Bloggtips från mig till er

Vet inte om jag tipsat om denna tjejen innan, en tjej som startat upp och driver ett barnhem i Ghana, hon är i 20 årsåldern, hur coolt är inte det????

emelieighana.blogspot.com


Jag skulle verkligen vilja stötta henne på något sätt!

//Linda

Ni som vill tipsa om era bloggar

Skall skicka ett email till linda.barknertz@ungdiabetes.se , inte skriva i komentarsfältet, bara så ni vet :-)

Diabetes och förkylning = en för jävlig kombination

Japps idag har verkligen inte allt vart under kontroll, har åkt på en förkylning som stör något enormt, hoppande blodsocker, trötthet,huvudvärk,hosta* 100000 uch..

Men som tur är e min syster snäll och låter mig sova här så vi kan hjälpas åt lite med hundarna o så, thanxs sis!

Har varit och ätit middag med min bror, hans flickvän, min syster och hennes pojkvän, det var mysigt! Fick lite hostmedecin av brorsans flickvän hoppas det hjälper!

uch tummen ner för denna dagens sjukdom!

sjuk :-(

hej hej!

ligger hemma hos syrran i hennes säng med shiva tätt tätt intill, fick en fruktansvär frossa/hosta/Blodsockersvängningar och en otrolig trötthet efter första lektionen. Nej det var bara att åka hem o vila..

Har sovit och nu sitter jag och kikar på rena rama rolf..

uch..

känning och inget dex

Hej hej!

Idag blev det tidig uppgång, är på universitetet nu och väntar på att lektionen skall börja.

Har varit låg, märkte det på tåget och klantig som jag är hade jag inget dextrosol med mig, så det var en liten pina att ta sig hit kan jag lova hehe..

Men nu e jag pigg o gla igen=)

Kram

känning och inget dex

Hej hej!

Idag blev det tidig uppgång, är på universitetet nu och väntar på att lektionen skall börja.

Har varit låg, märkte det på tåget och klantig som jag är hade jag inget dextrosol med mig, så det var en liten pina att ta sig hit kan jag lova hehe..

Men nu e jag pigg o gla igen=)

Kram

Tipsa om din blogg eller hitta en blogg att följa :-*)

UngDiabetes har ett litet tema under några veckor där vi samlar ihop olika bloggar med diabetes, gå in och kika efter en blogg du vill följa, eller varför inte tipsa om din egen blogg :-)

Kram Linda

 

 

 

 

Bloggar om diabetes

att_leva_med_diabetes.jpg

Ett sätt att dela med sig av sina erfarenheter är att blogga om sin vardag, vi kan lära oss mycket av varandra! Ingen rocketscience, inga rätt eller fel, bara tips, idéer och inspiration.

Vill du ha med din blogg här? Maila mig på linda.barknertz@ungdiabetes.se
Vi hörs!
Linda

Kolla in bloggen Att leva med diabetes »

27/1-10 dagens update :)

Hej hej!

Är hos syster min just nu, tog med mig båda hundarna och åkte dit. Är lite ensamnt i vårat stora hus.

Hundarna skall vara här när jag är i skolan imorgon, skönt så slipper dem vara ensamna även om inte jag har sådan lång dag så avskyr jag när man lämnar hundar ensamna. Jag försöker ALLTID lösa det för mina hundar så dem får vara ensamna så lite som möjligt.

Idag har jag och Shiva jobbat mycket med klickern, det var ett nedrans jobbigt att komma  igång med klickerträning tycker jag, Idag jobbade vi på att hon skulle gripa ett föremål, det låter lätt tycker kanske ni, MEN vilket jobb det var hahaha..Tillslut höll hon sin leksak i munnen kanske 1.5 sekund. jaja 1.5 sekund är ju bättre än ingen sekund haha eller vad säger ni??

Vi har också varit ute och gått mycket idag, ååå jag är så tacksam att hundarna "tvingar" ut mig på promenader, annars hade jag ALDRIG rört på mig så mycket som jag gör idag.

Ha det gött Love u al :)

Kram Linda (och Shiva)
Värd att läsa

Cockerspaniel anställd på servicehus i Ludvika

När ålderskrämporna gör att livslusten tryter.
När orden försvinner i samma takt som de kroppsliga förmågorna.

Då finns cockerpanieln Nelson där med kärlek och ny kraft till de dementa på Edshults servicehus.

Nelson, 2,5, är den yngste anställde på Edshults servicehus i Ludvika.

Men han är kanske den som kan ge de äldre allra mest.

– Hans skapar motivation för de boende att göra saker som att klä på sig, äta mat och gå ut och gå, säger Nelsons ägare Anita Nygren, som arbetar som undersköterska på servicehuset.

Hund på recept

Hon och Nelson genomgår just nu en kurs på Vårdhundskolan för att Nelson ska bli legitimerad vårdhund.

Hur kan en hund skapa motivation?

– Till exempel genom att assistera de äldre och apportera saker. Om Nelson hämtar en gaffel och ger till någon så skapar det en högre motivation för den äldre att ta emot gaffeln och använda den, än om jag gör det.

Än så länge är Nelson praktikant på servicehuset. Han blir inte legitimerad förrän i augusti. Men då kommer han att skrivas ut på "Nelsonrecept". Personer kan få timmar med hunden utskrivna av legitimerad personal.

Vid demens är det vanligt med oro, ångest och förvirring. Tidigare skrev man ut stora mängder lugnande preparat, men nu är träffar med hund på recept förstahandsvalet.

– Studier har visat att hundar fungerar bättre än medicin för många, säger Nelson.

För både kropp och själ

Hon berättar att det redan nu märks positiva effekter på de boende efter att cockerspanieln dök upp i deras liv.

– De blir glada och vi får en större social samvaro eftersom de gärna pratar med och om honom, trots att deras demens har gjort att de pratar allt mer sällan, berättar Anita Nygren.

– Det är också lättare att få med sig boende ut på promenader när Nelson är med.

Men Nelson har inte bara positiva effekter på det fysiska. Det skapar lugn och harmoni att få klappa och krama en varm och vänlig hund.

– Han fungerar som tröst. Han är någon att prata med, någon som aldrig dömer, säger Anita Nygren.

Ingeborg Höök, utbildningsansvarig vid Vårdhundskolan säger att hon sett solskenshistorier upprepa sig gång på gång sedan projektet drog i gång 2008.

– Jag minns en man som inte visste vilket år eller vilken årstid det var. Men han visste att vårdhunden kom på torsdag klockan elva. Fem över elva stod han vid sjuksköterskeexpeditionen och bankade på fönstret och undrade om hunden var försenad, säger Ingeborg Höök.

 

 

Nelson fungerar bättre än medicin”

.
.
Foto: MICHAEL BENGTS
Foto: MICHAEL BENGTS
Foto: MICHAEL BENGTS

Hund i vården

Projektet Hund i vården är treårigt och startade i februari 2008.

Målet är att utbildade vårdhundsteam ska användas i äldreboenden för dementa och i rehabilitering av personer som haft stroke eller har förvärvade hjärnskador.

2008 utbildades 20 vårdhundsteam. Under 2009 har 35 team utbildats och under 2010 ska ytterligare 50 team bli klara.

Allmänna Arvsfonden bidrar med 3,9, miljoner kronor till projektet.

Läs mer på www.halsansnatur.se och www.vardhundskolan.se


Effektivitet

Hej!

Huvudet är tungt, jag vet att jag borde gå upp men ändå gör jag det inte. Allt känns i slowmotion...Så började min dag. Blodsockret var lågt jag gjorde något kanske dumt igår, tog 31 enheter lantus istället för 29 enheter. Eftersom jag legat lite högre kändes det som att jag skulle höja lantuset lite, icke sa nicke..Den här morgonen var jobbig men jag tog mig igenom den och jag hann gå ut med båda hundarna, leka med dem i trädgården och komma iväg till körskolan och nu är jag hemma igen och klockan är bara halv två, me like!

Körskolan gick bra, hade genomgång med läraren och lite planering hur jag sakta men säkert skall närma mig mitt körkort. Känns fortfarande långt bort men det börjar närma sig,skönt!

Idag skall jag bara ägna mig åt Shiva och willma!


Nora: Ja jag tar mycket blodsocker i skolan eftersom det är en väldigt jobbig diabetes situation där, jag går upp och ner som en jojjo, därav mina många blodsockervärden.

Kram på er!

Lindis

Facebook

Ung Diabetes finns på facebook, det har ni väll inte missat??

Ung Diabetes på Facebook: Ung Diabetes Sverige


Idag gjorde jag det!

Precis islutet av seminariet så pratade jag med läraren idag och berättade att jag har diabetes och att det innebär att jag kanske måste äta på lektionen trots skylten " Förtäring ej tillåten" som står med stora svarta bokstäver på väggen, att jag kommer pipa under lektionen men då kontrollerar jag mitt blodsocker och det måste jag göra ungefär varannan timme och kanske ännu mer vid "dåliga dagar".

Hon var såååååååå förstående, det kändes jättebra att ha berättat så att det inte kommer några konstiga komentarer eller blickar. Det är en helt underbar lärare!

Jag avskyr verkligen "Förtäring ej tillåten" skyltar, dem gör mig grymt nervös, det är som alla mina försvarsmekanismer väcks till liv och jag förbereder ett försvarstal i huvudet ifall jag skulle behöva äta och någon påpekar att jag inte får.

Så ett plus till mig idag, jag visste inte alls hur jag skulle berätta om diabetesen på ett enkelt sätt, men det gick över förväntan bra, hon sa även att jag skulle säga till om jag ville berätta för hela klassen.Men tror jag väntar lite tills jag känner mig lite mer hemma..

Linda

puuuh...hektiskt men roligt!

Hej mina vänner :-)

Denna dagen har varit hektisk men rolig på sitt sätt.

Började dagen med en oerhört mysig långpromenad med Shiva i skogen, sen va det willmas tur att få en promenix. Så morgonen bestod utav två långpromenader, nyttigt för mig :-)

Sen så va det föreläsning som jag följde genom datorn här hemma, riktigt coolt att sådant kan fungera.

När klockan var halv tolv va det dags att åka till skolan och gå på semenarium. Under tiden jag var borta så hade willma och shiva sällskap av Anita, mammas väninna som också har en hund (vet inte om ni kommer ihåg Sunny som jag visat upp på bloggen här, det är i alla fall en favorit hundkompis för Shiva hihi). Supertack Anita!

Direkt när jag kom hem så kom henke o hämtade willma för dem skulle till vetrinären och ta bort styngnen på hennes öra, då passade jag på att gå ut och aktivera Shiva, först var vi i trädgården och lekte, kastade pinnar som hon raskt hämtade, gömde saker som hon skulle leta upp, ja lite aktivering helt enkelt. Sen tog vi en promenad som blandades med träning, gå fot, sitt fot,spriiiiinga haha jaa det är bra träning för mig också att ha hund kan man ju lugnt säga :-)

Snart kommer en kompis hit för lite fika, skall bli mysigt :-)

Har varit en hektisk men rolig dag!

Kram

utvecklingen går framåt!

Helt fantastiskt, sitter hemma och lyssnar på föreläsniingen som pågår i skolan just nu, så nedrans coolt..Nu skall jag återgå till föreläsningen :-)

Utvecklingen går verkligen framåt!

Linda

åååååååååååååååå

Vad skönt, har verkligen fått sova ut idag, tack vare att universitetet använder sig utav streaming alltså att dem filmar föreläsningen så man kan följa den genom datorn kan jag sitta här hemma och kika på den ist för att åka in till skolan..Då sparar jag tid för dem små vovvarna här hemma också, det gäller att planera när man har två hundar att ta hand om. Mamma och pappa kommer hem om två veckor. Skall bli lite skönt så man inte behöver ha allt huvudansvar för allt hehe...

Nu skall jag ut och gå en morgon promenad..

Kram

Saknaden efter dig är enorm!

Fy tusan vad jag saknar dig, trode aldrig att man kunde bli så beroende av en annan människa.

Älskar dig Rickard!

Vad sa vi är det 150 dagar kvar idag eller?? :-)

Linda                     
                          

Dagens hiss och miss!

Hej hej=)!

Idag har varit en sådan där bra dag som man bara älskar men även solen har sina fläckar..Här är man snäll och ordnar så att Shiva slipper vara ensam medens jag är borta åkte 8 kom hem tre, syran var hos henne på morgonen fram tills klockan ett, alltså var hon max ensam två timmar..Den busen har bitit sönder mina mjukisbyxor gaaaaaaaaah,åhhhhhhh,suuuuuuuuuck..Dem var nya,lila och superfina.Detta är helt klart dagens miss...När jag såg byxorna så räckte det att jag tittade på Shiva så böjde hon skamset öronen och skämdes, hon visste helt klart att jag inte var nöjd med hennes insatts...Men men forget it ang go on..

När jag kom hem så fick Shiva sig en promenad och sedan busade vi lääääänge i trädgården, det var riktigt roligt för man märker verkligen att hon har skoj i trädgården. Willma var också med en stund i trädgårdenmen hon tröttnade ganska fort hihi..

Efter buset i trädgården så tog jag en promenad i skogen på 45 minuter för att komma ner i varv lite.

Dagens hiss är helt enkelt att jag hunnit jobba så mycket med Shiva idag!!!

Kram
Att tänka på..

                                                   

Ja det är mycket frågor som rör alkohol i en tonnåring med diabetes huvud. Det är inte direkt någon man kan fråga för det är lite för tabu belagt alla bara säger att man inte borde, men man GÖR ju så jag tycker inte riktigt att den filosofin fungerar. Jag visste inte riktigt själv när jag blev tillräckligt "vuxen" och skulle ut på krogen och där ta en och annan drink hur jag skulle bete mig...

Jag tycker att det är viktigt med kommunikation, jag låter alltid någon veta att jag har diabetes. Det behöver inte vara alla i gänget men bara att någon vet. Det är ju väldigt sällan man inte går ut med någon alls som man har förtroende för.

I mitt fall är det pojkvännen Rickard som alltid ställer upp, går med mig när vi behöver gå ifrån och äta, förstår när jag behöver ta blodsocker, inte ställer onödiga frågor jaa ni förstår..

I mina handflator står det alltid diabetiker, så om katastrofen skulle vara ett faktum och jag är för låg och ser istället berusad ut och inte kan ta hand om mig själv så skall folk fatta direkt att det inte handlar om en vanlig fylla utan en diabetiker som behöver hjälp.

Jag äter ALLTID innan sängsdags efter en utekväll, det är så viktigt att man äter något. Den missen gjorde jag en gång och det gör jag aldrig om.

Det går absolut för mig att ha en utekväll precis som alla andra men det gäller som med allt annat med diabetesen, PLANERA!!

Hur gör ni när ni skall gå ut?

( Bild: Frida Melander (fulfritte.blogg.se)


Diabetesfamilj.se söker ungdomar

Diabetesfamilj söker ungdomar som kan deltaga på möte ang diabetikers skolsituation. Mötet kommer äga rum i Stockholm.

För mer info: tove.sundberg@diabetesfamilj.se

gaah önskar sååååå att jag kunde vara med på detta, men går inte ihop att bara pysa iväg nu när jag börjat på universitetet..Se till att deltaga ni som kan, detta är viktigt, tillsammans kan vi påverka.

//Linda

lite snabb update :-)

Hej hej!

Nattens sömn har verkligen inte varit den bästa, somnade väll vid tre, vaknade vid fyra av att tv:n stod på och där var det en dokumentär serie om psykopater, sure bacon att man kan sova efter det haha...Så det blev en mycket vakna-sova natt.

Klockan 06:30 var jag tvungen att gå upp för att rasta hundarna innan jag själv skulle iväg till skolan. Det var en ganska rolig dag, vi pratade mycket om praktiken, vi blev indelade i grupper (hamnade i en jättebra grupp!!). På lektionen stände min mobil av sig och givetvis kan inte pucko Linda sin pinkod så jag slår fel tre gånger och får gå till telenor för att låsa upp den, OMSTÄNDIGT!!!

Men nu har jag ändrat så jag har en pinkod jag aldrig glömmer =)

Idag blir det städning och hundaktivering för min del.

Kram på er!

Shiva- En trygg vän i livet

Shiva- En trygg vän för livet

Med ett snabbt svängande blodsocker blir livet ganska jobbigt i längden, jag sökte efter lösningar. Min lösning blev att skaffa en diabeteshund som kan säga till innan blodsockret blir för högt eller lågt.
Det gällde att plugga på vilken hundras jag skulle ha, enligt svenska service och signalförbundet, spelade inte det någon stor roll. Jag valde att åka upp till Hedeforsens kennel i rommelanda som har schäffer uppfödning och samarbetar mycket med polisen och försvarsmakten. Givetvis blev jag total förälskad i valparna, och vilken hund som skulle bli min visste jag redan, den lilla busen som sprang på gräset och utforskade maskroser, hon fick följa med mig hem. Shiva blev hennes namn.

Nu började en lång process med valpuppfostran, tidiga mornar, uppätna skor, otroligt mycket kärlek och intensiva valpkurser.
En Service och signalhund skall vara mellan 1-3 år, så på Shivas ettårsdag efter vi ordnat med höft och armbågsröntgen (hunden skall vara helt frisk), så skickade jag in ansökan om att få komma på den obligatoriska inprovningen som hade inriktning mentaltest som hunden måste klara för att bli antagen till utbildningen. Inprovningen gick på några timmar, jag hade högt blodsocker för all nervositet men det gick bra och vi klarade oss igenom inprovningen.
Nu var det nästa utmaning, vi skulle klara en hel helg som bara bestod utav inprovning för mig och Shiva, det var en utmaning utan dess like, men gud vad roligt det var! Jag och Shiva genomförde inte helgen problemfritt, mycket mycket nervositet (= högt blodsocker). Så dagarna var ganska jobbiga även ifall dem var väldigt roliga och lärorika.När vi klarade inprovningen så blev vi tilldelade en instruktör som nu kommer följa oss ända fram till mål, alltså från rödväst till gulväst. Man pratar om täckade hundar och en röd väst som min Shiva har idag betyder att hon är ”under utbildning” och den gula västen betyder att hunden är färdig examinerad service och signalhund.För min del skall Shiva vara en alarmerande hund på både högt och lågt blodsocker, träningen baseras på att jag har små bomullstussar som jag tar på mig själv för att få in ”den höga” eller ”låga doften”(saliv, svett och doft), så skall hon markera på rätt doft när jag tränar henne. Allt handlar om belöning när man tränar så så fort hon luktar på bomullstussen som är ”hög” eller ”låg” så får hon mycket beröm, tillslut kommer det vara så roligt när jag luktar den doften så hon säger till själv. Shiva skall också kunna hämta hjälp om jag ligger för lågt för att kunna ta hand om mig själv och hon skall även lära sig att hämta dextrosol. Som diabetiker med snabbt svängande blodsocker känns detta oerhört tryggt och säkert att alltid ha en liten kompis som har extra koll.Shiva kommer inte bara vara signalhund för mig, hon är en rolig hund att träna och leka med, hon håller noggrann koll på mitt hba1c genom att ta med mig på långa promenader och är en fantastisk hund att följa i livet, helt klart min bästa vän också.


Visst låter detta spännande, om ni vill följa mig och Shiva hur det går för oss kan du kika in på min blogg: attlevameddiabetes.blogg.se

Vill du läsa mer om service och signalhundar: www.soshund.se

//Linda och Shiva

  


hopp...

Ligger högt i blodsocker nu, tänkte ta en långpromenad med Shiva för att få ner det.

                                             


//Linda


lumpen ångest...

uch vad jobbigt det är att ha dig där borta i Halmstad, saknar dig som tusan och du har än sålänge bara varit borta några timmar..

Det är 151 dagar kvar, 151 dagar som jag skall få att gå jättefort...

Någon annan som kämpar på med en pojkvän i lumpen??ge mig lite pepptips...

Kram L


Berätta att man har diabetes när man börjar på universitetet

Ja det var en fråga på ungdiabetes forum, blev glad att det var någon som hade frågat det för jag vet ABSOLUT inte hur jag skall berätta att jag har diabetes eller om jag skall berätta. Varför skulle jag berätta egentligen?? det är väll ingen som berättar för mig att dem borstar tänderna varje morgon?? Så vanligt är diabetes för mig, men den bjuder ju på sina vardags överaskningar varje dag!

Hmm, kanske kan vara lite viktigt ändå att berätta det för dem jag umgås med. Änsålänge är ju jag så nedrans nervös när jag kommer dit, fråga mig inte varför jag vet att inget farligt kommer hända, men det är så himla mycket nytt som händer, jag skall åka in till stora staden Göteborg, åka spårvagn till universitetet, se lite vuxen och absolut inte vilsekommen ut när jag kommer in till universitetet, vilket jag aldrig lyckad med hehe..Allt detta gör mig så nervös och nervositet = högt blodsocker. Ja det är ingen lätt sjukdom att leva med. För man måste verkligen leva med den hela tiden, den hänger med i alla läger, spänningar, känslomässiga stunder, sömn, fritidsaktiviteter, sport jaa verkligen hela vardagen vill den vara med och styra. Ibland försöker jag stänga den ute men det går inte för denär en jäkel på att tränga sig på..

Hur tycker ni jag skall göra??

//Linda                                                  

Barnsligt förälskad!!

Hej hej!

Sitter här och bara saknar honom, ja killen med stort R.

Tänk att man kan vara så barnsligt kär och bara bli mer och mer förälskad för varje dag som går, han är killen som alltid finns där, som får mig att skratta, le det där tindrande leéndet, du får mig att koka värre än en kaffekokare ibland men det får man tåla hihi.

Idag är det ett halvår kvar tills du slutar lumpen, det känns som flera år men vi kommer absolut att fixa detta, du är ju helt klart det bästa som har hänt mig!

                                                       Älskar dig
                                                       //Din Linda
                               

Hundsim :-)

Denna morgonen började med hundsim för hela lilla familjen hihi, jag och Rickard tog med Shiva till hund i harmoni som har hundsim, hon fick simma i 20 minuter och sen fick hon massage, supermysig morgon!

Jag köpte ett klippkort till Shiva där, kan verkligen rekomendera hund i harmoni för er som vill göra något bra och roligt för eran hund: www.hundiharmoni.se .

Ta hand om hund med diabetes

Fick denna länken av en kompis, man tar hand om en hund som har diabetes:

http://nobelprize.org/educational_games/medicine/insulin/about.html


                


Resumé från rådsmötet i Linköping

Hej!

Här kommer en resumé ifrån rådsmötet som var i Linköping, resumén ligger också uppe på hemsidan (www.ungdiabetes.se) .
//Linda Tack till er som kom till Linköping

linkoping_2010.jpgI helgen hade Ung Diabetes rådsmöte i Linköping, det var en kreativ och rolig helg. Vi arbetade bland annat med hur vi ska fortsätta utveckla LUD (Lokala Ung Diabetes) som ni snart kan läsa mer om på hemsidan och planerade årets läger och aktiviteter som ni får mer info om i slutet av januari, men missa inte att anmäla er till Älvkarleby redan nu.

Ung Diabetes Sverige är i år värd för det Nordiska mötet som kommer äga rum i Stockholm den 12-14 februari där ungdomsråden från Sverige, Norge, Danmark och Finland träffas och utvecklas tillsammans. Bland annat så har mottagningsformuläret utvecklats i samarbetet, läs mer om det längre ner på sidan.
 
Mottagningsformuläret och kontaktpersoner på diabetesmottagningarna är något vi arbetar mycket med just nu, finns det en Ung Diabetes kontaktperson på ditt sjukhus? Om inte hör av dig till info@ungdiabetes.se
 
På lördagskvällen hade vi en härlig lokalträff i Linköping, vi åt middag och spelade biljard ihop, mycket trevligt och givande. Tack till er som kom!
 
Vill du veta mer om vad vi i rådet arbetar med eller funderar du på att engagera dig? Tveka inte att höra av dig till oss!

Med Vänliga Hälsningar
Ung Diabetes Råd
info@ungdiabetes.se


Ett till jobb sökt!

hahaha jag kanske förlorar på att tipsa er om jobb, men även om inte jag får det och någon utav er söker och får det är det ju alltid roligt att ha varit en bidragande faktor till att just du fått jobb. Eller tänk om vi skulle få jobbet båda två det hade ju varit ännu roligare!!

http://pb.arbetsformedlingen.se/Standard/DetaljeradSokning/VisaPlatsannonsSokDetaljerat.aspx?ids=1625360

sökt sommarjobb på liseberg

Sitter och söker sommarjobb inför sommaren 2010,sökte på liseberg haha som man skulle få det. 4000 sökanden per år..

Men det var lite roligt för man får först spela ett spel hur det är att jobba på liseberg, vill ni söka hittar ni länken här:
http://liseberg.se/sv/hem/Sidfot/Jobba-har/Sasongstjanster/Info-och-blankett/

Om ni får jobbet måste ni skriva det till mig hihi :-)

gah

uch det är den där nedrans huvudvärken som spökar, den har spökat i flera dagar nu..Jag blir såååå trött på den!!

Linda är glad..

Hej!

Idag började det med en tiiiidig morgon igen, jag var uppe halv 6. Båda hundarna skall ju ut innan jag går till skolan på morgonen (har han om mamma och pappas hund nu när dem är i Thailand) och inga fjomp promenader med mina hundar inte hahaha...

Idag började föreläsningen halv 9 och den hette "Välkommen till läraryrket", det var väldigt intressant att lyssna på faktiskt. Sen så följde dagen på ganska bra, den slutade halv 12 så det var skönt! Får lite dåligt samvete av att hundarna är ensamna men försöker styra upp det så bra det går. Är inte jag här så får mina syskon hjälpa mig och det känns som att det har gått ganska bra änsålänge.

Det bästa är att skolan har ett pilotprojekt att dem filmar föreläsningen och så skall man kunna se den hemma istället för i skolan, så man ser den liksom "live" från sin egen dator och det är ju perfekt för mig eftersom jagh är väldigt bunden till Shiva.

MEN jag har läst igenom skolans info katalog och där står det om ett "lila behandlings råd" och jag skall ta upp den frågan om jag får ha med mig Shiva dit om det är någon föreläsning som jag inte kan titta på hemma. Man kan också se det från andra rum på skolan genom en skärm, då kanske jag kan få sitta i ett rum med en skylt typ "Service hund finns i lokalen", och är man rädd eller allergisk mot hundar så sätter man sig i ett annat rum helt enkelt. Shiva finns ju till för att jag skall slippa alla låga och höga värden. Något som jag tänkte på är att det är väldigt många som hävdar att jag inte får ha med mig Shiva pga allergiker MEN att folk som har rökt får gå in på lektioner,affärer,apoteket...ja det har jag väldigt svårt att förstå, jag får ju verkligen andnöd om någon kommer in efter dem rökt....Förstår ni det??

När jag kom hem så tog jag ut hundarna i trädgården för lite lek och bus eftersom dem varit så duktiga, nu skall vi ut och gå en långpromenad i det vackra vädret!

Kram på er alla

Linda

Första dagen på universitetet avklarad!!

Heej!

Jo tack, det var en mycket spännande dag idag eftersom det va universitetsstar, nu är jag "lärarstuderande", känns jättehäftigt!

Dem hade en liten sermoni när vi kom, det var en musikgrupp som spelade och så var det en massa som pratade, rektor, vice rektor, studie vägledaren, göteborgspolitker...hahaha jaa så dagen var verkligen en lyssna övning. Som tur va hittade jag också ganska snabbt folk att prata med, jag själv va toknervös så hade nog inte börjat söka kontakt med någon själv, (Jag är ALDRIG så nervös att jag inte pratar!!) men blev genast mycket lugnare när jag fick lite social kontakt med några tjejer från klassen.

Efter alla föreläsningar så gick jag och två utav dem jag pratat med mest och kollade på pedagogen (lärardelen på göteborgs universitet). Det såg riktigt fint ut!!

Efter skolan blev det handling på hemköp för min del, hem och rasta hundarna, diabetesmöte med Kungsbacka diabetesförening, vi planerade årets aktiviteter och föreläsningar...

Sen kom Ansa och vi hade myskväll hos mig, supermys!

Nu skall lilla jag sova :-)

Linda

wiiie :-)

Nu är klockan 05:30 och det är min första dag, (om man kan kalla det dag när det är så tidigt!! haha) som lärarstudent. Blodsockret är givetvis skyhögt pga nervositet men skiter i det idag, den får krångla hur mycket den vill, jag skall ändå genomföra dagen med gott resultat.

Håll tummarna för mig att jag inte svimmar när jag kommer in på skolan, går till fel lektionssal, inte hittar till skolan aaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!Nu blev jag plötsligt mer nervös haha det här skall nog gå bra eller nått..

Kramar

"Fröken" Linda :-)

18/1-10

Hejsan bloggen :-)

Idag började dagen med en lååååång sovmorgon för mig och hundarna, mysigt!!Sen så kom våran SOS-instruktör Ninna och tränade med oss. Det gick bra och mycket faller på plats för mig hur jag skall träna Shiva och varför Shiva reagerar som hon gör i vissa situationer. Bra träning!

Sen gick jag hem till ett par vänner som jag fått genom diabetesföreningen, dem behövde barnvakt och självklart ställer jag upp!! Va supermysigt, jag älskar att vara barnvakt. Man blir liksom barn på nytt hihi..Så vi pysslade och tittade på film, mys!

Sen så kom brorsan och hans flickvän med thaimat och en försenad födelsedagspresent till mig, en jättefin tröja och en handdukshållare fick jag + en trevligt kväll med dem idag ;-)

Imorn är det upprop i skolan, fytusan vad jag är nervös!! (håll tummar och tår för mig imorgon att allt går bra!)

Kram och godnatt!!

//Linda

Bra blodsocker = Lycka för dagen

Idag har jag fått en bra start på dagen, vaknade med ett blodsocker på 7.2!! Att man slipper kämpa ned blodsocker det första man gör är jobbigt och frustrerande.Nu blir morgonen ganska mycket enklare i alla fall..

Tack diabetesen idag kan vi kanske samarbeta??


                                                       

Ni måste ju se Pontus tatuering!!

Heej!

Ni vet han som jag träffade i fredags Pontus som intervjuade mig om diabetes för arbetet han gjorde info till lärare, idrottstränare och dylikt..Han hade ju tatuerat in diabetesloggan på handleden, fick lov att visa upp den på bloggen. Jag tycker den är riktigt cool. Önskar att jag själv vågade men det gör jag inte..hihi..

Tycker det är coolt att tatuera in diabetesloggan, den behöver bli lite mer känd. En utav tjejerna på den lokala diabetesträffen med biljarden i linköping hade precis gjort en likadan men det stod diabetiker under,det kanske är bättre så folk accesoerar symbolen med diabetes??

coolt att se två stycken på så kort tid dock =)

Kram på er!!
Pontus tatuering

Läger (går att anmäla sig nu i veckan också)

Måste ju bara tipsa er om ungdiabetesläger som går att anmäla sig denna veckan också.

Kram kram
Vill du ha en inspirerande och investerande helg?

Nu är det dags igen, vi på Ung Diabetes har styrt ihop en riktigt bra långhelg full med aktiviteter som kommer att vara i slutet av mars. Vi önskar se dig där som är mellan 18 och 30 år och medlem i Svenska Diabetesförbundet.

Vi vill att ni ska få en möjlighet att testa på nya aktiviteter denna helg, konceptet vi kör efter är att testa på saker som du kommer att ha nytta av även efter helgens slut.

Vi kommer att börja helgen med en självförsvarslektion där du kommer att få lära dig grundläggande knep i olika situationer. Dagen där efter kommer att handla om diverse övningar som ger kropp och själ lugn såsom mindfullness och Qigong. Avslutningsvis kommer vi att spendera lördagskvällen med en matlagningskurs. Under helgen kommer vi även att få lära oss om kostens betydelse och hur mat påverkar kroppen på olika sätt.

På kvällarna har vi tillgång till bastu och vi kommer även att ha inplanerade kvällsaktiviteter något som ger oss chansen att lära känna varandra mer och byta erfarenheter med varandra.

Så om du känner att detta skulle kunna vara något för dig att testa på eller om du bara vill komma ifrån vintermörkret och göra någonting trevligt så anmäl dig till denna helgsaktivitet!När och vart

Lägret kommer att vara från torsdagen den 25 mars kl. 18:00 till söndagen den 28 mars kl. 13:00 på Älvkarleö herrgård som ligger några mil söder om Gävle.Kostnad

Kostnaden för helgen är 1000 kr per person.

I detta ingår boende i tvåbäddsrum torsdag till söndag, all mat under torsdag till söndag (dvs. från ankomst torsdag kväll till avresa söndag förmiddag), matlagningskurs, självförsvarskurs, mindfullness och Qigongkurs, kost-tips av dietist, fri tillgång till bastu och ett jättefint boende .

De som får en plats kommer att få ett inbetalningskort för deltagaravgiften på posten.Resan

Ta sig till Älvkarleby gör man lättast genom att åka tåg till Gävle eller Tierp och därifrån byta till tåg mot Älvkarleby station. Tåg kan bokas via SJ, www.sj.se eller telefon 0771-75 75 75.

Önskar man följa med på vår Inspirera och investera helg men har svårt att finansiera den så rekommenderar vi att man hör med sin lokala diabetesförening. Hos vissa föreningar kan man ansöka om bidrag för att kunna delta på läger och dylikt.Anmälan

Anmäl dig genom att fylla i och posta anmälningsblanketten.

Vi har ett begränsat antal platser så det är inte säkert att man kommer med bara för att man anmäler sig. Vi försöker få en så stor blandning av killar/ tjejer och åldrar som möjligt. Så snart sista anmälningsdag har passerat och alla anmälningar har kommit in så lämnar vi besked om man har fått en plats eller inte. De som i första hand erbjuds en plats kontaktas per telefon och får då möjlighet att tacka ja eller nej till sin plats. När alla platserna är fyllda meddelas de som inte fått en plats detta per mail. När man väl tackat ja till sin plats så är denna anmälan bindande (avbokning sker mot läkarintyg).Vi måste ha din anmälan senast måndag den 18 januari!

2(3) Ung Diabetes Svenska Diabetesförbundet info@ungdiabetes.se Box 1107 172 22 Sundbyberg www.ungdiabetes.se

Resevillkor

Vi förutsätter att det är vuxna medlemmar som deltar på denna aktivitet. Självklart hjälper och stöttar vi alla varandra, men deltagarna förutsätts kunna sköta sig själva och sin diabetes själva. Detta för allas trevnad. Se resevillkor längre ner!Att tänka på

Vi kommer att ha aktiviteter som kräver lite oömma och bekväma kläder.Frågor

Vid frågor om aktiviteten (ej om man har kommit med eller inte) går det bra att ringa Jenny Pettersson (Ung Diabetes Råd) på telefon 0705-824 48 eller Frida Melander (Ung Diabetes Råd) på telefon 0706-12 67 18. Detta gäller vardagar kl 16-21. Det går även bra att skicka mail till jenny.pettersson@ungdiabetes.se eller frida.melander@ungdiabetes.se.

För mer info om själva herrgården och hur den ser ut, var god se deras hemsida: www.alvkarleoherrgard.comVälkommen till vad vi är säkra på blir en toppenhelg! Vi hoppas att se dig där!

Må så gott !

/Ung Diabetes


Hemma igen!

Hej hej!

Nu är man hemma efter en intensiv men trevlig helg. En helg med rådet slår aldrig fel och är alltid roligt :-)

Alla årets läger är planerade, jag skall ringa och bekräfta tonnårslägret imorgon som jag har preliminär bokat, de lägret kommer bli grymt roligt!!


Vi har pratat mycket om att ordna lokala kontaktpersoner runt om i Sverige så att det blir mer lokala träffar. Idag har vi sex stycken "Luddare" (Lokala ungdiabetes) runt om i Sverige.

Vi i rådet har ju försökt ordna en lokal aktivitet i samband med våra rådsmöten, denna gången var vi i Linköping och åt middag på en restaurang och slutade kvällen med biljard. Supertrevligt. Om du skulle vilja vara lokal kontaktperson där du bor så maila mig: linda.barknertz@ungdiabetes.se .

Vi pratar ju alltid mycket medlemsvärvning, det är så många diabetiker i Sverige som inte är medlemar i Svenska diabetesförbundet, som diabetiker tjänar man ju verkligen på att vara medlem, det är ju tack vare diabetesförbundet som insulinet är fritt, man har rätt att ta körkort och insulinpumpen är fri. Blir vi fler i förbundet så kommer vi ju få igenom och lösa fler sådana här "bekymmer".

Det är nog tyvärr ett stort glapp för våra medlemmar blir högskolestudenter och börjar betala sin medlemsavgift själva.Då kanske man inte har råd/motivation?

Min uppmaning till er är absolut att gå in som medlem i diabetesförbundet, blir vi fler kan vi göra merför att bli medlem klickar du här: http://www.diabetes.se/Templates/Extension____272.aspx   .

Det har varit en riktigt givande helg, vi hörs!

//Linda

Middag=)De ägande biljardlaget haha..jag och Frida
Anna-Lisa siktar :)

Godmorgon!

Hej hej!

Har precis avnjutit en god frukost här på hotellet och snart börjar mötet, jag har fått den "roliga" sekreterar rollen, tur att man har laptop haha :-).

Blodsocker= högt, infektion på G??

//Lindis

Shiva med på sos hemsida :-)

Nu är Shiva med på bild på sos hemsida, är hon inte för sööööt??Gå in och kika: www.soshund.seIntervju,fika,busstur,rådet jaa dagen har varit händelserik :-)

Hej hej!

Idag började dagen med att jag mötte upp Pontus, en kille som varit med mycket som deltagare på mina läger. Han hade åkt ifrån Örebro för att göra en intervju med mig om diabetes. Det var hans projektarbete på gymnasiet som han gjorde och arbetet handlade jättemycket om hur man lever som diabetiker, vad som är jobbigt, vad som är bra, vad man skall tänka på osv. Han gjorde arbetet till lärare, fotbollstränare, scoutledare jaa ni fattar, för att dem skall förstå diabetikern när den kommer in i lärarens grupp. Jag tycker det var ett bra arbete han valt att göra, det arbetet behövs för det är många i olika lärar och ledar positioner som står handfallna när det kommer en diabetiker i gruppen. 

Jag tycker att man som ledare och lärare skall framför allt visa respekt för diabetikern, hur behandlar den sin diabetes? Hur fungerar det? hur skall man lägga upp träningen?Kommunikation är otroligt viktigt. Men jag tror också att man skall ställa lite krav om man tex är tränare, behöver man äta innan träning,då skall diabetikern ha ätit innan träning, kan inte diabetikern äta innan träning av någon anledning tex att den får håll, då får man tillsammans hitta något som fungerar. Ett aktivt engagemang tror jag på! Visa att man bryr sig.

"Jag vill att du är med på träningen för du gör så himmla bra ifrån dig, men för att göra bra ifrån dig måste du ha ätit och kollat blodsocker innan, precis som du tar på dig benskydden, det skulle du väll inte strunta i??"

En sådan där enkel kommunikation tror jag att en tränare kommer långt med!  

Och vet ni vad Pontus hade tatuerat in på handleden?? Diabetesloggan! Hur coolt som helst ju. När jag är ute på krogen så står det alltid diabetiker i båda mina händer, men att ha diabetesloggan på handleden 24 timmar om dygnet borde ju vara superduper bra! Men det gäller ju att folk känner igen den. Och så är jag lite för feg för att tatuera mig haha...

Efter intervjun så gick vi och mötte Anja också en tjej som varit med på mina läger många gånger, vi satt på Café allihoppa och bara pratade och skrattade. Jag märker hur starkt behov jag har av att träffa andra diabetiker och hur bra jag mår av det!

Efter detta gick jag och mötte Björn och tog därmed bussen till Linköping som tog hela fyra timmar från göteborg gaah..Väl framme gick vi och checkade in på hotellet sen träffade vi dem andra som hade anlänt idag och gick ut och käkade, välbehövligt för en trött och hungrig Lindis...

Nu skall jag sova, imorgon börjar mötet, det skall bli skoj!

Kramar Lindis <3

Gästbloggare värd att läsa!

Hej!

Här kommer dagens gästbloggare


Blev väldigt berörd av dagens gästbloggare, kanske för att jag käner igen mig själv såväl? Diabetes är en otroligt inviduell sjukdom, man kan inte jämföra det med någon annans sjukdom. Det värsta jag vet är när någon jämför mig med sin kompis diabetes. Jag försöker verka oberörd och tacka för tipset. Men egentligen önskar jag bara ibland att slippa påpekningarna om att "min kompis som har diabetes gör faktiskt sådär...".  Linn verkar vara en glad tjej som följer mitt favorit motto när det gäller diabetes "It´s up to you dont limit your self.

Jag känner också tacksamheten att vi bor i Sverige och jag har dem möjligheterna jag har, men min största dröm är inte uppfylld än, men det skall den bli, någon gång!

Tack Anna och Jonny för att ni ville skriva på min blogg och dela med er av era erfarenheter, dem var lärorika, viktiga och givande!

//Linda

P.s Gå gärna in och kolla på deras hemsida, där finns mycket bra och lättläst information om diabetes bland annat! www.suchomel.se

Hej Linda!

Ett år har passerat sedan Linn fick diagnosen diabetes typ 1. Under det här året - som har kännetecknats av insulininjektioner, blodsockermätningar och känningar i tid och otid - har vi mötts av mycket okunskap och fördomar. Filmen om Linn illustrerar tiden före respektive efter hon fick diagnosen. Vårt mål med filmen är att öka kunskapsnivån och förståelsen kring sjukdomen. Vi hoppas och tror att filmen säger mer än 1 000 ord och att den besvarar din första fråga.Vi läste någonstans att ”Lycka är att minnas gårdagen, drömma om morgondagen och att leva i nuet” och det sammanfattar vår livsfilosofi ganska bra. Vi lever i nuet och känner dagligen tacksamhet över att ha tak över huvudet, ben att gå med och ögon att se med. Vi drömmer också om framtiden. Det har inte förändrats sedan Linn fick diabetes. Enda skillnaden är att vi numera också är tacksamma för att vi hann hem från ön Boa Vista innan Linn insjuknade, att vi bor i ett land och i en stad med goda kunskaper om diabetes, att det finns fler och bättre insulinsorter idag, att insulinpennor och blodsockermätare är enkla att använda, att läkemedel och hjälpmedel är kostnadsfria och att det finns vårdbidrag att ansöka om. Dessutom är vi enormt tacksamma för att Linn har valt att fortsätta vara glad och ha en positiv inställning till livet. Det underlättar för henne själv, för oss och andra i hennes omgivning.

Redan första veckan saknade vi en iPhone- och webbapplikation där vi kunde mata in alla värden, en pappersdagbok var inte lösningen för oss. Vi insåg ganska snart att det råder ett komplext samband mellan blodsockervärden, mängden insulin, antalet kolhydrater i maten och aktivitetsnivån. När vi inte hittade en befintlig applikation på marknaden beslöt vi oss för att skapa DiaLog. Tanken är att man ska kunna mata in sina värden på ett organiserat sätt samt utföra avancerade analyser som underlättar den dagliga behandlingen. Mer information finns på vår hemsida om du eller någon annan vill veta mera: www.suchomel.seUnder det här året har vi samlat på oss många erfarenheter. Vi lär oss någonting nytt varje dag. För Linn är daglig intensiv fysisk aktivitet en av framgångsfaktorerna för att nå bra blodsockerkontroll. För att få ned HbA1c (som speglar den genomsnittliga blodsockernivån under de senaste 2-3 månaderna) ytterligare beslöt vi oss för att analysera nätterna och få en bättre blodsockerkontroll då. Natten är lång och påverkar HbA1c mer än man tror.

Under en tid tog vi enormt många blodsockervärden på natten och då fann vi att Linn bör somna med ett blodsockervärde mellan 3,5 och 4,5 mmol/l för att vakna med ett bra värde på morgonen. Det finns sannolikt ingen som skulle rekommendera en diabetiker att somna med ett så lågt blodsocker. Vi fann dock att det var det bästa för Linn. Hon stiger 3-4 mmol/l när hon somnar och om hon passerar 9-10 mmol/l innan midnatt så lyckas inte det medellångverkande insulinet att sänka blodsockret, sannolikt på grund av ökat insulinmotstånd. Om Linn har varit extremt aktiv händer det att hon sjunker eller bara stiger 1-2 mmol/l och då finns det risk för känningar. Vi tar alltid ett värde klockan 20:00 (90 minuter efter avslutad måltid vilket oftast sammanfaller med sänggång) och ett värde klockan 23:00. Då kan vi göra en skaplig bedömning hur natten kommer se ut: behöver Linn väckas och dricka lite mjölk, ska vi ta ett extravärde klockan 02:00 eller 03:30 eller kan vi sova lugnt.

Vad vi egentligen vill säga med alla dessa värden och klockslag är att diabetes är en individuell sjukdom, det finns inga regler utan undantag. Det som fungerar för dig kanske inte fungerar för oss och tvärtom. Det är viktigt att testa sig fram, dokumentera och fatta klokare beslut nästa gång. Vi kan lära av varandra om vi har en ödmjuk inställning.

Vi vill avsluta med dessa rader: Ett barn som insjuknar i diabetes tvingas ta ansvar mycket tidigare, barndomen blir inte lika bekymmerslös. Som förälder gäller det att ta ansvar och göra sitt yttersta så att barnet mår bra idag men också imorgon (allvarliga komplikationer hotar på sikt). Vårt mål är att ge Linn förutsättningar att klara livet, att ge henne goda vanor som hon vill fortsätta att följa den dagen hon är stor nog att fatta egna beslut.

Tack Linda för att vi fick skriva på din blogg. Vi önskar dig och alla andra, med eller utan diabetes, lycka till i livet!

Hälsningar

Anna och JonnyRådsmöte

Hej hej!

Jag sov hos syrran inatt eftersom hon skall passa Shiva idag för jag skall åka på ungdiabetesråds möte i Linköping. Nu klockan 10 så skall jag träffa Pontus i göteborg, han skall göra en intervju med mig, har för mig det handlar om hur lärare kan förstå diabetes bättre. Vi hittar nog något Café i stan och sitta på.

Sen så skall jag träffa Björn för att bege oss till Linköping för mötet, mötet börjar imorgon och kommer hålla på tills söndag.

Är du nyfiken på ungdiabetes och vad vi gör? kika in hemsidan: www.ungdiabetes.se

Kram Lindisuuuu

Vaknade av den fruktansvärda mardrömmen, blodsockret är högt. Drömmer alltid hemska mardrömmar när jag sover och ligger högt.

Det är läskigt..


Stephen King skulle få mycket inspiration utav mig och mina höga blodsocker nattliga mardrömmar.. 

Lilla snuttan

 

 

 

 

Shiva är verkligen min allra bästa vänn, folk får tycka att jag överdriver med kärlek till min fyrbenta vänn. Men jag lovar er det finns ingen som står mig så nära som henne.

Mitt lilla bustroll är det bästa som finns!


SOS träning

Hej hej :-)

Idag har jag och Shiva haft SOS-träning med våran instruktör Ninna och två utav hennes kollegor. Den ena hade med sig sin Service och diabeteshund för att visa hur dem larmade. Det var riktigt häftigt att se. Han had een flärp i munnen som han lämnade över till närmaste person där det stod "följ mig".

Shiva var lite skällig i början men hon fick mycket godis och blev tillslut mer intresserad av det. Sen så var dem kvar och fikade här, supermysigt!

//Linda
Är hon inte söt i sin SOS sele :)


Bra dag!

Heej :-)

Idag började dagen med lek och bus i trägårn för mig och hundarna, det var verkligen supermysigt och innan hade vi tagit en låååååång sovmorgon, me like!

Jag vaknade 07:30 utav att Shiva skällde rätt i mitt öra jättehögt!! Kollade blodsocker och låg på 2.1, det var en läskig känning, jag belönade Shiva för att hon hade uppmärksammat mig i mitt tillstånd, avvärjde känningen med kexchocklad och juice. Detta var 3:e gången Shiva väckt mig i ett lågt värde. Tack min underbara Shiva vänn! Vi somnade om hela gänget efter känningen.

Efter hundbus+promenad blev det körskolan för min del, ett väldigt misslyckat studie tillfälle, vet inte riktigt va det va som inte fungerade jag fick i alla fall inga bra resultat! Känns som jag aldrig kommer få körkort :-(

Sen blev det lite roligare för jag skulle ha Mine och Ansa på middag, det var supermysigt jag bjöd på kycklingfilé,bakpotatis, sås och grönsaker. Sen så spelade vi spel och bara pratade. En underbar kväll med flickorna helt enkelt!
//Linda och Shiva

Från imorse, Willma och Shiva busar i snön!

Detta är det roligaste som hänt mig!

                    


Detta är absolut den roligaste leksaken jag har fått på länge, en rosa tärning där det innuti är godis. Dem är lite kluriga att få ut så jag måste använda hjärnan ordentligt. godiset åker runt och har jag tur så kommer det ut en, då blir jag jätteglad!!

Det är kul att använda både huvudet och kroppen ibland.

Matte köpte den på hundmässan "My dog" i göteborg.

//Shiva

hög men shiva träning = fantastiskt

Ligger på 22.2, uch och fy. Har den där riktiga "Höga känslan", torr i munnen, ont i magen, de tunga huvudet och den jobbiga känslan i ögonen...gaah!

Men det är ju ett utmärkt tillfälle för mig att träna Shiva på det höga värdet, jag tar bomullstussar på mig själv där jag svettas, under armarna, mellan brösten, ansiktet you name it..hon får dofta på tussarna och beröm ifall hon självmant luktar på tussen.

Såhär skall Shivas gärna tänka.

Tuss med högt blodsocker på = bra = godis

Nej nu måste jag gå och dutta i mig lite insulin, 6 enheter absolut!Första besöket på vuxen mottagningen

Hej hej!

Idag var det besök på min nya diabetesmottagning, jag skall byta till vuxenavdelningen nu. Det kändes helt ok men absolut inte bra. Jag har ju varit på barn ända sedan dagen då jag fick diabetes. Dem vet ALLT om mig. Det kändes lite som man skulle börja om på ruta ett nu. Barnmottagningen är min stora trygghet, men min gammla diabetessköterska lovade mig att hon alltid skulle finnas där ifall det var något som inte kändes bra därborta.  

Maria heter min diabetessköterska i alla fall, hon är supertrevlig och läkaren verkade också riktigt trevlig hälsade bara lite snabbt på honom.

Det var lite andra moment på vuxen avdelningen man kollar EKG varje gång, det har jag aldrig någonsin gjort på barnmottagningen. Besöket hos diabetesläkaren är bara en gång om året. Dem hade i alla fall lite ungdomsträffar som man var välkommen på, dem brukade vara cirka 15 stycken på dem träffarna och det är ju riktigt trevligt. Jaa det gäller väll att gilla läget på något sätt, allt kan inte vara som det alltid varit.Känns som man seglar på lite osäkert vatten, men det skall säkert bli bra.


 

 

//Linda


En riktigt vettig hemsida

En riktigt vettig hemsida om diabetes, detta är dem riktiga experterna som gjort sidan, diabetesföräldrar!

Tycker det är så bra att man skapar hemsida och informations kanaler om diabetes, på detta sättet kommer man ut till allmänheten och förhoppningsvis ändrar man attityden att diabetes är en enkel sjukdom som man inte behöver skänka pengar till..

http://www.suchomel.se/hem/Diabetes.htmlVad har dina vänner för synpunkter på sjukdomen diabetes??

//Linda

Tänkvärt!


En tänkvärd historia om hunden Faith, den får mig verkligen att se UngDiabetes motto "it´s up to you, dont limit your self" stämmer. Man skall inte begränsa sig själv, du sätter dina egna gränser och ingentingär omöjligt!Denna hund föddes på julafton år 2002. Han föddes  med bara 2 ben --
Han kunde naturligtvis inte gå när han föddes. Hans mor ville  inte ha honom.
 
Hans första ägare  trodde inte att han skulle överleva och han tänkte avliva honom.
Men så träffade hunden sin nuvarande ägare, Jude Stringfellow, hon ville ta hand om
honom.   Hon blev fast besluten att lära och ta hand om denna lilla hund och få den att gå själv ..
Hon gav honom namnet "Faith".
 
I början satte hon Faith på en surfbräda och lät honom känna rörelsen.
Senare använde hon jordnötssmör på en sked som lockbete och belöning för att få honom att stå upp och hoppa runt. Även den andra hunden hemma uppmuntrade honom att gå.
Otroligt, och efter 6 månader, som ett mirakel,
hade Faith lärt sig att balansera på bakbenen och hoppa och gå framåt. Efter vidareutbildning i snön, kunde han  nu gå som en människa.
 
Faith älskar att gå runt nu.
Oavsett var han går, lockar han folk till sig.
Han är snabb på att bli berömd på den internationella scenen och har förekommit i olika tidningar och på TV. Det finns nu en bok med titeln "With a Little Faith" som publicerats om honom.
Han har även visats i någon av Harry Potter-filmerna.
 
Hans ägare Jude Stringfellow har gett upp sin lärartjänst och planerar att ta honom runt världen för att predika att:  "även utan en perfekt kropp, kan man ha en perfekt själ ".
 
I livet finns det alltid oönskade saker, så för att må bättre behöver du bara se på livet från ett annat håll.
Jag hoppas att detta meddelande kommer att medföra ett nytänkande för alla och att alla kommer att uppskatta och vara tacksam för varje vacker dag.
Tron är det ständiga beviset på styrkan och undran om livet.
En liten förfrågan?:

Allt du ombeds göra är att hålla den här underbara berättelsen i rörelse............

 

 

 

 
 

 

 

 


 


Viktigt!

Vet ni vad jag tycker är viktigt?

Respekt mot andra människor, när man går in på diabetes och respekt så innebär det för mig att man inte påpekar vad och varför jag äter något, för jag skulle inte äta det om jag inte kunde. Visst det kanske inte är det bästa för mig, men det är inte bra för någon att äta godis,chips och andra sötsaker. Men ibalnd så är man sugen och vill ha helt enkelt. När en person kommer fram till mig och påpekar att "det där får väll inte du äta..??". Då blir jag ganska fundersam. Vad vinner personen på att fråga det?? Stilla sin egen nyfikenhet? jaa det är väll så. Men jag skulle faktiskt inte äta det om jag inte kunde, som diabetiker skall man inte behöva skämmas om man äter något sött ibland. Alla vill nog väldigt väl men något man skall tänka på tror jag är att det inte är första gången jag får den där kommentaren som låter ganska anklagande och sägs med relativ hög röst. Jag skall inte behöva försvara mig som jag oftast känner att jag får göra i sådana situationer.

Stirrande och skräckslagna blickar när jag tar fram min spruta som jag måste ta för att må bra, jag förstår givetvis att du tycker nålen och sprutan är otäck, men det är jag som måste ta den. Jag har inte den servicen som du icke diabetiker har att sådant fungerar atomatiskt i kroppen. Nålen är 5 mm, tyvärr learn to live with it. Det behöver jag göra. Det handlar om respekt mot oss diabetiker, vi har nog som det är faktiskt utan att behöva gå och gömma oss för att ta våran livsviktiga spruta.

ta på min blodsockermätare när den räknar ner utan att fråga aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! jag avskyr det, det har du ingen rätt till. Mitt blodsocker är privat och det delar jag med mig av om jag vill, du har ingen rätt att titta eller ta den utan att fråga. Frågar du så får du givetvis titta om jag känner att det känns ok.

När du berättar för mig att man inte behöver skänka pengar till diabetesforskningen eftersom vi redan har så "bra" hjälpmedel och lever ett hyfsat "normalt" liv, uch du vet inte vad du pratar om. Mitt liv består utav ständiga blodsockerkontroller,  insulininjektioner, låga blodsocker,höga blodsocker, rekyl effekter, misslyckanden med insulin injektioner som resulterar i fruktansvärda blodsocker svängningar, apoteksbesök, planering, strukturering...you name it..Så ja diabetesforskningen behöver verkligen inte klankas ner kära vänn :)

Som sagt dessa punkter handlar om respekt, var gärna trevlig och fråga om du inte förstår något som handlar om diabetes, jag kan ju bara svara för mig själv men om jag får en trevlig fråga om min diabetes så svarar jag ganska utförligt och bra men få rjag en fråga som mest känns som ett påhopp, känner jag mig kränkt och svarar kortfattat om jag svarar alls.

Möter du med respekt så får du respekt. Vad har du för åsikter om mina punkter ovan? 

Kram på er

L <3 R

165 dagar kvar i den eländiga lumpen sen är du min på hel tid, Älskar dig mest!Din Linda

Gekås

Halloj!!

Idag blev det gekås för min del tillsammans med syrran och brorsans flickvän. Fick handlat en massa saker jag behövde och ville ha.

Fick handlat två sällskap spel, mix max och med andra ord. Med andra ord prövade vi att spela förut, det var riktigt roligt dock förlorade mitt lag hehe...

Hade en supertrevlig dag med dem två shopping tokiga flickorna, dagen har bjudit på mycket skratt och flams, idag har varit en sådan dag då man bara haft det bra och roligt, fler sådana dagar,snälla!

Vi avslutade dagen med middag hemma hos oss mmmm...


Kram

MUF Kampanj utbildning

Hejsan :-)

Igår blev det inget bloggande för hela dagen ägnades på elektronen i Kungsbacka där MUFF Kungsbacka hade kampanj utbildning med Micke Wigg ordförande för moderata studenter i Linköping. Det var så grymt roligt och intressant.dagen var väldigt blandad med teori och praktik.

Fick lära mig jättemycket om politiken, hur man kan svara i olika frågor som uppkommer, hur man värvar och hur man inte värvar medlemar :-) Ja det var en grymt trevlig dag som jag verkligen inte ångrar att jag var med på.

Vi avslutade kvällen på The square i Kungsbacka där vi åt middag och spelade biljard, super nice :)

Politik är viktigt, intressant och riktigt roligt, kan ju säga att mina facebook vänner har blivit mycket fler sen jag gick med i MUFF haha..

Föreläsaren Mikael Wigg, en riktigt grym föreläsare. När vi gjorde praktik så observerade han och gav feedback som gjorde att man utvecklades till 110 %!
Charader blev det som uppvärmning för dagen :-)


Jag och Filippa gör den praktiska värvnings övningen, mycket lärorikt!!


Middag på The square


Biljard turnering :-)
//Linda

Mydog :-)

Hej hej!

Idag var jag och Rickard på Svenska Mässan i göteborg och tittade på hundmässan "Mydog". Det var en superrolig dag, vi tittade på utställarna som ställde ut för dem olika hundraserna. Det var roligt att se att det finns så mycket hundraser, själv är man ju otroligt insnöad på schäffern :). Men inte va jag medlem på schäfferklubben kom jag på mig själv med idag, så det fick man ju ordna på deras monter så nu är det bara att betala avgiften så är man medlem där också. Tipp topp!

Vi såg när det var en "Freestyle" uppvisning, freestyle går ut på att det spelas musik och hunden och dess förare gör ett dansnummer ihop. Det var riktigt häftigt hunden hoppade mellan tjejens armar, gick mellan hennes ben,backade tillbaka mellan hennes ben osv..Riktigt häftigt och uppträdandet som vi såg på hade Flintsones låten som nummer, riktigt häftigt att se! Kanske något för mig och Shiva bara för lite skoj skull, vet vem :-)

Jag fick en del inhandlat där också, det blev en nyckelring med schäffer på, en kapsyl öppnare med schäffer på (köpte lite för att stötta schäfferklubben också men dem var grymt fina också), en t-shirt med en schäffer på (rosa såklart hihi!!), tuggben till Shiva och Willma samt en rolig leksak till Shiva som ni skall få se en bild på imorgon. Den gillade hon och det krävdes lite tankeverksamhet och det behöver min lilla snutta.

Vi såg också på en "ras parad" där man fick lära sig lite mer om varje ras samtidigt som dem visades upp på scenen, häftigt säger jag!

Sen körde Rickard mig till min syster där Shiva var, jag stannade där och vi hade en underbart mysig systers kväll med lets dance som underhållning. Supermys!!

Kram på er alla!En söt liten schäffer jag fotade, runt halsen har han en scarf där det står "För ball för dresyrkurs "hahaha.
Freestyle flintstones uppvisningen, grymt bra!!


Uppvisning från rasparaden!


jobb,apotek,kvällsfika = bra dag!

Hej hej!

Idag blev det jobb 07-16 på äldreboendet, dagen gick snabbt så det va lugnt. Efter jobbet så gick jag till apoteket för att hämta ut en massa diabetessaker som jag hade slut på,bland annat sprutnålar fy fasiken vad jag har snålat på dem jag hade kvar nu. letat fram alla nålar i gammla väskor och plånböcker (ja jag har alltid en nål i plånboken man vet ALDRIG när man kan behöva en, och plånboken ja den har man ju alltid med sig!).smart va??hihi..

Så nu har jag i alla fall 200 nålar, så det skall väll allt hålla ett litet tag :-)

Jag får lite ångest innan och efter apoteks besök för jag tycker ALLTID att apotekaren påpekar "-ja detta skall ju vara fritt", "-hm, jaa detta är väll gratis alltihop??" varför får man höra sådana kommentarer?? Jag vet det och det vet dem också. Jag är så grymt tacksam över allt samhället hjälper mig med för diabetesens skull, men samtidigt så betalar ju jag också skatt och "gör rätt för mig" på det sättet! eller?? Upplever ni andra samma när ni skall hämta ut diabetes saker på apoteket??

Sedan på kvällen så ringde brorsan och bjöd på kvälls fika så då tog jag och Shiva oss en promenad dit, supermysigt!

Kram Linda

Dagens diabetesuttag på apoteket, ganska lite mot vad det brukar, ibland går jag hem med två kassar från apoteket. Det är mycket man behöver som diabetiker.

jobb jobb jobb...

Hej hej!

Ja det har varit änna riktiga skit dagar för blodsockrets skull..Men men det är bara att ta nya tag, dagen blir säkert bättre imorgon!!

Idag blev det jobb för min del mellan klockan 13-17, sen så blev det hem och hjälpa till att skotta...Snön här är typ en halv meter, så det blev till att skotta och sanda haha..

Imorgon skall jag upp med tuppen, börjar jobba på äldreboendet klockan 07:00, suuuck..Men gud vad tacksam man skall vara att man har ett jobb ändå. Måste ju jobba ihop lite pengar nu när man skall bli student igen.

Kram på er

//Linda

hektisk natt med dåligt resultat

HEj hej!

Va uppe till tre inatt för att vaka och få någon kontroll över blodsockret, ehh ja inget bra resultat i alla fall. Vaknade på 16. vill inte, vill inte, vill inte. Jag hoppade igår kväll från 21 till 5.7. Då blev jag någorlunda nöjd men hade en liten rädsla att det skulle gå ner för snabbt så tog ett halvt glas mjölk eftersom jag inte ville somna om det skulle fortsätta nedåt. 20 till 5 är en snabb sväng men tog två timmar drygt.

Nu 7 timmar senare ligger jag på 16, suck.

Skall försöka med tre enheter novorapid och en lång promenad med Shiva, promenad kan ju nästan inte slå fel...

Kram
Livet är som en berg och dal bana med diabetes...

Barndiabetesfonden mm

Jag anmälde medlemskap till barndiabetesfonden precis och köpte deras gosedjur "sticke", han får stå brevid min "sötis" här hemma.

Varför?? Jag är så nedrans trött på den här förbannade sjukdomen så kan jag stötta forskningen mer så gör jag det mer än gärna. Att ha blodsocker som en berg och dal bana är aldrig roligt.

Medlem i barndiabetesfonden blir du här: http://barndiabetesfonden.se/index2.php?page=12

Sticke köper du här: http://barndiabetesfonden.se/shop/index.php?page=browse&action=list&orderby=DESCRIPTION&group=6&cat=6

Känns viktigt att stötta allt som kan hjälpa mig på ett eller annat sätt med den förbannade sjukdomen. Så nu har man sponsrat detta, vad händer i forskningen egentligen? Någon som vet?

Diabetesförbundet är jag redan medlem i, men om du inte är det så kan du bli det här: http://www.diabetes.se/Templates/Extension____272.aspx

Sötis björnen som också stöttar diabetesforskning kan du köpa här: http://www.diabetes.se/Templates/Extension____256.aspx?ProdID=4948

Jag tycker det är viktigt att man är med i kampen för att diabetes gåtan skall lösas, vill verkligen vara en del av det. Får ta ett nytt tag med att gå ut och sälja livets löv. Får ju en massa nya klasskompisar när jag börjar på skolan då skall jag se till att varenda en har ett livetslöv på jackan och en sötis och Sticke på sängen.


Såhär ser allt ut:

Sticke från barndiabetesfonden, är han inte söt??
Sötis björnen från diabetesförbundet

Kram på er

från en trött lindis som skulle vilja sova nu

Linda tipsar

Hej :-)

Skulle vilja tipsa er om en bra bok med inriktningen diabetes, Emelie Ask 21 år skrev den som projektarbete i skolan och nu finns den i många hem runt om i Sverige.

Emelie beskriver om sin diabetes upplevelse från debut till alla klassiska misstag som kan uppstå tex den klassiska i affären " Mamma jag är hög" och alla kollar snett på en, utan mamma som fattar att det inte är knark man är hög på utan i blodsockret haha...

Boken kan ni beställa här: http://www.vipdip.se/index.php?page=bokbestallningKram

Har en sådan där "jobbig" natt

Hej hej!

Japps blodsockret har varit svängigt dem senaste dagarna och idag krånglar det som tusan. Blir nog att vara vaken en hel del.

För det mesta acepterar jag verkligen att diabetesen finns med mig men idag/natt är det riktigt kasst.

Varför fungerar det inte som jag vill, dumma korkade diabetessjukdom!

suck..

 Underbara dagar i Värmland!

Hej :-)

Nu är vi hemma efter ett par fantastiska dagar i Värmland.

Dagarna har enbart används till att ta det lugnt och njuta av att bara vara, långa promenader, film-maraton och mysiga middagar. Helt klart den bästa semestern på länge!

Det är verkligen att rekomendera ibland kära läsare, inga måsten är viktiga att ha ibland.

Kram

Här kommer dagarna i bilder:

Bustrollet i snön :-)Jag och sötnosen :-)Det var mysigt att se så mycket snöRickard och Shiva i skogen
Kram på er!

längesedan sist :-)

Hej :-)

Nu var det längesedan vi hördes av men det har verkligen varit fullt upp här hemma, med jul, födelsedag och nyår.

Julen firades med familjen och morbror och hans familj, Rickard var med och åt julbordet med oss sen åkte han till sin familj. Julafton var verkligen mysig och innehöll mycket lugn,godmat, skratt och fina klappar!

Av min syster och hennes pojkvän fick jag en tröja från gina som jag hade önskat mig, av min bror och hans flickvän fick jag en scarf och ett smycketräd och av mamma och pappa fick jag öl glas till min och Rickards samling vi samlar på Kosta Boda intermezzo. Har både vin och ölglas nu kul! Sen fick jag en massa andra saker utav mamma och pappa också men det tar för läng tid att skriva. :-)

Juldagen alltså den 25:e tillbringades med våra nära vänner Anette och Egon samt barn, vi åt en jättegod middag där och mös en hel kväll, på kvällen träffade jag Ansa så blev det en liten utgång i göteborg.

26:e alltså annan dagen var det först jobb för min del sen blev det middag hoss min systers pojkväns familj, det var supermysigt att få lite band till den familjen också, viktigt att lära känna sina blivande släktingar. hmm vi kanske inte ens blir släkt?? släkt i släkten i alla fall haha :-)

27:e kom Rickards familj hit på middag för att fira min 19 årsdag, supertrevligt det med givetvis!

28:e, min födelsedag. Den firades på morgonen med pappa,Rickard och min bror då vi åt en jättegod engelsk frukost som det så fint kallas. Sen åkte jag och Rickard på mellandags rea och så bjöd han mig på Café, supermysigt! Sen bar det hem för att förberda middagen, jag hade lite vänner över på middag och singstar. Fläskfilé och potatisgratäng bjöds dem på, det verkade uppskattas :-) Jag hade en oerhört trevligkväll i alla fall.

29:e var jag hos frisören och permanentade håret, det tog 3 timmar och va ganska smärtsamt haha, men det är kul med lite förändring. På kvällen blev det tjejkväll hos Ansa. Jag,Anna,Ansa och Mine hade en mycket trevlig kväll ihop :-)

Såsmåningom blev det nyår och den firades med middag och fest hos en utav Rickards kompisar, det var verkligen supertrevligt!

Ja det va lite update vad som hänt dem senaste dagarna, Shiva har hängt med på det mesta. Supermysigt att ha henne hos mig så mycket. imorgon åker vi till värmland. Jag, Rickard och Shiva det skalll bli underbart att komma bort lite, bara andas några dagar innan vardagen hinner ikapp.

Idag fick jag ett roligt besked, jag är antagen till lärarprogrammet!! Jag var ju bara reserv men idag fick jag besked att jag kommit in!! wihooooo....Så jag skall läsa lärarprogrammet-samhällspedagogik. Skall bli mycket spännande att sätta igång med detta. men först skall shiva,Rickard och jag till värmland och baaaara andas..

Kram på er mina underbara och trogna bloggläsare!

RSS 2.0