell som man inte alltid vill vara.

Lycka till och många Kramar från Linda 

Måndag, barngrupp..

Hejsan alla bloggläsare..

Måste säga ibland är ni extremt många som läser och ibland är ni extremt få, undra om jag skriver mer spännande vissa dagar än andra hihi...

Idag var det skola till klockan 3, egentligen klockan 4 men det va hemmastudier som stod på sista lektionen. På bilden blev jag färdig med Roy Lichtenstein konstverket jag gjort, har faktiskt varit ett lite roligt projekt kanske kan ta en bild och visa någon dag...

Idag var det barngrupp, vi hade tema "diabetes", först kollade vi på filmen "Jörgen snart sex år" sedan hjälpte vi våran lilla maskott "Lenny" att få insulin (insulinet=vatten) , barnen var jätteduktiga på att sticka Lenny både på magen och på insuflonen hihi...Alla barnen hjälptes åt att räkna till tio innan vi tog ut sprutan. Bra övning!

Sedan blev det lite målning i pysselboken om jörgen och jag började läsa ur boken "Min bok" som också handlar om diabetes.Där berättade även barnen om sina upplevelser när dem hamnade på sjukhus.

Under tiden fick föräldrarna en uppgift att skriva komentarer om barngruppen såhär löd dem:

Det är bra för barnen att träffa andra i samma situation. Även bra för föräldrarna att kunna prata med varandra och lära sig av varandra.


Det blir att barnen avdramatiserar sjukdomen när de träffar andra i samma situation. Deras självförtroende stärks. 


Linda och Anna-Lisa är fantastiska på att vara goda förebilder, och är jättebra på att ta hand om barnen.

Möjlighet att skaffa nya vänner som barnen inte hade träffat annars.

Nu skall jag kika lite på tv:)

KRAM PÅ ER!


Helgen är slut!

Hej hej!
Nu är helgen slut och skola väntar imorgon, helgen har varit ganska fullspäckad i fredags så hämtade mamma mig i skolan och därifrån fick jag övningsköra till Kungälv, väl i Kungälv så fick jag vänta 45 minuter på att Rickard skulle sluta jobba, SUUUCK! Så jag och Shiva stod och frös utanför mcdonalds haha!

Sedan blev det förfest och utgång för att fira hönan som blev 18:) Det var en väldigt lyckad kväll och jag hade jätteroligt, mitt problemm är väll dock att jag blir väldigt nervös pga diabetesen när det handlar om fest, så jag blir väldigt blodsocker desperat om jag skall vara ärlig, blodsockret var ganska högt under hela kvällen men jag hade det ändå under kontroll..Innan vi gick ut på krogen så gick jag, Rickard och Emil och åt så att jag inte riskerade lågt blodsocker...

Min väska var även fullproppad utav smågodis, så risken var givetvis låg att sockret skulle gå ned men men:) Det är faktiskt min räddning för psyket att jag vet att jag alltid kan ta något om jag blir låg, låter säkert konstigt men men!

På lördagen så var det väldigt chill vi kollade på två filmer American pie och American history X båda var väldigt bra.Sedan gjorde vi många mysiga promenader med Shiva och hade monopolspel där jag van mohahaha -------------->>> LINDA VANN!!!! haha

Idag har vi kollat på reprisen på let´s dance Blondinbella åkte ut, det tyckte jag faktiskt var lite tråkigt hehe...Sedan lämnade vi Kungälv och åkte hem till mig:=)

Idag var vi också på Tacomiddag hos Susann, Supermysigt!

Kram på er!!

En gammal intervju med mig av tidningen Diabetes

Shit det var trå årsedan!!
Namn: Linda Barknertz
Ålder: 15 år
Bor: I Åsa utanför Göteborg
Familj: Mamma Anna-Lena, pappa Bo, syster Helena, 18, storebror Henrik, 20, hunden Willma
Diabetes: Typ 1 sedan 1995

Linda, mitt i "rusningstrafiken":

Tonåren är som en virvelvind!


Hej, hur mår du?
Hejsan, jag mår jättebra just nu!

När mår du som allra bäst?
Jag mår toppen när jag bara får vara och träffa människor jag tycker om!

Vad är det roligaste du någonsin gjort?
Jag har gjort mycket roligt, men något speciellt var när familjen åkte till Venezuela i tre veckor. Vi var 14 på resan, allt var härligt och allt fungerade så himla bra! Alla var sjuka nån gång utom jag och i vanliga fall brukar det ju vara jag som är i den situationen. Vilka minnen!

Vilken är din favoritsysselsättning?
Resa och få prata språk, speciellt spanska!

Beskriv dig själv!
Positiv när andra är negativa, ser lösningen på problem, är snäll - jag tänker mycket på andra.
Men jag har ett hemskt morgonhumör (haha, fråga mamma!)

Hur fungerar det i skolan med din diabetes?
Hmm... Ska just börja i gymnasiet och en ny skola nu. Men på min gamla skola varierade det väldigt mycket beroende på lärarna. Det fanns bra lärare som jag kände mig trygg med, men det fanns också andra som sa "Du får nog vänta med att äta tills lektionen är slut" och som inte alls förstod vad som kunde hända.
Då gick jag i alla fall ut och åt.

Kommer du att berätta om din diabetes i nya skolan?
Mamma och jag ska träffa alla mina lärare och berätta. Men jag kommer inte att berätta för klassen, det får komma lite i taget. De kommer att få höra att jag åker till Stockholm ibland för att jag är med i Ungdiabetes och de kommer att se att jag tar sprutor. Det får inte bli något stackarsdig, det ska vara positivt!

Vad skulle du helst vilja jobba med?
Adokat eller på Utrikesdepartementet.

Är det något du vill göra som du inte kan för att du har diabetes?
Jag säger som Gunde Svan: Ingenting är omöjligt!

Du har rest ensam på språkresa. Hur gick det?
Det gick jättebra, jag hade tre underbara veckor i Spanien! Jag bodde på hotell för att det skulle vara lättare att sköta maten. Det största problemet var faktiskt vilken bikini jag skulle köpa...

Var inte dina föräldrar oroliga?
Eftersom jag är resvan så var de säkra på att jag skulle klara språket om det uppstod problem. Och problem är ju faktiskt till för att lösas!

Är det jobbigare att hålla diabetesen i schack nu när du är tonåring än tidigare?
Tyvärr så är det ju det, sockret hoppar eftersom min diabetes påverkas väldigt mycket av stress - och tonårstiden är lika med rusningstrafik. Det är mycket som händer, jag byter skola, har börjat gå på fester, allt är som en virvelvind. Men jag avstår inte från något, jag tar lite mer insulin när det behövs.

Vad är det bästa råd du fått om din diabetes?
"Du måste ju ta semester ifrån diabetesen också!" Man kan ju inte sluta ta sprutor, men någon gång måste man kunna unna sig en stor glassportion. Jag vet många som aldrig gör någonting för att de är rädda hur det ska gå. Men det går ju att kompensera med insulin - och så kan man ju acceptera att ligga högt någon dag. Det är OK att ha bra värden 350 dagar och sen ha dåliga värden 15 dagar. Man har mycket roligare om man inte avstår från allt!

Vad är det mest korkade en läkare sagt till dig?
Lördagsgodis? Varför skulle du ha det?

Vilka kommentarer från omgivningen avskyr du mest?
Ehm, får du äta godis? Linda, nu har jag hämtat lite sockerfria kakor till dig!

Känner du av själv om du ligger för högt eller lågt?
För det mesta!

Vet du varför när du ligger högt?
Ibland vet jag, ibland vet jag inte. Ibland kan det kännas som man spelar ett spel - ibland vinner diabetesen, ibland vinner jag.

Hur ofta kollar du dina värden? Ändrar du doserna själv?
Jag kollar inte regelbundet utan väldigt varierande och ändrar doserna själv efter behov.

Hur mycket tänker du på vad du äter?
Tänker inte speciellt mycket, men jag vet ju i bakhuvudet vad som är bra och vad som inte är bra. Kanske tänker jag "självklart skall vi gå och fika jag kompenserar med lite extra insulin."

Hur ser ditt liv ut om 20 år tror du?
Tror jag har lägenhet i Spanien, hus här i Sverige gärna i Göteborg, har barn, man och en moped (haha, man blir aldrig för gammal för moped!)
Arbetar nog som advokat och förändrar världen, kanske är jag också aktiv i Diabetesförbundet.

Vad är ditt bästa råd till andra ungdomar som har diabetes?
Du är inte ensam! Gå in på http://www.ungdiabetes.se/ och hitta kompisar. Det är inte en massa diabetesfolk som sitter och tjötar diabetes hela tiden, utan riktigt trevligt folk som man kan dra mycket lärdom av.

Skulle livet se annorlunda ut om du inte hade diabetes?
Det går inte att beskriva i ord hur mycket jag uppskattar allt folk jag träffat på grund av min diabetes!
Har speciellt en person som nog inte vet hur mycket hon har betytt genom att vara en hjälpande hand när vi träffas. Eftersom hon är äldre så har ju hon precis gått igenom samma sak som jag gör nu!
Tack!

Lalla Lindström, frilansjournalist med diabetes typ 1,5, ställde frågorna 


Artikel för två årsedan

Hej hej!
Hittade denna artikeln på internet, tänkte att ni kanske ville läsa, den är för två årsedan iofs men det kan alltid vara skoj:)
//Linda

 

2007-07-09 04:01
Sjukdomen styr Lindas vardag

Hela familjen påverkades när en av döttrarna fick diabetes

Planering, planering, planering. Det är vad som gäller för Linda Barknertz, 16 år. Hon har haft diabetes i elva år nu och måste hela tiden tänka på när och hur mycket hon äter, och på vilken insulindos hon ska ta. Storasystern Helena är ett stort stöd och en bra reskamrat.

Åsa. Linda Barknertz från Åsa var fem år när hon fick diabetes typ 1. Hennes vardag ändrades i ett slag och på den tiden var det en massa saker som man absolut inte skulle äta. Godis var en sak och hon kommer ihåg hur det kändes när syskonen fick godis och inte hon.
    - Mamma kompenserade mig alltid med lek-saker, jag hade en massa dockor och alla Barbietillbehör som fanns, säger hon.
   Istället för påskgodis fick hon paket med Barbiehästar och Barbiebilar, då när sjukdomen just brutit ut. Syskonen lärde sig snabbt att gömma undan sitt godis så att det inte blev orättvist.
   Varför sjukdomen kom är det ingen som vet. Ett okänt mysterium kallar Linda den. Ibland har den som drabbas av diabetes typ 1 sjukdomen i släkten, men oftast är det som i Lindas fall inga nära släktingar som är drabbade.
   Symptomen är bland annat trötthet och en väldig törst.
    - Man vill vara med och leka men orkar inte, och så huvudet under vattenkranen hela tiden, säger Linda.
   I dag är synsättet på diabetes helt annorlunda än då när Linda blev sjuk. Forskningen har gått framåt och om Linda bara planerar och har koll på sitt blodsocker kan hon äta det mesta. En fika på glasskafeét i Åsa kan planeras i förväg så att hon har mycket insulin i kroppen. Och innan hon går på någon energikrävande aktivitet behöver hon äta. Hon tar insulinsprutor vid varje måltid och en långtidsverkande spruta som håller insulinet jämnare fördelat under dagen.
   Slarvar hon får hon för högt blodsocker. Då blir hon trött, ledsen och irriterad och måste äta något för att inte bli ännu sämre.
    - Ofta kan vi skratta åt det efteråt. Hon vill verkligen göra mat själv men kan inte så som hon är då. Då bli man bestämd och säger nej, nu sätter du dig ned så lagar jag, säger Helena.
   Hela familjens vardag har förändrats genom att Linda fick diabetes. De tre syskonen har en nära relation, Linda, Helena och storebror Henke som har flyttat hemifrån nu.
    - Hela familjen blev tajtare när allt hände 1995, och det har hållt i, säger Helena.
   Eftersom det bara skiljer ett par år på systrarna i ålder gör de mycket tillsammans. Och Helena håller alltid Linda sällskap när diabetesen gör att hon måste gå iväg från kompisarna och äta något på konstiga tider eller äter light-glass när de andra äter något annat. Då tar även Helena samma light-glass.
    - Om vi är ute och äter med familjen och det inte finns light-läsk beställer alla Ramlösa, det är självklart, säger Helena.
   Resor är ett stort intresse både för Linda och Helena. För två år sedan åkte Linda på språkresa till Spanien med en kompis som också har diabetes, och förra året var Linda och Helena själva i USA.
    - Pappa och jag träffade ledaren på språkresan innan och pratade, och vi två kompisar hade stöd av varandra. Största problemet var om jag skulle ha den korta kjolen och vilket linne jag skulle ta till. Det var jättekul.
   Att ha en syster så nära i ålder som kan hjälpa till är förstås en trygghet när man är på resa. Om inte Linda kan ta sprutan vet Helena hur man gör.
    - Men om jag inte hade haft henne hade jag åkt ändå, bara för att visa att jag kan, säger hon.

Anna Johansson
mailto:anna.johansson@hn.se
0340-62 91 38

Syster

Snart kommer Helena hem ifrån Thailand där hon har varit i snart två veckor. ååå vad mysigt det skall bli att träffa dig igen syrran!

Har haft många oändliga diskussioner med min syster om hur hon kännde när jag fick diabetes, ibland kunnde hon bara känna avundsjuka och nästan vilja ha diabetes pga jag fick ju ofta mer uppmärksamhet än mina andra syskon, för att jag var barnet som behövde. Min syster har varit ett otroligt stöd för mig under alla år med diabetes. När jag var liten och det inte fanns light dricka tog hon också alltid vatten eller ramlösa även ifall det fanns coca-cola som hon mycket väl hade kunnat ta, Älskade syster! .

När jag trillade ihop på julafton och min födelsedag var hon den första jag såg när jag kvicknade till, det gjorde mig lugn då visste jag verkligen att allt var under kontroll. Litar på henne till 110%.

Det är viktigt att syskon till diabetesbarn inte känner sig osidosatta även ifall det är en stor fråga hur man skall lösa den frågan, för det är ju viktigt att båda föräldrarna hänger med i diabetesen. Men kanske att man tar det lite easy med diabetes ibland och tar ett högt blodsocker för en mys kväll med lite godis? Köpa coca cola till syskonet och det finns light cola till diabetesbarnet. Sådana få saker vet jag gör skillnad! 

Ha det toppen i solen nu dem sista dagarna syrran!

----------------->>>MIN SYSTER HELENA


Bilder
Lite bilder får man bjuda på ibland=)


------------------------->>>>>> SHIVA


Haha jag vet att man inte skall låta hundar vara i sängen, men är inte detta bara fööör sött?? Jag låter faktiskt Shiva sova i sängen eftersom när hon skall bli min diabeteshund vill jag att hon alltid skall kunna vara i min närhet natt som dag!----------------------->>>>>>>SHIVA LIGGER I MIN SÄNG OCH ÄR TRÖTT

----------------------------->>>>>>>> Sockersjukan anfaller boken, någon som läst eller köpt den? Skriv en kommentar så publicerar jag det på bloggen.


------------------------------>>>>>>>>>>>Shiva har precis ätit och är mätt hahaha...

Hej!

Hejsan allihoppa!

Nu börjar klockan gå mot läggdags men ligger på 16 i blodsocker så vågar inte riktigt sova eftersom man inte vet vad man kommer hamna på sedan om blodsockret kommer gå uppåt eller nedåt...Tror att den oron baseras på händelserna i jul då jag föll ihop på julafton och min födelsedag. Nu vill jag ha koll men man får ju akta så att det inte blir överdrivet koll måste ju hinna sova lite på natten också...

Jag känner för att vara en "lagom" diabetiker, jag hinner inte med att motionera varje dag ( utan promenaderna med Shiva), äta rätt och riktigt jämt och ta blodsocker innan och två timmar efter maten.. Jag försöker men det är svårt! Jäkligt svårt...

Imorgon blir det utgång för att fira en kompis som fyller 18 år, wihoo! Min och pojkvännens deal är att äta innan vi går ut, ha med smågodis och en mini chipspåse i väskan och sedan skall vi gå förbi korvståndet innan vi skall hem och sova. Vill verkligen ha koll på blodsockret nu inget blodsocker som skall gå ned på natten här inte...


Hur brukar ni göra när ni skall ut och festa?

Kram Linda

22/1

Hejsan gänget!

Igår så var jag barnvakt för en familj från barngruppen, det var jätteroligt faktiskt och barnen var supersnälla men lite busiga och det måste man ju få vara haha:) Min mamma sa att hon alltid hade problem vem som skulle vakta mig eftersom hon hade svårt att hitta folk som vågade ta ansvar pga diabetesen, det måste vara ett väldigt vanligt problem. Egentligen borde det finnas någon diabetesbarnvaktssite som föräldrar kan söka upp en barnvakt med diabetes som bor i närheten, smart va?

Idag har väll dagen inte riktigt blivit som jag tänkt mig, ingenting fungerade som jag ville i skolan och körskolan gick inte heller så som jag hade hoppats,tusan!

Tog en promenad med hundarna när jag kom hem och det var väldigt skönt och avkopplande ända tills min gammla hund Willma började dra som en stucken gris för att hon såg en annan hund och där fick hon med Shiva, jaa ni kan ju tänka er två dragande hundar och en svag Linda, nepps inget vidare måste träna upp mina armmuskler eller så får hundarna sluta dra, båda delarna är nog en bra idé!

På historia B lektionen så skall man skriva om fem händelser som har påverkat mig och gjort mig till den jag är idag. Jag måste säga att insulinpumpen är något som verkligen förändrat mitt liv och gjort m ig till en lite mer "våg halsig" människa. Med sprutorna var jag väldigt försiktig av mig för jag kännde inte riktigt att jag hade koll på läget men pumpen hjälper mig att ha koll, jaa ni förstår säkert:P

Blodsocker idag: 13.5 (morgon värde) 17.2 (lunch värde) 10.1 ( extra värde pga högt bs) och snart blire middag så får se vad man ligger på då, för idag har det verkligen inte vart okej med sockret...fan också jag vill så gärna att det skall funka och det SKALL det göra för mottot måste jag hålla "diabetesen bestämmer inte över mig jag bestämmer över diabetesen"!

Ha det gött mis amigos!

//Linda

God natt!

GOD NATTKRAM FRÅN LINDA


Idag är dagen slut! (Äntligen!)

Hej alla bloggläsare!

Puuuh vet inte varför dagen har varit jobbig idag men något konstigt har det varit i mitt huvud idag..Allt stress med en massa nya kurser som skall sättas igång, prov, inlämningar jaaa behöver jag fortsätta? och nu har jag ju körkortet att tänka på också knppt att man inte typ kan få ta körkort när man är 16 då skulle jag ha haft mer tid! puuuh!!

Nu ligger lilla Shiva och sover vid mina fötter,mysiga underbara Shiva!

Att leva med diabetes är förjävligt (japps detta är en utav dem få gångerna som man får svära), den stör och förföljer den är som den där skuggan som aldrig försvinner vad man än har för kläder,smink eller humör...Folk som gör brott kan ju bli inlåsta, kan inte någon stänga in alla sjukdomar i en cell så får dem ligga där och ruttna?

Men vet ni hur man skulle kunna tänka, tänk er diabetesen som ett stort stort prov i skolan destu mer du pluggar in destu bättre kommer det gå på provet, precis såhär är det ju destu mer du kan om diabetesen destu bättre går det...Vet du att blodsockret går upp i taket utav en apelsin, kanske skall du göra på något annat sätt då? så inte samma misstag görs om och om..Så var det för mig med Oboy, det funkar verkligen inte med mitt blodsocker så jag har faktiskt fått ta bort det helt från Menyn, men när jag har en bra och smart plan så kommer den nog komma tillbaka, måste grunna lite på planen hihi :)

Börjar mottot komma in hos er nu?

"Diabetesen bestämmer INTE över mig, jag bestämmer över diabetesen" 

Nu skall jag kolla på Skärgårdsdoktorn tills jag somnar..

KRAM PÅ ER!!

Utmärkelse


Tack AnnaLisa  annalisaochx.blogg.se och Camilla camilladiabetes.blogg.se för denna fina utmärkelse!!


Jag nominerar
AnnaLisa annalisaochx.blogg.se
Camilla camilladiabetes.blogg.se
Granis granis.blogg.se
Emelie ungmamma15.blogg.se
Blondinbella blondinbella.blogg.seRegler

1. Den nominerade får lägga upp bilden på hans/hennes blogg.

2. Länka till personen du fick den ifrån.

3. Nominera till så många du tycker är värd det.

4. Länka till dem i inlägget.

5. Lämna ett meddelande på den nominerades blogg.


Sluta regna

Hejsan hejsan!
Hoppas allt är bra med er, jag mår faktiskt väldigt mycket bättre nu, så det är ju skönt!

Gick till skolan sedan och hade projekt och företagande och ledarskaps läxförhör, läxförhöret tror jag att jag blev godkänd på men jag vet inte vi får se helt enkelt!

Nu skall jag gå ut med Shiva i regnet, det måste göras hon måste få motioneras och stimuleras annars kan man inte ha hund så det är bara och bita i det sura äpplet o ta på sig regn jackan för en mysig promenad med min underbara lilla Shiva!

Kram på er!

Tid!

Jag vill så himla mycket med mitt liv men tiden räcker inte till, hur mycket jag än försöker är det något som blir lidande, hur mycket tid skall man egentligen lägga på saker?
Min prioritet lista:
Shiva ( Min hund)
Pojkvännen
Vänner
skolan
körkortet
Mig själv
DiabetesFöreningen
Träning


För att samanfatta detta, vet jag inte riktigt hur man gör men på måndagar ärju diabetesföreningens barngrupp och den är så oerhört viktig för mig och samtidigt har jag faktiskt väldigt roligt med barnen och det ger mig så himla mycket. Så detta är så otroligt viktigt för mig att fortsätta, saknade detta något enormt när jag var liten.

Shiva: NÄr man får en hund som verkligen blir ens egen så förstår man vikten av att den får omsorg,kärlek,stimulans och allt annat som måste göras, köpa hundmat tex..Det är otroligt viktigt tycker jag att jag tar mitt ansvar på riktigt och verkligen sköter om henne, den kontrollen kommer jag aldrig kunna släppa till någon annan. Samtidigt så är det ju också otroligt viktigt att man har ett intresse, folk tycker om att spela fotboll och jag gillar hundar så är det bara!

Pojkvännen, hur jag än tänker så behöver jag verkligen honom och vi är ju så himla rätt för varandra, tänk vi träffades när jag var 15 och har snart varit tillsamans i 3 år en helt otrolig känsla!

Skolan, klarar jag inte den kommer jag ju inte in på någon utbildning och då känns det som det blir pankaka utav alltihop??Man måste ju ha lön liksom så man kan försörja sin familj??

Körkortet, det kommer nästan bli prio ett nu, måste ha ett körkort så är det bara! det känns som en utbildning det med.

Mig själv + träning, jag måste ju må bra och få chans att röra på mig, det får jag mycket genom Shiva,men skulle även vilja fåp tid att gå på gym eller nått spinningpass kanske?

Hmm jaa vad säger ni? vad är viktigt och vad är inte viktigt? Själv tycker jag ju allt är så otroligt viktigt!


//Linda

Mottot!

 "DIABETESEN BESTÄMMER INTE ÖVER MIG JAG BESTÄMMER ÖVER DIABETESEN"

InsulinpumpSom typ ett diabetiker behandlas man ju antingen utav insulinsprutor eller insulinpump, jag själv har valt behandlingen insulinpump, för jag tycker helt enkelt att det passar min livsstil. Jag har precis den pumpen som är på bilden, alltså en Animas pump, jag anser att denna är ett väldigt bra märke och det bästa utav allt med den tycker jag är att om något skulle krångla med den så kan man få suporthjälp 24 timmar om dygnet, helt suveränt!

Min bästa funktion med pumpen enligt mig är att man kan tillsamans med sin diabetessjuksköterska ställa in sin "kvot" och detta gör att om man tex ligger på 17 i blodsocker och inte vet hur mycket insulin man skall ta, kanske tog man insulin för inte så längesedan ochs ånt då räknar den ut hur mycket insulin kroppen behöver, fräckt va?=)

Man kan ställa in olika larm, kanske är du inte så bra att komma ihåg blodsockertagning=)?

Denna pump rekomenderar jag starkt!

//Linda

Tisdag

Hejsan!
Ligger här med en fruktansvärt jobbig huvudvärk så tog några timmar ledigt ifrån skolan, uch och fy!

Igår var det barngrupp och pyssel stod på agendan, det var roligt att träffa alla barnen igen, Rickard var med. Hade varit kul att ha någon att hålla barngruppen ihop med, någon som vet någon tipsa mig gärna i en bloggkomentar=).

Nästa gång skall vi prata lite om diabetes på barngruppen, hur det gick får ni veta nästa måndag.

Blodsocker ligger på 5.2, härligt!

Kanske ligger det så pga en 35 minuterspromenad innan frukost? Jag var väldigt utvilad när jag vaknade..Jag tror att sådant spelar mer roll än vad man tror faktiskt. Men det kan ju också vara lite farligt att inte äta innan man går ut så GLÖM för jössenamn INTE druvsocker.

Igår var det en liten kaotisk känning, jag skulle gå in på lektion och började känna mig lite "halv låg", går till Cafét för att köpa nått sött när jag vä har öppnat dörren till Cafét så börjar jag skaka som ett asplöv och blir samtidigt förvånad på hur snabbt blodsockret måste gått ned detta handlar ju om två minuter! köper kexchoklad,vanlig coca cola och tre ferraribilar, går in och sätter mig trar fram druvsocker paketet och får inte upp det, snacka om känning. Ber min snälla klasskompis Sofia om hjälp att öppna paketet och får därmed i mig två druvsockertabletter, går inte upp..Väntar 3-4 minuter öppnar cocacolan och dricker lite här börjar det gå upp, Tack gode gud!

Hmm..Ibland undrar jag faktiskt vad det är som gör att känningen blir så jädrig jag hade ju precis ätit??

Många KRamar från Linda

Bilskola+ högt blodsocker!

Godmorgon!
Idag blev det lite stressigt på morgonen eftersom jag inte hittade min mobil igår så lovade pappa att väcka mig men icke sa nice det glömde han givetvis o jag vaknade som tur var av mig själv klockan 08:00 och körskolan började 08:55, det är ju inte så jäkla bra att komma sent första gången. Men jag hann för mamma skjutsade mig, vi var nog lika nervös båda två.hahaha...

Körskoleläraren var sjuuk så jag fick en annan som hette Niklas han var en bra lärare och vi gick igenon saker som växling och allmän körning. På körskolan träffade jag min kompis Lisa som jag gick i grundskolan med, det var längesedan!

Men efter körningen hade jag ganska högt blodsocker var ju ganska nervös innan eftersom det var första gången. Men men hoppas inte det håller i sig.

Idag börjar barngruppen!

Kram Linda

Frågestund!

Hej alla bloggläsare!
Tänkte att vi kör en liten frågestund så fråga vad ni vill, skicka inga medecinska frågor tex hur mycket insulin o sånt man skall ta för sådant får bara era läkare svara på, annars är det fritt fram för frågor. Håller frågestunden öppen till klockan 22:00 iimorgon kväll.

Kram Linda

Texter- Tonnår+ diabetes

Hejsan!
Blev så glad när jag hittade denna texten på www.diabit.se , detta känner jag så himla väl igen mig i, uch undra vad man egentligen skall göra åt det? Jag får alltid alltid högt under prov...Det jag känner är att jag då inte skriver provet på samma vilkor som alla andra och det är ju faktiskt orättvist. Men men det är väll nått man får lära sig leva med helt enkelt! Kram Linda

Stress Skriv ut

Ibland händer jobbiga eller tråkiga saker som man inte tänkt sig. Det kan vara enstaka situationer i livet - eller ibland något långvarigt. Emellanåt kan det bli extra bråkigt i en familj. Kanske har man svårt att klara skolan så bra som man skulle önska. Man kan känna mer oro och ängslan i perioder.

Stress innebär att hormoner som adrenalin och cortisol utsöndras från binjurarna, och då frisätts mer socker. Då blir blodsockret tillfälligt högre. Stress då och då är ofta en normal del i livet, t ex vid prov i skolan. Om man har extra mycket stress, kanske varje dag en längre tid, så kan det påverka HbA1c.

Till en del kan det hjälpa med olika avslappningsmetoder. Motion hjälper många att orka och klara mer. Många gånger är det bra att ta hjälp med att prata om det jobbiga. Ofta hjälper ett eller ett par samtal t ex hos skolkurator, på ungdomsmottagning eller hos psykolog/kurator i diabetesteamet, eller någon annan som arbetar med samtal för familjer och ungdomar. Ibland behöver man egna samtal som tonåring, men det är ofta bra att föräldrar och ungdom kommer tillsammans första gången.


Skrivet av: Sam Nordfeldt, barnläk, med dr, BUP-klin, US Linköping
Granskat av: Mirella C-Gustafson, barnsjuksköt, Britt-Marie Weidby, sjuksköt, Barnklin, Ryhov Jönköping, Britt-Marie Holmquist, barnläk, Ulf Samuelsson, barnläk, docent, Barnklin, US Linköping.

--------------------------


Texter- för diabetesbarn

Hej hej!
Var inne och surfade lite och hittade en toppen sida som heter http://www.diabit.se/, neda följer lite texter därifrån som jag tyckte kan vara värda att läsa!


Alla texter kommer ifrån www.diabit.se


Förskola/skola
Ett barn som har diabetes och går på förskola kräver mer personalresurs än andra. Extra resurs i någon form behövs i en barngrupp men kan lösas på olika sätt vid olika förskolor. Det behövs en (eller flera) person (-er) som lär sig ge insulin, ta blodsocker, känna igen och behandla känningar och som kan rapportera till dig som förälder hur dagen varit. Det är viktigt att kommunikationen med dagis fungerar bra. barn_i_rutschkana_liten.jpg

Har barnet blivit större och går i skolan får man bedöma från fall till fall vilken resurs som behövs. Ibland kan klassläraren klara det. Det händer att det redan finns en extra personalresurs i klassen som kan stötta vid insulininjektioner och blodsockerkontroll och också känna till barnets symtom vid känningar och hur man behandlar.

Diabetessköterskan gör antingen besök i förskola/skola vid insjuknandet för att informera personal och kamrater, eller informerar personalen vid en träff på barnmottagningen. Det är viktigt att informera skolhälsovården, som på ett särskilt sätt ska engagera sig i situationen för skolbarn med kronisk sjukdom.

Kalas
Barn som har diabetes får också gå på kalas förstås. Men det kan vara bra att veta vad som kommer att serveras och om det blir lekar eller stillasittande under kalaset, för att kunna dosera insulinet efter det. Det kan vara bra att ta kontakt och ta reda på de här sakerna. Man kan också föreslå att lightdryck serveras (eller själv ta med). trta.jpg

Om godispåsar kommer att delas ut kan man föreslå att det görs i slutet på kalaset, så kan man ta med den hem och själv bestämma när den får ätas. Kontrollera blodsockret före och efter så lär du dig hur barnet reagerar på det som serverats.

Sova över
Barn tycker ofta att det är roligt att sova över hos en kompis. Som förälder kan det kännas oroligt men om man förbereder barnet och föräldrarna till kamraten där barnet ska vara brukar det gå bra.
-Berätta och skriv ned tider och doser för insulin och blodsockerkontroller.
-Kamratens föräldrar behöver veta vad en känning är, hur ditt barn kan reagera och hur man behandlar. Skriv ned vad de kan ge.
-Informera om hur blodsockervärdena ska ligga och kom överens om när du vill bli kontaktad.
-Skriv också upp telefonnummer där du som förälder kan nås hela kvällen och natten.
Kommer barnet i säng senare än vanligt behövs det ev. en extra kontroll av blodsockret och kanske en kvällsmacka om barnen varit livliga.

Idrottsdagar och utflykter
Vid idrottsdagar och utflykter kan det gå åt mer energi än vanligt.
-Man kan behöva skicka med extra matsäck, kanske frukt och smörgås att ha som extra mellanmål.
-Om det är krävande fysisk aktivitet kan söt saft vara bra att ha med.
-Druvsocker ska ALLTID finnas med.

Försäkra dig om att lärare eller andra som följer med
-känner till tider för insulin
-ser till att matsäcken äts 
-ser till att blodsockerapparaten finns med på utflykten!

Mat
Det kan vara svårt att veta hur mycket små barn kommer att äta vid måltiden. Det kan ju bero på många saker - om barnet tycker om det som serveras, hur trött han/hon är, sjukdom etc. etc.

Om barnet får direktverkande insulin kan man vänta med att ge insulin tills barnet kommit igång att äta och man lättare kan bedöma portionens storlek.

Undvik att ge sötsaker istället för mat för att minska risken för att matvägran kan bli "ett vapen". Vänta hellre med insulinet för att anpassa dosen efter det barnet åt.


Skrivet av: Lena Hanberger, sjuksköt, Barnklin, US Linköping
Granskat senast av: Rosita Ilvered, barnsjuksköt, Barnklin, Ryhov, Jönköping, Sirkka Lehto, barnsjuksköt, Lili-Ann Brajovic, barnsköt, Ulrika Samuelsson, kurator, Barnklin, US Linköping

Senast uppdaterad: Fredag 24 oktober 2008
 

Stickrädsla Skriv ut

Att ha diabetes innebär en otrolig mängd nålstick, både när insulin ska tas och blodsocker mätas. Provtagning ska också ske på sjukhuset vid besöken på diabetesmottagningen. Många tolererar det bra men det finns förstås de som tycker att det är riktigt besvärligt. Stickrädda barn kan få hjälp med detta i Jönköping genom sjuksköterskor i Gruppen mot sjukhusrädsla, eller i Linköping genom Lekterapin.tvbar_och_vuxen_liten.jpg

Några tips till dig som förälder
Förberedelse inför nålsättning eller provtagning i armen är viktig! Barnet måste veta vad som kommer att hända. Förberedelsen kan ske hemma eller på sjukhuset. Visa t.ex. på en docka eller nalle. För många barn är en liten stickpresent från vårdpersonalen jätteviktig!
  • Var ärlig och säg inte att sticket inte känns alls. Prova själv hur det känns att ta blodsocker på olika ställen i handen. Stick med pennan i magen och på låret så du vet hur det känns.
  • Låt barnet bestämma något vid sticket men inte allt, t.ex. var man ska sitta/stå men inte hur länge man ska vänta.
  • Dra inte ut på tiden när insulin eller blodsocker ska tas. Försök att göra det snabbt, så obehaget inte varar för länge.
  • Prata om sådant barnet tycker om att göra för att avleda, sådant som hänt under dagen eller något som ska göras.

Några sätt att lindra obehaget

EMLA-salva
Vid bl.a. provtagning i armen /"nål"sättning kan bedövningssalvan EMLA användas. Den sätts på 1,5 timme innan sticket. Den kan sitta längre och efter borttagandet kvarstår effekten upp till en timme..

Insuflon
Man kan ge insulin genom det som kallas Insuflon. Det är en liten plastkanyl med ett silikonmembran som sätts med hjälp av en nål som sedan tas bort. Man kan sätta den på samma ställen som man annars ger insulin. Insuflonet kan sitta upp till 4-5 dagar. Sedan sticker man med insulinpennan genom silikonmembranet. Barnet får bedövning med EMLA-salva innan Insuflonet sätts på plats.

Insulinpump
Stickrädsla kan vara ett skäl att använda insulinpump >>  Man behöver sätta en ny nål varannan till var tredje dag vid pumpanvändning och sköter sedan all insulintillförsel via pumpen.


Skrivet av: Lena Hanberger, sjuksköt, Barnklin, US Linköping
Granskat senast av: Rosita Ilvered, barnsjuksköt, Barnklin, Ryhov, Jönköping, Sirkka Lehto, barnsjuksköt, Lili-Ann Brajovic, barnsköt, Ulrika Samuelsson, kurator, Barnklin, US Linköping


CARPE DIEM!
CARPE DIEM!

Barngruppen

Hejsan alla bloggläsare:)
Hoppas det är bra med er, själv börjar jag känna mig lite halvseg gick och la mig halv tre och gick upp klockan 8 så kan det också gå till:)

Nu tänkte jag berätta något nytt och spännande för er:
Imorgon så sätter Kungsbacka DiabetesFörenings barngrupp igång efter jul uppehållet. Barnen är mellan 2-10 år och syftet med barngruppen är att barnen med diabetes skall få träffas och bara vara barn, annars träffas man ju ofta bara på sjukhuset lite snabbt i väntrummet, om man ens gör det! Barnen får träffas och göra roliga saker ihop som att pyssla,dansa,sjunga,leka,spela spel you name it! Medens föräldrarna sitter i ett annat rum och diskuterar allt ifrån blodsocker kurvor till insulinsorter, det är också viktigt!

Alla syskon är välkomna i barngruppen också!

Är du intresserad skriv en blogg komentar eller ett email=) barknertz.linda@gmail.com

BARNGRUPPEN ÄR PÅ TORÅSSKOLAN I VALLDA KLOCKAN 18-19 VARJE MÅNDAG!

Kram Linda

effektiv dag!

Hejsan alla kära bloggläsare:)

Nu har David åkt hem,alltså är lägerplanerandet över, kan tyvärr inte säga så mycket om planeringen för då blir det ju ingen överaskning men det kommer verkligen bli en bra helg för ungdomar med diabetes att träffas, shit vad det behövs! Vi kommer blanda in diskussionstunder samtidigt som vi kommer ha en massa skoj! Ungdomarna med diabetes i halland kommer få en superskoj helg tror jag i alla fall!

Efter att vi suttit här och planerat drog vi till Nellos på Kungsmässan, jag tog en pasta carbonara skit god!

Nu skall jag plugga på min marknadsföring måste få VG eller G+ snälla då får jag VG i betyget,håll tummarna för mig!!

Många Kramar från en glad Linda

Ledarträff i falkenberg

Hejsan:)
Nu är klockan snart 2 på natten och jag borde sova, men kan inte:P Så tar och skriver ett blogginlägg och sedan blundar jag tills jag somnar haha!!

Idag har alla diabeteslägerledarna träffats och käkat middag och lite spel o tjöt hos Andreas, allt detta var ett tack från hallandsdiabetesförening för att vi var ledare på barnlägret förra året och så är det ju jäkligt roligt att träffas också måste jag säga...Sedan blev det hemgång runt halv ett då följde även David med mig hem eftersom vi skall planera Hallands diabetesförenings tonnårsläger,kul!! Tyvärr kan jag ju inte säga så mycket om det eftersom ingenting är bestämt men imorn blire planering så det sprutar ur öronen hahaha...Vi lade nämligen märke till att mycket fokus läggs ju på barnen i diabetesföreningen, tonnåringarna behöver det ju också! Så nått skoj skall vi allt hitta på=).

När vi hade åkt cirka 5 minuter med bilen hem ifrån falkenberg, gissa vad som händer?? vi ¨får punktering på framdäcket!!! suck vad irriterande men David och pappa var ett bra team:)

Skall bli roligt att planera läger så det händer lite saker, för Hallandsdiabetesförenings läger är ju helt klart dem roligaste som finns!!

Vi som är ledare är ju ett jäkligt bra team så det gör nog ganska mkt tror jag!!

Kram och Godnatt!!

P.s Fortfarande ingen som vill gästblogga??

GÖMDA DEBATT

Hej alla bloggläsare=)

Jag har som alla andra läsare följt debatten om Gömda är falsk eller sann, den utpekade mannen som inte är utpekad i boken med varisej namn eller adress känner sig utpekad och menar att boken har förstört hans liv, Om nu han är oskyldig till detta som står i boken, varför i jössenamn känner han igen sig då????


ähh lägg ner debatten Liza Marklund e grym o de vet vi alla=)


Kram


Promenad!

Godmorgon alla bloggläsare!

Vaknade idag klockan 08:00 och tog genast ut Shiva på en promenad i skogen, hel mysigt. När vi var på väg hem mötte vi mamma och Willma ( familjehunden), så då gick vi lite till, Jag släppte Shiva så att hon kunnde leka med Willma, det var mysigt!

Nu skall jag byta nålen till pumpen är nog lite hög, nålen börjar bli gammal! Jag måste bli bättre på att byta nålen i rätt tid...

Vi hörs senare idag, ha en bra dag!

Kramar från
Linda

Gästblogga?

Hej!
Är det någon som vill gästblogga om något speciellt, skriv ett email: barknertz.linda@gmail.com

//Linda

Tips!

Hejsan!
På barngruppen förra året visade vi denna filmen som handlar om diabetes och dem går verkligen ned till barnens nivå så man verkligen förstår vad det handlar om, mycket viktigt att man går ned på barnens nivå så att dem vet vad man pratar om, det visste inte jag ibland när jag var liten, jag visste bara att jag behövde ta insulin, varför? Annars får jag högt blodsocker MEN varför får jag högt blodsocker??Många frågor hade jag, filmen kan besvara en del. Den är dock ganska kort cirka 15 minuter men den får med väldigt mycket relevanta saker.
 
Jag rekomenderar verkligen er att beställa hem "jörgen snart sex år", kolla på den tillsamans med ditt barn och var öppen för frågor,inga frågor är svåra eller konstigavet du inte kan du ju alltid säga " det får vi fråga diabetessjuksköterskan när vi träffar henne".

Texten är tagen ifrån http://www.diabetes.se/ och där kan även filmen beställas! 

"Barnfilm om diabetes: Jörgen... snart sex

Den tecknade filmen handlar om Jörgen, som snart ska fylla sex år. När födelsedagen närmar sig känner han sig hängig, törstig och tappar aptiten. Det konstateras att Jörgen fått diabetes, och på sjukhuset får han stifta bekantskap bland annat med den lilla insufanten som förser hans kropp med insulin - bara Jörgen hjälper honom lite. Filmen vänder sig till hela familjen och visar vad som händer i kroppen när någon får diabetes och hur insulinbristen avhjälps. Till filmen finns en pysselbok och ett samtalshäfte som kan hjälpa vuxna och barn att prata om filmens innehåll"
 Linda

Boktips!

                                                                    

Detta är den senaste boken jag läste och den blev utläst med nästan en gång, gud vad bra den var från början till slut! Den handlade om Stefan och Jari som kommer ifrån Falköping, dem får ett uppdrag av sitt arbete att åka ned till Iran och göra ett byggnadsarbetare samt utbilda dem iranska byggnadsarbetarna till att gjuta golv. Efter kontroll med utrikespatimentet att det inte var någon fara att åka till Iran sätter dem sig på planet till Iran, Jari lämnar sin flickvän Helena som är havande med deras första barn och Stefan lämnar sin fru och två barn på 2 och 4 år men med vetskapen om att dem kommer att komma hem om två veckor. När dem väl är framme i Iran och har landat så går dem ut för att ta semesterbilder, när dem är tillbaka från promenaden så möts dem utav militär som riktar vapen mot dem och vill se p kameran.

Stefan och Jari tar det först med ro och tror att polisen vill överdriva lite för att visa makt men sedan när dem blir häktade börjar dem förstå allvaret.

Stefan och Jari döms för spionage och straffet blir tre år i Iranskt fängelse, förtvivlan utbryter, det var ju bara vaniga semesterfoton!

Man får följa deras väg mot friheten och hur livet i ett Iranskt fängelse är.

Boken är verkligen berörande och den kan jag varm rekomendera!

Många Kramar från Linda

Hemma igen!

Hejsan!
Nu är jag hemma igen efter barnvaktandet, det gick jättebra! Men det var lite svårt att få dem i säng haha=).

Påminelse om mottot!

"Diabetesen bestämmer INTE över mig jag bestämmer över diabetesen"

Glöm inte det mina kära vänner!!

//Linda

Föreningsarbete

Jag skulle vilja prata lite om hur viktigt det är med diabetesföreningarna och vad man själv skulle kunna göra för att få igång sin diabetesförening.

Jag är själv aktiv i Kungsbackas Diabetesförening och UngDiabetesRåd, detta inlägget tänkte jag mest fokusera på Kungsbacka Diabetesförening alltså Diabetesförbundets lokalföreningar. Om du inte vet vilken din lokalföreningar gå in på hemsidan och kolla (www.diabetes.se) klicka vidare på föreningar så skall du med all säkerhet hitta din.

Jag själv saknade ganska mycket vänner med diabetes när jag var liten, finns det bara jag som har denna dumma sjukdom? När jag blev äldre bestämde jag mig för att detta måste ändras, så tillsamans med min bästa kompis som också har diabetes startade vi upp en barngrupp för barn med diabetes i Kungsbacka. Nu tänker ni säkert, hur hittade ni barnen? Vi vände oss till Kungsbacka barnmottagning och fick tag på väldigt många intresserade, samtidigt som dem visade intresse för att gå med i barngruppen blev dem medlemar i föreningen.

Nu har barnen träffats i två år en gång i veckan och en timma per gång. Barnen har fått prova på det mesta, vi har lärt oss dansa japansk dans, pysslat, pratat väldigt lätt om diabetes och barnen har fått prova på att ge gruppens maskott "Lenny" sprutor, vi har sett filmen "Jörgen snart sex år" som handlar om jörgen som får diabetes, vi har varit på djungelrummet, haft en trolleri föreställning och mycket mer skoj! Det viktigaste är att barnen får mötesplatsen att dem träffas och ser att det finns fler barn med diabetes.  Och attd em träffas under roliga former och inte bara i väntrummet på sjukhuset.  Under tiden barnen har varit med oss så har föräldrarna suttit i ett annat rum och diskuterat allt ifrån insulinsorter till andra problem som uppkommer med diabetes.

Samtidigt blev jag och AnnaLisa kanske lite förebilder för barnen eftersom vi också har diabetes.

Detta är oerhört viktigt enligt mig, så har du ett barn med diabetes som bor i närheten utav Kungsbacka så är ni hjärtligt välkomna in i våran barngrupp.

Många Kramar från
Linda

Föreläsning engelska C

Idag hade min kompis ett föredrag i engelska C  om diabetes och hennes historia, det var riktigt roligt att lyssna på och många i klassen ställde frågor!

Hon tog bland annat upp dumma komentarer hon har fått om diabetes, det var riktigt bra att hon pratade om det i klassen så slipper vi dem frågorna även ifall dem inte har uppkommit än så vet man ju inte folk undrar nog men vet väll inte riktigt hur dem skall fråga.

Här kommer några dumma komentarer jag fått ang mig och min diabetes som jag reagerat starkt på:

1." Du har väll diabetes då får väll inte du äta socker?"
Hmm, varför skulle jag inte få äta socker? Tänk om jag blir låg vad gör jag då?? Jag tycker att alla människor väljer sin levnadsstil, jag har valt stilen att leva som alla andra men med en viss eftertanke, jag skulle tex aldrig tacka nej om alla skulle äta marängswich i skolan bara för att det är för mycket socker, jag hade kollat blodsocker och konstaterat insulindos alltså vad jag skall ta för enheter. Sedan skulle jag tatt en lagom portion men jag hade nog inte tagit två gånger! Jag vill kunna vara med i gänget till fullo men jag är mer eftertänksam hur jag skall göra...

2. "Vilken tur att det ändå BARA är diabetes, så det inte vore någon värre sjukdom"
Jämför ALDRIG sjukdomar gott folk, alla med en sjukdom speciellt en kronisk sjukdom som kräver stor kontroll och medicinering för att överleva, alla kämpar på med sin sjukdom och försöker leva ett bra liv, men jag vill sjutton inte säga att diabets är enkelt, eller enklare/Svårare än någon annan sjukdom.Alla sjukdomar är ju fruktansvärda , Respekt gott folk.
 
3. "Gör det inte ont att typ ta sprutor och sånt hela tiden?"
Hmm jaaa vad skall man svara? antingen nej det känns inte alls (det gör det ju!), eller jooo gud vad skönt det är att ta sprutor du skall bara veta? asså en sådan fråga kan man ju typ bara svara, "Man vänjer sig", ja som sagt den frågan gör mig bara förvirrad,Jaa vad tycker ni, vad får ni höra för dumma komentarer??¨

//Linda

//Linda

Fantastiskt!

Precis såhär skall en dag vara, vaknade tidigt och tog en promenad i skogen med Shiva, blodsocker på 12.2 men men...Redovisade och lämnade in på engelska C lektionen, är nöjd över min insatts där.Sedan åkte jag och AnnaLisa till Buffé och käkade lunch eftersom skolans lunch inte lockade ett dugg...En supermysig lunch med bästisen kan inte bli fel så det var perfekt! Sedan sprang jag snabbt och lämnade 3 böcker jag lånat på bibloteket, skönt att jag lämnat dem i tid så det inte blir en massa man får betala!! Efter bibloteksbesöket brummade jag och Ansa vidare till datorkunskapen, där skulle vi göra någon reklam sak med tabeller, det gick bra och jag blev faktiskt ganska nöjd, kanske lägger upp den på bloggen så ni får kolla!

Efter datorkunskapen tog jag cyckeln hem och väl hemma var jag väll i 30 minuter kanske innan susann kom med sin hund, då släppte vi hundarna i min trädgård, jäklans vad roligt våra vovvar hade! Sedan tog vi en promenad på cirka 20 minuter och nu sitter jag här rosig om kinderna efter promenaden och på ett fantastiskt humör!!!

Ikväll skall jag vara barnvakt sedan blire chill framför tv:n!!

Kramar från Linda

Blodsocker ok igen

Hejsan!
Nu har jag fått ned blodsockret till 9 i alla fall, 9 är ju inget bra värde men det e ju ändå ok. Blodsockret SKALL fungera idag, det bara måste göra det!

MEn vem vet nu skall jag ju börja med engelska arbetet som är så himla svårt då vill det säkert upp igen, men jag skall hålla mitt motto "Diabetesen bestämmer inte över mig,jag bestämmer över diabetesen".

 

Linda klant

Hej hej!
Nu ligger jag här hög som ett hus och surar, glömde ta insulin till kvällsmaten igår och nu får man stå sitt kast!! Att man skall behöva tänka på ALLT, kan inte den där lilla bukspottkörteln i kroppen bara börja fungera??vore snällt!!

Trogne Shiva ligger vid mina fötter och stöttar mig i mitt surande!!

Hoppas allt är bra med er!

Kram Linda

Sovförsök nummer 2

Nu blir det lite trolltider och sedan skall jag verkligen försöka sova och svar NEJ man blir aldrig för stor för trolltider...haha!!PÅMINELSE!

Här kommer en liten påminelse om mitt motto, tänk på detta tio gånger innan ni går och lägger er:

"Diabetesen bestämmer inte över mig, jag bestämmer över diabetesen".

För att kunna hålla på detta mottot MÅSTE vissa saker skötas annars tar diabetesen övertaget och jag följer inte mitt motto, Börjar jag "slarva" så tar diabetesen övertaget för då ligger man ju högt eller lågt.

Vet att det inte är lätt men kämpa på!

SÖTIS

Är inte denna mjuka och söta krabat helt underbar?Ni kanske undrar vem min söta lilla kompis är?

Detta är SÖTIS,Diabetesförbundets Sötis säljs till förmån för diabetes forskning, själv har jag en här i sängen! 

Kostnad 75 Kronor, 50 kronor går direkt till diabetesforskning, bra va? 

Beställning kan göras på denna länken här:

http://www.diabetes.se/Templates/Extension____252.aspx?CatID=248


Var det någon som?

Var det någon som köpte denna boken som jag presenterade i ett tidigare inlägg? Skriv i sådana fall en liten recension som komentar på bloggen så publicerar jag det här på bloggen sedan...Kram Lindis

Shiva snarkar men jag då?

haha Shiva sussar gott här i sängen vid mina fötter men jag kan inte somna, sjutton också!

Jag har fått en liten fix idé och kommer ställa klockan på 06:00 för snoozning till 06:45 och sedan gå ut på en lång skogspromenad med Shiva, jag vet att det låter galet men idag var jag ute och gick och det var otrooooligt skönt måste jag säga. Kan verkligen rekomendera er som har tid att ha hund att skaffa det för man kommer verkligen ut och få motion och även lite annat att tänka på än bara skola, plugg,blodsocker och insulin...

    Haha jag vet att man inte skall låta hundar vara i sängen, men är inte detta bara fööör sött?? Jag låter faktiskt Shiva sova i sängen eftersom när hon skall bli min diabeteshund vill jag att hon alltid skall kunna vara i min närhet natt som dag!

Shiva är verkligen min allra trognaste och bästa vän, hon finns där i alla lägen och tröttnar aldrig på att hänga med mig vart än jag skall... : ).

Många Kramar från en pigg Linda haha

klockan är mycket..

Nu är klockan aldeles för mycket och jag skall sova, det som är avklarat idag är:

1. Svenska arbetet är färdigt
2. Engelska bok uppgiften är under kontroll
3. Många arbetsansökningar är ute.
4. Körkorts kursen är gjord
5. Möte med diabetesföreningen

Härligt!

Svenska redovisningen blir imorn, sedan är den kursen helt färdig! Jag hoppas verkligen starkt att jag kan få ett MVG där, hade varit så jäkla härligt, men vi får se vad läraren tycker om det sista arbetet.

Engelska bokuppgiften, fy sjutton vad svårt engelska C är, men jag har gett mig f*n på att jag skall greja den kursen tänkte gå på extra timmen på engelskan för att få hjälp innan inlämningen som är på torsdag klockan 10:00.

Har sökt arbete som bara den, på cafér, restauranger, äldreboende och affärer. Håll tummarna att någon är villig att ge mig ett sommararbete.

Körkorts introduktionen är gjord, skall betala och boka körlektioner imorn! skall gå på bengtssonstrafikskola (www.bengtssonstrafikskola.se)

Möte med diabetesföreningen, håll koll på bloggen för imorn kommer lite info om mitt arbete i diabetesföreningen!

Nu skall Lindis sova:)

Kram och godnatt!!

//Lindisen

Bra med diabetes

Hej Kära bloggläsare!

Idag tänkte jag prata lite om mina bra upplevelser med diabetes och vad faktiskt sjukdomen har gett mig:

1. Fått ett oerhört stort kontaktnät:
Idag har jag vänner över nästan hela sverige som jag känner pga min diabetes, Jag har en kompis som helt klart är min allra bästa vänn, vi träffades genom diabetesen på ett diabetesläger och har hållt ihop i vått och torrt. Idag går vi i samma klass, pratar nog i telefon en gång per dag och gör allt tillsamans!

Kontaktnätet innebär också att jag har fått barnvaktsjobb.

2. Jag kan mer än många andra om min kropp och det är jag riktigt stolt över och har kunnat och har idag kunnat använda mig utav det många gånger i tex skolan.

3. Läger, jag har åtminstonde varit på ett diabetesläger varje sommar och träffat andra barn med diabetes när jag var liten och nu idag är jag själv ledare på diabeteslägret och måste säga att jag har nog lika roligt som barnen! Ni som har barn med diabetes,se till att era barn kommer på läger, det är viktigt!

4. Jag har utvecklats som person,blivit starkare och tryggare människa i vissa lägen, idag sitter jag med i svenska diabetesförbundets ungdomsråd, åker på konferenser och reser jag aldrig trodde var möjligt på alla reserna har jag varit en offentlig person och pratat med mycket nya människor och det är viktigt att man gör något bra utav sin sjukdom som detta tror jag.

Detta var listan än så länge=)

Kan inte ni skriva en lista som komentar till mig så lägger jag ut det här på bloggen, kan vara kul o se vad andra har för födelar=)!

KRAMAR FRÅN LINDA

Tisdag morgon!

Godmorgon alla glada!
Nu har jag vart uppe tidigt och varit ute emd både Willma och Shiva (Mina hundar), värdet visade på 9.4 så ganska ok för att vara mig. Svenska C har jag nu på schemat.

Kram Linda

11.6

Efter mycket vatten, en promenad med Shiva och insulin gick blodsockret ner till 11.6, känns sköönt! Hoppas jag inte skrämt iväg er med mitt lilla utbrott haha:)...

Är det någon som känner igen sig att blodsockret går upp när man sitter och pluggar och blir frustrerad för att man inte förstår??

Imorgon väntar upp klockan 06:00 och ut med Shiva, skall i alla fall bli en 30 minutare, sedan bär det iväg till skolan med svenska lektion som start, sedan blir det religion då är det redovisning av det egna arbetet jag har arbetat om Birgitta systrarna, sedan blir det håltimma men då kommer jag och Ansa plugga svenska, sedan blire ledarskapslektion, efter det är skolan slut. Då skall jag hem och äta, ut med Shiva för träning det blir "här träning", lite engelska plugg och sedan bär det av till bilskolan klockan 17:00 skall jag vara på Bengtssons traffikskola för introduktion med dem andra nya eleverna, skall direkt passa på att boka körlektioner. Heja på kärkort skall jag snart få!! haha

Nu ligger Shiva och jag här i sängen med datorn i knäet och skall kolla på Trolltider, supermys! Nått som inte e lika mys är att jag skall upp om 6 timmar SUUUUCK!!

KRAM PÅ ER ALLA!!

P.s blodsocker på 8.4 nu efter inlägget är nog bra att skriva blogg haha!

17.4

Shiiit vad trött jag blir på denna jävla sjukdomen ibland alltså, sitter här och pluggar till engelska C bokrecensionen, tycker det åär svåt därför är jag mycket mer koncentrerad och fokuserad, när jag började plugga låg blodsockret på 12 och nu ligger det på 17, det blir mer och mer svårt att plugga och göra ett bra resultat när man har ett blodsocker som hela tiden svänger. Egentligen borde detta tas upp någonstans, är inte rättvist att jag inte kan plugga som alla andra, nehe nu skall jag hålla mig till mitt motto, Jag bestämmer över diabetesen diabetesen bestämmer INTE över mig!!

Sorry för detta rga inlägg var tvungen att skriva av mig lite!!

Går segt i engelska pluggandet för er som ville veta:)

Kram på er!

Engelska C plugg

Hejsan hoppsan alla glada!

Själv är jag dock inte så glad sitter här med en engelska C uppgift som skall vara inlämnad på torsdag, fy sjutton vad svårt detta är. Man skall ha läst en engelskbok och jag har valt boken Daisy Miller, antagligen är det alldeles för svår engelska för mig eller så är inte boken så attraktiv:), det svåra är när man skall skriva bokrecensionen fy sjutton vad svårt det kommer bli, kommer bli många sena nätter fram till Torsdag kan jag ju lova...

Imorgon börjar jag på körskola, wihooo!!skall bli så jäkla skönt att sätta igång, tog ju ett tag hade egentligen velat haft det isamband med min 18 årsdag men men thats life!

Blodsocker på 12.2, blir fasiken alltid högt  när jag sitter och pluggar eller e lite irriterad över något...som jag e nu:)..

Ha det toppen och sov så gått alla ni som skall gå o lägga er=)

KRAM LINDA

UNGDIABETES


UNGDIABETES

Denna dagens presentation blir om UngDiabetes och verksamheten där!

UngDiabetes är en organisation som vänder sig till åldrarna 15-30 år, syftet är att man skall stifta mötesplatser för unga med diabetes, den största mötesplatsen tror jag är hemsidan (www.ungdiabetes.se), där finns ett forum där man kan fråga frågor som experterna svarar på alltså diabetikerna själva! Kanske är man i åldern då man skall ut och backpacka i Thailand och behöver veta hur man skall göra med insulinet i värmen? Då finns det en massa ungdomar som faktiskt har gjort just det och svarar, coolt va?

UngDiabetes har ingen styrelse utan styrs med hjälp utav ett råd, vi är i dagsläget 8 personer som sitter med i rådet, jag själv sitter som tonnårsansvarig, alltså ansvarar jag för att bevara 15-18 åringarnas intressen och detta innebär bland annat att jag ansvarar för tonnårslägret.

UngDiabetes har även ett skandinaviskt samarbete, det är spännande att se hur det fungerar i dem andra skandinaviska länderna, vi har mycket att lära utav varandra.

UngDiabetes arrangerar också två läger per år, ett för åldrarna 15-18 år och ett 18-30 år. Förra lägret för 15-18 åringarna hölls i Bankeryd och där var det en massa utmaningar som skulle klaras av och gåtor som skulle lösas och korv som skulle grillas, kan det bli bättre? Lägret hette Viva La vidis.

Gå gärna in och kolla på hemsidan och sedan skriv en komentar vad ni tyckte=)

Kramar från
Linda

Måndag morgon

Hejsan allihoppa!
Just nu sitter jag i skolan, har precis haft ledarskap, vi pratade om motivation. Tänkte faktiskt på att Diabetes och motivation är oerhört viktigt, är man inte motiverad att sköta sin diabetes då går det åt skogen! Under en period var jag inte alls intresserad utav att ha diabetes och struntade totalt i det, det gick verkligen åt skogen ett HBA1C värde på 11.2!!!! I Maj (förra året) bestämde jag mig för att jag skulle ta bort min kära insulinpump och börja med sprutor, livet för mig blev krångligare med sprutor, jag glömde av att ta med mig sprutorna och såg inte så allvarligt på situationen, men efter några månader blev det värre och jag själv tog upp frågan om att jag ville ha tillbaka min pump, tog ett hba1c värde som jag inte ville veta men bra att någon hade koll alltså diabetes sjuksköterskan, sakta men säkert tog jag mig tillbaka och fick ett hba1c värde på 7.2, Tänk att det faktiskt gick så högt och vad snabbt det kan gå när man inte tänkar sig för och börjar "slarva", som tur var vaknade jag upp själv ovh insåg situationen men det är ju inte alla som gör det. Jag tackar gudarna att jag kom på mig själv i så god tid.

Ett tips till er som hamnar i den siituationen då ni tröttnar och inte orkar vara "duktiga diabetiker" är att sök hjälp hoss diabetessjuksköterskan, hon hjälper dig! Sedan ta ett steg i taget orkar du inte ta blodsocker som du skall ta i alla fall morgon och kväll? Peppa dig själv till saker, har du hund? Börja promenera med den motion är bra!

Men det du måste komma ihåg, tappa inte hoppet fortsätt kämpa, hitta vänner som har diabetes det är alltid enklare och veta att man inte är ensam om "problemet".

Mitt motto är : "jag bestämmer över diabetesen, diabetesen bestämmer inte över mig", tänk så men blir det för mycket "slarv" då tar diabetesen övertaget.

Några ord från mig...

Kram på er!

//Linda

Det gick!

Nu är sista värdet taget för idag ochdet slutade på 7.6,Suuuuveränt!!

Nu är det sovdags för mig och Rickard för imorgon börjar allvaret igen,skolan alltså det kommer bli full skoldag imorgon med start 9:40 KLF,pedagogiskt ledarskap, marknadsföring, estetisk verksamhet och religion A, allt detta kommer jag gå igenom innan klockan slår 4, suuck:P Men men en dag närmare studenten i alla fall wiiiihoooo!!

Imorgon kommer jag nog skriva om något nytt,föra temat var diabeteshund, vad som kommer härnäst får du se imorgon:)

KRAM PÅ ER ALLA GOA BLOGGLÄSARE SOV SÅ GOTT!!

//Lindis

1 timme och 23 minuter sedan

Nu var det en  timme och 23 minuter sedan sen jag tog 4.6 värdet och har ätit chokladboll tog 2,5 enheter + höjde pumpen 10%, än så länge är blodsockret på 8.4 spännande!

//Linda

Blodsocker!

Heeejsan:)

Blodsocker på 4.6, Nu skall jag och Rickard passa på att baka chokladbollar, Ni får lite uppdatering sedan hur det går med blodsocker och chokladbollar!!! Hur tror ni det går??
Kram Lindis

Helg!

Hejsan alla vänner!
Vad roligt att det är ett gäng som läser bloggen:). I helgen tog jag Shiva och åkte till pojkvännen, helgen bestod utav fredag åkte vi till Hönö och träffade Rickards mormor för första gången, det var trevligt! Det blev kaffe och fika. Jag var faktiskt lite nervös för att vi skulle komma in på att jag hade diabetes just pga att folk är så jäkla fördomsfulla och inte vill bjuda på fika eller att dem skall säga en massa konstiga saker om diabetes, jag vill alltid lära känna människor först innan jag berättar om diabetese, detta är absolut fel men allmänheten har så mycket fördomar, detta måste förändras!!Vi kan nog bara förändra det genom att vara öppna så skall verkligen förändra mitt sätt att tänka här. Vad tycker ni??

Lördagen bestod utav att aktivera Shiva på olika sätt, min pojkvän Rickard bor nära skogen och har egen mark därför kunnde vi ha Shiva lös, vi spårade först, en gömde sig och den andra tog hand om shiva när hon sökte. På kvällen åkte vi till Hemmakväll och hyrde film och köpte godis, mmmmmmmm vad mysigt : ), Jag äter faktiskt godis som vem som helst men tar insulin och försöker hålla mig till helgen, vad tror ni om den teorin?Vi såg på Wallander Mastermind, kan verkligen rekomendera den, sjutton vad bra den var!!!

Söndagen:
Bestod utav frukost och sedan åkte vi till Hedeforsen ( Shivas kennel), där tränade vi och fick verkligen upp ögonen hur man skall träna och hur man INTE skall träna, jag har haft problem att få sShiva att gå fot och har dragit för mycket i kopplet, men med otroligt mycket beröm, att man backar och tar Shiva tillbaka när hon drar gick det galant att få Shiva att gå fot, Vad duktig du var Shiva! Gå gärna in och kolla på hedeforsens hemsida (www.hedeforsen.se).

Helgen har även bestått utav mycket blodsocker tagningar, men vill så gärna hålla koll på blodsockret, det har legat mellan 8-15, 15 efter godiset!! Men men det får man ta;) Skall ta mer blodsocker under tiden nästa gång.

Nu skall jag och Rickard spela Guitarr hero:)

KRAM PÅ ER!!

satan i gatan...

satan blodsocker på 18.4 vad gjorde jag för fel nu då?? Vaknade vid halv 10 och gick ut med hunden, brorsan hängde med och tränade Shiva lite, det var sök,aport, loss och fot som stod på dagens träning, Storebror Henrik är duktig han
har varit hundförare i militären då hade han själv en schäffer som hette Chess.Det är så himla roligt med en hund men otroligt mycket jobb och tid läggs ned på henne...


Tycker inte jag borde ligga på 18 efter hundpromenad i skogen,hoppas det går ner snart....

Blodsocker

God natt alla bloggläsare:)

På kvällen tar jag alltid ett blodsocker för att snabbt och enkelt kunna förbereda inför nattens sömn, då jag inte har 110% kontroll som jag brukar angående blodsockret och diabetesen, ikväll låg värdet på 9.8 det känns som ett bra "sov värde" även ifall jag egentligen hade velat ligga på 7, men man ser ju hur det gick på min födelsedag då var värdet på 6.8 och ändå gick det som det gick, det vore inte fel att ha någon form av inbyggd lågt och högt blodsocker varnare, snälla forskare greja en sådan.

undra om jag behöver äta något för att klara mig hela natten?? det tror jag tyvärr ingen kan svara på men det antar jag att jag borde därför tar jag och käkar en knäckemacka o ett glasmjölk innan läggdags.

Vem är du som läser bloggen?Hade varit skoj att veta! Presentera dig jättegärna i ett gästboksinlägg=)

Kram och godnatt på er!!

Linda

P.s Shiva har redan somnat,haha!!

När jag hämtade Shiva

Så såg hon ut såhär:


Shiva och jag

Älskade Shiva, du betyder så grymt mycket för mig. Du och jag mot världen snuttis!!Intervju

Hejsan allihoppa!

Jag fortsätter på temat "diabeteshund", Föreningen UngDiabetes (http://www.ungdiabetes.se/) har en intervju med en tjej som har en utbildad diabeteshund,tänkte att det kunde vara roligt för er att läsa så med hennes medgivande fick jag publicera artikeln på bloggen, Tack Stina!


Stina har alltså diabeteshunden Ginny.

vag.jpg

Vad gör din hund för dig?
Så ofantligt mycket, det räcker med att hon bara finns där. Hon e min levande blodsockermätare, min "personliga assistent", och min "närmaste" vän....Hon är min trygghet

Varför behöver en diabetiker en diabeteshund?
Alla som har IDDM eller typ 1 diabetes, är ju individer, liksom sjukdomen är. Förr vissa kan det gå lätt att hålla koll på blodsockret, och för andra är det svårt. Då man pendlar mellan HI och LO som en berg och dal bana och inte känner sina känningar eller sitt höga blodsocker, är det en trygghet att ha en diabeteshund som "håller koll på en". Och som varnar för det låga blodsockret innan det är för sent och man "blir medvetslös/krampar". Eller som kan hämta något sött, då man själv inte längre kan stå på benen. Men en fungerande diabeteshund, slipper man många ambulansåkningar till akuten, man klarar sig själv!!!

Hur kan hunden känna av lågt respektive högt blodsocker?
Vetenskapligt är det inte helt bevisat hur man doftar vid högt eller lågt blodsocker. Så det är just doften hunden går på. Vid riktigt höga värden kan ju även vi människor känna en acetonliknande doft. Hundarna känner det mycket tidigare. Min hypotes är att det ungefär blir samma doft vid låga blodsockervärden, eftersom att "samma princip" sker i kroppen, cellerna får inte tillräckligt med näring, det finns för mycket insulin. Sedan ser hunden personlighetsförändringar och lär sig så småningom vilka som sker då man blir hög eller låg.

Hur ofta tränar du den och hur tränar du den?
Oj, här skäms man nog lite, för jag tränar alldeles för lite..=) I början är det lydnad man tränar eftersom att hunden ska kunna fungera ute i samhället, på restauranger, i butiker etc. Hunden ska i princip klara av alla miljöer. Hur jag har tränat upp min hund Ginny vad gäller diabetesen är via "doftlabb" på Hundcampus i Hällefors. Först på te, så att hunden lär sig att då den kommer till en burk som doftar något får den en godis, så att hunden tycker att det är kul. Sedan lägger man till "störningsdofter" så att hunden lär sig att det är en speciell doft den ska vara intresserad över, och så småningom börjar man med "flytande te" och kvantifierar den, dvs att en viss tedoftstyrka ska hunden markera på, och det är då lite doft och mycket doft och där emellan ska hunden inte markera på de övriga burkarna med te i. Undertiden har jag samlat doftprover och "svettprover" då jag varit normal i blodsockret låg och hög. Och så gör man om proceduren fast med proverna från mina olika värden. Sedan måste man bestämma sig för vilket markeringssätt hunden ska ha för högt och lågt blodsocker. Jag har valt att Ginny ska dra i en sökrulle då jag är låg, och då måste man först träna in det, att hon bara ska dra i den, sedan har jag lagt på ett "tics" så när jag slår handen mot huvudet ska hon dra i den inte annars, och så går man över till att hon ska dra i den då hon känner den låga doften!!! och lika gör man för högt blodsocker....

Hur lågt tid tar det att utbilda en diabeteshund? gjorde du det själv eller fick du hjälp?
Hur lång tid det tar beror på hur man själv är van med hundar, och hur hunden är. Ginny är inte helt färdig ännu, och vi började hösten 2006, men jag har inte haft henne så mycket i början då jag konstant var inne på sjukhus för min diabetes. Man sköter i det stora hela sin träning själv, men man får alltid stöd via den förening man valt att utbilda sin hund i. Jag och Ginny har varit på Hundcampus med doftbiten, sedan träffat "hundinstruktörer" etc, för att få lydnaden att fungera, och då får man tips om hur och vad man själv ska träna på hemma.

Vad kostar det att utbilda en diabeteshund?
Minst 50:000 skulle jag säga, men det kan också bli mycket mindre eller mera, och det beror igen på hur duktig man är som hundförare och hur mycket hjälp man behöver.

Hoppas ni fick en givande läsning!

Kram på er!


Hjälten WillmaDetta är familjens första hund Willma som vi har kvar än idag, hon vägrar fortfarande att gå ut med mig om jag ligger för lågt eller högt, fantastiskt!

Varför utbildar jag inte henne undrar säkert ni?
Willma är för gammal hon blir 8 år till sommaren.

Kram Linda

Hundar

Hej allihoppa!

Nu har jag klarat av en timmes datorkunskaps lektion och 4 timmar och 45 minuters barnvaktande, det var väldigt mysigt och roligt att vara barnvakt idag faktiskt för barnen var jätte lugna:)  

Mitt intresse för hundar är enormt stort och själv har jag en egen hund som heter Shiva, Shiva är en schäffertik på 10 månader som är heeelt ljuvlig! Jag gör nästintill allt med Shiva, hon är med hos vänner,pojkvännen, ute i skogen kan vi vara hur länge som helst och mys i sängen är det bästa Shiva vet när man bara ligger och klappar på henne, då känner hon sig omtyckt!!

Jag vann faktiskt Shiva, det finns en tävling som hålls igång två gånger per år som arrangeras utav företaget Bayer, dem hade en tävling som då hette Dremfund där man fick skicka in sin egna dröm och man kunnde vinna ett stipendium på 50.000 kronor, tro inte att jag gick vidare och sedan vann????? Mitt bidrag var att jag ville få en hund som jag kunde utbilda till diabeteshund, än så länge är ju det väldigt dyrt, efter när dem hade ringt och sagt att jag gått vidare var det en omröstning på internett som höll på i cirka 1 månad, där kunnde jag följa heeela tiden vart jag stod i tävlingen, tack vare nära vänner och andra som jag inte ens kännde så vann jag heeeela kalaset och åkte därefter till Hedeforsens kennel i Rommelanda och valde ut min underbara Shiva, jag visste med en gång att det var hon jag ville ha! Ni skall få se en bild på henne när hon var valp så förstår ni varför hihi=)

Shiva har inte utbildats än men hon kommer utbildas men först måste vi klara en massa tester och det har jag bara bestämt mig för att jag MÅSTE klara, detta är några moment som Shiva skall kunna:

Detta kanske kan vara spännande att läsa för er:

Man tror att det är en kombination av doft och förändring av beteende som gör att hundarna reagerar. Men framförallt lukten, eftersom de ofta reagerar innan det märks på beteendet.
Det är tänkt att Shiva både skall reagera på högt och lågt blodsocker.

Dessa moment SKALL kalras på Inporvningen när hunden är 1 år:

Passage av hundar. Hundägaren skall kunna agera så att hunden följer med utan att ta kontakt med andra hundar eller människor, ägaren skall kunna både hejda hunden och sedan förstärka rätt beteende hos hunden.


Sitt eller ligg (valfritt) i kopplets längd. Under en minut.


Personer som hälsar på hunden. Här ska personer kunna gå förbi, alternativt hälsa på ägaren eller hunden utan att hunden reagerar negativt med utfall eller flykt.


Inkallning. Hunden skall vara intresserad av hundägaren, hålla kontakt när denna ger sig av och svara på ägarens agerande.

Ljudkänslighet
Målet är att hunden får/skall reagera på ljudet utan att ta till flykt och sedan uppsöka ljudkällan själv eller med hjälp av föraren.


Avkoppling minst 15-25 min.

Hunden måste vara social med andra hundar, andra djur, människor etc. och får inte visa tecken på aggressivitet eller rädsla. Hunden ska också visa arbetsvilja. Ägaren och hunden bedöms som ett team och det är helheten som bedöms.


Källa: http://www.soshund.se/ och http://zoonen.com/artikel.asp?oid=858629

Som ni ser det är en del men detta skall vi greja:).

Varför jag ville ha en diabeteshund är ju ingen självklarhet för er, men för mig var det de absolut!

När jag var runt 12-13 år var jag med om en incident, under natten fick jag troligtvis alldeles för lågt blodsocker och låg avsvimmad, givetvis var ingen där för att hjälpa mig eftersom alla andra låg ju o sov såklart eftersom det var mitt i natten, dock sov inte riktigt alla, familjens andra hund Willma märkte genast av att något var fel och försökte först få mina föräldrars uppmärksamhet genom att hoppa på dem i sängen, Willma var då 8 månader och hade alldrig fått vara i sängen, min moder blev arg på hunden men trodde hon behövde gå ut så pappa gick upp för att gå ut med Willma, när pappa gick åt dörren istället för upp på övervåningen tog Willma själv iniativet och sprang upp till mig först men sedan in till min syster som låg i rummet brevid, hon pendlade heela tiden mellan mig och min syster, till mig för att kolla läget och till syrran för att få uppmärksamhet, tillslut gick syster min med Willma och då upptäckte hon mitt låga blodsocker och kunnde ropa på hjälp, här väcktes min stora dröm! Tänk om inte Willma hade väckt min familj? vad hade hänt då? Det är frågan.....

Våra hundar är grymt duktiga och fantastiska djur man borde ta vara på dem mer än vad man gör. 

Kramar från Linda 


datorkunskap

Hej hej:)
Sitter på datorkunskap, har faktiskt arbetat helt själv, ovanligt för att vara mig haha...

Är det någon som vet någon sockerfri oboy, den behöver inte vara sockerfri men bara mindre socker? tipsa mig snälla:).

Nu skall  jag gå och vara barnvakt.

Ha de gött!!

//Linda

P.s blodsocker på 12 SUUUUCK!

Ute med Shiva
På promenad med Shiva, skall ta mig till skolan nu är det tänkt :-)

Kram på er alla!!

Bloggar jag själv brukar läsa

Hej hej!
Detta är lite bloggar jag dagligen följer:

Ungmamma15.blogg.se
Den bloggen handlar om Emelie som blev gravid som 14 åring och mamma vid 15 år, fashinerande blogg!

granis.blogg.se
Detta är en ungpappa som skriver om livet som ungpappa och andra vardagligheter också. Han skriver på ett väldigt lätt och roligt språk, rekomenderas starkt!

annalisaochx.blogg.se
Detta är min bästa kompis blogg, hon skriver om sin graviditet och livet i allmänhet, Vet att hon kommer bli en underbart bra mamma. Hoppas vi fortsätter att vara kompisar länge!

blondinbella.blogg.se
Detta är en tjej som i dagsläget är mycket framgångsrik och jag vet faktiskt inte vad hon är känd för men tror det är bloggen och hennes företag, hon är 18 år och hennes mål är att vara ekonomiskt oberoende när hon är 20 år,häftigt!På fredag skall hon vara med och tävla i lets dance!

camilladiabetes.blogg.se
En tjej på 18 år som också skriver om livet med diabetes och även vardagliga saker=).

Kramar från
Linda

Boktips


SOCKERSJUKAN ANFALLER!


Sockersjukan anfaller heter boken som jag skulle vilja tipsa om idag=), Boken är på 44 sidor och är skriven utav Emelie Ask som själv är diabetiker. Boken handlar om själva insjuknandet och händelser i en typisk diabetikers vardag, som tex händelsen som jag själv har varit med om tuuusentals gånger i affären, "mamma jag är hög, men ta en till spruta då svarar mamma som en självklarhet. Oj vad folk har kollat på oss i den situationen.Själv menar jag ju att jag har högt blodsocker och min vänliga mamma är alltså ingen knark suportande mamma utan vill mer påpeka att jag borde ta mer insulin haha.

Boken har väldigt roliga och passande bilder som är målade utav Emelie själv, hur fina som helst, Emelie har gått på konstskola och det märks verkligen på hennes bilder!

 Det var fasinerande att läsa boken för jag känner såväl igen mig själv i situationerna. Boken kostar 125 kronor och kan beställas på www.vipdip.se  

Ni kanske undrar vad VIPDIP är för något?`Det skall jag ha som presentation i ett annat inlägg.
Shiva
Haha jag vet att man inte skall låta hundar vara i sängen, men är inte detta bara fööör sött?? Jag låter faktiskt Shiva sova i sängen eftersom när hon skall bli min diabeteshund vill jag att hon alltid skall kunna vara i min närhet natt som dag!

//Linda

Godmorgon!

Godmorgon godmorgon!
Idag var engelska läraren sjuk, så min första skoldag kommer bestå utav EN lektion haha:) Jag har precis kollat på Mamma Mia med Helena och mamma den är såååå jäkla bra!!!

Blodsockret låg på 7.5 idag,strålande!

Frukosten bestod utav en halv ost smörgås och en skål med brainflakes och mjölk, hoppas kroppen blir nöjd med det och blodsockret inte sticker iväg.

Julen har bestått utav två gånger då jag fick för lågt blodsocker och tuppade av, en gång på julafton och en dag på min födelsedag, julaftonen antar jag det var för att jag inte åt direkt mycket och julbordet består ju inte direkt av en massa bra saker för diabetesen, egentligen skulle väll jag typ behöva pasta nått som stannar kvar i kroppen,nästa julafton kommer vi nog ha en stor kalkonmiddag eller nått istället,julbordet fungerade ju som sagt inge vidare...

Gång nummer 2 då jag svimmade var på min födelsedag, här vet jag garanterat varför jag svimmade!! Fyller år den 28:e december men firade med vänner den 27:e December, först var det hemmafest här och sedan blev det utgång på gammleport, Ett gäng gick och käkade på mcdonalds medens ett gäng blev kvar på gammleport ett tag, givetvis var jag en utav dem som stannade på gammleport och INTE åt. Sedan åkte vi hem till kungsbacka tog en taxi från stationen och hem, åt ingenting innan jag gick och la mig, la mig på ett värde av 7.0, klantigt av mig att inte äta men jag lärde mig en rejäl läxa, när dem skulle sjunga för mig på morgonen fick dem sluta sjunga och hämta en massa söta saker så jag fick i mig socker, hopp en sådan födelsedags början kan man ju också ha.

Så mitt råd till alla diabetiker är att käka innan ni går och lägger er efter en ute kväll, det skall ialla fall jag göra...

Idag skall jag vara barnvakt så Henke får passa Shiva,snäll bror jag har!!

Kramar Linda

Tack Emelie!

Tack Emelie för en Superfin blogg layout!!

Arg så det blev en blogg

Hejsan alla vänner och icke vänner:)

Min blogg kommer att handla om att leva med diabetes, Varför det blev en blogg just nu och idag är för att jag blev så jäkla irriterad idag efter kvällsmaten, tog för ovanlighetens skull ett glas Oboy till smörgåsen, det skulle jag givetvis inte gjort,fan vad blodsockret gick i taket, ligger på 22.9 just nu.


Livet kan vara jäkligt orättvist tycker jag,varför kan inte jag få ta ett glas oboy till kvällsmat och bara njuta utav kvällen sedan?? Istället får jag sitta och pumpa insulin samtidigt som jag dricker vatten...För er som inte vet det blir man otroligt törstig utav att ha högt blodsocker.


Lite om mig själv:

Jag heter Linda och är 18 år har levt med diabetes sedan jag var 5 år, jag var fyra när jag insjuknade, insjuknade den 21:e december 1994 och fyller år 28:e december, så både julafton,födelsedag och nyår firades på sjukhuset det året, inte så roligt kanske men men vad skall man göra liksom..??

Min tanke med bloggen är att jag själv skall få skriva av mig både positiva och negativa saker angående diabetes,bjuda in gästbloggare som min mamma,syster,pojkvän och lite annat folk som är relaterat till diabetes. Här på bloggen kommer det att komma upp tips och lite skriverier hur det går när jag skall utbilda min hund Shiva till diabeteshund.Folk som inte vet vad diabetes är kommer också få lära sig en hel del,Notera att jag inte är någon läkare så några sådana diskussioner kommer vi aldrig kunna ha=)

Kram Linda


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0