druvsocker, ett måste?

Druvsocker är en otroligt effektiv metod för att få upp blodsockret snabbt, druvsocker har funnits med läge i alla fall sen jag fick diabetes 1995. När jag tänker på druvsocker så blir jag helt torr i munnen och får en rysning i kroppen. Man har ju tuggat så mycket druvsocker i sina dagar att det smakar samma och ja är inte så populärt hos mig.

Men skall man egentligen se det som medecin kanske? Men varför skall man äta någon medecin som inte är god när det finns en bättre och godare? Jag behöver ju inte oxfilé direkt men tar mycket hellre ett glas mjölk för att häva en känning.

Mitt hopp kom när det kom dextrosol med smak av lakris (alla som känner mig vet att jag är en riktig lakris fantast), men fy den smakade ju hostmedecin.....

Har nog helt enkelt för ätit mig på dextrosol efter 15 år som diabetiker...

 

 


Träffa UngDiabetes i Lund

Lördagen den 8 maj kommer Ung Diabetes Råd till Lund. På lördag kväll kl. 18:30 träffas vi på restaurang Sandras för att äta middag och tycker det vore jättekul om du skulle vilja göra oss sällskap. Vill du träffa oss i rådet, träffa andra unga personer med diabetes, eller bara äta en god middag - tveka inte att anmäla dig!

Sista anmäningsdagen är den 2 maj.

För frågor och anmälan kontakta Jenny, jenny.pettersson@ungdiabetes.se eller 0705 82 44 82.

Missa inte detta :-D

Föreningslivet är roligt!

Kvällen spenderades med Kungsbacka Diabetesförening där vi hade styrelsemöte, det var ett givande möte och det var kul för vi hade två nya styrelsemedlemar med oss, en diabetessköterska och en diabetesmamma, helt suveränt!

Vi planerade årets utflykt, årets föreläsningar och årets andra aktiviteter bland annat Världs diabetesdagen, Mycket att se fram emot!

Jag älskar föreningslivet tycker det är jätteroligt :-D

SOS-träning i Torslanda

Hej hej!

Denna dagen började med en rejäl känning på morgonen, 2.1 låg jag på och var helsnurrig. Någonting inom mig vill uppmärksamma alla om min känning och att jag absolut inte hanterar den själv just nu men det kommer inte ut, så tillslut skäller jag på stackars mamma och pappa "Ni får juu hääääämta något till mig" , tss ofta dem vet va mitt blodsocker ligger på. Som vanligt i dessa situationer servar mamma, hon vet precis vad jag behöver.

Uppdraget för idag var att jag och Shiva skulle till Torslanda för att träna SOS-träning där med våran instruktör Ninna, jag var nervös eftersom jag själv aldrig har åkt till Torslanda kollektivt innan, men det gick jättebra och Shiva var hel cool under resan som tog dryga timmen.

Väl framme på hundplan börjar det REGNA, suck inte mkt att göra åt :-) Vi tränar apportering, gripa, larma och hämta hjälp. Hon är enveten lilla shiva och vill hemskt gärna göra som hon själv vill, det gick jag inte med på så det gäller att vara envisare och JÄTTEROLIG,hunden jobbar INTE om hon inte får betalt = beröm och godis.

Nu är vi hemma och tar det lite lugnt och skall snart sätta igång med en rolig städning och klädrensning i mitt rum, skoj!! NOT!

Kul träning va det allt idag=-)

Kram

Muf kampanj har jag också hunnit med idag :-D

                                                          MUF KAMPANJ

Som ni säkert har förstått vid detta läget är jag aktiv i MUF här i Kungsbacka, muf står för Moderata ungdomsförbundet, idag hade elof lindälvs gymnasiet politikvecka och alla ungdomspartier var inbjudna att kampanja, självklart var jag och MUF Kungsbacka där.

Jag tror jag upprepade ordet frihet och egna valet minst 1000 gånger under kampanjens två timmar, det är ju dem största ledorden inom moderat politik.

Det är så roligt att vara engagerad i MUF, man träffar så mycket trevligt folk (mina facebook vänner har ökat något otroligt sen jag blev medlem i muf haha), jag har lärt mig så otroligt mycket och får en möjlighet att tillsammans med andra påverka sverige till det bättre.

Jag tror starkt på det egna valet i livet, frihet, det skall löna sig att arbeta och man skall själv få behålla mer i plånboken alltså effektivisera skattesystemet.
                         

Glömt insulinElev fick inte sitt insulin - kommunen klandras

Gällivare.

 

En elev i Gällivare kommun med diabetes fick inte sitt måltidsinsulin vid skollunchen. Det är andra gången som det drabbar samma elev. Skolhälsovården ombads efter Socialstyrelsens kritik inkomma med en redogörelse. Socialstyrelsen upptäckte att den handlingsplan som skolhälsovården tagit fram hade sådana brister att eleven "inte kan garanteras en trygg och säker behandling". Det är dock inte skolhälsovården som bär ansvar för misstaget, utan den berörda skolan. Därför kommer socialstyrelsen att lämna in en anmälan till skolinspektion som är tillsynsmyndighet för skolor.

Publicerad 2010-04-28 11:30
Ändrad 2010-04-28 11:30
Tipsa en vän Tipsa en vän Skriv ut Skriv ut Större textMindre text Textstorlek


Ännu en artikel som gör mig fruktansvärt mörkrädd, ínsulin är ju livsviktigt för tusan! Barn med diabetes är också barn som behöver hjälp och stöttning. Man kan absolut intelägga diabetesansvaret helt på ett barn, fy sjutton vad jobbigt att inte ha fått sitt insulin. Hoppas det händer något i den skolan som gör att situationen aldrig återkommer, kanske att en lärare har ansvaret varje dag? Då vet man att "idag är det tisdag och mitt ansvar att insulin och blodsocker tas" annars så tror jag att alla andra tror att varandra har koll och resultatet utav det blir att INGEN har koll istället. Suck vad förbannad man blir att sånt händer. Bättre diabetesvård i skolorna!

//Linda

Föreläsning diabetes/psykologi

Hej!

Nu är jag hemkommen från diabetesföreningens föreläsning som idag handlade om diabetes/psykologi (ur ett familje perspektiv). Vi hade tjugo stycken åhörare, det var verkligen roligt!

Det är ett spännande ämne eftersom verkligen hela familjen blir inblandad occh påverkad på ett eller annat sätt när en i familjen drabbas utav diabetes. Och psykolog Peter Sand som föreläste jobbar just med inriktningen diabetes mycket och han påtalade gång på gång hur viktigt det är med kommunikation och föräldrastöd. Han sa också att forskning påvisade att barn som även får ett aktivt stöd i tonnåren har bättre värden. Men jag tror nog på det där "lagom" från föräldrastödet när man börjar bli tonnåring ( 15 år och uppåt) tycker jag att man måste få ta eget ansvar över sin sjukdom och att det är viktigt att föräldern backar lite men finns som back-up vid behov. Jag hade blivit galen om min mamma vakade över mig som en hök i den åldern. Jag tror nog att jag skrämde livet ur min mamma när jag berättade att jag träffat en kille i Kungälv (7 mil härifrån) och skulle gå på fest samt sova hos honom. då var jag en kaxig 15.5 åring (egentligen väldigt tveksam om jag ville sova där, jag kände ju INGEN ifall det skulle hända något).

Mamma lät mig åka men ville att jag skulle bjuda hem honom några dagar innan, helt ok för min del så han kom hem och fick ett godkänt haha..Jag åkte iväg på fredag kvällen med en väska fullproppad av festis,smågodis,kexchocklad ja allt, vem vet dem kanske inte skulle bjuda på middag som jag såväl behövde eller så kanske det skulle bli en sen frukost? som jag INTE klarar av då hade jag i alla fall min back up. :-D

Allt gick ju väldigt bra ( 5 missade samtal från mamma bara hihi), jag tror att om min mammma hade förbjudit mig att åka så hade jag åkt ändå men nu fick jag förtroendet och skötte det jäkligt snyggt, detta var för cirka 4 årsedan och Rickard är kvar i mitt liv än idag, en helt fantastisk kille som lärt sig jättemycket om diabetes genom åren.

jaja tillbaka till föreläsningen, han pratade också om hur viktig viss kommunikation var tex att många använder ord som "bra" och "dåliga" värden. Man är ju inte en dålig människa för att blodsockermätaren visar ett högt eller lågt värde. Viktigt att tänka på inte använda ordet "dålig".

Han gick igenom olika stadier man går igenom, att syskon ofta kan bli väldigt rädda för att själva få diabetes eller bli lite åsidosatta eftersom mycket fokus läggs på barnet med diabetes. Där är det viktigt att ha en dialog med hela familjen, kanske skall alla vara med vid ett läkar/sköterske besök? för att få chansen att ställa frågor och berätta om sina funderingar.

Det var en bra föreläsning med stor uppslutning och föreningen bjöd på fika efteråt, idag är jag en riktigt glad,nöjd och stolt ordförande för Kungsbacka Diabetesförening!

Kram Linda

artikel i aftonbladet gör mig mörkrädd!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7015458.ab

Varje år måste en diabetiker skicka in intyg om att man har tillräckligt god syn för att få behålla sitt körkort, jag läste denna artikeln och blev riktigt mörkrädd, att sånt kan hända är ju helt otroligt, proffesionen måste ju absolut vara överens och göra samma bedömmning. Hela den här killens liv blev ju upp och ner han var tvungen att tacka nej till ett arbete och lever nu på a-kassa, katastrof!

Ibland får man vara sin egen läkare och säga emot om någonting inte känns rätt eller korrekt bedömt, härligt att han faktiskt stod på sig!

Hoppas man klarar sig ifrån det den dagen man får körkort!

Kram L

jobbigt,svårt,ensamnt men intressant

Det är jobbigt, det är svårt, det är ensamnt men intressant..

Vad jag pratar om? Jag pratar om det där förbannade blodsockret som aldrig vill hålla sig i schack, jag pratar om alla som tror att de vet så mycket om diabetes så jag blir gaaaalen,insulinsprutan som alltid är borta när jag behöver den och den där nedrans anpassningen efter klockan.

uch ja idag är jag lite bitter för allt som handlar om diabetes, ingenting jag försöker göra för att åstadkomma ett bra blodsocker vill fungera men det gäller att sura och vara bitter i någon timme till sen ta tag i diabetesen och vinna över den, var eviga dag är det bråk mellan mig och diabetesen, ibland strider jag som sjutton men förlorar ändå...

Det är jobbigt att leva med diabetes eftersom man skall trixa så mycket hela tiden och svårigheten att vara spontan är stor eftersom min diabetes avskyr allt vad flexibilitet heter. Det är svårt att leva med den eftersom vi vill så olika, det är ensamnt eftersom sjukdomen är så inviduell, finns ingen jag kan jämföra mig med till 100 % men det är en intressant sjukdom, spännande saker har jag lärt mig genom åren, jag tror absolut att jag kan mer om kost/hälsa/ kroppen än mina jämnåriga vänner.

Förlåt för bitterheten, vi hörs lite senare <3


Diabetiker,här är vi!

Diabetiker,här är vi!

Har ni misast min facebook grupp?

Jag har gjort en facebook grupp som heter diabetiker,här är vi!

Gå in och bli medlemar, aktiviera er i diskussioner!

Kram

Ett liv i stolpar

Idag har det varit en händelserik dag, inte så rolig dock.

Jobb 06:45-16:00
Körskolan 16:15-17:10
Gymmet 17:15-18:00
Promenad med hundarna 18-20:15

Sen slappa,slappa,slappa

Hundsim :-)

Hej hej!

Idag blev det tidig uppgång för mig och Shiva, det stod nämligen hundsim på schemat så halv 9 imorse pyste vi ner till hundsimmet där min syster och hennes pojkvän stod och vänta för att se på när Shiva simmade, dem är väldigt inne på att skaffa hund så dem var med för att få lite inspiration utav ägaren för hundsimmet :-)

Shiva simmade på riktigt bra idag, var taggad som sjutton och älskade varenda sekund i vattnet!

Sen blev det massage som vanligt och för första gången kopplade Shiva av så mycket att hon la sig ner och bara njör, en riktig lyxig dag för henne kan man ju lugnt säga :-)

Sen följde vi med hem till min syster och fikade lite, jag fick lämna där efter en stund eftersom jag skulle träffa Rickard och gå på Kungsmässan lite, det var mysigt sen stannade Rickard hos mig till han skulle tillbaka till lumpen, vi har umgåtts med syrran och hennes pojkvän, spelat spel och bara haft en bra dag tillsammans!


Kennel

Tjosan!

Sitter hos syrran och hjälper henne att titta på hundar, dem har bestämt sig för att köpa hund.

Har någon en bra kennel att rekomendera i göteborgs trakten? Labrador helst.

//Linda

Hel dag med MUF

Hej!

Som ni säkert alla vet vid det här laget är jag aktiv i moderata ungdomsförbundet, det är ett roligt och intressant förbund att engagera sig i, jag lär mig otroligt mycket på utbildningarna och träffarna jag går på och så har jag absolut fått vänner för livet där <3 Om du vill veta mer om muf kan du gå in på hemsidan : www.muf.se , vi i Kungsbacka har en facebook grupp som heter : Moderata ungdomsförbundet i Kungsbacka. Kika in där också vetja :-)

Idag var det utbildning som stod på schemat, jag hade bjudit med mig min vän AnnaLisa som va lite nyfiken på Muf.

Klockan 12:30 samlades cirka 40 ungdomar på Kungsbacka bowlinghall.Det började med en föreläsning med en tjej från svenskt näringsliv som pratade om ungdomsarbetslöshet, det var riktigt intressant :-)

Sen så pratade moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman och sen valledaren Erik Bengtsbo, båda två riktigt fängslande inspiratörer att lyssna på!

Efter föreläsningarna så blev det bowling och tacomiddag, superrolig dag!

Kram LindaPernilla från svenskt näringsliv


Niklas, MUF´s ordförande, en fantastisk själ att lyssna på!


Erik Bengtsbo, En kille som verkligen hade talets gåva!


Bowling :-)


:-)


Det är kul med politik!

Jag kommer tycka synd om mig själv ibland sen skall jag bli glad igen

Diabetesen för mig är en krånglig ovän, igår när jag skulle somna efter en mysig tjejkväll med bästa kompisen AnnaLisa så mätte jag värde och låg på 33.3 oops! Tar 8 enheter insulin och efter två timmar ligger jag på 5.6, satan i gatan vad fort det gick ner, svängningen var jobbig och påverkande. Då blev jag arg och ledsen på att diabetesen finns och gjorde mig rejält ovän med den. Otryggheten kommer krypande, kommer jag sova lugnt? eller kommer dem där läskiga mardrömmarna komma som jag alltid har när jag ligger högt? Kommer det sänkas ännu mer?

Det är jobbigt och jag känner mig misslyckad, det gäller att deppa en stund men sen rycka upp sig! Fan heller att det skall få hindra mig, jag peppar, taggar till och gör ett nytt försök.

Vaknar upp med min underbara tjej kompis, som vet precis vad jag går igenom, AnnaLisa har också diabetes, vi känner inte så mycket igen oss i varandras diabetes eftersom det är en sådan inviduell sjukdom, men vi förstår varandra och det är underbart att ha någon som förstår, inte ställer jobbiga frågor, fäller korkade kommentarer som bygger på okunskap men jag blir ledsen och sårad, går in i försvarsställning. Med AnnaLisa behövs inte det för hon vet!

På morgonen dukade vi av och gjorde iordning från gårdagens tjejkväll, under tiden plockas det fram frukost, jag blir vimsig och lite flummig, blodsockret ligger på 2.1 , oboy intages, uppdraget slutfört.

Det gäller att hela tiden ligga på +, när det blir jobbigt skall man deppa en stund men sen tagga till och utmana sjukdomen.

Linda 1 - Diabetes 0.5you are my world

                                                            

 

 

                                                       You are my world!

                                     
                                     


                                                                    
                                 


jobba natt

Japps som diabetiker uttsätts man alltid för utmaningar och prövningar. Min senaste prövning började igår morse när chefen ringde och frågade ifall jag kunde jobba natt. Det är ju många timmar man får till så den chansen ville jag ju inte missa, men hur gör man med insulinet? mat? tider? sova?

Det gick huuuuur bra som helst även ifall jag är trött som en tok idag, jag kollade mig lite under natten och låg då lite högt runt 13, men här fi ck jag ju verkligen chansen att återgärda dem nattligs höga värderna. Tog 26 enheter lantus istället för mina ordinarie 30 eftersom jag skulle sova idag på dagen.

Åt frukost innan jag gick och la mig, somnade sedan gott tills brorsan som var hundvakt skulle åka hem igen, då tröttnade Shiva på att sova brevid mig så nu ligger vi och myser framför LOST, konstigt bara jag är vaken så är hon nöjd, matte skall IIIIINTE sova på dagen tycker Shiva :-)

Men då kan man skriva upp på utmaningslistan att man klarar av att jobba natt trotts diabetes, yes

Diabetes 0 Linda 1

:-)

Kram från en trött Lindis  

Sos träningen igår

Halloj!

Igår va det SOS-träning som gällde för mig och Shiva (och Rickard).

Vi tränade diabetesträning, lukta-larma.

Jag hade en bomullstuss som jag hade tagit på mig själv när jag låg högt, lägger bommullstussen i burken och shiva skall hitta rätt doft alltså min diabetes doft och sen skall hon ta "Diabeteshund" flärpen i munnen.

Det är så intressant att hon faktiskt kan känna den doften, vill få det att fungera "in real life", men det gör det ju inte än så länge tyvärr.

Vi tränade också "Larma" och det innebär att Shiva skall gå och hämta en annan person om jag säger Larma.

Vi övade på hämta, då skall Shiva hämta insulinsprutan.

Shiva va lite ofokuserad under träningen, men vi var i en ny träningsmiljö och hon hade 1000 saker att titta på, lukta på..

Men det gäller att öva,öva,öva,öva....diabetestidningen

Ligger och läser diabetestidningen och kommer till sidan 28 där jag läser om Toves kamp för sin dotters rätt till hjälp med diabetesen i skolan. Detta är ett mycket känsligt ämne för mig eftersom min mamma hade samma kamp i skolan 1995 då jag skulle börja, hon fick koppla in en advokat för att jag skulle ha rätten att gå i skolan med en personlig assistent som stöttade mig i min diabetes.

Pinsamnt Sverige att det är samma problem 15 år senare, nu måste skolans värld börja vakna när det gäller diabetes. I artikeln står det att tove en dag fick svara i telefon varje kvart för att stötta upp i olika diabetesrelaterade frågor, assistenten skolan tillslut hade tillsatt var nålrädd och ville inte ta ansvaret, hur säkert är det att skicka sitt barn till skolan då? Att föräldrar skall få sluta jobba för att skolan inte kan ta ansvar är så fruktansvärt fel.

Jag kommer aldrig glömma den dagen i gymnasiet jag satt på föreläsning inför ett prov vi skulle ha i historia, jag ahde anteckningsblocket och pennan i högsta hugg men på föreläsningens slut så var anteckningsblocket fortfarande tomt, blodsockret var högt för högt, över 20. Hjärnan kopplade inte vad jag skulle skriva ner så då blev det tomt....

Bättring krävs!
Total lycka <3

Att som jag idag vaknar på 5.6 i blodsocker, det är en total lycka och att anticimex gubben var här idag och sa att min nedervåning börjar torka upp efter vattenskada är total lycka, att vakna upp med en strålande glad Shiva som gärna följde med mig på min långpromenad i morse är total lycka, att Rickard äe ledig och hemma från lumpen är total lycka, att mamma hjälper mig med Shiva så jag kan få gå och träna,körskolan och jobba idag är total lycka.

Den här dagen kommer bli perfekt :-)

Kram på er alla, vi hörs säkert ikväll!

Kram

låg och bitchig Linda ;-)

haha ibland när man är låg och inte förstår sitt eget bästa kan man bli en liten bitch, det blev jag idag ;-)

Situationen var följande, jag och Rickard har tränat Shiva därefter ligger jag på 2.1 och vankar av och an innan jag bestämmer mig för ett glas oboy kanske skulle vara behövligt. Japps ett glas oboy blir det och tillsammans med Rickard sätter jag mig i köket och vi pratar en stund, Rickard märker att det där oboy glaset var alldeles för litet och att jag behöver något mer.

Han hittar en chockladpudding till mig, såhär blir konversationen:

"jag behöver inte äta någonting, det vet väll jag bättre än dig" , "Men om jag skall äta denna måste du öppna den åt mig, jag kan inte göra allt jag är ju faktiskt låg fattar du väll"

Haha tacka gudarna för att jag har en bra pojkvän ;-) 


Årsmöte med diabetesföreningen Halland

Halloj!

Kvällen idag spenderades med att gå på årsmöte med Hallands diabetesförening, tycker det är lite intressant att vara delaktig i vad som händer i diabetesföreningarna och eftersom jag är ordförande i Kungsbacka passade det ju utmärkt att jag deltog på detta.

Jag blev invald som barn/ungdomsansvarig samt suppleang i styrelsen, spännande uppdrag som jag gärna tar på mig. Tycker det är så viktigt att man är aktiv i diabetesföreningarna runt om i Sverige, det är så mycket diabetiker som behöver dem.

På rapporter togs det upp att dem/vi skulle arbeta med att förbättra kunskapen om diabetes på äldreboenden i halland, det tycker jag låter som en otroligt relevant fråga att driva även om jag har mina hjärtefrågor i barn och ungdomsverksamheten.

I halland så kommer det hållas 5 barn aktiviteter där alla i länet kommer vara inbjudna, kul iniativ. Vad Kungsbacka kommer erbjuda kommer ni snart få ta del av :-) Men det kommer bli kul kan jag redan nu avslöja hiihihi..

När det gäller medlemsvärvning har ju Kungsbacka ökat mest därför kunde jag inte annat än att öppna munnen när det disskuterades om hur man skulle få mer medlemar. Det gäller att visa sig, stå på torget och informera, engagera sig i lokaltidningar, lämna ut information om föreningen på diabetesmottagningarna, engagera sig på internett, arrangera träffar och aktiviteter, inte ge upp jaa jag skulle kunna fortsätta i en oändlighet!! 

Vad tror ni man skall göra för att diabetesföreningarna skall bli mer aktiva och intressanta? 

Mötet avslutades med en välbehövlig fralla och kaffe.

Något mer roligt är att jag nästan inte legat över tio på hela dagen that we like :-)


LindaShiva träning

Det är så roligt att jag och Rickard har Shiva som ett gemensamnt intresse, idag passade vi på att träna henne på att "hämta pennan". Vi fick till några bra hämtningar och några mindre bra. Men jag är nöjd, Rickard är nöjd och Shiva är trött, nöjd och glad, det är det bästa hihi..

Det är svårt att få till att hon inte skall tugga på pennan dock, vi har tatt svart tejp runt den för att rädda den från Shivas tänder hihi..

Anledningen till övningen är att jag tänker otroligt trögt när jag ligger högt och har ibland svårt att koppla till att ja just det nu behöver jag insulin, så då skall Shiva lätt och enkelt kunna hämta pennan som alltid skall ligga på samma ställe i huset i hennes nivå. bra va ;-)

"-Hämta insulin pennan Shiva" är kommandot.

Shiva lämnar över, ibland lite tveksamt dock men vi får jobba på det :-)Belöning i beröm,godis,lek,uppmuntran och gos :-D Är otroligt viktigt för att fortsätta hålla hunden positiv till jobbet.

Nu skall vi på en promenad!

Kram

Blodsocker i schack

extrem metoder, ja det kanske hjälper vad vet jag men jag själv tror inte på att man skall "överdriva" åt något håll när det gäller diabetesen. Att sluta äta kolhydrater skulle absolut inte fungera för mig (fick tips om det i en kommentar) har jag inte ätit en stabil lunch/middag som innehåller potatis,kött och sallad eller liknande så kan jag räkna att jag får en otrolig svängning neråt och får äta i alla fall, det är liksom för lite för mig, men kul att det fungerar för någon annan. Detta är ännu en tecken på hur inviduell den här sjukdomen är.

Räkna kolhydrater, det tror jag starkt kan fungera. Skulle behöva sätta mig in i det lite mera.

Att alldrig någonsin i hela världs historien äta något onyttigt tror jag faktiskt inte heller på, jag tror på en mindre bit och inte så ofta. Det är inte nyttigt för någon att vräka i sig godis/glass/kakor i mängder. Men jag måste tänka lite extra. Jag tar tex alltid bort pärlsockret på kanelbullen eftersom jag sticker så fruktansvärt på det annars. En liten sak som jag själv gör men som påverkar mina värden positivt.


Att hitta balansen och försöka sträva efter så bra värden som möjligt, ut och röra på sig, aktivera, planera och motivera det är mina målstolpar för att hålla diabetesen under kontroll.

//Linda

Helg

Hej=)

Helgen har varit helt underbar med roliga saker, i fredags så åkte jag,Shiva och Ansa till slottsskogen och mös där i solen. På kvällen åkte jag till Rickard och vi spenderade kvällen hos vänner med grillning=)

Lördag var det dags för min lilla kusin Isak att döpas, jag fick den stora äran att läsa en dikt på dopet, jag valde att läsa denna fina dikten:

Det finns hundra tusende stjärnor
Gud känner varendaste en
precis som han känner var fjäril,
var blomma, vart strå, varje sten
Det finns ingen stjärna och blomma
som gud inte kallar vid namn
Det finns inget barn i all världen
som inte får rum i hans famn


Visst var den fin :-)

Efter dopet bar det iväg till Rickard igen för att ta hand om Shiva och sedan kom det lite vänner hem till Rickard så blev det utgång på kvällen, kom hem vid halv 4 så har varit lite seg idag och inte gjort så mycket vettigt mer än att ta hand om Shiva. När man har hund går det inte att ta sovmorgon hela morgonen inte, Shiva ville upp 9 och då var det bara för mig att lyda, spelar ingen roll att man gick och la sig 4 enligt Shiva ;-)

Nu kollar jag och Rickard på Wallander, han är ledig hela veckan, supermys!

Linda

Hoppas på en bättre dag

Hej!

Det har varit en tuff, orolig och jobbig natt, inte så mycket blodsockertester dock för jag bärjar få sådär fruktansvärt ont i fingrarna efter alla mina tester det senaste.  

Nu ligger jag på ett stabilt 5.4 i alla fall, tack!

När man kommit in i dessa höga värden som inte ger sig blir jag otrolig nere och ledsen, att inte våga somna för man inte vet hur blodsockret skall svänga är tufft därför är jag så himla glad för min underbara Shiva som alltid står vid min sida.
Idag blir det slottsskogen med Ansa och Shiva och på kvällen skall jag äntligen träffa min underbara pojkvän <3.

Hoppas på en bra dag!

Vi hörs!

//Linda

att "sköta sig"

Blir så jäklans trött på komentarer som diabetes är ju ingen jobbig sjukdom om man sköter sig, vadå sköter sig? Hörde den komentaren på tv imorse blandannat.

Idag har jag "skött" mig men ändå ligger jag högt som ett hus, inget verkar få blodsockret stabilt.

Ett blodsocker som är högt gör en trött, grinig, förtvivlad, seg, okoncentrerad, jag kommer aldrig glömma den där gången på föreläsningen i skolan då jag skulle antecknat febrilt hela lektionen men allt avslutades med ett blankt papper utan en ända stavelse..Blodsockret låg då på 25.2

Japps det är ibland inte lätt att vara diabetiker och hur "bra" man än "sköter sig" går det åt pipsvängen ibland...


Djungelrummet med alla glada diabetesbarn

Heej :-)

Idag har det varit en jätterolig dag, sov i Åsa på vårat sommarställe igår till idag så idag började dagen med en jättemysig promenad med båda mina föräldrar och hundar. Vädret strålade och jag bara mådde!

Efter det blev det lite körskola för min del, gick inget vidare det men skall tusanimej fixa det i veckan som kommer!

Nu kommer vi till det roliga som har hänt idag, djungelrummet med diabetesbarnen stod på agendan. Klockan 17:00 stormade 18 barn djungelrummet, barn med diabetes och deras syskon. De flesta föräldrarna var med, för att prata med andra föräldrar, byta erfarenheter samt ha koll på blodsocker, blodsockret blir ju väldigt svajigt när dem busar och leker så mycket. Några föräldrar passade på att ta en liten shoppingrunda och lika ok är ju det, bra att föräldrar ibland får lite egentid, men ändå känna att man kan slappna av, en massa diabetesföräldrar + tre ledare kan det bli bättre liksom hehe;)

Det blev en mycket lyckad tillställning i alla fall=)

Sen blev det promenad med Ansa och Shiva, supermysigt alltihop :-)

Blodsockret har dock varit en katastrof utan dess like, bara legat högt,högt och åter högt. Kommer inte bli mycket sömn inatt kan man lugnt säga.

Kram Linda

bikini


Linda Barknertz bikini :-)

Är inte min egen disignade bikini snygg?? ;-)
Gå in och rösta vetja :-)

Att bara

Att leva ett aktivt liv tror jag är väldigt viktigt, att man har mycket saker för sig och känner sig viktig och behövd. MEN jag tror också det är viktigt att bara vara, ta dagen som den kommer och kanske engagera sig i en bra bok, eller varför inte slummra framför en film.

Låter detta som en konstig kombination, du skall ha mycket för dig men ändå ta det lugnt och bara vara ibland? haha jag förstår detta men se det såhär, jobbar du måndag,tisdag,onsdag, då kanske du gjort dig förtjänt av att vila torsdag och fredag?

Ibland blir det så fel när man hela tiden måste uträtta viktiga saker för att vara duktig och behövd, hur många berömmer än för att man har läst en bok och tagit en promenad gentemot om man skrivit en lång uppsatts i skolan, städat rummet kliniskt rent och tränat på gymmet ( hela timman lång!!!). Jag blir så trött på att man hela tiden måste uträtta saker för att få positiv feedback och berömm, Nästa gång någon i min familj eller väbnskapskrets beklagar sig över att dem bara varit och inte fått något gjort skall jag besvara med ett leénde.

"Va duktigt, en sådan dag behövde du verkligen!!"

Njut av livet ibland, unna dig saker, du är viktigt och behövd precis som du är!

SOSträff i slottsskogen

Hej :-)

Är just hemkommen från en supermysig dag i slottsskogen med service och signalförbundets hundar och förare, Shiva skötte sig exemplariskt!

Vi tog en promenad, gjorde några övningar och avslutade med fika.

Ååå vad roligt det har varit!!

//Stolt matte


Shiva chillar medens jag fikar med de andra, runt nosen har Shiva en grimma, det använder jag ibland för att jag
vill vara rädd om hennes hals, shiva är ju tyvärr lite dragig med halsbandskoppel, det jobbar vi jättemycket med. Många tror att grimman är en munkorg så hon inte skall bitas, men så är inte fallet :-)Annika och Loiose sitter och njuter utav fikat och solen!

21

Ligger på 21.6 i blodsocker nu och förstår INGENTING, jag har ju liksom inte gjort något annorlunda. gaah blir trött orkar inte ha en vak-natt när jag skall stå pigg och glad på jobbet imorgon klockan 07:00. Livet med diabetes är som en bergochdalbana, upp-ner-upp-ner-upp-nerupp-ner-upp-ner-upp-nerupp-ner-upp-ner-upp-nerupp-ner-upp-ner-upp-nerupp-ner-upp-ner-upp-nerupp-ner-upp-ner-upp-ner.
Läger

Hej!

Ni har väll inte missat tonnårslägret på ungdiabetes hemsida?? Detta är mitt tredje läger jag har arrangerat för ungdiabetes och jag tycker det är riktigt roligt att planera och genomföra läger för tonnåringar med diabetes. Lägrerna brukar vara jätteroliga, aktiva och lärorika. Kan ni tänka er vad man lär sig av andra diabetiker. Vissa självklara saker, jag lärde mig blandannat vart jag skulle ha min pump (hade pump innan) när man har en tight klänning, i bh:n såklart :-), där är den näst in till osynlig!

Jag är otroligt beroende av att få umgås med andra diabetiker för att just få dem tillfällerna att ha diabetes är helt normalt! Att jag engagerar mig i diabeteslägrerna för dem yngre är helt enkelt att jag själv vet hur mycket det betydde för mig att komma på dessa läger och träffa andra barn med diabetes och se dem "stora" ledarna, det var häftigt må ni tro=).

Mitt första diabetesläger var på hallands barndiabetesläger, mamma hade förberett min läger vistelse nogrant, bokat en husvagnsplats 500 meter från läger så hon snabbt skulle kunna rycka in (japps min mamma var alltid förberedd, diabetesmammor = ståldiabetesmammorna :-D) . Min docka "klara-bella" var med, stackars klara-bella var med om allt hon var en stor mjuk docka som nog fått mer sprutor i magen än jag haha.-När mamma skulle lämna mig, grät jag många tårar och hon likaså, när hon mötte mig på söndagen då lägret var slut möttes hon av en glad Linda som fått många nya brevvänner som också tar blodsocker, precis som jag! Berättade jag för mamma flera flera gånger.

Att lämna mig på diabetesläger 1996 var det bästa min mamma kunde göra, det har absolut gjort mig till denna aktiva föreningsmänniska jag är idag.

Mer info om tonnårslägret 2010 hittar ni på www.ungdiabetes.se .

 


PUSS

Idag har det varit en rolig dag!

Hej hej :-)

Bara så ni vet så är ni inget vidare på att kommentera, börjar jag bli tråkig?? hehe..jaja skriver ju mest för min egen skull i alla fall.Men kul med en kommentar då och då :-)

Igår va det tjejkväll hos mig, temat var Harry potter maraton, jag var mer inne i pratet än filmen kan man säga hehe..Jag hade dukat fram en massa "mys mat", grönsaksdipp,chips, godis, popcorn och så hade jag bakat kärleksmums. Riktigt lördagsmys <3

Ansa sov hos mig på natten, vi låg typ och pratade till klockan 4, så var lite seg imorse.

Denna dagen har varit väldigt bra,spenderade förmiddagen med Ansa och sen åkte jag och Shiva till www.hundiharmoni.se alltså hundsimmet här i Kungsbacka. Shiva simmade i 30 minuter och fick en liten massage efteråt, det är sååå roligt att se henne simma,busa och kämpa i poolen. Hon älskar verkligen att vara på hundsimmet och jag får ofta jaga henne så hon inte skall hoppa in i poolen igen när jag duchat och torkat henne haha..Kan verkligen rekomendera er hundintresserade att gå där, Anna som har stället är grymt bra och hunden blir VÄLDIGT trött efteråt och det är ju ett stort + ibland hehe..

På eftermiddagen blev det grill middag tillsammans med familjen, alla mina syskon kom och deras respektive, alla utan Rickard som är i lumpen och inte haft helg permission denna veckan, saknar honom <3. Men idag är det 74 dagar kvar tills skiten är över och vi kan börja bli ett par på heltid igen, längtar!!

Blodsocker idag har varit jobbigt, högt,högt,högt. Inte ett värde under 10, fan också!

//Linda


Shiva får massage utav Anna efteråt

Sommarens läger!

Missa inte ungdiabetes tonnårsläger 2010!

Klistrar in inbjudan här men anmälan mm hittar du på www.ungdiabetes.se

1(3)

Ung Diabetes Svenska Diabetesförbundet info@ungdiabetes.se Box 1107 172 22 Sundbyberg www.ungdiabetes.se "It’s up to you, don’t limit yourself" läger

Nu är det dags för årets tonårsläger med Ung Diabetes, för dig som är mellan 15 och 18 år och som har diabetes.

Lägret kommer bestå av en massa spännande aktiviteter såsom Boda Borgs 5-kamp, paintball, en spännande spökkväll, häftiga vattenaktiviteter, avslappnande besök på relaxavdelning och givande diskussionsstunder.

Det kommer finnas sjukvårdspersonal med under hela lägret.

När och vart

Lägret kommer att vara från torsdagen den 1 juli kl 10:45 till söndagen den 4 juli kl. 10:00 på Boda Borg i Torpshammar, vägbeskrivning hittar ni på: www.bodaborg.se/torpshammar

Kostnad

Kostnaden för helgen är 1400 kronor per person. I detta ingår boende, mat och aktiviteter från torsdag till söndag. De som får en plats kommer att få ett inbetalningskort för deltagaravgiften på posten.

Om man känner att kostnaden blir för stor men ändå vill följa med rekommenderar vi att man söker bidrag från sin lokala diabetesförening, om du inte vet vilken diabetesförening du tillhör kan du lätt hitta det på Diabetesförbundets hemsida (www.diabetes.se).

Resan

Resekostnader till och från lägret beskostar var och en själv.

Vägbeskrivning till Boda Borg finns på: www.bodaborg.se/torpshammar

Anmälan

För att vara med på lägret måste du vara medlem i en lokalförening som är ansluten till Svenska Diabetesförbundet. Om du inte redan är det, så kan du kryssa i rutan på anmälningsblanketten så kommer du att bli kontaktad angående medlemskap. Du kan även bli medlem genom att fylla i intresseanmälan på hemsidan (www.diabetes.se).

Anmäl dig genom att fylla i och posta anmälningsblanketten nedan.

Vi måste ha din anmälan senast onsdagen den 26:e maj.

Vi har ett begränsat antal platser så det är inte säkert att du kommer med, trots att du anmält dig. Vi försöker få en så stor blandning av killar/ tjejer och åldrar som möjligt. Efter att sista anmälningsdag har passerat och alla anmälningar har kommit in så lämnar vi besked om man har fått en plats eller inte så snart vi kan.

För de som fått en plats och bekräftar att man kommer att delta, är anmälan bindande. Återbetalning sker endast mot läkarintyg.

Vi måste ha din anmälan senast onsdagen den 26:e maj!

2(3) Ung Diabetes Svenska Diabetesförbundet info@ungdiabetes.se Box 1107 172 22 Sundbyberg www.ungdiabetes.se

Kom ihåg att packa

Sänglinnen

Frågor

Vid frågor om aktiviteten (ej om man har kommit med eller inte) går det bra att ringa eller maila Linda Barknertz.

Telefonnummer: 0733-65 58 09 (vardagar 10-18)

E-post: linda.barknertz@ungdiabetes.se

För mer info om Boda Borg, var god se deras hemsida: www.bodaborg.se/torpshammar

Hoppas vi ses!

/Ung Diabetes

Resevillkor för Ung Diabetes tonårsläger

§1. Deltagaren skall vara medlem i Svenska Diabetesförbundet.

§2. Deltagaren skall ha fyllt 15 år.

§3. Deltagaren skall kunna sköta sin diabetes själv. Det finns ingen som kommer att kolla upp om deltagaren tar insulin/kollar blodsocker etc.

§4. Deltagaren skall själv tillgodose att den har med sig känningshävande (exempelvis druvsocker).

§5. Lägret är alkoholfritt. Detta innebär att även om deltagaren är över 18 år får konsumtion av alkohol inte ske under lägret.

§6. Ung Diabetes tar ej ansvar för deltagarna eller deras agerande .

§7. Ung Diabetes tar ej ansvar för att specialkost m.m. finns. Givetvis informerar vi samt ber hotellet/restaurangen att tillse detta, men vi tar ej ansvar för eventuella fel som sker.

 Hygienartiklar och Handduk

 Inneskor och Oömma kläder

 Shorts, Badkläder, ev. solskyddskräm

 Ombyte, Regnkläder

 Mediciner och alla diabetesrelaterade saker du kan behöva, exempelvis insulin, blodsockermätare, pump/sprutor m.m.

 Känningshävande, t.ex. druvsocker, frukt, russin


intressant artikel

Barn i riskgrupp får vaccin mot diabetes

Av , Thomas Löfqvist
Publicerad 4 april 2010 6.30 | Uppdaterad 4 april 2010 9.43Gilla 

Målet: fördröja eller förhindra diabetes.

Nova sätter korken på tuschpennan.

– Den rosa! kommenderar hon. Pappa Glenn Holmberg räcker henne en ur den välfyllda lådan, men Nova viftar bort den.

– Inte den rosa, den andra.

Med sköterskans hjälp blir det rätt penna till slut, och Nova fortsätter färgläggningen av prinsessor i målarboken.

Hon halvligger på en säng på Skånes Universitetssjukhus i Malmö och väntar på att nästa omgång blodprover ska dras ur nålen i armen.

Nova Holmberg är sju år och deltar i ett unikt forskningsprojekt. Femtio barn som löper risk för typ 1- diabetes ska få injektioner.

Hälften får ett nyutvecklat vaccin, hälften ett overksamt ämne, för att man ska se om det märks någon skillnad.

Målet är att vaccinet ska fördröja sjukdomen, eller till och med hindra den från att bryta ut.

– Vi löser inte sjukdomens gåta med den här studien. Men skulle vi kunna förhindra diabetes hos bara ett barn så betyder det enormt mycket för hela familjen, säger diabetesläkaren Helena Elding Larsson som leder studien.

Typ 1-diabetes innebär att kroppen angriper och dödar de celler i bukspottskörteln som tillverkar insulin.

Varför det sker vet man inte, men sjukdomen slår ofta till tidigt i livet och kallades därför förr barndiabetes. Utan insulin kan kroppen inte bryta ner socker i blodet och typ 1-diabetiker måste ta insulinsprutor hela livet.

Vaccinet som Helena Elding Larsson använder tillverkas av ett svenskt företag som heter Diamyd. Det bygger på ett ämne i insulincellerna som kallas GAD. Exakt hur vaccinet fungerar vet man inte ännu, men det verkar vänja immunförsvaret vid GAD så att insulincellerna inte attackeras mer.

Hittills har det bara testats på personer som redan har typ 1-diabetes. Resultaten tyder på att hos barn som bara varit sjuka en kort tid, mindre än ett halvår, saktar sjukdomen in.

Men Nova Holmberg är inte sjuk. Inte ännu.

– Innan man får typ 1-diabetes får man ofta antikroppar i blodet mot bland annat GAD. Då har en process satt igång i immunförsvaret som riskerar att leda till diabetes. Alla barn i studien har GAD-antikroppar och minst en sort till som vi vet är viktig. Nova har tre sorter, säger Helena Elding Larsson.

Nova har lämnat blodprov regelbundet sedan hon föddes.

Skälet är att hennes mamma Viktoria Holmberg har typ 1-diabetes, och sjukdomen kan vara ärftlig.

Både Nova och hennes lillebror Loke erbjöds att delta i forskningsprogram där man undersöks för att se om sjukdomen bryter ut.

Novas program kallades Dipis, Loke är med i Teddy, en ännu större studie där tusentals barns blod undersökts vid födseln, i jakt på genvarianter som man vet ökar diabetesrisken.

De barn som har genvarianterna erbjuds att fortsätta i programmet, även om föräldrarna är friska.

Barnen får lämna blodprov och föräldrarna får i perioder skriva kostdagbok och rapportera om något avvikande händer.

Kanske kan stress, oro och traumatiska upplevelser ha betydelse för sjukdomen.

Nova hade inga antikroppar förrän hon blev fem år. Då plötsligt dök de upp.

– Vi har ju haft i tankarna att risken finns. Så det var ingen som greps av panik, precis, konstaterar Viktoria Holmberg lugnt.

– Hade inte du haft sjukdomen och haft sådan kontroll över den hade det nog varit jobbigare. Men vi gör ju till och med långresor utomlands varje år, och det har alltid gått bra, säger Glenn Holmberg.

Viktoria Holmberg fick diabetes när hon var tolv år. Det var hennes mamma som testade henne. Hon hade själv jobbat i vården och reagerade på att Viktoria var så törstig jämt.

Viktorias blodsocker var skyhögt och hon fick läggas in på sjukhus. I dag säger hon att hon känner sig väldigt trygg.

Det har på det hela taget alltid gått bra att sköta sjukdomen och utrustningen hon använder har blivit väldigt mycket bättre och smidigare med åren.

– Jag har alltid haft en positiv bild, tänkt att när jag är 35 har de säkert löst det ... Nu känns det både häftigt och unikt att få vara med om den här studien. Och det är klart att vi greppar efter möjligheten att Nova aldrig utvecklar diabetes. Eller åtminstone att det dröjer.

Nova själv är inte orolig, trots sticken i armen. Hon skojar med läkaren och sköterskorna, grimaserar över sockerlösningen hon måste dricka.

Frågan om det är besvärligt med alla prover och undersökningar möter hon med en axelryckning.

– Nä. Det är roligt.

 

En forskningsstudie där hälften får medicin, hälften placebo kallas dubbelblind. Man vill utesluta att effekter beror på något annat än medicinen. Varken läkare eller patient vet vem som får vad, medicinen kodas. Om ett barn i studien får diabetes bryts koden, så att barnet genast kan få vaccin ifall det bara fått placebo.
Målet är att fördröja eller förhindra diabetes. 50 barn ska ingå i studien, hittills deltar 22.
Sverige och Finland har högst andel barn med diabetes typ 1 i hela världen. Sjukdomen visar märkliga mönster; blir plötsligt vanligare i en viss region, mängden nya fall varierar med årstiden. Forskare tror att många faktorer samverkar, som genetik, infektionssjukdomar och kost. I exempelvis Japan är typ 1 mycket ovanligt men typ 2 ökar snabbt, liksom i resten av västvärlden.
Källa: Helena Elding Larsson

50 000 svenskar har diabetes typ 1

Sockerhalten hög. Diabetes är flera sjukdomar med olika orsaker. Gemensamt är att sockerhalten i blodet är för hög.
Typ 1. Drabbar ofta tidigt i livet. Insulincellerna är helt eller delvis förstörda av immunförsvaret och patienten måste få insulininjektioner. Omkring 50 000 svenskar har sjukdomen.
Typ 2. Kan utvecklas när som helst men blir vanligare med stigande ålder. Insulinceller finns, men mängden räcker inte, bland annat eftersom känsligheten för insulinet är nedsatt. Var tredje patient behöver injektioner, lika många får tabletter och var tredje klarar sig med motion och rätt kost. Cirka 300 000 svenskar typ 2.
Både typ 1 och 2 kan ärvas, typ 2 i högst grad. Källa: Diabetesförbundet

tokförälskad är bara förnamnet!

På helgerna brukar ju alltid Rickard vara hemma, men denna veckan hade han helgtjänst och fick alltså inte komma hem. Saknar honom som en tok och skulle vilja att han gav tillbaka det han stulit av mig, för det måste han ha tagit, mitt hjärta. Det ligger just nu i Halmstad <3

Men jag skall absolut göra det bästa av tiden nu när han är borta, se till att jobba mycket och ha lite tjejkvällar (som ikväll), tjejkvällar är ju inte så vanligt när man har ett fast fyraårigt förhållande. Så denna helgen skall jag lite "passa på" :-)

Hoppas han ringer ikväll i alla fall, saknaden är helt enorm!


 

Kärlek, glädje och respekt är ledorden i vårat förhållande

Diabetes

Jag kommer aldrig glömma den dagen då jag fick diabetes, trots att jag var knappt 5 år fyllda så är det ett minne som sitter kvar, mammas tårar och mina frågor om mamma hade blivit sjuk eller varför var hon så ledsen? Dagen var den 21:e december, mina syskon skulle ha julavslutning i kyrkan, vi fick aldrig sett julavslutningen, vi hamnade på halmstadlassaret och blev kvar närmare två veckor. Där blev jag och mamma ett team som avklarat många prövningar och utmaningar vi prövats på.

Diabetesen har tagit otroligt mycket från mig som jag varit otroligt arg för, den tog min självsäkerhet, mitt lugn och min trygghet. Men den har också betalat tillbaka till mig genom att jag fått vänner för livet,en otroligt samansvettsad familj, ett aktivt föreningsliv som är otroligt roligt och att jag har fått chansen att lära känna Shiva och arbeta med henne på ett så spännande sätt.

//Linda


gravid bloggar

haha är det någon mer än jag som älskar att läsa "gravid bloggar", det gör jag och just nu följer jag en som gått 7 dagar över tiden och även ifall jag inte känner människan tycker jag det är sååå spännande att läsa hur hon mår, hur det känns om barnet har kommit eller inte...

tsss..har ni några sådana bloggar ni älskar att kika igenom varje dag???

Kram

update

Hej :-)

Puuh vilken morgon, började dagen med att åka och träna på Curves i Kungsbacka tillsammans med mamma, sjukt bra träningspass. :-)

Sen blev det körskolan och där klarade jag äääääääntligen fas C så nu har jag bara repetitionsprovet kvar sen bokar dem teori åt mig, fy fan vad skönt om jag skulle kunna få mitt lilla körkort snart :-D

Ikväll blir det bara jobb för min del 16-21.

Kram L

Dag i slottsskogen

Hej!

Denna dagen har varit helt fantastisk, imorse åkte jag och Shiva in till stan för att träffa min moster (ingifta) och kusinerna på slottsskogen. Väl framme i göteborg sätter sig lantisbon Linda på en spårvagn med rätt siffra men fel riktning så jag hamnade på redbergsplatsen, dem jag frågade om jag var i närheten utav slottsskogen fick sig i alla fall ett gott skratt. Så det var bara att sätta sig på en ny spårvagn, lilla Shiva hängde snällt med.

Väl framme promenerade vi på slottsskogen och fikade picknick där, supermysigt!

Kram L
Tips om tävling

http://dempaz.blogg.se/2010/april/vill-du-prova-en-mirakelkram.html

Den vill jag vinna, försök ni med=) Som vanligt måste ni säga till om ni vinner haha..

KRAM

Blodsockerhets

Något som jag är helt beroende av är att veta vad jag ligger på i blodsocker, jag kan ha oerhört svårt att somna om jag imte vet vad jag ligger på och har gjort någon återgärd beroende på värdet. Det är otroligt påfrestande att ta mycket värden eftersom det helt enkelt gör ONT i fingrarna efter ett tag.

Idag och igår har jag tagit ytterst få värden för att spara mina stackars fingertoppar, komma ifrån diabetesen lite och bara fokusera på att vara Linda.

Det gick faktiskt bra och jag trodde jag skulle fingra på mätaren mer än vad jag gjorde, tog 4 test idag kanske. Är inget jag tänker göra varje dag men lite då och då tycker jag det är viktigt att släppa liiiiiiiiiiiite på kontrollen. Kontroll måste man alltid ha och det känner jag att jag hade idag trots bara 4 blodsocker värden.


7/4-10

Hej hej!

Denna dagen har varit väldigt bra och rolig, imorse började jag baka scones och chockladmuffins eftersom jag skulle få Rebecka på fika, mycket mycket trevligt och uppskattat från min sida.

Sen så va det hundkurs för mig och Shiva, jag tycker det är skoj att träffa hundfolk och göra saker med men idag var hundkursen lite för lullig och vi hann inte med så mycket, vi gick ett spår och Shiva tog alla spåren sen gjorde vi ett personsök, hon fann mig med en gång hihi..

Sen blev det träning på Curves för mig och mamma, jag var heeelt slut efter träningen så nu chillar vi här hemma=)

Kram

lyckat

UngDiabetes läger verkar ju ha varit riktigt lyckad :-)

Har ni varit på något diabetesläger som ni aldrig kommer glömma??

LindaInspirerande helg

alvkarleby2010.jpgHelgen den 25-28 mars höll Ung Diabetes en inspirerande aktivitet på den vackra Älvkarleö herrgård i Älvkarleby. Även då snön fortfarande låg på marken och våren inte riktigt kommit upp till Älvkarleby fick vi en härlig helg med många skratt och lärdomar. Under fredagen lärde vi oss allt om kost av dietisten Hannah och senare på eftermiddagen hade vi även en kurs i självförsvar. Lördagen gick i stillhetens tecken då vi under mindfullness och qigongkurser fick lära oss olika avslappningsövningar, gigong och att leva i nuet. Vi fick även njuta av mycket god mat och en egen bastu. Helgen var också ett tillfälle för många att få träffa andra med diabetes och diskutera frågor och upplevelser. Diskussionerna rörde allt ifrån kost till pumpar men även framtida läger och lokala aktiviteter. Vi hoppas att alla deltagare hade lika roligt som vi och att vi ses snart i framtiden.
Tack så mycket för en underbar helg!
Jenny och Frida


När jag blir stor

Vet ni vad jag vill bli när jag blir "stor" och skall börja arbeta med det jag skall göra hela livet, tänker inte vara kvar inom vården nämligen :-)

Jag vill först utav allt ha släppt min egna bok, har så otroligt mycket erfarenher och upplevelser med diabetesen som jag vill dela med mig av, kanske en självbiofrafi med en massa pepping eller en roman riktad till tonnåringar, allt skall hända i boken från att få diabetes, ligga på sjukhus, vara på permision, acceptera sjukdomen, skolproblem, förälskelse. Ja allt som man själv har upplevt! Låter inte det som en häftig dröm??

Arbeta lite mer med bloggen och få en liten lön för den är också en dröm, som jag absolut hoppas kan bli verklighet en vacker dag.

Sen vill jag ut och föreläsa, tror det är mitt kall i livet, peppa och hjälpa andra, utbilda,informera.

Och när jag är tillräckligt stor så skall jag bli politiker och ändra på allt tokigt som inte fungerar i samhället.

Låter inte detta som en bra framtidsdröm??

//lindis (nattdrömmaren)

Facebook grupp

Jag har startat en facebook grupp, alla diabetiker gå med i :  

Diabetiker, här är vi 

frosties och hönökaka

Nu såhär på kvällskvisten har jag haft besök utav AnnaLisa som är min absolut närmaste och bästa vän, det var en riktig mysigkväll och vi hade mycket att prata om, ett roligt samtalsämne som kom upp varom vi helt fritt skulle välja våran egen frukost utan tanke på blodsockret.

Vet ni hur min frukost skulle se ut??

Hönökaka, ett stort glas oboy och frosties flingor med mjölk, låter inte det jättegott hahaha...

Ibland önskar man att man kunde koppla bort diabetesen för några timmar och göra en sådan galen sak, vill inte säga att jag inte kan äta det för jag kan ju alltid kompensera med insulin, men ja hur lätt är det att dosera till en sockerbomb??

Drömma går ju hihihi..


Dagens Sos-träning

Hej!

Idag tog vi oss en liten sovmorgon eftersom jag har varit vaken väldigtmycket i natt pga blodsockret som var högre än eifeltornet själv. Men vaknade bra på 10.6 imorse.

När klockan slog 10 tog jag och Shiva oss en promenad till Kungsbacka torg där vi skulle träffa vår instruktör Ninna och ha miljöträning. Det var en väldigt bra träning som innebar mest attt vi skulle träna Shiva på att ha fokus på mig trots en flängig miljö där det går mycket folk, cycklar en massa cycklar kors och tvärs, rullar rullstolar och går en massa hundar ja ni fattar.

Det är såå roligt att träna hund!!

Det var ganska svårt men Shiva var duktig och kämpade på, Nu ligger vi här i sängen helt utmattade haha...

Vi hörs lite senare!

Kram på er

För er hundintresserade

Skulle jag vilja tipsa om Shivas systers mattes blogg: http://hedeforsensmrssippi.blogspot.com/

Den var för mig jättehärlig att läsa, tycker ni Shiva och Sippan va lika?

Kram

skrivelse från diabetesfamilj.se

skrivelse från diabetesfamilj.se :


Diabetes hos barn i barnomsorg och skola.

Diabetes hos barn beror på att de celler som bildar insulin dör. Detta beror på en så kallad autoimmun reaktion där det egna immunförsvaret dödar de insulinproducerande cellerna. Orsaken till detta "inbördeskrig" är en gåta, men diabetes hos barn blir allt vanligare, och näst Finland är sjukdomen vanligare i Sverige än i något annat land i världen. Inget enda barn kan botas utan kräver livslång behandling.

Diabetes livshotande sjukdom som kräver avancerad behandling varenda dag!

Brist på insulin leder till att kroppens vävnader inte kan förbränna glukos och därigenom få nödvändig energi, och skulle utan insulintillförsel leda till att barnet dör ganska snabbt. Livet kan dock uppehållas och funktionerna i kroppen återställas genom att insulin tillförs med injektioner. Det åtgår en kontinuerlig koncentration av insulin i kroppen för att kroppens organ ska få energi, och denna baskoncentration erhålls genom att så kallat basinsulin ges vanligen morgon och kväll. Dessutom behövs insulin till varje måltid, vilket brukar innebära att insulin ges just före frukost, före lunch, före middag, och ofta före större mellanmål, ex före mellanmål på eftermiddagen. Dessa insulindoser behöver anpassas till måltidernas storlek och innehåll, dvs mängden kolhydrater, hur dessa kolhydrater är förpackade ( tillagning, fibernmängd, samtidig närvaro av fett, protein etc), men också varieras beroende på aktuell känslighet för insulin vilket hänger ihop med barnets ålder, ev stress, infektion, grad av fysisk aktivitet etc. Det är uppenbart att an perfekt anpassning av insulindoser är praktiskt omöjlig att åstadkomma, vilket leder till att efter en måltid kan blodsockerkoncentrationen antingen bli för högt, vilket påverkar kroppen på olika sätt, eller så blir det för låg koncentration av socker i blodet, vilket får andra effekter.

Hypoglykemi

När socker koncentrationen sjunker något under det normala området, redan på nivåer kring 3.0-3.5 mmol/l, så blir barnets hjärna påverkat. Förmågan att vara koncentrerad, tänka klart, se färger, kunna lösa problem etc minskar. Hjärna blir också "rädd" att få för lite energi och skickar signaler till främst levern både med hormoner, främst "stresshormoner", men också nervsignaler, att producera eget socker. Som biverkan till dessa signaler upplever barnet hjärtklappning, darrighet, bleknar, kanske kallsvettas. Om barnet känner igen dessa symtom och kan tänka tillräckligt klart kan det förstå att nu behövs extra socker, lämpligen druvsocker. Ibland kan det dock vara svårt för både barn och vuxna att förstå signalerna i tid, och omdömet blir då så påverkat att patienten inte förstår vad man ska göra, utan kanske tvärtom protesterar mot att få socker, vägra ta emot något att äta eller dricka . Går sockerkoncentrationen ner mot 2 eller ibland ännu lägre så kan det leda till kramper och kanske akut medvetslöshet.

Hyperglykemi

När socker koncentrationen stiger för högt upplever många barn och ungdomar det som obehagligt, man kan känna trötthet, få huvudvärk, kan inte tänka klart, blir trött etc. Man vet inte vad man ska göra. Druvsocker hjälper givetvis inte, och insulin akut kan vara riskabelt, rentav farligt om dosen skulle bli för hög. När sockerkoncentrationen kommer över ca 10 mmol/l så rinner socker ut i urinen, drar med sig vatten, vilket gör att urinmängderna ökar

drastiskt. Det kan leda till att barnet måste "springa på toaletten", blir törstigt och måste få dricka.

Situationen i dagis, fritis, eller skolan påverkas hela tiden!

Mot ovanstående beskrivning förstår man att diabetes hos barn påverkar hela livssituationen:

på dagis klarar förstås inte ett så litet barn att ta ansvar för synnerligen komplicerad behandling, utan behöver hjälp med både insulininjektioner, blodsockerbestämningar, tillsyn med tanke på risken för akut insulin känning/hypoglykemi, behandling vid hypoglykemi, hjälp att få rätt mat vid rätt tidpunkt. Barnet måste också få mat, helst vid regelbunden tid, och det kan inte få vänta om när väl insulinjektionen givits. Skulle barnet sen inte äta maten så måste personalen ha kunskap nog att ersätta maten med något som barnet äter, då annars barnet skulle få hypoglykemi. Föräldrarna behöver också få information om vad som hänt under dagen, hur barnet reagerat vid olika maträtter, utflykter, dagliga situationer. Man förstår också att barnet inte alltid fungerar helt normalt, om blodsockret är för lågt eller för högt, vilket kan medföra att barnet inte är sig likt, inte uppträder normalt, vilket försvårar kontakten med både andra barn, andra föräldrar, och personalen.

I skolan får diabetes liknande konsekvenser. Barnet kanske inte alltid har så välbalanserat blodsocker att hjärnan fungerar adekvat. Det medför att barnet ibland inte uppfattar instruktioner, att barnet inte alltid hänger med, att man kan behöva upprepa eller förklara, och det krävs att läare är medvetna om att nu kanske barnet har för lågt eller för högt blodsocker. På samma sätt påverkas barnets relation till kompisar, som behöver får information om att det inte är något konstigt med barnet, men att barnet påverkas och kan förändras om blodsockernivån varierar.

Ytligt sett kunde man tänka sig att det bästa för barnet vore att blodsockernivån låg på en lätt förhöjd nivå där hypoglykemi/känningar skulle vara sällsynta, men där sockernivån inte var så hög att socker rann ut i urinen, drog med sig vatten, med ökade urinmängder och törst som följd. Men redan på måttligt förhöjda blodsockernivåer så kommer barnet på sikt att få skador på blodkärl, vilket särskilt drabbar ögon, njurar, hjärta men också nerver. På lång sikt (15-30 år), riskerar barnet således få svåra ögonskador, som kan ge blindhet, svåra njurskador som kräver dialys eller njurtransplantation, hjärtinfarkt, och nervskador som kan ge känselbortfall, och fotskador med i värsta fall amputation som följd. Behandlingen måste således vara så god att barnet varken får komplikationer på kort eller lång sikt.

Barn har rätt till en god och trygg miljö inom barnomsorg och skola.

Naturligtvis innebär diabetes hos ett barn ett stort ansvar för dagis eller skolan, och kräver extra insatser. Oftast klarar inte ordinarie personal detta utan det krävs extrainsatt personal ex assistent till barnet. Hur man än löser situationen så på samma sätt som ett barn i rullstol måste ha rätt att komma in i skolan och rätt att få delta även om det kräver ombyggnationer eller extra personal, så måste ett barn med diabetes ha rätt att få gå i skolan eller vistas på dagis, eller fritids, även om det ofta kräver extra personal. All personal (lärare, bespisningspersonal etc) men också kamraternas föräldrar behöver få information. Samarbete med barnets föräldrar och med barnets diabetesteam på sjukhuset är grundpelare för att barnet ska få en så bra situation som möjligt.

Barndiabetesfonden kräver att samhället tar sitt ansvar för barn med diabetes!

Tyvärr tycks kunskapen i en del kommuner, vissa skolor, daghem och fritidshem, vara otillräcklig. Man förstår inte vad diabetes innebär och vilka komplikationer diabetes medför. Alltför ofta drabbas därför barn med diabetes och oacceptabla problem, som adderas till den redan svåra situation barnen och deras föräldrar har. Barndiabetesfonden och dess Riksförening, som företräder tusentals medlemmar runtom i landet, vill understryka nödvändigheten av att landets kommuner ser till att barnomsorg och skola ger barn med diabetes en god och trygg miljö, med det stöd som krävs för att barn med diabetes ska må bra på kort och lång sikt och för att de ska kunna utvecklas normalt både socialt, psykologiskt, och intellektuellt.

Barn- och Ungdomssjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping 2010-04-04

Johnny Ludvigsson

Professor/överläkare

Ordförande i Barndiabetesfonden


högt

Blodsocker på 22.7, underbart nu när klockan börjar närma sig 2 och man bara vill sova..suck inatt gäller det att vaka.

LINDA 0 - DIABETES 1 , fan också diabetesen skall ALDRIG leda gah


Tankar

Har suttit och svarat på en mail intervju för en tidning som ni också kommer få ta del av när det är färdigt, jag brukar försöka svara ja på så mycket som möjligt med intervjuer och sånt som handlar om diabetes eftersom jag märker själv att jag faktiskt behöver reflektera och fundera över min sjukdom för mig själv ibland också. Inte prata utan skriva alla tankar som kommer ut ur huvudet, skrivs på tangentbordet och det som behöver suddas suddar jag ju enkelt ut. Men mår bra över att ha reflekterat lite över diabetesen, hur den har påverkat mig som person, hur den har påverkat min omgivning och samhället i allmänhet.

Diabetesen har ju påverkat mig på MÅNGA olika sätt, både positivt och negativt, det som är jobbigt försöker jag göra till en utmaning, denna veckan hade en kass blodsocker kurva, nästa vecka kommer bli suverän. Ibland blir jag besviken för alla dagar är ju verkligen inte suveräna även om det ofta är mitt mål, jag vill inte ha diabetes och orkar ibland inte med den, men jag får acceptera att den finns och göra det bästa utav situationen. Det gör jag genom diabetesföreningen och diabetesförbundet bland annat, arrangerar föreläsningar (gör att jag får gå på mycket föreläsningar som jag själv är intresserad över, eftersom jag har ordnat dem finns det ju en baktanke att dem faktiskt behövs, går ofta efter mina egna känslor och tankar när jag arrangerar föreläsningar och aktiviteter inom föreningen).

Många blir påverkade när jag mår dåligt av högt eller lågt blodsocker, Rickard säger ofta att han så gärna vill hjälpa eller göra något för att få mitt blodsocker att må bättre, men det finns ju inte direkt något som någon annan kan göra mer än att finnas där, stötta och hjälpa till om jag behöver hjälp. Förstår att man inte bara vill titta på, men det är absolut mitt råd till er som är nära en diabetiker det du kan göra är att finnas där och stötta, det är jobbigt att få för mycket hjälp om man inte frågar efter det, det är känsligt. Jag är ju liksom en vuxen människa som vill klara mig själv.

 Diabetesen gjorde att min familj kom ut på resor, eftersom 1995 ansåg min farmor att vi behövde komma ut på en resa för att komma ifrån lite och bjöd oss på en resa, sen fortsatte vi trenden själva år efter år. Har fått se många länder och kulturer genom åren. Det har också gett mig otroligt mycket vänner och gemenskap som jag aldrig skulle haft annars, vänner från diabetesföreningen har blivit vänner för livet <3

Jag är oerhört tacksam på många sätt att vi bor i Sverige, jag har rätt till gratis insulin och får ta så många blodsockertester jag vill och behöver. Det är inte en självklarhet i alla länder, är glad att ha den rätten.

Ord från Linda

Underbart <3

Hej bloggen!

Sov hos Rickard igår till idag och åkte hem samtidigt som han åkte till lumpen,tråkigt och sorgligt avsked för nu kommer han inte att vara hemma på två veckor. Men det går verkligen framåt till MUCK dagen, idag är det 79 dagar kvar.

Vi har i alla fall haft en jättemysig påsk ihop och igår så lagade vi en kycklinggryta med nudlar ihop och hade filmkväll. Idag började vi dagen med en låååångsovmorgon och sedan hade vi en riktig ute förmiddag med Shiva som bestod av att kasta pinnar, gömma oss så hon fick leta efter oss, promenerade och hade en massa bus i skogen. Det gillade vi och Shiva.

Blodsockret har krånglat som sjutton idag och nästan bara visat höga världen, det är jobbigt och tråkigt för det stör så mycket när jag bara vill njuta av tiden tillsammans med Rickard.

Jag och Shiva tog tåget hem och från stationen promenerade vi, skönt med en kvällspromenad!

Kram på er!


Lite bilder från påskhelgen


Shiva och jag på promenad i Åsa på vårat sommarställe, supermysigt!Shiva trivs i skogen när solen skiner på henne :-)


Shiva och jag hemma hos husse, där har vi det bra!


Shiva och jag tränar greppa pennan.


Husse och Shiva busar :-)


Ute lek är alltid roligt :-)Hos husse är det fortfarande lite snö kvar :-)


Hade en riktig mysig dag i skogen, jag, Rickard och Shiva


KRAM

MEDLEMSTRÄFF MED KUNGSBACKA DIABETESFÖRENING

MEDLEMSTRÄFF MED
KUNGSBACKA DIABETESFÖRENING
 
 
Onsdagen den 28 april kl 18.00 på i föreningshuset ELEKTRONEN som ligger på Industrigatan 2 i Kungsbacka. Elektronen ligger mitt emot Köpcentrumet Kungsmässan.  

Vi bjuder in psykolog Peter Sand från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som kommer till vår förening och pratar om diabetes utifrån ett familjeperspektiv. Peter Sand jobbar med nyinsjuknade barn som fått diabetes och deras familjer, hela familjen blir påverkad när någon i familjen får diabetes – vare sig man är barn eller vuxen. Sjukhusteamet jobbar för att föräldrar ska lära sig att successivt släppa ansvaret för barnets hälsa och att hantera den livslånga sjukdomen diabetes som deras barn fått.

Efter Peters föreläsning blir det en stund för eventuella frågor.

Välkomna!
 
Föreningen bjuder på kaffe/te och smörgås.
Anmälan senast 24 april till Linda Barknertz barknertz.linda@gmail.com         
telefonnummer: 0733-655809
 

lågt lågt lågt...

2.8 i blodsockervärde, jag och Rickard sitter här och knaprar påskgodis.

Ibland är det bra att påskäggen finns :-)


Intervju med Rickard <3

Jag har suttit och intevjuat min pojkvän Rickard om diabetes, annhöriga till diabetiker är en viktig grupp som man absolut inte får glömma bort. När jag träffade Rickard i början ville jag inte berätta så mycket om diabetes för jag visste inte hur jag skall berätta. "- Ehh bara så du vet så har jag diabetes?" Funkar ju inte riktigt så. Tillslut krävde Rickard att få bli en del av diabetesen, han ville inte lära sig utav min mamma/pappa/sjuksköterska/syster jaa han ville helt enkelt lära sig utav mig.

Jag släppte inte in honom så bra i sjukdomen i början, men nu litar jag 110 % på honom och vet att han ställer upp i alla lägen.Det är verkligen mitt råd till alla som tvekar om att berätta för pojkvännen/flickvännen i början på förhållandet, gör det det blir bara konstigt och fel annars. Är det en bra människa så vill den veta om diabetesen för att den bryr sig om dig.

Intervju med Rickard

Vad vet du om diabetes efter 4 år?

Ganska mycket tycker jag allt,jag har lärt mig om blodsocker nivåer, hur man skall bete sig när "díabetikern" får lågt eller högt blodsocker.

Jag har också lärt mig att diabetes är något personligt så man skall lägga sig i lite lagom, inte för mycket och inte för lite. 

Vad tycker du om diabetes?

En fruktansvärd sjukdom som man måste lära sig leva med och göra det bästa utav situationen.

Är det svårt ibland att stå nära någon med diabetes?

Nej det är det inte för vi försöker göra diabetes så liten som möjligt i vårat förhållande och när du ligger lågt gäller det att akta sig för då kan det hända att man inte är vatten värd ;-)

Är det svårare att vara tillsammans med en diabetiker?
Både ja och nej, man måste tänka lite mer. När du är orolig så blir ju jag orolig. Men hade jag inte varit tillsamans med en diabetiker hade jag inte vetat något om diabetes och inte brytt mig om det för jag hade ju inte haft någon anledning till det och det är ju otroligt viktigt vet jag ju idag att man vet om, det finns ju diabetiker överallt och nu är ju inte jag den som står frågande fall personen med diabetes kan göra eller äta vissa saker , det borde tillhöra utbildningen i skolan, att en diabetes läkare/sköterska kommer och berättar. Annars tror jag det bara blir fel om någon som kan lite om diabetes undervisar(pga okunskapen).

Skulle du vilja ha mer stöd i form utav utbildning?

Nej jag frågar den riktiga experten alltså du :-)

Vad visste du om diabetes innan du gick in i ett förhållande med en diabetiker?
Ingenting verkligen, diabetes borde man verkligen ha mer kunskap om i samhället, det är en ganska bortglömd sjukdom. Men jag är tacksam att jag idag kan så mycket om jag får en vän med diabetes vet jag precis hur jag skall förhålla mig, det hade jag inte vetat innan jag träffade Linda.


Vad vet era vänner och respektive om diabetes??

påskdagen

Hej mina vänner :-)

Idag är det dagen efter påskafton och här ligger jag lite bakis haha, igår var det en riktig trevlig påskafton som började med en påsklunch tillsammans med 2 andra familjer och våra respektive. Supertrevligt, mamma hade gjort en stooooor påskbuffé med en massa gott att välja på. Jag ÄLSKAR när det är buffé då kan man precis välja vad man vill ha, inte ha och hur mycket. Men har inte riktigt fått till bra doser till buffé mat dock.

På kvällen blev det fest hos en kompis och sedan hade jag lite nattgäster här hemma som precis åkt hem, nu är det bara jag och Rickard här.

Under kvällen var blodsockret högt, så det blev många tester förmin del, det vägrade gå under 20 på jättelång tid, men senare på kvällen fick jag till ett stabilt 9 värde!

Vi skall åka hem till honom idag, men först skall vi hämta lilla Shiva som var kvar med mnina föräldrar igår.

Hade ni en bra påsk??

Kram L

RSS 2.0