Texter- Tonnår+ diabetes

Hejsan!
Blev så glad när jag hittade denna texten på www.diabit.se , detta känner jag så himla väl igen mig i, uch undra vad man egentligen skall göra åt det? Jag får alltid alltid högt under prov...Det jag känner är att jag då inte skriver provet på samma vilkor som alla andra och det är ju faktiskt orättvist. Men men det är väll nått man får lära sig leva med helt enkelt! Kram Linda

Stress Skriv ut

Ibland händer jobbiga eller tråkiga saker som man inte tänkt sig. Det kan vara enstaka situationer i livet - eller ibland något långvarigt. Emellanåt kan det bli extra bråkigt i en familj. Kanske har man svårt att klara skolan så bra som man skulle önska. Man kan känna mer oro och ängslan i perioder.

Stress innebär att hormoner som adrenalin och cortisol utsöndras från binjurarna, och då frisätts mer socker. Då blir blodsockret tillfälligt högre. Stress då och då är ofta en normal del i livet, t ex vid prov i skolan. Om man har extra mycket stress, kanske varje dag en längre tid, så kan det påverka HbA1c.

Till en del kan det hjälpa med olika avslappningsmetoder. Motion hjälper många att orka och klara mer. Många gånger är det bra att ta hjälp med att prata om det jobbiga. Ofta hjälper ett eller ett par samtal t ex hos skolkurator, på ungdomsmottagning eller hos psykolog/kurator i diabetesteamet, eller någon annan som arbetar med samtal för familjer och ungdomar. Ibland behöver man egna samtal som tonåring, men det är ofta bra att föräldrar och ungdom kommer tillsammans första gången.


Skrivet av: Sam Nordfeldt, barnläk, med dr, BUP-klin, US Linköping
Granskat av: Mirella C-Gustafson, barnsjuksköt, Britt-Marie Weidby, sjuksköt, Barnklin, Ryhov Jönköping, Britt-Marie Holmquist, barnläk, Ulf Samuelsson, barnläk, docent, Barnklin, US Linköping.

--------------------------


Kommentarer
Postat av: Nette

Stress har vi mycket av! Eller i alla fall Anton... Har har, förutom diabetes, även autism. Och då är man stressad väldigt ofta! Det räcker att det är en annan chaffis på skolbussen, eller att schemat på skolan (eller hemma) ändras. Direkt sticker bs iväg! Så man måste alltid fundera över vad som har hänt när hans bs är högt. Det är väldigt sällan för att han ätit för mycket eller att han fått för lite insulin. Oftat beror det på att han varit i nån stressituation...Mycket knepigt och svårt att förstå...

2009-01-19 @ 07:49:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0