diabetes sucks..

http://www.youtube.com/watch?v=lEzUaf23H4c

Alltså tusan vad livet kan vara orättvist ändå..Se till att sponsra till diabetesforskningen nu så att vi kan få stopp på sjukdomen, känns hemskt att två barn kanske får diabetes imorgon...

Jag skall ligga på min diabetesförening om att vi måste samla in pengar..

Kram Linda

we´re not gonna take it

jajjamensan musiken sprudlar från högtalarna och Lindis pluggar religion B för fullt, så skall det va:)

Sommartankar..

Sommaren är här och solen skiner, nej inte riktigt men jag har bestämt att den skall komma snart. Varför är för att jag har bestämt att ha en sommarfest i sommar, tror det kommer bli en midsommarfest...

Sommaren kommer bestå utav:
* Studenten, chanpangefrukosten kommer vi ha hemma hos mig!

* Massor utav stunder med Rickard, han går ju in i lumpen i Augusti så det kommer bli en massa mys innan!

* Massa utav lek,träning och mys med min superfina Shiva

* spendera tid i sommarhuset

* Arbete på Tölöäldreboende, har försökt uppmana Helena att söka dit också hade vart såå mys:)

* Ledare på diabetesläger ( många, hela fyra stycken,jobbigt men superskoj!)

* Bli lite mer självständig!uppmaning

uch jag måste bli bättre på att tvätta Shivas öron och tassar fick jag veta, man känner sig dålig när man får kritik men va tusan, man lär ju sig hela tiden utav sina misstag. Nu skall jag lära mig hur man tvättar öron och tassar helt enkelt.

Givetvis har jag tvättat dem innan men inte tillräckligt tydligen. Så det skall jag absolut bli super duper mycket bättre på, vill göra allt för att Shiva skall ha det bra.

Har ju kört en gång i veckan, men det räcker inte, jobbigt att vara ny hundägare men man lär sig hela tiden utav sina misstag. Jag skall göra det som en procedur varje kväll innan vi går och lägger oss, tass och öronkoll!

Skall nog försöka komma på någon kurs eller så om det.

Nej nu skall jag ta fram grönsåpa och tvätta Shivas tassar :)

Nu har jag betalat in till Svenska kennelklubbens vetrinäravdelning, så resultatet snart kommer upp på hunddata så jag kan skicka iväg ansökan.

Mycket betalningar denna veckan men vad gör man inte för sin underbara lilla 4-benta snutta....

Kram på er mina vänner!

Hej!

Hej!

Ja röntgen gick inte helt fel som ni säkert märkte i förra inlägget hihi, mamma sade att dem hade sagt B-höfter och både A och B höfter är godkända utav SOS,härligt! Första steget tagit.

Idag fick vi veta praktikschemat för valencia, jag kommer genomföra mina praktikdagar tillsamans med Robert från klassen, vi skall vara två och två nämligen. Blir ju lite jobbigt att vara helt själv i ett annat land...

Igår betalade jag också in medlemskapet till soshundar och svensk hundungdom,  känns kul för nu kommer jag ju få hund tidningar och sådant hemskickat,alltid roligt att läsa! Och man kommer ju kunna gå på aktiviteteter och sånt, jag vill gå på en massa aktiviteter med Shiva så att hon blir van med människor och olika miljöer.

Dagen idag började med psykologilektion, då började läran med att berätta att det är helt förbjudet att ta med sig mat eller dricka in i lektionsalarna och får han se eleverna göra det blir man utskickad tills man ätit/druckit klart. GIVETVIS börjar jag känna mig låg en minut efter att han avslutat meningen, hmm..kommer han tänka på att jag har diabetes och MÅSTE äta? hamnar mina tankar direkt på. Jag väntar några minuter tills föreläsningen har börjat men sedan blir det kriis, ja alla som har diabetes vet verkligen vad jag menar med KRIS så jag sprang till caafét och köpte festis och smörgås och satte mig sen och knaprade på min smörgås och klunkade i mig min festis. Han sa inte nått som tur va.

Men ibland blir man SÅÅÅ nervös och man är ALLTID förberedd på att få en komentar eller behöva ställa sig i "försvarsställning, nej men jag har diabetes och ligger lågt i blodsocker bla bl bla...blir så trött på sånt. Men blev otroligt glaad att han inte sa något, undra om han inte såg mig eller om han tänkte på diabetesen...

Snäll lärare i alla fall!!

Kram på er!

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

JIPPPPPPPPPPPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!

Idag är det röntgen

Idag skall shiva röntgas, mamma skall vara med henne, mamma kan ge mer lugn än vad jag kan i den situationen. Klarar hon röntgen har jag idag tagit ett stort steg inför diabeteshund utbildningen. Jag vill, jag vill och jag vill!

Det kommer bli grymt skoj att arbeta med Shiva ännu mer än vad jag gör idag:)

Kram på er alla

Blodsockerväska

Nu har ni sett min blodsockerväska, visa mig eran, här kan vi ge inspiration och ideér till varandra, hur den perfekta blodsockerväskan är utformad, Jag ÄLSKAR min, favoritfärgen är ju givetvis rosa och väskan är rosa, perfekt! jordgubben på tycker jag är supersöt!

Sedan har väskan två fack så i ena facket har jag blodsockersakerna och den andra har jag lite olika ibland lägger jag någon känningshävande som typ druvsocker eller om jag bytt nål/insulin och inte vet vart jag skall göra av nålen så kan jag lägga de i det facket tills jag kommer hem och vet vart jag kan slänga mina nålar, man är väll ibland lite rädd för att man skall bli droganklagad hahaha...

Lägg upp en bild på eran blodsockerväska på eran blogg och länka till inlägget i en komentar på min blogg så samanställer jag allas inläägg och publicerar det sen på bloggen,kul va?

<<<<---- Min blodsocker väska

Tankar från Lindis

Heej :)

Måste ringa min diabetessjuksköterska imorgon, Valencia börjar ju närma sig och mina diabetesprylar börjar ju sakta men säkert ta slut. Så dem kommer inte räcka till Valencia. Jag har verkligen INGEN koll på mina recept, vad jag har och inte har så det får hon hjälpa mig med. Jag orkar inte ha den kollen än, även ifall jag borde. Jag ringer till henne så får vi hålla koll tillsamans.

Mitt andra tips till er alla, som jag börjat lite sakta men säkert använda mig utav är beställning på apoteket via telefon,sjuuuukt bra, slippa gå dit bara för att beställa. Nu kan jag istället ringa och säga min apotekskod som jag har och så beställer hon varorna åt mig, sen får jag ju givetvis hämta dem men det är ändå sjukt skönt att slippa ägna min tid åt att beställa varor på apoteket, nu behöver jag bara hämta dem!

Jag tycker att om du är en ungdom, yngre eller äldre, skall du registrera dig som fadder på www.diabetesfamilj.se , det är så sjuktviktigt att vi med diabetes stöttar och hjälper varandra, jag har provat att klara allt själv vad det gäller min diabetes men det går verkligen inte, alla behöver någon. Om du nu tänker att "Det behöver inte jag", tror jag att du är precis som jag var och kanske är lite idag, men sakta men säkert upptäcker du att det är så jäkla tufft att klara själv, mycket bättre att vara en massa härliga människor som stöttar varandra.

Nehe ni nu skall jag kolla på film och försöka somna till filmen:)

KRAM PÅ ER!

Linda och Shiva


Andas Linda, andas!

Jaa det är faktiskt vad jag skulle behöva öva på idag, ANDAS för faaaan! Dagen började med skola kl 10-12:30, sedan bar det iväg till Gekås med nästan hela familjen, pappa orkade inte följa med så han stannade hemma och tog det lugnt, behövligt pappsen!

Gekås ger mig panik, massa folk,trängsel och klädprovningar. Jaa alltså det brukar ju vara roligt att prova kläder, men verkligen inte denna gången, tyckte ingenting passade och jag fick inte alls shoppat så mkt som jag ville men det blev allt för 970 spänn så lite fick man allt med sig hem, två par skor bland annat!

När jag gick på Gekås så fick jag som alltid lågt blodsocker, vet inte vad det är med mig och shopping, shopping = lågt blodsocker och då blir man ju som i en dvala när man skall checka kläder och även ifall man vill kolla på en mer saker så orkar man inte, jag hade nog lätt kunnat vara därinne 2 timmar till om inte blodsockret hade krånglat så jäklans mkt. Lågt blodsocker = ingen kul shopping. Så vips så var jag och syrran ute från Gekås, jag var 970 kronor fattigare och syrran några 100- lappar mer fattigare hehe..

Shiva skall röntgas imorgon 13:10, mamma skall ta henne så jag inte missar skolanm jag är sjuktnervös för resultatet men men som sagt hon är bara ett år så skulle det skita sig denna gången kommer jag ju röntga henne om några månader igen, andas Linda!

Har i alla fall fått en massa bra råd utav Elin och hennes mamma, elin utbildar sin labbe Pima till diabeteshund, hennes blogg kan ni följa här : http://elinpima.blogspot.com/  , elin är grymt duktig och jag kan nästan fråga henne vad som helst gällande diabetesutbildningen, kan inte hon svara så svarar hennes mamma hihi:).  Tänkte att nästa gång mamma och pappa skall hälsa på sina kompisar i _Helsingborg så skall jag fråga Elin om jag får komma hem till henne och busa med voffsingarna :).

Dem lärde mig så mycket som jaginte hade en aning om, det finns en hemsida som man kan kolla upp allt om andra hundar och även sin egen om dem är registrerade på SKK ( svenska kennel klubben) och jaa det är ju Shiva, så hittade en sida om Shiva, men dock inte så mkt info, men där kommer resultatet från röntgen komma upp.

Går ni in på http://kennet.skk.se/hunddata/Hund_sok.aspx och söker på Hedeforsens Åfelia, hittar ni min lilla snutta, jaa Åfelia är hennes kennelnamn men jag gillade Shiva bättre så hon fick heta Shiva:)

Att utbilda Shiva till diabeteshund skall bli fantastiskt roligt och lärorikt, alla kurser jag gått med Shiva har varit otroligt lärorika och roliga, känns så himla roligt att man fått detta intresset. Min och Rickards stora intresse på lördag för/eftermiddag är att gå ut och träna Shiva, min stora passion är lydnad och Rickards är nog spår, Shivas? jaa det är ALLT! jaa verkligen allt.


Jaa det blev ett litet flams inlägg men men det är min blogg och mina tankar som kommer ut så det får ni stå ut med:)

KRAM LINDA

Kära diabetes stick och brinn!!!

Diabetes sover aldrig, tar aldrig semester och lämnar än aldrig ifred, va tusan kan vi inte lägga en slant var eller samla ihop pengar till forskningen?? en dag måste vi ju slippa skiten...

Skulle sova nu och så alarmar pumpen för "inget insulin", va faan måste den larma kvart över 11 för det?? kan den inte larma kl 15 mitt på dagen?? Eller joo, det gjorde den men då hann jag inte byta och nu hann klockan bli kvart över 11, grrrrrr, är det enda jag orkar yttra mig om just nu....

visst det är mitt fel att jag inte bytte tidigare då får man stå sitt kast nu, men va tusan, varför måste jag ALLTID hålla koll på ALLT?????


// arg Lindis


söndag och toktrött..

Hej mina kära bloggvänner:)

Denna helgen har faktiskt varit heelt underbar, i fredags blev det lets dance finalen och middag tillsamans med familjen och Rickard som dök upp lite senare på kvällen, i lördags blev det hundträning hos hundfixasren i väst (www.hundfixarenivast.se), kan verkligen rekomendera honom. Just nu går jag och lilla Shiva lydnad steg två och jag tycker hon är SUPER duktig faktiskt. Vi har lite att träna på och finslipa. Det som är viktigast för mig nu är också att Shiva klarar av vardagssakerna som när någon knackar på dörren osv, för än går det inte så bra, det blir skällande och hoppande, det gillar inte jag! Så det måste fixas till på något jäkla sätt.Undra bara hur...känns som man provat allt.

Efter hunträningen åkte jag och Rickard till Walleys pizzeria och käkade pizza,gott! Sedan bar det iväg till Kungälv, där vi gick ut och tränade spår i Rickards stora skog, det är så jäkla roligt att se en schäffer arbeta, hon hittade oss när vi gömde oss bakom alla möjliga buskar och träd thihi, sedan blev det också en långpromenad i skogen, jättemysigt det med, att få tid att bara prata om allt man behöver få ur sig. Sedan blev det Robinsson tillsamans med Rickards föräldrar, hur mysigt som helst!

Idag, söndag så var det min tur att hålla i barn med hundkursen för Kungälvs hundungdom, det var jätteroligt och barnen var jättesnälla samt deras hundar likaså:) Rickard fick hjälpa till att hålla i lite dragiga voffsingar och så, det är så kul att jag och Rickard har hittat en hobby tillsamans som vi båda tycker är väldigt roligt!

Sedan körde Rickard hem mig och Shiva, då gick vi och busade i trädgården tills dem andra kom hem. Sedan blev det långpromenad med Ansa och hennes lilla bebis Leo som blir 7 veckor på fredag, shiit vad tiden har gått fort!!!

Vet ni vad jag tycker??

Jag tycker att det är mycket roligare att ta  blodsocker om man har en rolig blodsocker väska, jaa jag vet det låter skittöntigt men det stämmer verkligen in på mig. Jag tar verkligen mer blodsocker ibland kunde jag ju ha uppehåll i två dagar och det är ju verkligen katastrof, men nu när jag har min fina rosa jordgubbsväska så tar jag lite titt som tätt hihi:)Dock blir ju inte resultatet så bra som man vill jämt, 10, vill inte ligga på 10 vill ligga på 5 eller 6, jäkla skit bukspotkörtel som har tatt en sådanhär lååångsemester, japps för det är det den har gjort, jag vägrar tro att jag skall ha diabetes hela livet faktiskt, jag tycker att det får komma ett botmedel och hoppas starkt på det där vacinet, men man vet ju ALDRIG vad som händer, kanske lyckas jag få ihop min pengainsamling och få ihop pengar till diabetesforskningen!!Japps så min bukspotkörtel har tatt långledigt helt enkelt en dag så kommer den börja jobba igen, det har jag bestämt!!


Kram och godnatt på er mina kära bloggvänner:)

Härlig attityd!

http://op.se/slaktvanner/1.874000

I LOOOOVE!!

Vad mer kan man göra? verkar inte som det var någon direkt som nappade på mitt förslag om insamling genom basar, tänk vad grymt mkt pengar man skulle kunna lämna in till diabetesforskningen och 5000 per diabetesförening kan väll inte vara helt omöjligt??

//Linda

Up side down!

När man har diabetes och är orolig för någonting då fungerar inte blodsockret, i alla fall inte mitt. Det går upp upp upp och så stannar det däreller så gör det en fuling och går snabbt som attan neeeeeeeeeeer, att man skall försöka få bukt med det är ju dock så jäkla svårt eftersom oron i kroppen är kvar och sådant kommer jag ju behöva bemöta hela livet och världen utanför gymnasiet kan inte vara den lättaste kan jag tänka mig.

Oron som finns i min kropp hoppas jag kommer försvinna snabbt och att allt kommer gå bra, men det vet jag ju inte..uch förlåt om jag pratar i gåtor men men det löser sig, det  måste det göra!

Nu ligger värdet på 17 så får försöka pressa ner det till 10 i alla fall..


Har även tatt tag i arbetet med UngDiabetes läger och mailat ut förfrågning till en lägerlokal jag gillar samt dem som kommer arbeta på lägret i form utav aktivitets ledare, vill inte säga för mycket än för då blir det ju liksom ingen överaskning hihihi:)

_______________________________________

Shivas röntgen kommer troligtvis bli av på  tisdag, shit pomfrite vad nervös jag är för det, men samtidigt är ju inte detta den enda chansen, hon är ju fortfarande bara ett år och skulle hon inte klara det så får jag låta henne växa till sig i några månader och pröva igen, men vi får hålla tummarna för att allt går enkelt och hon är en A eller B höftare, klarar hon röntgen blir det nog inprovning i September om jag förstått det hela rätt.
Idag skulle jag varit ensam hemma för första gången men mattes syster försov sig så hon skall vara hemma och leka med mig idag, villken tuuuuur! //Shiva :)

KRAM PÅ ER ALLA!


faaaaaaaan

åååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå, sluta krångla nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Shiva

Hej hej!

Som ni alla vet fyller ju Shiva ett år idag, det är jätteroligt att min lilla snutta håller på att bli stor, men nu börjar också allvaret, även ifall Shiva ALLTID kommer vara min allra bästa vän och fungera som en familjehund så har jag ju faktiskt  också Shiva för att hon skall bli min diabeteshund och hjälpa mig hålla koll på blodsockret och diabetesen i allmänhet.. Nu är hon ju ett år idag och därmed är hon i den "godkända" åldern för att börja som SOS-hund, så nu har jag ringt till Hedeforsens kennel (www.hedeforsen.se) som Shiva kommer ifrån och dem skall boka röntgen för Shiva redan på tisdag, shit vad nervös jag är, hoppas som tusan på att hon klarar testet och jag kan skriva in henne som diabeteshund, annars faller jag sönder av tårar thihihi:) Men detta skall fixa sig, det vet jag på ett eller annat sätt.

Som ni förstår kommer det att bli mycket skriver i bloggen om Shiva nu eftersom det kommer nog hända mycket på kort tid, det värsta är ju att jag kommer resa bort tre veckor ifrån henne, då får mamma jobba på med hennes lydnad och sånt tills jag kommer hem och ansökan kommer väll ta ett tag och behandlas skulle jag tro.

Hade aldrig klarat detta uan starkt stöd hemifrån, med det stödet går detta galant!!

Kram Lindis

Grattis Shiva
Idag skall jag ringa uppfödaren för att fråga om röngten för lilla Shiva, vill ha det gjort nu så man kan börja hela processen med utbildningen, pratade även med Ulliz från betamed listan, nu har hon fått klartecken att dem vunnit tävlingen och också skall utbilda sin hund puzzel till diabeteshund, skall bli spännande hur dem skall utbilda med tanke på att deras son är så liten, men allt går, dem är inte dumma våra kära vovvar!Klart Shiva är schäffer, hon är en ren rasighund från hedeforsens kennel i Rommelanda:)

(www.hedeforsen.se)

Kram på er!


26/3-09

Idag är det torsdag och även lilla Shivas födelsedag, idag blir hon alltså ett år! Helt otroligt vad tiden går fort, man känner sig lika nostalgisk som det vore sitt barn som fyller år kan jag bara medela hihihi...

Haft projekt och företagande lektion och engelska C, nu är det religion B men jag cycklade hem på den lektionen orkade inte vara i skolan och vi hade ändå självständigt arbete,skööönt!

Ikväll blire projektarbetsplugg med Ansa, Shiva skall jag köpa ett stort ben till i födelsedagspresent!!

Kul att ni gillade intervjun, den skall även upp på www.diabetesfamilj.se

Kram på er

BILDER

Hej igen!
Det varlängesedan ni fick se bilder, så tänkte visa er lite bilder på Shiva som jag tog idag!

KRam Linda

 Våren tittade fram i Kungsbacka,härligt!!


To do list strykt

Hej hej!

Nej det blev ingen to do list check idag, klarade av en hel del dock inte allt. Men dygnet har BARA 24 timmar, hur jag än vill vrida och vända på klockan så går det inte..Tror det kommer dröja länge innan jag kommer riktigt inse det. En sak har jag i alla fall helt bestämt mig för idag, jag skall INTE sätta upp mer mål än vad jag faktiskt klarar av, som i måndags då var det galet mycket, satt och pluggade took mkt, sen hämtade Rickard mig och vi ägnade större delen utav våran tid till Shiva, för det är det vi tycker är roligt hihi, sen åkte vi till skolan och jag representerade skolan för gymnasienämden i Kungsbacka, jätteroligt och inspirerande men dock vet jag egentligen inte vad JAG får ut utav det, visst det låter själviskt men ibland måste man tänka på sig själv, efter mötet med gymnasienämden så rusade jag och Rickard iväg till barngruppen, fullpackad  dag, visst väldigt roligt men man måste ha tid att andas ibland, skall jag vara helt ärlig så har jag inte det ibland, suuuuuck!!

Idag har jag i alla fall gått klart gångerna på körskolan med teorin, nu är jobbet att få bra poäng på datorn också som man övar på innan man får boka teoriprov, än så länge skall jag nog inte ta ut segern eftersom mitt poäng var 31/70, och tror man skall ha 50 för att bli godkänd, så ingen höjdare direkt. Skall nog sätta mig med Rickard i helgen och öva, jag skall hjälpa han med projektarbetet och hans kall hjälpa mig med körkorts teorin, min pojkvän är väldigt bil intresserad för er som inte visste det:).

Så det är i alla fall en sak att pricka av, sen har jag hunnit med en hel del annat också, det viktigaste är ju givetvis min underbara lilla Shiva, hon har blivit rastad med två långpromenader idag och, så har vi varit på ängen och lekt och så kom Susann med sin hund Princess så då fick Shiva leka och ännu mera stimulans, det resulterar i en belåten matte och en belåten Shiva, perfekt!

Så dagens viktigaste tanke som funnits i huvudet:
Vad gör jag saker för egentligen, min egen skull eller någon annans skull?

Svaret blev:
Jag gör oftast saker för någon annan skull.

Återgärden blir:
Skall börja göra mer saker som jag själv vill och behöver, inte någon annan!

Om ni kom ända ner hit får jag passa på att önska er en god natt:)

KRAM LINDA

Vem är du som läser?

Vi tar en ny "Vem är du som läser och även varför läser just du min blogg", spännande att se om gamla läsare är kvar och om nya har tillkomit, svara i en komentar.

Kram Linda

To do list

Min to do list idag:

* Religion B

* Psykologi A (sen med en uppgift, ååå nej!!)

* Datorkunskap

* Äta våfflor

* rasta/träna/ leka med Shiva

* plugga körkorts teori, sista lektionen idag, wihooo!

* Ordna med tonnårslägret

* ordna med barnlägret

*soooooooova....

Kram Linda

Artikel

http://www.dinabarn.se/hall-ordning-pa-ditt-blodsocker-via-din-iphone

Jaa vad säger man, kan väll vara bra? ehh okej nej nu skall jag inte ljuga tycker faktiskt inte alls att det är det man skall sattsa på när det gäller diabetes förbättringar, lägg pengar på vacinet istället!!

Sorry för det lite irriterade inlägget men ibland kan jag bara känna den döär stora sucken när man läser sånt här, vet inte riktigt hur det skulle kunna hjälpa mig, bättre med att sattsa pengarna på ett botmedel istället..

//Lindis

Våffeldagen = blodsockerdagen

hahaha japps det är vad det kommer bli idag, våffler på våffeldagen måste man ju käka men det resulterar i en massa extra blodsockertagningar men ibland kan jag faktiskt tycka det är lite spännande att exprimentera med blodsockret om jag gör si eller så, ideal värdet för mig skulle nog vara runt 5, då skulle man aldrig behöva oroa sig, eller för den delen skulle man INTE ha diabetes så det skulle väll inte fungera jämnt, men idag tänkte jag att det skulle fungera :)

Blodsockertagning när jag vaknade resulterade i 7.6 sedan blev det en 35 minutare med Shiva + lek med Shiva i 10 minuter och när jag kom hem så låg blodsockret på 5.6 och där skall det fanimej vara idag!! hahaha detta tipset kommer ni väll strypa mig för men jag skulle verkligen rekomendera er som har problem med blodsockret att skaffa hund, det gör en liksom tvingad att gå ut och gå och det räcker ju givetvis int emed 10 minuter om dagen, nu är klockan kvart över 9 och jag har redan avgjort min första 35 minutare med Shiva. Det gör så grymt stor skillnad på blodsockret. Jag har mycket attt tacka min underbara Shiva för när det gäller blodsockret!!


Skall ni äta några våfflor idag??

KRAM PÅ ER FRÅN LINDA OCH SHIVA

Hej och hå vad klockan går

Heej alla bloggläsare:)

Nu har jag avnjutit en goood middag som bestod utav fläskfilé och pommesfritez med två såser en ostsås och en brunsås, supergod!

Har även skrivit ett email till styrelsen i KBA diabetesförening ang min idé om att samla in pengar till diabetesforskningen, Tanken är att samla ihop pengar genom en basar som består utav loppis, ansiktsmålning för barnen och jaa? vad mer kan vi komma på? Sedan lämnar vi över pengarna i slutet på världsdiabetesdagen till ansvarig för forskningsfonden:).

Frågor från styrelsen väcktes bland annat om vart man skall ha alla loppis sakerna fram till loppisdagen, jaa det vet jag inte riktigt än, mitt garage skulle aldrig gå för det är så mycket saker i det ändå haha...

Men jag tror VERKLIGEN på mottot "många bäckar små..." , kanske att man skulle kunna få in 5000 kronor på en hel sådan här dag?? Givetvis säljer man "Sötis" och "Livets löv" också.

Tänk om ALLA diabetesföreningar skulle arrangera en sådan här basar och tjäna in minst 5000 kronor då skulle det ge forskningsfonden 5000* 105 = 525.000 kronor!!! fattar ni eller??? vad grymt mycket man skulle kunna forska fram...Jag läste på hemsidan att det fanns 105 stycken lokalföreningar, vad säger ni blir ni peppade utav ett riks samarbete???

KRAM PÅ ER ALLA!

Kärlek

Kärlek kan förflytta berg<3Haha jag vet att man inte skall låta hundar vara i sängen, men är inte detta bara fööör sött?? Jag låter faktiskt Shiva sova i sängen eftersom när hon skall bli min diabeteshund vill jag att hon alltid skall kunna vara i min närhet natt som dag!

24/3-09

Hej mina kära bloggvänner:)

Hoppas allt är bra med er, själv är jag tooktrött, Shiva har varit ute på vift idag, hon var och busade med grannens hund utan min vetskap, så i trädgården får hon inte vara själv igen:) eller så får vi höja staketet, vad vet jag:) Grannen var inte alls arg eftersom hans hund hade varit på våran tomt en massa gånger, det var mest jag som var arg på Shiva hihihihi...

Pratade med min kompis Pernilla idag som också har en hedeforsens hund som heter Sippan, från samma kull som Shiva, hon berättade att jag var välkommen till hedeforsen för träning den andra April tillsamans med en massa andra hedeforsare, skiiiiiit kul tycker jag!

Nu vankas det fläskfilé här hemma, dock hade pappa glömt köpa light påskmust, han är väll för glömsk och hävdade att han trodde det var light! hur kan man göra det efter 13 år med en diabetiker i familjen HAHAHAHHAHAHA, klant pappa:)

Men ligger på 4.3 i blodsocker så det går nog bra ändå!

Kram på er!

//Lindis

Pojkvän <<<3 Flickvän

Detta är ett reportage jag skrivit angående att bli tillsamans med någon som har diabetes, min pojkvän är intervju offer, läs och begrunda:

Hej Rickard
Du har haft en flickvän med diabetes i tre år, vad visste du om diabetes innan du träffade henne?

- Jag visste verkligen ingenting om diabetes innan jag träffade Linda, det var ett helt nytt kapitel för mig!

Hur fick du reda på att hon hade diabetes?

- Linda själv hyshade lite om det och sa nästan ingenting till mig, men jag visste det eftersom min bästa kompis var ihop med hennes bästa kompis, för mig kändes det inte så jättekonstigt med ordet diabetes om jag bara fick veta vad det innebar, det var mer för Linda det känndes konstigt tror jag, jag blev ju förälskad i henne för att hon var otroligt söt och snäll person inte för hur många insulinceller hon har i kroppen:)

Tror du att det är mer ansvar för dig att bli tillsamans med en tjej som har diabetes än en tjej som inte har diabetes?

- Det mesta ansvaret har ju Linda själv och det måste hon få ha så hon inte tycker man tar över hennes liv, för sjukdomen är ju hennes och inte min, men givetvis är det ett ansvar att hjälpa Linda om hon skulle behöva hjälp, men vem sjutton skulle inte hjälpa sin flickvän om hon behövde hjälp kan jag tycka!

Har du någon gång behövt hjälpa Linda i en diabetes relaterad situation?

- Ja, alltså jag får ju lite då och då svänga förbi shell-tappen när jag har med Linda i bilen för att blodsockret ligger för lågt, men det gör jag ju absolut om det är det som krävs för att hon skall må bra! Några gånger vet jag att hon har tyckt det varit otäckt att byta nål till insulinpumpen, då erbjöd jag mig att sticka en i mig också så vi kunnde ha ont tillsamans istället, jag tror att det är lite viktigt att då och då göra sådana saker så Linda inte känner sig ensam med allt sitt blodsockertagande och insulintjafs..

Tycker du det skulle vara bra att få information om diabetes som pojkvän från sjukhuset?

- Ja, verkligen! Vi får ju ingen information alls faktiskt, jag kan tycka att diabetes inte går att jämföra med någon annans diabetes så det går ju inte att säga " såhär skall man göra och såhär skall man inte göra" men det vore nog ibland skönt att få lite information hur man skall bete sig i olika situationer, som en gång när Lindas blodsocker var alldeles för lågt, då var jag så oförberedd på situationen och att Linda faktiskt förändras och blir väldigt "liten" igen.

Vad tyckte ni om intervjun? skriv i komentarer va ni tyckte:)

//Lindis


It´s up to you, dont limit your self!

Det är ju verkligen så , it´s up to you, dont limit your self!

http://www.ungdiabetes.se/?n=196&c=0&f=yes

Vad gör du för att följa mottot??

KRAM LINDIS

Spännande artikel

som sagt ännu mer forskning behövs, vad kan vi göra??Själv vill man göra ALLT! I kommentarsfältet kan vi lämna komentarer vad ni tycker man skall göra för att samla in pengar till forskningen!!

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/ett-fungerande-diabetesvaccin-skulle-ocksaa-bota/

Rådsmöte över..

Hej hej!

Kom hem ifrån Jönköping igår och måste säga att det var ett grymt lyckat möte, där vi även passade på att ha en lokal aktivitet med våra medlemar, vi blev ett gäng som träffades och hade presentation utav UngDiabetes, sedan hade vi pepp talk tillsamans med medlemarna från jönköping och diabetesföreningens ordförande där, om vad för aktiviteter som skulle kunna bli aktuella mm.. Många ideér var redan spikade bland annat guitarrhero tunering med pizza bakning, shit vilken bra idé:) En utav killarna från jönköping hade precis fått diabetes, skrevs ut ifrån sjukhuset i måndags, måste säga GRYMT bra att han tog tag i det med en gång att träffa andra med diabetes, sjukt viktigt och bra att gå med i en diabetesförening med en gång för att få träffa andra med diabetes, det gillar vi!!

För er som inte vet det så är ju diabetesförbundets föreningar upplagda såhär:

                                                     1. DIABETESFÖRBUNDET
                                                      2. LÄNSFÖRENING ( i mitt fall, hallands länsförening)
                                                      3. LOKALFÖRENING ( I mitt fall Kungsbackas diabetesförening)

När man blir medlem i diabetesförbundet, skickar dem en atomatiskt vidare till läns/lokalföreningen, så man är ju givetvis medlem i alla 3 på en gång, det är inte en avgift o så för varje förening.

Lägret kommer äga rum i Augusti och kommer ha ett cirkus inspirerande tema, känns jättekul, men nu börjar all planering som kommer bli sjukt kul men sjukt jobbig hahaha... Jennifer du kan andas ut man får vara 18 år på lägret också men dock inte 19 ;)

För dem som är mellan 18-30 år kommer det äga rum en SPA helg i April, som är full anmäld, jättekul, synd bara att jag är i Valencia då.Men Valencia blir säkert också jätteroligt, men det känns bara som man kommer missa jättemkt hemma..

Barngruppen kommer ha besök utav Ballerinan Ami idag, AnnaLisa kommer hjälpa till i början eftersom jag är på möte i skolan och representerar skolan på gymnasienämdens möte.

Rickard kommer idag med igen, saknat dig som tusan under helgen och i Augusti kommer det bli grymt tufft att du går in i lumpen, men vi kommer klara detta precis som allt annat vi har klarat.Älskar dig <<<<3

Allt har gått bra med Shiva här hemma, Henke hade henne på hundkursen och sen har mamma haft henne. Det hade gått riktigt bra för henne och hin hade varit den hunden som alla tittat mest på hahahhaha, min lilla sötisvovve...

Ni läsare brukar ha smarta tips att ge, vad skall man göra om man har en kompis som man tycker man ställer upp för i vått och torrt men att hon ALDRIG ställer upp på samma sätt emot en själv? Jag verkar inte betyda sådär grymt mycket för dig som du betyder för mig, eller så har du bara svårt att visa det?  Bryta kontakten eller låtsas som det regnar??
 
Många Kramar från Linda

BLODSOCKER

17.7 = När jag vaknade faaaaaaaaan 3 Enheter insulin + frukost + 2.5 E till.

1 timmma senare, blodsocker: 10.4. 1 Enhet hoppas på att komma ned till 7.5

Nu är det möte...

//Lindis

_____________________________________________________________________________

Blodsocker en timma senare:

7.6, jippie!!!!!!!!!!!!!!!

Rådsmöte i Jönköping

Hejsan hejsan!

Nu är jag i Jönköping på ungdiabetes rådsmöte, skall bli riktigt roligt faktiskt.

Dock förstör knät en hel del för mig eftersom det värker som en galning....

Idag blir det rådsmöte och imorgon är det arbetsdag. Jag gissar att min arbetsdag kommer bestp utav att arbeta med tonnårslägret. Det är en uppgift jag får varje år att hålla i ungdiabetes tonnårsläger, som är för åldrarna 15-18 år.

Jag har även bestämt med Therese (ordförande i UngDiabetes) att jag skall skriva dagbok om Shiva och hennes utbildning när den börjar som vi sen skall publicera på hemsidan,kul!

Nu måste jag byta nål till pumpen för den åkte  givetvis ut förut, tusan också!

Men allt är i alla fall bra här i Jönköping men jag längtar som sjutton efter Shiva och Rickard hihi...

Kram på er alla, ha en jättebra lördag!

Lindis

knäet värker...

Ajajaj, vad ont det gör i mitt knä..uch och fy jag önskar att någon annan hade cycklat och handlat igår så jag slapp trilla omkull med cyckeln!!

Shiva har varit ute och lekt nästan exakt hela dagen, kan ni fatta att en boll kan vara hur fantastiskt spännande som helst i hennes ögon?

I helgen skall det bli skoj, för klockan 16:30 idag åker jag till Jönköping för att ha ungdiabetesmöte, vi kommer inte bara att ha möte utan på lördag så skall vi ha en lokal träff i Jönköping, vi skall helt enkelt träffa våra medlemar och gå ut och spela bowling sedan blir det käk efteråt, helmysigt tycker jag! Men tror inte jag vinner bowlingen hahahahaha...

Blodsocker helt ok idag: 7.5, härligt!

Vad tänker ni hitta på i helgen?

Kram Linda 

fix och don

I helgen är det ju ungdiabetesmöte, tåget bär iväg kl 16:27 så är hemma och fixar lite, tyvärr är det ju inte så lätt för jag får ju halta runt eftersom jag gjorde en total vurpa med cyckeln igår, skrapade upp hela knäet så det var inte så kul så nu går jag här och haltar..suck vad ont det gjorde och gör!!

Nu håller jag på att göra mig i ordning snart blire lite lunch sen så får jag hämta Shiva som varit i trädgården jättelänge, det är verkligen henens favoritställe hihi..

Kram på er alla

hej hej hej hej hej

Tjohej!
Dålig uppdatering måste jag säga, dåligt från min sida hihi..Veckan har varit väldigt jobbig mycket svängande blodsocker som resulterar i lite sömn..suck igår låg blodsockret på 19 när jag och Rickard skulle sova, det resulterade i orolig sömn, uch..

I tisdags var det årsmöte med diabetesföreningen, där var jag ordförande på årsmötet, det var väldigt roligt och lärorikt! Jag blev även vald som vice ordförande i föreningen och det känns jättekul, jag skall verkligen göra mitt bästa för att föreningen skall ligga på topp! Min vision är att barnen skall bli väldigt uppmärksamade i föreningen och vara stor prioritet, skulle vilja ha tips på en massa bra föreläsningar också, så snälla tipsa =).


Igår kom Rickard hem till mig och då tog vi bilen och åkte ner till vårat sommarställe i Åsa, vi satt där och fikade, spelade kort och sedan gick vi ut och kastade boll med Shiva, supermysigt! Allt avslutades med en långpromenad vid havet.

Fantastisk dag!

Många Kramar från Linda

artikel..

Shiit vad jag ÄLSKADE det förslaget om att ge tio kronor av sin lön till diabetesforskning, tänk om pengar är lösningen på diabetesgåtan, jag vill så gärna ha en insamling, kommer nog ge det som förslag på Kungsbackas Diabetesförening, att man har en stor basar eller loppis, man gör ALLT för att få in pengar, säljer bakning, loppis, ansiktsmålning och jaa, vad mer kan man göra? sälja livetslöv och sötis nallen givetvis! Det är så grymt viktigt att vi arbetar med att få in pengar, tänk om man gjorde en rikstäckande sak utav det så från norrlands diabetesföreningar till skånes diabetesföreningar arrangerade lokala "Basarer" och hade ett slut datum då pengarna skulle vara inne, tänk om ALLA hjälpte till vilka pengar det skulle ge och vad forskningen skulle rusa framåt, vill vill vill...

Är ni på med iden? vad tror n i kan vi lyckas få in en miljon innan årsslutet om alla hjälper till från norrland till skåne? haha ni tycker säkert att det är ett otroligt löjligt förslag men jag TROR på det och skulle genomföra det om jag hade någon mer väldigt "Drivande" i min närheet.

Läs denna artikeln:

Socialminister Göran Hägglund fick en kort pratstund på kommunkontoret med ett antal ideella föreningar innan han mötte den stora publiken på arenan. Kommunalrådet Ulrika Liljeberg hade bjudit in ett antal förtjänta föreningar till en pratstund med minister och de hade möjligheten att berätta om sitt engagemang. Lions president, Jan Magnusson, om sina medlemmars strävan att hjälpa mindre bemedlade i samhället.

Barndiabetes
Åsa Hagberg som tillsammans med Salka Börjeson Eynon ordnade ljusinsamlingen i "gropen". Men kvällens begivenhet var insamlingen till Barndiabetesfonden som Salka Börjeson Eynon brinner för. - På Green hotel i Tällberg kom vi anställda överens om att lägga tio kronor av lönen varje månad. Tänk om vi fick alla företag i Leksand att göra det. Det skulle ge två miljoner på ett år, säger hon.

Ökar kraftigt
Skälet till insamlingen är enkel när hon beskriver det. Just barndiabetes ökar kraftigt. Två länder i hela världen är det en galopperande ökning och ingen vet varför. - Samtidigt är vi så nära att lösa det med ett vaccin, förklarar hon. Därför välkomnas gåvorna på Ejendals arena under kvalmatchen.

CHRISTER NYMAN / Dala-Demokraten
Källa: Dala-Demokraten


Årsmöte med diabetesföreningen

Imorgon är det årsmöte med diabetesföreningen i Kungsbacka, det är så OERHÖRT viktigt att man stöttar diabetesförbundet och går med i diabetesföreningen, det gör så skillnad om man är fler då kan man göra mer! Jag vet att i många ställen i Sverige bemöts man ibland av en lite " tråkig " attityd men mitt tips till er är LIGG PÅ LIGG PÅ LIGG PÅ! ring, maila, skriv brev till diabetesföreningen med era önskemål och synpunkter, se till att styrelsen består utav positiva och glada personer som vill göra något bra utav föreningen!

Kungsbacka diabetesförening tycker jag är en positiv och bra förening som sattsar mycket på barnen i föreningen och det tycker jag är Otroligt bra!!

Vad har ni för erfarenheter utav diabetesföreningen hos er?? Berätta allt, vi kan dra lärdom utav varandra :)

Ju fler man är destu mer kan man göra tror jag OCH destu närmare kommer vi kanske diabetes gåtans lösning...Det är min största dröm för min egen del och många andras att gåtan en gång skall lösas...

//Lindis

uch..

Blodsocker katastrof känns det som, uuuuch!!

högt blodsocker mår illa och jaa..ändå måste det pluggas. Shiva promenaderna har blivit tre stycken idag.

//LINDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Duktig pojkvän!

Måste säga att ibland blir jag oerhört stolt över min pojkvän, igår så hade vi lagat mat och skulle ha en trevlig kväll, givetvis åker nålen ut och jag behöver byta, då frågar han ifall han kunnde få sticka in nålen, men det ville jag inte shiiit vi diabetiker har ju sånt jäkla kontrollbehov så neej, men jag ville väldigt gärna spinna vidare på hans förslag så jag erbjöd honom att sticka en nål i sin egen mage istället, det gick han med på. Även ifall han såg lite förtvivlad ut när jag föreslog det så ville han nog inte att jag skulle se det så han spelade med på sin tuffa stil hahahhaa...

I alla fall, vi gör allt ifrånbörjan från att sprita händer, sprita magen till att sticka in, utan att tveka så sticker han in sin nål i magen och bekänner att det INTE gjorde ont. Då ber han mig att han skall få koppla in insulinpumpen så att han verkligen skall få känna hur det känns, hahahaha klant;:) Neej det gick jag givetvis inte med på.

Men jag blev väldigt glad över att han provade och visade sig intresserad själv. Duktig pojkvän!

//Linda

Kan inte skolan vara slut snart?

Jaa jag vet att jag skall vara supertacksam att jag får gå i skolan och allt sånt, men just idag känns det väldigt jobbigt, betygen är verkligen inte som jag hoppades på och jhag är så ARG över att ALLT skall vara så svårt och jobbigt, speciellt att det skall gå i sådant jäkla högt tempo.

Historia B är värst, fy sjutton vad svårt det är, blir ledsen bara jag tänker på det.

Dagar till studenten: 81 totalt och där kommer ju lov och helg + helgdagar räknas in, shiit vad skönt!

//Linda


VIPDIP möte

Hej hej!
Igår var det vipdip möte hos familjen Ask, intressant!

Det tog bland annat upp att vipdip skall skicka en volentär till Rumänien som skall arbeta med ett media projekt som är väldigt samhällsprojekt inriktat, dem skall agera reportrar ute på landsbyggden, skriva artiklar, intervjua, starta en hemsida och göra någon tidning, det tycker jag låter jättespännande. Det fanns tre platser kvar men jag som har en egen hund kännde inte riktigt att jag kunnde åka bort ett halv år. Jag får göra något kul hemma istället!

Föreningens bok skall fortsätta säljas, "Sockersjukan anfaller" och jaa.. sedan blev det lite fruktsallad och prat innan jag och Shiva begav oss hemåt igen.Kram på er!

Fadder på diabetesfamilj.se

Igår blev jag fadder på diabetesfamilj.se, jag hadde såå gärna behövt det när jag var runt 14-15, någon man kunnde fråga det man inte ville fråga diabetessjuksköterskan eller mamma och pappa, Jag känner att diabetes kan man inte klara av helt själv, då är det ju hur bra som helst om man kan vara två och ha någon att bolla idér med eller bara finnas till för. Görviktigt!

Gå och bli fadder du med:)

www.diabetesfamilj.se och sedan klicka vidare på Vill du bli fadder?

Jag tycker diabetesfamilj.se är ett grymt bra iniativ, hoppas att det blir ett gäng faddrar på sidan, det är ju även ett exemplariskt sätt för diabetesföräldrar att skaffa barnvakt.

Idag har det blivit en låångpromenad i skogen med båda hundarna och övningskörning ikväll skall jag gå och vara barnvakt så är man hemma imorgon kl 10:30 sedan blir det VIPDIP möte, vad det hände där får ni veta då hahaha..

KRAM LINDA


Fredag

ååå idag är det fredag och ursäkta språket men fy faaaaaaaaaaaan vad skönt med helg:)!

Idag blev det skola, hmm inte så mycket att skryta med för det var en halv psykologilektion och sedan elevråd HAHAHA, sedan blev det övningskörning för HELA slanten, åkte in till göteborg med mamma, känns konstigt men roligt att sitta i förarsätet. Vi åkte till en möbelaffär och köpte en soffa,soffpall och soffbord mitt i allt blev jag låg så jag och mamma blev sittandes på restaurang för lunch, haha en dag kan alltid förändras när det är en diabetiker inblandad, på restaurangen ber jag om en cola light, han missförstår mig och tror att jag menar cocacola vanlig, då repeterar jag att det SKALL vara light, då säger han en sådan där jäkla kläm käck komentar " attans hade du fått den så hade du väll gått upp ett gram mer", han skulle bara veta hur jäkla mycket jag skulle vilja beställa vanlig dricka och inte behöva tänka på allt som har med socker,kolhydrater och allt som hör det till...Jag svarade i alla fall lite klämkäckt tillbaka, nää men du kunnde gjort en diabetiker sjuk och blinkar med ögat, då blev han tyst för någon minut hehe..

Sedan så blev det ännu mera övningskörning bland annat ett besök hos mormor...Hon var väldigt bra idag faktiskt!

Har även hjälpt Tove att skriva två texter till diabetesfamilj.se är ett så grymtbra iniativ, jag skulle faktiskt vilja jobba med diabetesföreningar och sånt på heltid under ett år, åka runt i skolor och föreläsa, en dag i veckan kanske man skriver artiklar och sånt till hemsidor/tidningar, en dag har man diabetes aktiviteter/föreläsningar och en annan dag slåss man med politiker, vore rena drömmen för mig!

Kram från Linda


P.s Det är väldigt mycket roligare att skriva när ni komenterar:)


grrrrrrrr...

Fick G- på historia arbetet om diabetes, åå vad tråkigt jag som kännde att jag slet så...

Torsdag!

hihi vad roligt att det blev komentarer, känns så jäkla peppande att folk komenterar det man skriver på bloggen!! Idag var det körlektion kvart över sju på morgonen och det resulterar i tidig uppgång och en toook trött Linda hihi...Men körningen gick bra vi övade på parkering!

Inatt vaknade jag utav att Shiva låg tätt tätt intill mig och samtidigt så var mitt huvud tungt som ett bowlingklot, alltså var det ett lågt blodsocker och det låga blodsockret var 1.9 fy sjutton, klarade inte att få upp det själv så bad mamma om hjälp, det blev Oboy, smörgås, sylt och mjölj, japps en riktigt bad combination men det löste sig!

Hade en känning till idag i skolan, den var också ganska kraftig men jag tror det har att göra med körskolan för jag spänner mig som sjutton och är lite nervös hur det skall gå och det resulkterar i ett högt värde och sedan efter körningen så släpper ju alla nervositet och spänning och blodsockrfet går DOOOOOOWN, det är ju som sagt en teori men jag vet inte. Skall pröva min teori genom att äta en banan efter körningen även ifall blodsockret ligger ok.

Jag fick frågan vad gör man om blodsockermätaren har gått sönder och du inte vet hur du skall bete dig gällande insulin mm, mitt råd är först och främst att ALLTID ha en reservmätare hemma, vad som helst kan hända när som helst, tex som en gång när jag var mindre och familjen var och campade så regnade det och vår packning klarade sig men EN sak klarade sig givetvis inte, BLODSOCKERMÄTAREN!! suck.. så ha alltid en reserv blodsockermätare i beredskap, jag är jäkligt dålig på sådant själv men skall bättra mig!

Sedan får du helt enkelt lita på magkänslan om du inte får tag i en blodsockermätare, gör som du brukar göra, ät inte något som är avvikande från det du brukar äta ( det är ju bara över en dag) och sedan tar du kontakt med sjukhuset och hämtar en ny.

Det kommer gå bra, man måste tro på sig själv så löser sig det mesta!

Kram från Linda

Bloggstrejk:)

haha nu blir det bloggstrejk tills jag fått åtminstonde 5 komentarer. kom igen nu komentera:)

Diabetesens historia

Hello alla glada bloggare och läsare!
Tänkte att ni skulle få ta del utav mitt historia arbete jag skrivit i historia B angående diabetesens historia, tycker det är spännande att vetalite om hur det var förr o så, säg gärna vad ni tycker:

Inledning:


Jag har valt att fördjupa mig om sjukdomen diabetes eftersom det ligger mig så nära men ändå vet man inte så mycket historia kring sjukdomen. Det är spännande att veta hur situationen har sett ut för andra människor som levde innan mig, hur dem behandlades och givetvis hur sjukdomens forskning var.


Jag tänker ta upp dessa frågorna i arbetet:

 1. Hur såg man på diabetes förr? Vad hade man för teorier? Vilka årtal?

 2. När uppfanns insulinet? När skedde första behandlingen och på vem?

 3. Hur har man behandlat sjukdomen genom åren?

 4. Tidslinje på viktiga händelser inom diabetes 5. HISTORIA OM SJUKDOMEN DIABETES


Diabetes från början


Symptomen på diabetes finns beskrivna sedan tusentals år, man har funnit fynd i gamla egyptiska dokument som kallas för papyrusrullar som påvisar dokumenterad diabetesforskning och diabetesbehandling. Dåtidens läkare dokumenterade att patienten i fråga hade socker i urinet hade patienten drabbats utav den obotliga sjukdomen som än inte hade fått något namn. År 275 före kristus dokumenterades symptomen med benämningen " Demetrios av Apomeia och därmed uppfanns även grekiskans verb " diabainen" som syftar på passera igenom som syftar på flödet urin som inte går att hålla tillbaka när man har högt blodsocker.


100 år efter kristus uppfanns ännu en ny benämning på nutidens diabetes nämligen " Aretaios av kappadokien" , då hade läkarna en teori om att det fanns en koppling mellan mag-tarm kanalen och urinblåsan, detta skulle förklara varför dem drabbade drack och kissade mycket och ofta.


År 1755 uppkom det vetenskapliga bevis för förekomsten av socker i urinet med människor med sjukdoms symptomet.


På 1800 talet började forskningen komma igång på allvar och man gjorde den vetenskapliga upptäckten om att det är bukspotkörteln i kroppen som reglerar sockerhalten i kroppen efter att dem exprimenterat på hundar genom att operera bort just bukspotkörteln, här började dem söka efter ämnen som kan styra blodsockernivån.


Diabetes behandling genom tiden


Många olika kost rekommendationer gjordes innan insulinets upptäckt eftersom ingen metod såsom operationer, åderlåtningar, kurer eller dylikt hjälpte så ansågs det att man bara hde alternativet att manipulera med maten. Detta prövades men utan framgång, ett projekt startades mellan två skolor i Sverige angående kost, skolorna hade som gemensamt var att minska antalet kolhydrater i kosten, den ena parten ersatte kolhydraterna med stora mängder fett och den andra skolan ersatte kolhydraterna med en svältmetod. Fettteorin fortsatte och i början på 1900 talet så ordinerade läkaren Karl Petrén att personer med diabetes skulle ha 85 % fett i sin kost, detta resulterade i att människor konsumerade mängder utav rikliga smör och fett portioner och i allt man åt skulle det vara fett, tog man en kopp thé eller kaffe smälte man smör och hällde i. Man rekommenderade även diabetiker att dricka, vin stark sprit eller opium i tre droppar som mängd för att dämpa tillvaron som kunde


Svältkuren eller fettkuren var det bästa tiden kunde erbjuda, dock var överlevnads tiden tre år för diabetiker när man behandlades med svältkuren.


1923 föreslogs en friare diet för diabetiker, man utgick efter mottot " Det liv vi räddar måste vara värt att leva", idag rekommenderas det att man äter nyttig mat på regelbundna tider


1900 talet blev diabetesforskningens enorma framsteg inom diabetesvärlden nämligen Fredrik Bantings insulin upptäckt , då han kom på att ämnet han uppfunnit preparerade bukspotkörtelns extrakt, han visste att hunden dog om man tog bort körteln ifrån hundens kropp, men om man stoppade bukspot körteln från produktion så blev den sämre och sämre och till slut skrumpnade den bort, då kom idén om att man skulle kunna förstöra körteln innan den togs bort ifrån kroppen så kanske man skulle få tag på det okända ämnet där inne oskadat. Detta gjorde han den 27:e Juli och prövade sin metod på en annan hund och det fungerade, blodsockret hade sakta sänkts i värde och började efterlikna ett normalt blodsockervärde. Detta fick han nobel priset för i medicin år 1923.


1922 uppkom den första behandlingen med insulin på patienten Leonard Thompsson som då var 14 år och led utav en svår ketoacidos,(ketoacidos= väldigt högt blodsocker). Behandlingen lyckades och här börjar tankarna att man nu kan börja rädda människor som insjuknar i diabetes, annars ledde sjukdoms insjuknandet till snabb och smärtsam död.


Tidslinje om diabeteshändelser:


 • År 275 före kristus - Första dokumenterade diabetessymptomen dokumenteras i Egypten på papyrus rullar.

 • 100 år efter kristus - Teori angående att sjukdomen skulle ha någon koppling till mag-tarm kanalen och urinblåsan, benämningen ändras från "Demetrios av Apomeia " till " Aretaios av kappadokien".

 • 1755 kommer det vetenskapliga bevis angående att sjukdomen har att göra med socker i urinet.

 • 1800 talet, görs experiment med hundar att operera bort bukspotkörteln, då gjordes upptäckten att bukspottkörteln var ur funktion och det var den man skulle fokusera fortsatt forskning på.

 • 1900-talet ordinerades fett dieten eller alternativt svält dieten.

 • 1921 insulinet uppfinns utav Fredrik Banting.

 • 1922 behandlades första patienten med insulin i Kanada.

 • 1923 Fick Fredrik Banting nobel priset i medicin för sin forskning som ledde fram till att insulinet kom till. Den första diabetikern behandlades med insulin i Sverige.

 • 1956 diabetiker får rätt att ta körkort

 • 1970 sprutor och kanyler blir ett fritt hjälpmedel i Sverige.

 • 1990 Insulinpumpen blir ett fritt hjälpmedelSolen strålar och Linda med:)

Hej hej!
Idag skall det nog bli en bra dag tror jag, vaknade vid åtta och tog en promenad med hundarna, När jag kommit halvvägs på promenaden i skogen började jag känna mig låg och kom på att jag hade glömt att äta frukost innan promenaden, det är ett ganska bra ttips så man inte behöver gå hem igen eftersom promenader är så HIMLA härliga i skogen.

Igår var faktiskt jag och mamma ute på en springrunda, jag som har kondition som en sköldpadda tog mig runt med nöd och näppe och det är jag stolt över, det tog säkert sjukt lång tid och jag var inte så snabb men jag fick chansen att komma ut och röra på mig och få andas lite frisk luft, det är inte fel. Mitt tips till er som är som jag att ni gärna vill motionera men bara gör det aldrig, när du känner dig lite sugen att gå ut så bara gör det, lägg upp små mål och inte stora, mount everest kan du bestiga sedan, ta den lilla klippan i skogen först hiihihi..Och var stolt över dig själv, tänk inte att du kunnde gjort lite bättre utan tänk fan vad duktig jag var som ändå gick ut, du kunnde ju lika gärna legat o kollat på tv men det gjorde du inte:)

Har pratat med läraren om Valencia att jag känner mig orolig över att ingen kan något direkt om diabetes, den första läraren kännde att det inte skulle bli några problem och svarade inte så tydligt om jag kunnde få lämna lite info och sådant så jag bestämde mig för att prata med en till lärare om det och hon var SUPER gullig och ville gärna ha information och lovade att hjälpa mig till 110% om det skulle behövas, blev jätteglad över det! Känner mig lite lugnare nu i alla fall, synd att det inte var som när man var liten och fick ha mamma med sig överallt, nu skall man klara sig själv,jätteläskigt ibland tycker jag.

Har fått bra info utav Tove (en utav ägarna till diabetesfamilj.se) som jag skall lämna till läraren idag eller imorgon, hoppas man inte skrämmer upp läraren istället för att göra den säkrare man vill ju att allt detta med min diabetes skall vara så naturligt som möjligt.

Måste också säga att för att vara så många läsare är ni grymt dåliga på att lämna komentarer haha!

Kram på er alla!

Diabetes och graviditet

Hej Alla bloggläsare!

Detta ämnet är något som oroar mig väldigt mycket och som jag än idag har ganska lite kunskap om, kan tänka mig att det finns fler unga tjejer med diabetes som oroar sig inför graviditet, jag har gjort en intervju med min kompis Linda angående detta, läs gärna:

1. Diabetes och graviditet, fungerar det?
Att ha diabetes och vara gravid är nu för tiden oftast inga problem som tur är! Det innebär en väldigt lite större risk för mor och barn om man sköter sin diabetes korrekt.

Helst ett HBA1C på 4-5- lite lägre än vanligt.(chansen till missbildning på barn hos en kvinna utan diabetes är 2% och hos en kvinna med diabetes ligger det på 4%). Det gäller ju som sagt att ha så bra och jämt blodsocker som möjligt under hela graviditeten.

Har man högt blodsocker så går sockret oavkortat direkt till bebisen och den lägger på sig massa fett och det kan innebära en risk för bebisens hjärta.
Det är ganska känt att diabetiker får lite större bebisar.

2. Behöver man engagera sig extra mycket när man är gravid och har diabetes, vad?

Man behöver absolut engagera sig i sin diabetes mer an vanligt! Kolla blodsocker ofta, både före och efter måltid och gärna däremellan för att lättade kunna veta hur mycket insulin man behöver. Man kräver oftast mycket mer insulin än vanligt under graviditeten, mot slutet kan det vara så att man har den dubbla dosen än vad man hade innan grav.
Man får även stort stöd från sin diabetes sköterska och sin barnmorska.
Många besök blir det men det känns bara tryggt tycker jag!

3. Hur gjorde du för att hålla blodsockret så stabilt som möjligt?

För att hålla blodsockret så stabilt som möjligt var det många stick som gällde! Och äta bra och på bra tider, vilket är viktigt även om man inte är gravid men som man gärna slarvar lite med ibland!
Det är ju oxå lätt att få känningar ofta när man ligger så lågt hela tiden så väskan var alltid packad med druvsocker, festis och frukt.

4. tvekade du någonsin att skaffa barn pga din diabetes?

Nej jag har aldrig tvekat på att skaffa barn pga diabetesen.
Pratade mycket om graviditet med min diabetesläkare innan och visste att det inte var några större problem att skaffa barn.

Men trots detta så var jag fruktansvärt nervös första gången jag var gravid! Speciellt eftersom det inte var en planerad graviditet och mitt HBA1C låg högt vilket det inte ska göra när man blir gravid.
Det är viktigt att planera sin graviditet några månader innan för att ligga på ett så bra medelvärde som möjligt!
Men jag fick snabbt ordning på det och bebisen mådde bra inne i magen och ut kom en rfisk och fin flicka!

5. Nu när du är mor till två barn, är det svårt att hinna med att sköta diabetesen?

Det går bra att sköta den trots mina 2 busiga barn! Känns viktigt att inte slarva nu heller för att hålla humöret uppe och vara en pigg och frisk mamma.

6. Har du några råd till andra som tvekar på att skaffa barn pga sin diabetes?

Vill man skaffa barn och har diabetes så finns det inget som talar emot!
Jag tyckte att det var underbart att vara gravid och en fantastisk upplevelse.
Och är man det minsta nervös eller osäker så finns diabetesläkare/sköterska och barnmorska till för dig!
Vården för gravid diabetiker idag är fantastisk!


I tårar!

Tårarna bara spruta...

http://www.youtube.com/watch?v=b1tiIcHfeMc

Överaskning!

Idag gjorde vi något riktigt roligt,
 
Diabetes sjuksköterskan Birgitta som har funnits med ända sedan jag fick diabetes och har ställt upp i alla väder. Man kan ringa henne mitt i natten och hon svarar lika självklart som alltid och hjälper till så gott hon kan. Henne har jag litat på mer än läkarna och när jag var yngre, när läkarna ordinerade något så gav jag dem alltid en fundersam min och frågade vad Birgitta ansåg i frågan hahaha...

Birgitta fyllde 65 år i fredags och vad hon inte visste var att jag och en annan diabetesmamma hade samlat ihop alla diabetes barn och ungdomar som ville och vi samlades utanför sjukhuset och tågade in tillsamans och sjöng för Birgitta och överlämnade ett jättefint silver halsband och blommor som alla barnen hade varit med och samlat ihop pengar till, vi skrev ut att alla skulle skänka 20 kronor men många skänkte mycket mycket mer,görskoj!

Sedan så tog vi alla barnen och åt på mcdonalds och så fick dem leka på djungelrummet, jag satt och pratade med föräldrarna, gör trevligt faktiskt!

Många Kramar från
Linda

fel ordval kanske

Hej bloggare!

Till dig som anser att jag hjälpte och tipsade ungdomar hur dem skall göra när dem dricker alkohol, du missförstod nog mig lite. Jag berättade hur jag gjorde när jag drack alkohol och jag är 18 år alltså myndig + så skrev jag om när jag var ute på krogen hur jag hanterade diabetesen där. Trodde jag var tydlig men kanske var otydlig i min formulering.

Givetvis skall man vara 18 år när man dricker alkohol..

Kram L

Intressant läsning!

Hej!
Alltså dessa artiklarna visar ju hur mycket forkningen faktiskt kan göra, mina kära vänner gå in på diabetesförbundets hemsida och köp ett "livets löv" eller en "Sötis" och stötta diabetesforskning så kanske vi en gång för alla kan få slut på denna jävla sjukdomen, för er nya läsare så kan jag bara upprepa, japp man får svära när det handlar om diabetes hehe...

Skriv en kommentar i min blogg vad ni har köpt för att stötta diabetes forskningen...

KRAMAR LINDISenligt undersökningar som görs på Diamyd (det sk diabetesvaccinet) ska det ev även kunna användas på vuxna/barn med typ 1. Se följande artikel:
 


Ett fungerande diabetesvaccin skulle också bota

- Det är ett vanligt missförstånd att de som redan har typ 1 diabetes inte skulle ha nytta av ett fungerande diabetesvaccin. Stoppar vi immunsystemets angrepp på insulincellerna växer nybildade celler successivt fram och börjar producera insulin, säger Åke Lernmark.

Många försök att stoppa immunsystemets angrepp på de insulinproducerande cellerna som leder till typ 1 diabetes har gjorts och flera studier pågår. Hittills har dock alla försök varit utan framgång.
Immunhämmande medel

Flera olika kombinationer med immunhämmande medel har vid upprepade tillfällen testats. Läkemedel som i många fall har kraftiga biverkningar och som tagits fram för att förhindra avstötning av det nya organet hos transplanterade patienter.
- De här undersökningarna har inte visat någon som helst effekt, konstaterar Åke Lernmark, professor i experimentell diabetesforskning på LUDC.
Insulin och vitamin

Också insulin, såväl med injektioner som med nässpray, har i flera studier utan framgång prövats.
En stor europeisk undersökning där höga doser nikotinamid, en typ av B-vitamin, gavs till barn i riskzonen avbröts också den i förtid av samma skäl. Samma resultat blev det i en kanadensisk studie där vitamin D i högdos prövades.

GAD65

Hittills har till exempel det svenska GAD65-vaccinet Diamyd visat lovande resultat på såväl nyinsjuknade barn som på vuxna LADA-diabetiker (se länkar nedan). Flera nya och större studier pågår där vaccinet utvärderas.
Positiva långtidsresultat

Resultaten av den studie med GAD-vaccin där 35 nyinsjuknade svenska barn vaccinerades visar efter 30 månader att de vaccinerade barnen hade en säkerställd större egen insulinproduktion jämfört med de barn som fick placebobehandling.
Den första GAD-studien, där vuxna LADA-patienter deltog, rapporterar också den att fem år efter vaccinationen har patienterna en egen insulinproduktion som dessutom inte verkar avta med tiden.
Nybildning av betaceller

Sammanfattningsvis - det finns i dag ingen metod som bevisat förmår stoppa
eller bromsa det autoimmuna angreppet på betacellerna.

Kan vi förebygga kan vi också bota.

Om det fanns en sådan metod skulle sannolikt inte bara typ 1 diabetes kunna förebyggas. Även patienter som redan har insjuknat skulle ha nytta av en sådan behandling. Orsaken är den kontinuerliga nybildning av betaceller som sker i kroppen också efter lång tid med typ 1 diabetes.

Åke Lernmark

Successivt egen ökad insulinproduktion

- Så fort en patient med typ 1 diabetes får nya betaceller är immunsystemet där och dödar dem. Vi ser det till exempel när vi tranplanterar betaceller. Men skulle vi få stopp på den autoimmuna reaktionen skulle mängden nya betaceller successivt öka och en egen insulinproduktion komma igång, säger Åke Lernmark.
Graviditet och övervikt

Det finns många indicier för att det bildas nya betaceller hos typ 1 diabetiker.
Ett är kroppens förmåga att vid behov öka sin betacellsmassa. Vid graviditet sker en fördubbling av antalet betaceller som ett svar på det ökade insulinbehovet under graviditeten. Efter förlossningen minskar antalet betaceller igen.
Även vid övervikt och fetma ställs större krav på insulinproduktion vilket kroppen kompenserar med att öka antal och storlek på betacellerna.
Eget insulin efter flera decennier

Flera undersökningar styrker också påståendet om en kontinuerlig nybildning av betaceller. Många patienter som haft typ 1 diabetes decennier har C-peptid i blodet, vilket är ett bevis för egen insulinproduktion.
Ny syn på sjukdomen

I en amerikansk studie hade nästan var tredje patient, som alla haft typ 1 diabetes i mer än 50 år, antingen C-peptid eller antikroppar mot betacellerna (se länkar nedan).
Den gängse beskrivningen av typ 1 diabetes som en sjukdom där immunsystemet till sist har förstört alla betaceller kanske inte stämmer. Fick kroppen bara en chans skulle de dödade cellerna ersättas av nya.
Kompensera betacellsdöden

- Vi vet inte hur snabb nybildningen av betaceller är. Sannolikt är den hos människor ganska långsam och utan stöd av en effektiv behandling hinner kroppen inte kompensera betacellsdöden, säger Åke Lernmark.
Mer forskning

Carla Greenbaum, en av de ledande forskarna vid Benaroya Research Institute i Seattle, USA, som har specialiserat sig på autoimmuniteten vid typ 1 diabetes ställde och besvarade tre frågor under en föreläsning.
Är alla betaceller vid typ 1 diabetes förstörda? Svaret är nej. Har det någon betydelse? Svaret är ja. Hur kan vi rädda betacellerna eller hjälpa dem att växa tillbaka? Svaret är mer forskning.


Text: Tord Ajanki www.diabetesportalen.se

besök www.diabetesportalen.se


Hello bloggers:)

Okej då kan vi alla konstaterra att melodifestivalen inte alls var bra, vad sjutton hände med underbara och duktiga Amy Dimond?? Hon skulle vi skickat till globen, nu håller jag ¨på Molly Sanden.

Jag har fått förfrågan hur jag tycker att man skall göra om man vill gå ut på krogen och dricka alkohol som diabetiker, hmmm jaa jag kan inte svara på hur man skall göra som diabetiker men jag kan berätta hur jag gör som diabetiker, så detta är alltså nu ingen läkarrekomendation.

Kan börja med att jag gärna lägger mig högre i blodsocker för att jag INTE vill riskera ett lågt blodsocker om man fått i sig alkohol, sedan proppar jag min handväska fullt med dextrosol, en liten chips påse och smågodis ifall jag skulle behöva. Innan jag går ut på krogen så skriver jag DIABETIKER på handflatan och det är något som jag tyycker känns säkert eftersom man lätt kan komma bort ifrån sina vänner när man är på krogen och ifall olyckan skulle vara framme så vill jag att folk skall veta att man inte har däckat utav för mycket alkohol utan att man faktiskt behöver medecinsk hjälp.

Jag tar ganska många blodsocker under kvällen för att hålla det lilla vakande ögat och det tar jag när man behöver uppsöka en toalett då kan man kolla det samtidigt, har freestyle mätaren och den tar ju typ 5 sekunder hehe..

Sedan efter krogbesöket så vad du än gör, gå förbi korvkiosken och få i dig något att äta, det misstaget har jag gjort en gång och kommer ALDRIG göra igen, blev medvetslös och var inte långt ifrån att behöva använda glukagon...Så se till att äta innan du går och lägger dig. även ifall du inte är hungrig eller "känner dig bra" som det så fint heter, ät en korv med pommes eller nått..Det kan i värsta fall rädda liv skulle jag vilja säga!

Sedan får du inte glömma av att ha roligt det är givetvis det allra viktigaste!!

Många Kramar från en trött Lindis

Shiva

Idag har jag och Shiva varit på hundkurs och lärt oss en massa saker, vi gjorde en rolig spår övning som Shiva var jätteduktig på, blev riktigt stolt över min underbara lilla Shiva. Ett tips till er som har hund är att aktivera din hund genom att gå en hundkurs man kommer ut och får träffa en massa trevligt folk, får frisk luft och samtidigt så umgås man med sin underbara vovve som man inte har lika mycket tid med på veckodagarna.

Men jag skulle väldigt gärna vilja ha en promenad kompis som också har hund som bara vill komma hit och träna tillsamans eller gå ut och gå tillsamans, finns du?? 

Det var ju utgång igår så då låg Blodsockret runt 13 och det tycker jag är helt ok för en utekväll, kvällen var otroligt rolig träffade en massa roliga människor man inte sett på görlänge!!
                                       


hello

Hejsan!

Igår var det utgång så är lite halv schleten idag haha:P Ikväll blire melodifestivalen med Susann:)

KRAAAAAAAMAR I MASSOR

Intervju med Volentär för VIPDIP

Utvärdera jättegärna intervjun i en komentar på min kära blogg:)

Vart skall du resa?
 
Jag ska resa till en liten stad i nordvästra delen av Rumänien som heter Arad.


Med vilken organisation kommer du att åka? hur kom du i kontakt med dem?


När man reser som EU volontär så har man en skickande organisation och en mottagande organisation.  Min skickande organisation är VIPDIP, och jag kom i kontakt med dem och tanken på att resa som volontär på ett diabetesläger för säkert 5 år sedan. Då pratade någon om organisationen och berättade att man bland annat kunde resa ut som volontär. Sedan dess har det varit i mina tankar att det vill jag göra efter gymnasiet.

På EU:s hemsida kan man gå och söka i en databas över mottagande organisationer som då har olika projekt, som inriktar sig på olika saker, där kan man leta. jag hade kontakt med flera olika organisationer innan jag fick platsen i Rumänien, Millenium center heter den organisationen.


Vad skall du göra?
 
Projektet är ganska medieinriktat, till exempel ska vi göra dokumentärfilmer och skriva reportage. Men det går även ut på att upptäcka och belysa samhällsproblem, vårda kulturen och troligen ska vi jobba med barn också. Men jag vet inte än vad det handlar om, kan vara skolor eller barnhem...


Varför skall du göra det?
 
Det är en upplevelse som jag verkligen vill göra. jag vill se hur det är i andra länder och få en ökad medvetenhet för världen överhuvudtaget. Förhoppningsvis ligger det med hela livet och man kan jobba på olika sätt med att hjälpa folk i u-länder även när man kommit hem och 20 år framåt.


Ser du diabetesen som ett hinder för att resa till andra länder och göra spännande saker som att vara volontär?
 
Det är klart att diabetesen ligger alltid med och den skapar ju en hel del problem. Det som jag känner är ett MÅSTE är ju att jag ska kunna hämta ut medicin därnere, jag måste alltid ha möjlighet att få mitt insulin och allt det. Men allting annat känns ganska lugnt.


Hur kommer du att förbereda dig?

Ja bra fråga. Jag ska kolla upp ifall det är några vaccinationer jag behöver, borde jag redan gjort faktiskt... Ska gå en 2-dagars kurs för alla avresevolontärer som EU håller i. Har lånat två böcker om Rumänien ifrån biblioteket så jag får läsa på lite om kultur och religion. Sedan är det en hel del papper som ska fixas, försäkringar ska ansökas och allt sådant tråkigt... Men det kommer ju att vara värt det i slutet! :D


Packar man diabetes saker för ett halv år eller hur kommer du att få tag i diabetes tillbehör?


Jag har faktiskt inte riktigt svar på det ännu, för jag har inte fått svar ifrån min läkare ännu. Men Jag kommer att ta med mig läkemedel för ett halvår, det kan bli väldigt dyrt att få ut det därnere om det ens finns. men jag måste ändå på något sätt kunna få tag i det därnere, speciellt insulin. Så vi får se hur vi ska lösa det.


Har du något tips till andra människor som vill vara volontärer?
 
Att åka med EU som jag gör är ett väldigt bra alternativ och helt EU sponsrat, alltså behöver man knappt lägga ut någonting själv. Men det kan däremot ta en ganska lång tid innan man hittar ett projekt man gillar och som man får svar ifrån. För min del så tog det väl iallafall ett halvår innan allting var klart, men då var jag också öppen om vilket land. Jag kollade mer efter ett medieinriktat projekt än vilket land jag skulle till. Om du tillexempel vill till Storbritannien så kan det ta väldigt lång tid eftersom det är ett populärt land.

Men ge inte upp och håll kontakten med organisationen då får svar ifrån. Väldigt bra att ringa ner själv och prata med dem så att man kan fråga det man vill och även känna av att det är en bra organisation man kommer till. Vissa har hemsidor där man kan gå in och kolla på bilder och projekt.
Lycka till!


Intervju med VIPDIP ordförande

Här kommer en intervju jag har gjort med ordföranden i VIPDIP, med dessa intervjuer vill jag kunna ge er möjligheten att visa vad som finns i diabetesvärlden:

Utvärdera jättegärna intervjun i en komentar på min blogg!:             )

Du är ordförande i organisationen vipdip, hur kommer det sig?

Vi tyckte att det behövdes en projektförening. Så jag började snacka med mina kompisar och släkt och ungdomar i min omgivning. Vi fick information om att man kunde få åka ut på projekt i andra EU-länder som volontär och att det fanns EU-bidrag att få för detta. Våra ungdomar tyckte det lät spännande. Så vi tänkte att det måste väl vara en bra grej för många fler - särskilt för de som har diabetes eller andra kroniska sjukdomar - och kanske lite svårare att få möjlighet att resa. 
 
Vad vill vipdip åstadkomma?

Många ungdomar tycker det är trist och svårt att engagera sig i föreningar och sitta på möten. Vi hörde om många som inte vill gå med i en diabetesförening. De ville inte vara med i en handikappförening. Vi tyckte att det var synd för det var ungdomarna som hade så mycket bra projekt och ideer som de ville göra och som var bra för dem att få göra. Vi vill ge möjlighet till föreningsengagemang men på ett lite nytt sätt och att om man driva sitt eget projekt - kan man kanske få göra det och få lite hjälp av oss och andra vipdip-are med det. Vi vill stötta andra föreningar, särskilt handikappföreningar - att ungdomar blir mer intresserade, och privatpersoner genom att träna och slussa in ungdomar i föreningslivet genom våra projekt och sprida kunskap om kroniska sjukdomar. Vi vill hjälpa ungdomar att få lite mer erfarenhet och innehåll i sina "CV", sina meritlistor - genom att de drivit spännande projekt inom VIPDIP.
 
hur många medlemar har vipdip?

Vi har två sorters medlemmar - de första är de som är stödmedlemmar. De är alla som är med i VIPDIP nätverket och alla som vill är med och lämnar förslag till projekt och deltar så mycket de vill och orkar. Vi är nu 130 st i 4 länder. De andra är de ordinarie medlemmarna och vi är ca 15 st och är de är de som sköter föreningen, driver den, sitter på möten och tar hand om föreningens administration.
 
Vad kostar det att bli medlem i vipdip?

Vi har anslutningsavgifter men ingen avgift som återkommer varje år. Den som gått med är medlem tills man vill gå ur. Sedan kan man sponsra sina egna eller andras projekt hur lite eller hur mycket man vill.
Att bli stödmedlem kostar 100 kr för en familj och 40 kr för en person. Om man köper vår projektbok så ingår ett stödmedlemskap för en person. Vill man bli ordinarie medlem kostar det 1200 kr för en hel familj eller 600 kr för en person. Som ordinarie medlem vill vi att man är aktiv som handledare, driver projekt, är styrelsemedlem, eller ungdomsfadder eller liknande.
 
Vad får man ut utav medlemskapet?

Ja, ingenting.....:-)) alltså - det - VIPDIP blir vad vi tillsammans gör det till. Vi är en förening av människor som gått ihop för att hjälpa varandra att göra bra saker och bra projekt inom vårt "tema". Alla stödmedlemmar får påminnelse om saker vi gör via ett epost medlemsbrev - då och då. Alla kan vara med och göra projekt. Föreningen är ideell. Vi har inte en massa pengar eller så utan klarar oss så vi kan bekosta hemsidan och postgirokostnader - och bidra ibland med en liten slant till en aktivitet som känns rolig, viktigt, nyttig och/eller spännande. Vi har ett bidrag från Kungsbacka Kommun på några tusenlappar per år och vi är ackrediterade som sändande organisation av Ungdomsstyrelsen inom EVS.
 
Vad har vipdip för aktiviteter?

De som medlemmarna har lust att ordna. Vi försöker stötta i de grejor som medlemmar hör av sig med och sätter igång och gör. Så har vi en del pågående projekt och en del avslutade och en massa ideer. T ex en bok vi gett ut, en liten "bank" verksamhet där vi stöttar med microlån och tjej som ska åka till Rumänien som EVS-volontär nu i maj. Läs mer på hennes blogg eva.vipdip.se och så försöker vi ha en ganska uppdaterad och bra hemsida.
 
Vad kan vipdip arrangera för aktiviteter?

De aktiviteter som går att fixa utan kostnader eller som kan finansieras - som kan gå runt med sponsorer. Projekt och aktiviteter som vi medlemmar orkar med att driva och har lust att göra tillsammans. Alla aktiviteter i VIPDIP måste ha någon anknytning till hälsa - hundar - kronisk sjukdom och godkännas av styrelsen.I höst finns plats för två ungdomar till att åka på projekt i Rumänien som VIPDIP volontärer.
 
vem vänder man sig till då?
info@vipdip.se
 
Kan du beskriva vipdip med tre ord?
Nej, men med fyra. Vår slogan.
"Gilla läget, tänk positivt!"

hur går det?

                              

Går det bra för er med att köpa sötis nallar???

Sötis

                                                                             

Är det någon mer än jag som är oerhört fashinerad utav diabetesförbundets underbara Sötis Nalle?? Köper du Sötis så tror jag det är 50 kronor du skänker direkt till diabetesforksning, kom igen nu köp en nu och skriv en komentar att du köpt en så räknar jag ihop komentarerna sedan så ser vi hur mycket vi gjort för att stötta diabetesforskningen, ingen kan göra allt men alla kan göra något!

För att köpa nallen gå in på : www.diabetes.se och klicka vidare på shop.

Heja heja!!

kontroll planering..

Hej Kära bloggvänner!

Nej det kan man inte säga om mig just nu, blodsockermätaren ligger hemma hos Rickard, fick gå hem ifrån skolan för att pumpen vägrade fungera och blodsockret har precis legat på 2.0, va fan man är ett jäkla kotroll freak dygnet runt och håller koll på allt men just IDAG då har man inte koll på någonting.

Ett tips till er är att alltid ha en reserv blodsocker mätare hemma, har inte du det Linda? tänker ni. Jo jag HADE en hemma men det tyckte shiva om så hon tuggade sönder den, det gäller att aldrig lämna någonting så Shiva kan bita i det om hon är ensam någon gång.

Det kommer bli tre stycken långisar med hundarna idag, har bestämt mig för att INTE sträva efter att gå ned i vikt utan bara hålla mig i form och det tror jag att man gör när man gör något som är otroligt roligt och för mig är det hundarnas promenader, man får sådan tid att tänka och får samtidigt frisk luft och motion, kan det bli bättre? Blodsockret håller sig kanon med promenader också, prova och se!

__________________

Fick frågan om jag inte skulle kunna tänka mig att hålla i en föreläsning om " Att leva med diabetes", vet inte riktigt hur den skulle kunna utformas men skall tänka på det:) Har ni några förslag på föreläsningar ni skulle vilja ha i eran diabetesförening?

Ha en bra dag!

Kram L


Håller tummarna för en bra dag

Hello bloggers:)

Kan inte vi idag hålla tummarna för att det blir en helt perfekt dag? Hade varit så skönt att gå och lägga mig ikväll med den harmoniska känslan av att allt har gått enligt planerna och att man inte har någon besvikelse i kroppen alls, snälla snälla!!

Idag började dagen med en långpromenad med båda hundarna i skogen, promenaden tog nog i alla fall 30 minuter så det var skönt att få röra lite på sig..

Skall på info lay out lektion kl 10 nu skall jag ordna loggboken har nämligen inlämning idag för projektarbetet...

Har inte sådan jätte skrivmotivation, vad vill ni läsa? ge mig lite inspiration!!

Kramar i massor!!

fyra maränger??

ursäkta mig din jäkla skit sjukdom men kan inte jag få njuta lite som alla andra någon gång i kvartalet och ta maränger?? Nehe det kunnde man visst inte så nu ligger jag skit högt i värde och känner mig deppig...Men men mycket vatten, insulin och Shiva promenad så skall man klara detta också!! som allt annat man måste övervinna för att klara av denna sjukdomen som ibland gör en helt utmattad!!

Blir helt matt i kroppen när blodsockret ligger för högt och känner bara för att lägga mig ner och sova, nej nej nej det går ju verkligen inte så det gäller att ta tag i situationen och göra något åt det, och det är insulin. noga blodsocker kontroller och mycket vätska. Fast det finns ett botmedel som jag tror starkt på! Nämligen att ringa en närstående vän för m in del är det min pojkvän jag ringer, jag har fått för mig att om jag är glad är det lättare att få ned blodsockret och glad blir man utav att få tröst utav en närstående eller bara få skratta tillsamans med någon som står en nära!

Någon mer som tror på denna teorin??

Okej det var lite frustration som var tvungen att komma ut:)

____________________________________________________________

Idag, vad har jag gjort idag?

*skola
* Fika med Ansa och Leo
* Shiva promenad
* Plugg med Ansa och söta underbara lilla Leo :)

Kramar från Linda

RSS 2.0