sprut "rädsla" och diabetes?

Efter 15 år som diabetiker tvekar jag fortfarande att sticka in insulinsprutan i magen, lantussprutan i benet eller blodsockerstickern i fingret. Det går ju givetvis lättare för varje dag som går men det känns tungt och tar tid för mig. Jag vet inte vad det är för det gör ju inte så fruktansvärt ont, allt utan lantus-sprutan, den gör ju fortfarande oftast väldigt ont.

Jag önskar att kunna få slippa ta sprutor en dag, slippa tänka, känna press och stress att blodsockret skall hålla, insulinet skall räcka, motionen skall vara lagom, inte för myket och inte för lite,ögonbottenfotografering,  mellanmål, lantus, apoteksbesök...

Upplever ni ångest i samband med "diabetes skötseln"?

//Linda

Fick svar från tv 4

Kommer ni ihåg att jag skrev till tv 4 angående att jag tycker man skall arrangera en insamlings gala till förmån för Diabetesforskningen, jag har fått svar, Nu gäller det att jobba vidare, hjälper ni till att maila?:

//Linda

Hej Linda!
 
Vi producerar inte våra galor själva utan de produceras av olika produktionsbolag. Därför rekommenderar jag dig att kontakta ett produktionsbolag med din idé. Några exempel på produktionsbolag som vi brukar jobbar med är Baluba, Eyeworks, jarowskij och Titan. Du kan hitta många fler om du söker på nätet.
 
Med vänliga hälsningar


Fick en fråga

Postat av: lukes

En fråga: Vilken är din favoritbloggare? :)

Min favoritbloggare är dem som är personliga, icke kränkande och "verklighetsbaserade".


Följer inte själv så många bloggar men dem jag kikar in på är:

www.blondinbella.se

camilladiabetes.blogg.se

Vilka bloggar följer ni? Tipsa gärna i komentarsfältet.

//Linda


Så sant

Som ni alla vet följer jag (www.blondinbella.se) och hon har skrivit ett såå bra inlägg om politik och rättvisa, jag och "Blondinbella" tillhör samma parti, nämligen moderaterna och detta inlägget hon skrivit är så rätt, ville att ni skulle få ta del av det med:

Vad tycker ni??

//Linda

Isabella! Du skriver att du alltid brunnit för rättvisa. Tycker du verkligen att moderaterna är ett rättvist parti? Bara en liten fråga och jag är tacksam för svar.

Svar: Jag tycker att jag som brinner för rättvisa gör ett självklart val att rösta på moderaterna. Rättvisa för mig handlar mycket om att alla människor ska ha valmöjlighet och frihet, ingen regering ska komma och bestämma saker som jag lika gärna kan bestämma själv, såsom skolgången, vilka ämnen jag vill läsa, vart jag vill gå till läkaren etc. Alla ska ha rätt till ett jobb, det är rättvisa för mig. Och moderaterna är det parti som vill sänka skatten för alla, men mest för de som tjänar minst vilket gör stor skillnad för de som har låg lön. Det ska löna sig att jobba! Moderaterna är även de parti som sänker arbetsgivaravgiften så företag har råd att anställa. Moderaterna sänker även skatterna så att företag har råd att stanna i Sverige, många stora företag flyttar ifrån Sverige för att skatterna kväver företaget. Nu när de har råd att stanna betyder det otroligt många fler jobb. Många tycker att det är fel att sänka höginkomsttagarnas skatt men vem vill tjäna pengar och jobba egentligen om allt försvinner? Att vi har folk som tjänar pengar i Sverige gynnar ALLA.

Jag som egen företagare har det betytt mycket att Alliansen har styrt. Jag har råd att ha en anställd i bolaget eftersom skatten är lägre, reglerna har blivit lättare vilket underlättar för mig som är ung, dessutom har Alliansen ändrat så att i april kostar ett aktiebolag 50 000 kr istället för 100 000 kr. Alliansen tycker precis som jag att man ska ha entreprenörsskap och eget företag som alternativ än att vara anställd, i de röda blocket finns det partier som inte ens vill gynna eget företagare vilket är helt sjukt.

Rättvisa för mig handlar mycket om skolgången eftersom det är där jag har blivit berörd mest av politiken. När jag gick med i MUF var jag så arg över att det inte fanns någon rättvisa i skolan. Varför ska alla läsa precis samma sak? Varför ska jag inte få läsa mer av de ämnen som jag brinner för? Välja mina egna kurser? Skolan ska ju vara stöpt efter mig, inte tvärtom. Skolan idag föder inte elever som tänker själv, den enda gången du får stå på dina egna ben är i 3:an på gymnasiet när du har “projektarbete” eller “UF” De två viktigaste kurser som påverkar dig och lär dig mest inför att ta steget utanför skolan, dessa har du bara i trean! Idag finns många fantastiska skolor (Entreprenörsgymnasiet i Luleå, Framtidsskolan i Ängelholm är några som jag har besökt) som har mer valfrihet men dessa friskolor skulle inte ens få existera om vi t.e.x hade vänsterpartiet som styrde. Rättvisa i skolan är inte att alla får precis samma skolgång med lika kurser, rättvisa för mig är att alla får samma chans i skolan. Och ska man ge alla samma möjlighet i skolan behöver man lära sig på olika sätt, ha sin egen stuideplan under den tiden som man själv behöver. För varje elev är olik en annan. Och det är något moderaterna verkligen jobbar för. Skolan ska formas efter varje enskild elev. Det är rättvisa.


Nordiskamötet från UngDiabetes hemsida

Avkylande isbad och kreativa öppningar under Nordiska mötet!

Under helgen den 12-14 februari samlades representanter från Ung Diabetes Norge, Finland och Sverige i Stockholm för att diskutera det Nordiska samarbetet. Danmark kunde tyvärr inte delta detta år. Under mötet beslöts att fördjupa samarbetet mot det gemensamma målet ”Improving Healthcare and How to become a better patient” inom vilket Ung Diabetes Sverige utvecklat mottagningsformuläret. Under 2010 och 2011 siktar vi mot att utveckla ett gemensamt formulär som skall spridas i hela norden. Vi kommer också arbeta med ett nytt projekt ”Walk for a child” för att samla in pengar till barn med diabetes i tredje världen. Under mötet utbyttes även idéer och erfarenheter om organisation, informationskanaler och medlemsvärvning. 

Mötet hölls i centrala Stockholm, närmare bestämt på Skeppsholmen och Kastellholmen. Under lördagseftermiddagen värmde vi upp oss i bastuflotten vid Kastellholmen för att sedan kyla av oss bland isflaken i vattnet! Brrrr….


bastu.jpg


Hemma från Branäs

Har nu spenderat 4 dagar i Värmland tillsammans med Rickard, Emil och Anna. Det har verkligen varit jättemysigt och det har blivit mycket skidåkning.

Klarade mig med inga brytna ben och inga skador, skönt! haha men bra på att åka var jag ju inte, såg nog mest ut som en gammal kärring i backen haha..

Blodsockermätaren hade jag på mig hela tiden, första dagen hade Rickard den i fickan, då var den för kall och fick värmas upp ganska länge innan jag kunde testa mig, så den fick ligga under felicetröjan när jag var ute och åkte.

Blodsockret gick ganska ok men det var lite högt, man är ju ganska mycket uppe i varv hela tiden, adrenalinkicken höjer ju också något otrligt för mig, försökte äta ordentlig mat så att man höll sig ganska stabil.

Har haft bra dagar i Branäs, Shiva har varit med mina föräldrar!

KRAM

Tisdag 16/2-10

Tisdagens blogginlägg kom inte upp, såhär kommer det igen:

Idag har det varit SOS-träning med Shiva, vi tränade Shiva på "greppa insulinpennan", släppa på komandot, lukta på "diabeteslukterna" som jag samlat på mig på små bomullstussar i en burk.

Under tiden som vi tränar märker jag att blodsockret inte är ok, vilket det ALLTID måste vara om vi tränar så jag bryter för att kolla värde, jag tar med mig Shiva för att hämta mätaren ( man skall göra det till en "grej" att kolla blodsocker), hon är med och kollar värde, luktar, slickar, tittar..Värdet ligger på 15.4, alltså så får inte jag fortsätta träna lukt-träningen med Shiva så då får Ninna vår instruktör träna henne det sista, för att Shiva skall koppla doften och inte mig.

Vi övar även på att Shiva skall vara lugn när det ringer på dörren, det går jättebra!

När vi tränat färdigt så stannade vi och pratade och Ninna berättade om sitt arbete med hundar i vården, hundar på äldreboende, rehabliteringsavdelningar och vårdavdelningar hur hundar livar upp stämmningen och motivationen hos dem sjuka, hundar är sådana fantastiska djur. Jag blir helt varm i hjärtat när hon berättar om detta fantastiska arbete, jag hoppas att hundar kommer in mer och mer i samhället och ses som en tillgång istället för ett hinder.

På kvällen blev det möte med Kungsbacka Diabetesförening, vi pratade om föreläsningar, bestämde att genomföra psykolog föreläsningen, pratade om vart vi skall lägga världsdiabetesdagen och så pratade vi om årsmötet, alla ville sitta kvar i styrelsen och jag bestämde att jag ville sitta kvar som vice ordförande såvida ingen röstar bort mig haha..

Jag tog även upp att barnaktiviteten inte fått så mycket anmälningar, tråkigt nog men jag har pratat med diabetessköterskan på barnmottagningen och hon skulle prata med patienterna och dela ut inbjudningar därifrån.

Projektarbetet som dem två tjejerna på Drottning Blankas gymnasieskolor som Kungsbacka Diabetesförening gått i samarbete med, våra barnmedlemar skall skicka in teckningar om sin sjukdom som kommer resultera i en utställning på fyren. Dem har fått sex stycken teckningar från våra medlemar, dem behöver mer. Jag skickar en påminelse via email till alla barn+föräldrar.

Vi gör även iordning ett utskick, det är jobbigt att göra utskick till 145 medlemar, men så nödvändigt!

Efter mötet -----Till BRANÄS wiiiiiiiiiiE!!

Kram

AnnaLisa

Heej!

Har varit hemma hos min vän AnnaLisa och tittat på resor, jaa vi kommer resa bort en vecka i maj det skall bli sååå underbart :-).

Det lutar åt grekland ååå längtar!!

AnnaLisa har också diabetes, är skönt att ha en bästavän som också har diabetes, som inte undrar om man inte borde ta några enheter insulin när man är låg osv?? Är så skönt att AnnaLisa inte behöver fråga om jag "verkligen kan äta det där??".

AnnaLisa lever i vardagen själv, hon vet och det är otroligt skönt för mig.

Vi träffades på ett diabetesläger när vi var tolv år och vi har hållt kontakten sedan dess, i gymnasiet så hamnade vi i samma klass.


gå med i min facebook grupp!

Vi positiva hundmänniskor från Kungsbacka heter den, blir vi många aktiva kanske vi kan boka upp en promenad eller något annat roligt i framtiden, kanske en cirkel grupp som tränar hund ihop??

Är du hundmänniska från Kungsbacka gå med: Vi positiva hundmänniskor från Kungsbacka


Aktivitet i göteborg

Diskussion på ungdiabetesforum, aktivitet i göteborg  önskas för alla vi kära diabetiker, vilka är mer på?? Vad skall vi hitta på ??10-02-21 - 17:44

Anv:  Gassosa

 Besvara

Göteborg

när blir det av i Göteborg? :P

 
 

10-02-21 - 20:06

Anv:  Sofie

 Besvara

Dra ihop nåt

Vi får dra ihop nåt Emilia Cool

 
 

10-02-22 - 17:53

Anv:  LindaB

 Besvara

Jag är också på!

 

Jag är också på, vad skall vi hitta på här i götet???

 Kram Linda


Diabetestest på netdoctor

Jag gjorde ett test som handlade om diabetes och hur mycket jag vet om det, jag fick 6/7 rätt. Inte helt godkänt eftersom jag har diabetes själv borde jag ju ha 7/7 men kuggade på frågan om graviditets diabetes. Såhär sa dem om mina resultat:

Vad vet du om diabetes?

Du hade 6 rätt av 7 möjliga

Strålande! Dina kunskaper om diabetes är utmärkta. Är du inte redan medlem på Netdoktor rekommenderar vi dig att gå med (helt kostnadsfritt). Som medlem kommer du i kontakt med andra människor inom olika områden, du kan medverka i forum, du kan ha en blogg och dessutom kan du ställa frågor till någon av våra medicinska experter.

Tack för din medverkan!

242 personer har gjort testet.


Facit för testet

1. Diabetes är en folksjukdom där blodets innehåll av socker är över det normala. Sockerhalten stiger på grund av att kroppen har för lite av ett hormon – vilket?

Rätt svar: Blodets halt av socker stiger om kroppen saknar hormonet insulin eller om kroppen har ett större insulinbehov än vad bukspottkörteln klarar att producera.


2. Blodets halt av druvsocker är hög om man har diabetes. Vilket av följande alternativ är ett annat ord för druvsocker?

Rätt svar: Ett annat ord för druvsocker är glukos.


3. Vilket av följande alternativ är en metod för läkaren att mäta blodsocker?

Rätt svar: Screening är en metod som används då läkaren mäter blodsockerhalten.


4. Diagnosen diabetes ställs genom att mäta blodsockerhalten. Hur hög ska halten vara för att blodsockret ska anses ligga på en normal nivå?

Rätt svar: Det normala blodsockret (plasmaglukos) ligger mellan 3,5 och 7 mmol/L. Ett slumpmässigt mätt blodsocker som ligger på över 11 mmol/L tyder på diabetes. Annars ställs diagnosen utifrån blodsockret efter fasta, och om detta är över 7 mmol/L efter två mätningar har du diabetes. Blodsockret kan också mätas två timmar efter ett sockerbelastningstest. Ett värde på över 11 mmol/L betyder diabetes, ett under 7,8 mmol/L är normalt. Har man ett värde som ligger mellan dessa, har man ett tillstånd som kallas nedsatt glukostolerans.


5. Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som kan uppkomma i samband med graviditet. Men hur vet man att man har graviditetsdiabetes?

Rätt svar: Det märks oftast inte så mycket. Graviditetsdiabetes är en sjukdom som oftast är fri från symtom. Den upptäcks därför nästan alltid med screening (provtagning av blodsocker). Kvinnan får sällan de symtom som vanligen följer med diabetes.


6. Ögonsjukdom kan uppstå i samband med diabetes. Då drabbas ofta i första hand:

Rätt svar: Ögonsjukdom vid diabetes drabbar i första hand näthinnan (retina). Därför kallar man denna komplikation till diabetessjukdomen för diabetesretinopati.

7. Vilket av följande alternativ är en komplikation man kan få till följd av diabetesbehandling?

Rätt svar: Insulinkänning är en plötslig komplikation vid behandling som kan uppstå då blodsockret är för lågt.

Ni kan göra testet här. skriv erat resultat så kan vi tävla haha...:
http://www.netdoktor.se/diabetes/?_PageId=115465


//Linda


Supernöjd!

Hej :-)

Sorry för dålig update men har varit hemma hos Rickard sen i fredags och där finns det inget internet =).

Fredag:
Hundsim med Shiva, gick jättebra och hon simmade som en dåre fram och tillbaka i bassängen. Pratade med hundtränaren där hur jag skall hålla koll på vikt och fick även en mini grundkurs i hur jag skall massera så att Shiva mår så bra som möjligt.

Rickard kom, vi åkte till Kungälv för att hyra film och ha myskväll, supermysigt!

Lördag:
En massa utelek med Shiva och snöskottning. Det var så mycket snö så att nästan hela Shiva försvann hihi..På kvällen träffade vi lite vänner, givetvis var Shiva med. Det var en där som va hundrädd men Shiva gjorde så bra intryck så allt gick superbra, hon bara låg mest hela kvällen.

Söndag:
Shivas hundträning blev inställt pga snöovädret, men det gjorde inte så mycket. Vi hade fullt upp hemma hos Rickard med skogpromenader i snöterängen haha jag skojar inte på vissa ställen hemma hos Rickard var snön upp till magen på oss hahahaha...

Vi åkte ner till Rickards farfar och hjälpte han att skotta snö, som tack för hjälpen bjöds vi in på fika. Fikan var ganska "onödig" för mig eftersom den var söt och inte direkt min favorit fika så därav = onödig, därför smusslade jag över mandel kakan på Rickards tallrik haha..

Så det är ett tips till alla diabetiker  som inte "kan" äta upp fikat, lägg över det hos pojkvännen haha :-)

På kvällen åkte vi in och hyrde film, påvägen in såg vi en påkörd älg vid vägkanten uch stackars älg. Det stod en massa bilar runt om dem så tror dem skulle forsla bort älgen.

Haft en superbra helg helt enkelt, nöjd Linda!

Kram

Lindas åtta budord

Jag har stiftat upp några budord som jag tycker att vi skall följa:

1. När du inte kan svara i telefon, svara för jössenamn inte. Det är väll ingen mening att svara med en irriterad röst "Jag kan inte prata num, är upptagen" , Promice vi fattar att du är upptagen om du inte svarar i telefonen. Du får bara mig som ringer att känna mig dum, jag vet väll inte att du inte kan prata? Och om du är så stressad, stäng av telefonen då för tusan!

2. Är du arg och irriterad, gå därifrån istället för att gå runt och sura, kommunikation mina vänner. Tala "-Ursäkta mig jag är på uruselt humör, kan vi höras lite senare??"

3. Irritera dig inte på småsaker, jag lovar dig att det finns värre saker än att någon är fem minuter sen, går långsamt på bussen eller  inte har uppfattat frågan du ställe och du behöver upprepa, alla är mänskliga, nästa gång är det du som gör fel.

4. Sprid kärlek och leénden, det är så tråkigt med människor som går runt och surar, vad skall ni med det till? Finns det någon vettig anledning att gå runt och vara arg??

5. Du som sticker huvudet i sanden och väntar på att någon annan skall lösa dina problem, upp med huvudet, du är ingen struts och har inga betjänter.

6. Sluta skrik och gapa när du inte får som du vill, tror du man kommer långt i livet genom att gapa pch skrika? Nehe du där får du itne din vilja igenom, börja komunisera med normal samtalston istället.

7. Bort med fördomarna, ge alla en chans. Jag stöter alltid på fördomar mot att jag har schäffer, vem har rätt att dömma mig och min hund utan att känna oss?? Schäffern är en farlig ras, vem har bestämt det? Finns jättesnälla och goa schäffrar, amstaff hundar och rotweilers, promice :-)

8. Låt barn vara barn, blir så trött på vuxna människor som lägger alldeles för mycket ansvar på ett barn ex barn med diabetes som skall klara sig själva i skolan, när man inte kan läsa av siffror på blodsockermätaren eller avgöra rätt insulindos. gaah, det finns en anledning att man inte har engelska förän i 3:an, mer avancerad matte i 5:an, får köpa godis under skoltid i högstadiet osv..Det handlar om mognad för jössenam, man är inte mögen när man är 7 år att ta ansvar för allt vad diabetes heter suck att folk tror det!

Om ni tänker efter så är inte dessa budord så svåra att följa, ge det en chans i några veckor så skall ni se att livet blir mycket enklare!


                             

Börja samarbeta mina vänner, det är mycket roligare då.

(L)

Idag är det fredag och jag är ledig!!, gud vad härligt.

Sprid kärlek idag mina vänner!

Kram Linda

Glad!

Dagen idag började med körskola+ teori som gick utmärkt, idag såg jag en väg till körkortet har inte gjort det direkt innan, har kännts så långt bort. Men nu börjar det närma sig!

Nu när jag kom hem har jag haft lite manikyr på Shiva haha, nej men jag har klippt hennes klor som var på tok för långa!

Snart kommer Rickard och då skall vi gå på hundsim med Shiva :-)

KRAM

Jobb tips!

Hej!

Har suttit och sökt lite jobb, tänkte tipsa er om dem så ni också kan söka, skriv en komentar om ni har sådan tur att ni får det hihi:

http://pb.arbetsformedlingen.se/Standard/SokViaArbetsort/VisaPlatsannonsViaArbetsort.aspx?ids=5307022&o=13&k=1384&returntourl=http%3a%2f%2fplatsbanken.arbetsformedlingen.se%2fStandard%2fSokViaArbetsort%2fSokresultatViaArbetsort.aspx%3fq%3ds(ld(199)l(13)k(1384)yo(5))a(20)sp(65)sr(1)c(B0EA3881)%26ps%3dhttp://pb.arbetsformedlingen.se/Standard/SokViaArbetsort/VisaPlatsannonsViaArbetsort.aspx?ids=1647344&o=13&k=1384&returntourl=http%3a%2f%2fplatsbanken.arbetsformedlingen.se%2fStandard%2fSokViaArbetsort%2fSokresultatViaArbetsort.aspx%3fq%3ds(ld(199)l(13)k(1384)yo(5))a(20)sp(65)sr(1)c(B0EA3881)%26ps%3d


KRAM

Ny blodsockermätare

Har fått möjligheten att prova bayers nya usb-blodsockermätare, Tack Bayer!

HAr precis satt igång den idag och vad jag anser så verkar den helt utmärkt, den ser jag ut som en mp3, ni skulle sett hur min blodsockermätare såg ut när jag fick diabetes, en stor kloss och nu är den så liten och kräver så lite blod jämfört med då, helt otroligt vad forskningen går framåt!

Om några dagar så skall jag utvärdera blodsockermätaren och ge er ett utlåtande vad jag tycker om den!

Kram på er!Tänk om alla tänkte som du Emelie Kanter, du är en stor förebild för mig!

http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/goteborg?videoId=1.1492057

emelieighana.blogspot.com

//Linda

Grattis

                           

GRATTIS HENRIK PÅ 22 ÅRSDAGEN!!lite sjuk vilket ger förjävligt blodsocker

gaah, har fått den där klassiska förkylningen,hosta,  huvudvärk och frossa blandat med värk i örat (japp av alla ställen så har jag ont där). Detta ger ett underbart blodsocker (NOOOOT!!). Pendlar mellan lågt och högt hela tiden, hittar inte alls balansen.

Det är det som är problemet med diabetes tror jag, att man måste hela tiden hitta en balans och hålla den, detta innebär ju att man måste vara helt frisk, ingen förkylning, feber osv, ingen stress, ingen press, inte för mycket motion/inte för lite motion, jaa alltså hitta en helt omöjlig balans för allt påverkar ju vardagen.

MEN det är ju genvägarna som det gäller att man hittar, jag mår som bäst när jag har tagit min morgonpromenad på 45 minuter med Shiva,sen frukost, motionen tar nog ner mitt blodsocker till en ok nivå för att äta på morgonen.

Så min genväg till en bra morgon:
1.Shivapromenad= få ner blodsockret och "förbereda" det för frukost
2. Frukost

Detta gör att jag slipper ett högt förmiddags blodsocker.

Japps det gäller att hitta ut ur labyrinten, det gör man även ifall den är krokig,svängig och har idiotiska gångar.

Idag har jag jobbat 07:30-14 (tur att jag inte gick till 4 då hade jag tuppat av gaah!).

Kram

diabetes

Pratade med en vän till mig som också har diabetes, han bror har åkt in till sjukhuset efter ett blodsockervärde på 25, så en diabetiker till har ju troligen tillkommit.

Uch jävla skitsjukdom...

Men nu gäller det att tänka framåt, trots sjukdomen så skall man hitta sina genvägar genom livets svårigheter, skönt för dem är väll i alla fall att dem redan kan diabetes.

Inte deppa, solen kan ju inte alltid skina dock..

Kram

godmorning sunshine!

Godmorgon!

Denna dagen skulle bestå utav en låååång sovmorgon men det tyckte inte Shiva, så vi gick upp vid halv 9 (ganska bra sovmorgon i alla fall, men för att ha gått upp 06:00 dem andra dagarna denna veckan tyckte jag att jag kunde få sova till kvart över 9 i alla fall hehe).

Så vi gick ut på en mysig skogspromenad, hela promenaden letade jag efter mamma som borde varit ute med deras hund men hittade dem inte så fick gå själva, men mysigt va ju det.

Sen va det hemma för "Greppa" träning, Shiva skall ta upp min insulinpenna från marken och jag skall klicka.

Idag blir det jobb 14-21:15, vill tjäna ihop pengar för att kunna åka på en sista minuten resa med min bästa kompis, hoppas det går ihop för oss!!!

har ni några bra och lite billiga resemål att rekomendera? Vi vill åka i maj.

Kram Linda

anmälan till skolverket ang 5 årig diabetespojke på förskola

Skolinspektionen granskar förskola Anmäld av förälder till barn med diabetes

Flen

Relaterat

Anmälan gäller en 5-årig pojke som har typ 1-diabetes och som behöver få insulinsprutor och få sitt blodsocker kontrollerat flera gånger om dygnet. Pojkens mamma, som gjort anmälan, menar att det inte känns tryggt att lämna pojken i förskolan, eftersom personalen inte har den utbildning som krävs för att ta ansvar för hans sjukdom, och dessutom har en stor barngrupp att ansvara för.

I sin anmälan skriver hon också att pojken vid flera tillfällen blivit väldigt dålig medan han varit på förskolan, på grund av att hans blodsockernivå inte varit i balans.

Mamman skriver att hon flera gånger varit i kontakt med kommunen och efterfrågat en extra resursperson för pojken, men att ingenting hittills har gjorts. Och det är kommunen hon främst är kritisk mot, inte personalen, som hon anser gör vad de kan för att hjälpa pojken, utifrån de förutsättningar som råder.

Skolverket har nu beslutat utreda anmälan, och kräver att förskolan lämnar ett yttrande om vad som hänt. Verket kräver också att Flens kommun redogör för vilka åtgärder man vidtagit, eller planerar att vidta med anledning av den aktuella anmälan.


semla eller icke semla, det är frågan!

Idag är det jävla skit semledagen, japp jag är bitter över fettisdagen. Jag vet att det är såååå många som inte får smaka på den goda semlan. Det gör mig ledsen. Enligt mig så kan man ju absolut äta en semla även om man har diabetes, men det är komplicerat, många har inte hittat den rätta tekniken med insulin för att må bra efter semlan.

Man skall ju kunna njuta av en semla också, inte bara känna sig stressad av ett högt blodsocker som kommer att komma..

Jag själv kompenserade semlan med 3 enheter novorapid och 20 minuters promenad med Shiva.

Ähh va tusan skall det finnas en fettisdag för, ta en till världs diabetesdag istället...

Visst skall man kunna äta vad man vill, men va tusan en semla på en tisdag, hur vettigt är det egentligen??

Semla eller icke semla, det är frågan ibland...

Sticke har anlänt!

                     


Sticke bor nu mer hemma hos mig, han kom på brevlådan idag från barndiabetesfonden. Köper man Sticke så sponsrar man diabetesforskning.

Sticke är en mysig liten igelkott.

Vill du också ha en sticke hemma? Beställ på: http://barndiabetesfonden.se/shop/index.php?page=browse&action=list&orderby=DESCRIPTION&group=6&cat=6

Tips för er som bor i Stockholm

Sugen på att träffa nya människor i Stockholm?

Den 2 mars kommer vi att mötas upp i Stockholm på ett cafe vid namnet ”Cafe 60”. Tanken är att vi ska träffas och ha en trevlig kväll tillsammans. Få nya kontakter, diskutera erfarenheter och idéer som rör diabetes eller bara prata om vädret. Ordet är fritt men det är roligt att träffa nya ansikten och få nya kontakter.

Alla är varmt välkomna till Cafe 60 (Sveavägen 60), Tisdag den 2 mars, kl 18:30
Se karta på hitta.se »

Om du har några frågor eller osäker över något så hör av dig till:
Jocke
Mob: 073-6985139
Mail: jk.lud@ungdiabetes.se

Denna aktivitet anordnas av Lokala Ung Diabetes i Stockholm.


kommentar

Fick frågan av en kollega på jobbet idag, varför är diabetes så himla jobbigt att ha?

Mitt svar blev:

" Tänk dig att ha någon som följer efter dig hela tiden, drar dig bakåt när du vill framåt, ibland blir du kompis och trivs ganska bra med det men så uppstår ovänskap och med en gång blir det kaos som du skall lösa, allt kan gå väldigt snabbt och även om du försöker planera så går det inte alltid..."


Nordisktmöte

Heej!

Jag hem ifrån det nordiskamötet med UngDiabetes i söndags men jag och blogg.se har inte varit vänner så det har inte gått att uppdatera förän idag. Länderna som deltog var norge, Finland och Sverige. Guud vad roligt och intressant det har varit!

Fredagen började med att jag tog mig till Stockholm med tåg, det var lite förseningar och istället för ett X2000 tåg blev det ett vanligt tåg pga att x2000 tåget var sönder.Men men det gick bra att åka ändå, hade ju till och med två säten för mig själv mohaha..

Väl framme i Stockholm upptäcker jag (som jag alltid gör) att jag är otroligt förvirrad och att Stockholm central är förstort för mig, men jag hittar till utgången och stannar på Pressbyrån för att köpa en "remsa" som Stockholmarna kallar det för, här i göteborg heter det bussbiljett och inget annat så blev lite förvirrad när pressbyråförsäljaren frågade med stark Stockholms acent "Äre en remsa du vill ha???". tydligen var det de haha..

Som tur var hittade jag bussen med en gång så jag landade säkert på våra konferensställe som var en båt, hur coolt som helst. Med en gång träffade jag mina nordiska kollegor och Rådet, dem hade anlänt tidigare än jag. Fredagen spenderade vi med att äta en god middag och så satt vi på en pub och småchattrade lite hela kvällen, det är såå roligt att vara på en middag med BARA diabetiker för i början på middagen så hör man "piiiiiiiiiiiiip från blodsockermätarna och alltid typ "fan jag är låg", "gah varför ligger jag så högt???, " oj har någon en nål att låna ut???" , "Ser din mätare ut så??", "ååå jag fick inte behålla den där mätaren, den är inte upphandlad i mitt landsting". Jaa detta är en helt vanlig konversation oss diabetiker emellan haha..

Lördagen började med möte, Alla länder fick presentera sitt lands ungdiabetes arbete, gud vad mycket inspiration man fick ifrån varandra. Norge som har kommit längst med "mottagnings formuläret" berättade att dem kommer gå ut i media i ett program som liknar vårat "Fråga doktorn". UngDiabetes Sverige kommer fortsätta med att vända sig till diabetessköterskorna som vi har kontakt med, vi har en diabetessköterska per mottagning i Sverige som kontaktperson som skall kunna sprida info om oss och ta del utav info från oss. Finland skall uppstarta sitt arbeta för ett mottagningsformulär.

Vi pratade också om ett projekt som ni snart kommer få ta del av, mycket mycket spännande!

Efter mötet på lördagen så gick vi på vasa museét, själv har jag aldrig varit där så det va riktigt spännande att se det stora skeppet, efter vasamuseét begav vi oss till en bastuflotte i Stockholm och badade bastu, vissa badade till och med i havet, tänk er själva, bada i en massa is iiiiiiiiiii, va kallt!

På kvällen blev det middag och en liten utgång.

Söndagen bestod utav möte och lunch, själv hade jag 4 timmar efter mötets avslutande att spendera i Stockholm, vilket jag spenderade genom att kika i affärer och mysa på ett Café!

Det har varit en rolig och givande helg, gud vad jag mår bra av att umgås med andra diabetiker, jag kontrollerar säkert blodsocker dubbelt så många gånger som hemma, inte en glömd insulindos för ALLA tar insulin.

Vi diskuterade även medlemsvärvning, Sverige har stora bekymmer med medlemsantalet som inte ökar, vi jobbar starkt med det i Sverige, det gäller att verkligen anstränga sig och öka informationen om diabetesföreningarna runt om i Sverige, tillsammans är vi ju starka.

Kram på er!Jag och mina nordiska kollegor, våran ordförande Therese är bakom kameran.


Björn, Magnus, jag och Therese.Båten vi bodde på, hur coolt som helst!!

//Linda

Diabetesträff på klarinettvägen

DIABETESTRÄFF

   - För diabetiker och familjemedlemar

 

 

 

Den 7:e Mars träffas vi på klarinettvägens samlingslokal i Kungsbacka klockan 11:00.

 

Det kommer arrangeras tipspromenad, utelekar och korvgrillning.

 

 

Kom, träffas och ha kul med andra medlemar i Kungsbacka Diabetesförening.

 

Medtag egen grillkorv och fika.

 

Anmälan sker till Linda Barknertz via telefon eller email:

Tel: 0733655809

Email: barknertz.linda@gmail.com

 

Välkomna!

 

//Kungsbacka Diabetesförening

 

 

 

height=212


hej för i helgen

Hej för i helgen bloggen!

Nu bär det av på nordisktmöte med ungdiabetes, där kommer vi blandannat att träffa, norge och finland, spännande att se hur dem arbetar. Det var i detta samarbetet som Sverige började arbeta fram ett mottagningsformulär. Så vi kan dra mycket lärdom av varandra i våra olika länder!

Möterna skall bara vara på engelska, det gör mig lite nervös hihi..

Vill du veta mer om mottagningsformuläret kan du gå in på våran hemsida: www.ungdiabetes.se

//Linda

frågestund

FRÅGESTUND,NI FRÅGAR OCH JAG SVARAR!

NI HAR HELA HELGEN PÅ ER!

 


teori och tacos

hejhej!

har nu på kvällen varit på teorilektion på körskolan och kom hem till en supermysig tacobuffé med heeela familjen, supermysigt!

Nu skall jag packa inför helgens äventyr, skall nämligen till Stockholm på UngDiabetes nordiskamöte, spännande spännande!

//Linda

promenad på 4.0, nix!

Promenaden får vänta, blodsockret på 4.0 efter mellanmål, går e, går ej..suck

Shiva träning

Har precis haft hundträning med våran SOS-instruktör Ninna, det var verkligen roligt idag. Vi jobbade med klickern att hon skalle markera på olika saker bland annat mina "Diabetes duttar" (bomullstussar som jag tagit på mig själv när jag varit låg/hög). Det är ju denna lukten hon skall koppla ihop med godis för att säga till moig när blodsockret blir för lågt eller högt. Vi tränade på att hon skulle greppa insulinpennan med munnen, det gick jättebra men hon släpper dock ganska fort.

Vi övade på ringklockan som är ett yberproblem för mig, ring,ring,ring,mata,mata,mata. Allt handlar om godis och mat i en hunds liv. Tillslut gick ju även det bra. Men skall fortsätta att ofta träna detta.

Vi skall även få kontakt med en tjej i min ålder som också har schäffer, vi skall hitta på något roligt ihop ex spår och sök. Både Shiva och jag behöver en hobby och lite socialt umgänge, kul!

Nu har jag en trött Shiva vid mina fötter, gosig liten voffsing :-)

Idag kom mamma och pappa hem, dem hade med sig en massa saker till mig, fick två par Viktoria Beckham jeans, 4 tröjor, massa hårsaker, en handväska. Helena och jag tyckte båda en handväska och en tröja var superfin och ville ha den så vi fick singla slant och givetvis förlorade jag båda gångerna, suck har alltid otrolig otur i spel men men jag har ju tur i kärlek istället <3 hihi..

Känns super skönt att ha mamma och pappa hemma igen!!

Nu skall jag väcka Shiva och ta med henne på en promenix :-)

Kramar till er alla!
//Linda och Shiva

vad man skall stötta..

Jag tänker mycket på vad man skulle vilja stötta, just nu har jag några stycken organisationer att stötta men skulle givetvis vilja sponsra allt och alla, bli fadder för någon i ett fattigt land, cancerförbundet, rosa bandet, BRIS jaa det finns hur mycket som helst jag skulle vilja stötta, men det går helt enkelt inte att stötta alla.

Här är dem organisationer jag stöttar ekonomiskt/med engagemang:

SvenskaDiabetesFörbundet (+ Kungsbacka Diabetesförening), både ekonomiskt genom att jag är medlem och engagemang eftersom jag sitter med i UngDiabetesRåd samt ordförande i Kungsbacka Diabetesförening.
Vill du bli medlem i Svenska Diabetesförbundet klickar du vidare här: http://www.diabetes.se/Templates/Extension____272.aspx


Barndiabetesfonden, stöttar jag enbart ekonomiskt genom att jag betalar medlemsavgift. Känns viktigt eftersom barndiabetes står mig oerhört nära, vill du bli medlem i Barndiabetesfonden klickar du här:
http://www.barndiabetesfonden.se/index2.php?page=12

Greenpeace, jaa...Varför stöttar jag greenpeace?? Kommer ni ihåg då jag sålde marsipan i vintras? Då stod grenpeace ofta ute på stan och även utanför min lilla Bräutigams stuga, vi började prata och jag blev mer och mer intresserad, miljö är ju också grymt viktigt att tänka på, det glömmer vi ofta av. Så green peace får 50 kr/månad av mig. Här kan du klicka vidare om du vill stötta greenpeace:
http://www.greenpeace.org/sweden/stoed-oss

Svenska Service och signalförbundet (www.soshund.se), är medlem för Shivas skull där och för att jag tycker det är oerhört viktigt att förbundet utvecklas och allmänheten förstår att man faktiskt kan göra något utav våra små fyrbenta vänner..Vill du stötta sos förbundet gör du såhär: "

Bli medlem! Öppna som PDF och skriv ut Skriv ut

Vem som helst kan bli medlem i förbundet genom att betala en medlemsavgift på 250 kronor. Som medlem får du medlemstidningen SoS-hunden och medverkar till förbundets fortsatta arbete.

Vi är inte vinstdrivande, får inga bidrag från stat, kommun eller landsting utan är helt beroende av våra medlemsavgifter, sponsorer, faddrar och de gåvor vi får.

Så bli medlem idag! Postgironr: 41 97 83 - 6maila dina adressuppgifter m.m. till kansli@soshund.se


Ja här får ni några tips om ni känner att ni vill hitta något att sponsra och stötta.

stöttar ni några föreningar och organisationer??

Kram på er alla!


I wil beat diabetes

Vill ha!!!

Är det någon som har någon aning om hur man beställer?? Jag är ju helt lost när det gäller sånt...


Hittade dem på denna hemsida (http://www.cafepress.com/myfightermyhero/6513988)

//Linda


ögonmottagningen check!

Halloj!

Nu är jag ÄNTLIGEN seénde igen, dagen idag började väldigt tidigt redan klockan 05:30 var jag uppe och rastade hundarna eftersom idiot klantiga jag hade gått hem med jobbets nycklar, SUUUUUUUCK!! Så det var bara att traska dit klockan 06:10, trött som en idiot var jag men jobbet måste ju få sina nycklar och det var jag som hade fipplat bort dem.

Sen direkt efteråt så gick jag till Kungsbacka sjukhus för ögonbotten fotografering, ehh jaa det är ju en historia i sig. Fy fan va äckligt nervös jag är en sådan dag. Fick i alla fall vänta en hel del på sjukhuset eftersom jag var väldigt tidig pga nyckel insidenten på jobbet.

Väl inne på mottagningen möttes jag av en JÄTTE trevlig sköterska som ber mig läsa upp bokstäverna på den vita tavlan, jag skakar som ett litet asplöv men får godkänd syn, skönt! Sen var det dropparna som skulle i ögat för att förstora pupillerna. Om det är något jag kan så är det att blinka men den underbara sköterskan fick i dropparna och jag fick gå ut i väntrummet igen. I väntrummet börjar jag se suddigt och får la vänta 10-15 minuter innan jag får gå in och projekt ögon fotografering a la Linda, gick inte yberbra precis, det var jobbigt att titta rakt in i den ljusa lampan och jag förstår aldrig hur jag skall lyckas hålla blicken stilla och inte blinka, suck vilket problem. Så en sköterska till fick komma och hålla upp min ögonlock medens den andra tog kortet, jag skäms som en idiot, men kan ju liksom inte hjälpa att jag blinkar..

till slut fick dem dessa jäkla kort och jag fick beskedet att det hon såg så såg det ok ut men läkaren skall också granska dem. Skönt att hon sa det i alla fall.

Tycker ni det är jobbigt att ta ögonbotten foto?

Efter det gick jag stapplandes ut och hittade min taxi som jag hade förbeställt, kom hem och la mig i sängen och tittade på mitt mörka lakan, det var det enda jag kunde göra för att det skulle bli så behagligt som möjligt för mina ögon.

När det börjat kännas lite bättre så gick jag hem till en diabetesfamilj jag känner väldigt väl, vi bestämde lite barnaktiviteter för året, skall bli supermysigt och ni kommer givetvis bli väldigt bra uppdaterade hur aktiviteterna gått!

Jag var hemma hos dem en stund, vi tog en promenad och hämtade dottern på skolan, dottern har som tur var en personlig assistent för sin diabetes och det är ju SÅÅ rätt, förstår inte rektorer som lägger de ansvaret på läraren eller barnet själv.

Nu har kvällen gått ut på städning eftersom mamma och pappa kommer hem ifrån Thailand, dem har varit borta i 4 veckor och en dag nu. Börjar sakna dem väldigt mycket <3 Är väldigt mamma kär av mig hihihi...


Kram på er alla

mm

Idag har dagen bjudit på promenader med hundarna och jobb..

uch

uch ångest över morgondagen, klockan 08:20 skall jag vara på ögonmottagningen för att göra den årliga ögonbotten fotograferingen fy faaaan för det.Avskyr verkligen ögonbottenfotografering.

Det har ju visat väldigt små förändringar under dem senaste testerna, uch är så orolig. Jag försöker verkligen vara den där exemplar diabetikern, men hur mycket man än kämpar fungerar det ibland inte.

Uch just idag hatar jag att ha diabetes...


jobb..

Hej hej!

Idag var jag tillbaka till mitt jobb på äldreboendet sen min "lång ledighet", vilket innebär Bräutigams säsongen och min skolstart som inte blev så lång.

Det var skönt att vara tillbaka, jag trivdes som fisken i vattnet även ifall det är ett stressigt jobb så har jag ändå ett jobb att gå till och det är jag oerhört tacksam för.

//linda

Projektarbete med inriktningen diabetes

Kära förälder!

Här kommer lite information om ett projekt som ert barn kanske vill delta i!

Susann och Tomine heter vi och går vårt tredje året på Drottning Blankas Gymnasieskola. Som projektarbete har vi valt att göra något för att hjälpa barn som lider av någon typ av sjukdom. En av de tre ideella föreningar vi samarbetar med är Kungsbacka diabetes förening. Projektet har som syfte att samla in lite extra pengar till de olika föreningarna och för att göra det ska vi under vecka 10 och 11 ha en liten utställning på kulturhuset Fyren i Kungsbacka. Tanken är att barn från då olika föreningarna ska få måla, rita och/eller skriva om sin sjukdom/ sitt tillstånd och att dessa teckningar sedan ska ställas ut. Besökarna vid utställning får sedan på eget initiativ donera pengar direkt till er förening.

För att genomföra detta projekt så skulle vi alltså behöva er, eller rättare sagt era barns, hjälp!

Här är lite närmare instruktioner:

·         Barnen får måla, rita eller skriva precis vad de vill som rör sin sjukdom eller sitt tillstånd.

·         Ni som föräldrar bestämmer vad för information som får finnas om ert barn (läs medföljande blankett).

·         Vi försöker få med alla teckningar på utställningen, men vi kan inte garantera att alla teckningar kan sitta upp under båda veckorna.

·         Teckningarna måste postas senast den 1/3 2010 (men ju tidigare vi kan få dem desto bättre).

·         Brevet ska var adresserat till (maila till mig barknertz.linda@gmail.com) så skickar jag adressen till er.

Tack så mycket för att ni tagit er tid att läsa lite om vårt projekt och vi hoppas verkligen att ni och era barn vill varan med och delta!

 

Med Vänliga Hälsningar

Susann Kandziora &Tomine Morén

 

Projektansvariga för

projekt ”Donera Mera”


Trött Linda

Trött Linda, uch kunde inte somna igår klockan var väll runt halv 3 på natten när jag somnade suck.Är du med?

Är du med i en diabetesförening, varför, varför inte?

//Undrar Linda

7/2-10

Idag har det varit hundträning med Shiva som varit den stora uppgiften, syrran hämtade oss vid halv 11 imorse så bar det av till Torslanda som ligger cirka 45 minuters bilfärd härifrån där Shiva skulle få vara med på våran SOS-instruktörs hundkurs. Våran uppgift där var att "passivitets träna" för att träna på att närvara på samma ställe som andra hundar. Det gick hur bra som helst och jag var sååååå stolt över min lilla snutta!!

Vi tränade också kontakt och följsamhets övningar, det var roligt! Kul att syrran var med också!

Sen bar det av till min mormors äldreboende där vi hälsade på med lite fika och hon blev väldigt glad att vi kom. Äldreboende = väldigt bra miljöträning för Shiva, hon fixade det bra men blev mutad mde MYCKET godis dock.

Efter det bar det av till kusinerna för att hälsa på yes en riktig släktdag har vi haft, där åt vi middag och satt o pratade länge om allt och inget.

Sist men inte minst va det ett besök på Ansas filmkväll det var jättemysigt. Då var Shiva hos min syster så hon inte skulle behöva flänga runt så mkt.

kram


kiss me

Hittade denna tröjan på zazzle.com , lite sådär flummigt rolig.

sidan uppdateras flitigt nu :-)

UngDiabetes söker rådsmedlemar

 Vi söker nya rådsmedlemmar!

Nyfiken? Maila till info@ungdiabetes.se

//Linda

Lokala ungdiabetes

Lokala Ung Diabetes

Vi har märkt att många unga med diabetes runt om i vårt avlånga land är intresserade av att möta andra med diabetes, inte bara på nationella aktiviteter utan också lokalt. Därför finns nu möjligheten att engagera sig i Lokala Ung Diabetes, LUD (uttalas "ludd").

Hur mycket jobb det är att vara LUD:are väljer man helt själv. Tanken är att hjälpa till att skapa lokala mötesplatser. Det kan innebära allt ifrån att möta någon som ensam vill träffas för att prata, till att anordna en större träff för flera på ett café eller en bowlinghall. Du är aldrig ensam i ditt arbete i LUD, förutom de andra LUD:arna får du alltid stöd av Ung Diabetes Råd.

Vill du bli en LUD:are?
Hör av dig till: lud@ungdiabetes.se


..

Efter regn kommer solsken...1 årskalas

Idag blev denna lilla busunge 1 år så det har firats idag, jättetrevligt!

Utav mig och Rickard fick han en stor gossedjurs ko och en pyjamas :-)


ordet diabetes

När man söker på ordet diabetes på google.se så får man 61,700,000  träffar, det är ett antal. Den första träffen som kommer upp är diabetesförbundets hemsida, bra tycker jag för om man är ny debuterad diabetiker och inte vet om diabetesförbundet men ändå är inne på internet och letar information om sin nya sjukdom så ser man ju i alla fall diabetesförbundet först och det är ju superviktigt att bli medlem i Svenska Diabetesförbundet så man kan vara med att påverka så att diabetes utvecklingen går framåt, vi har ju diabetesförbundet att tacka för mycket bland annat, kostnadsfritt insulin, rätt att ta körkort, fria insulinpumpar. Ja tillsammans med diabetesförbundet kan vi påverka helt enkelt.

När jag själv tänker på ordet diabetes så kommer blodsocker och lantus upp i mitt huvud, blodsocker för att det är så viktigt att hålla koll på men jag är så dålig på att komma ihåg det, måste verkligen bli bättre på det ( Tipsa gärna era sätt att komma ihåg blodsockertagningarna!). Lantus tänker jag på eftersom det är något jag måste ta varje dag men fortfarande tycker gör fruktansvärt ont, försöker alltid skjuta upp lantuset till så sent som möjligt för att jag nästan är lite rädd för den sprutan, men den måste tas..Tycker ni också det gör ont att ta lantus?

Mina vänner som inte känner till diabetes så bra tänker på nålar och sprutor, det kan jag förstå.

Min pojkvän tänker också på lantus precis som jag eftersom han ofta är med och upplever mina smärtsamma lantus tagningar, men när jag frågade honom så svarade han också. "Att min flickvän skall må så bra som möjligt och att jag skall läsa på lite för att få bättre kännedom om sjukdomen". Det gjorde mig glad att han sa så, något jag tipsade honom var att han skulle läsa Ragnar Hanås bok, "hur du blir expert på din diabetes". Den boken kallar vi för diabetes bibeln hemma, Ragnar skriver på ett så lätt hanterligt sätt så alla förstår och han får med så mycket bra info i boken. När jag var liten så fick jag måla en teckning som är med i en utav upplagorna, då kände man sig viktig hihi..Jag lämnade även den boken till läraren som skulle följa med på klassresan till Spanien, När hon kom till flygplatsen så frågade hon med en gång, har du med dig dextrosol?? haha...

Ordet diabetes måste uppmärksammas genom galor, insamlingar, föreläsningar, ökat medlemsantal till diabetesförbundet, mer utbildning till barn i skolorna. Kanske är det detta jag borde bli entrepenör i?? :-)

God natt önskar jag er alla!

Linda

Jag har en idol

Jag har en idol som folk avgudar eller avskyr, nämligen www.blondinbella.se , en riktig entrepenörs tjej som verkligen tror på vad hon gör.

Tjejen har skrivit en bok som kommer släppas i höst, släppt en klädkollektion, har ett eget företag, är ute och föreläser, har en stor uppmärksammad blogg! Och hon är 19 år, tycker det är fantastiskt!

Beundrar den tjejens drivkraft.

Jag skulle vilja bli entrepenör, vara "min egen" , komma ut och föreläsa och ja..Bli något stort, undra om det går..Man kan ju alltid hoppas..Tjejkväll med tjejorna :-)

Hej hej!

Har haft Anna och Ansa här på tacokväll, det var supermysigt :-)

Det är härligt att umgås med Anna och Ansa dem är så naturliga,roliga och så lika mig på något sätt.

Haft en bra kväll!

//LindaSåhär gick mötet för diabetesfamilj med barnombudsmannen

Jag var ju tvungen att ta reda på hur det har gått med mötet mellan diabetesfamilj och barnombudsmannen, läs igenom texten och kommentera själva vad ni tycker man skall göra för att uppmärksamma diabetesproblematiken i skolan. Detta är ju sååå viktigt!

//Linda
Text ifrån www.diabetesfamilj.se 

te med Barnombudsmannen

Det började med att ett par föräldrar tillsammans utformade och skrev ett brev som skulle skickas till olika ställen för att uppmärksamma de brister som förekommer inom det svenska skolväsendet och att mer än hälften av alla de barn- och ungdomar med diabetes typ 1 som finns i Sverige inte får det stöd och den hjälpen med sin egenvård under den tiden de befinner sig i skolan, förskolan eller barnomsorgen. Ett av de ställena var till Barnombudsmannen.

Efter långa tåg förseningar lyckades vi äntligen ta oss fram till Stockholm den 1:a februari. Vi, en grupp föräldrar tillsammans med våra tappra barn från olika delar av landet för att dagen efter, den 2:a februari medverka vid ett möte med barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Vi tillbringade natten på båten Af Chapman för att sedan på morgonen bege oss till Norr Mälarstrand 6 där barnombudsmannen med medarbetare väntade. Vi blev mottagna kan man säga med öppna armar och ett varmt leende där vi kom en stor skara på 11 vuxna och 7 barn.

Mötet inleddes med att barnombudsmannen hälsade oss välkomna och presenterade sina medarbetare. Sedan fick vi ta över och ge presentation av vad vi skulle framföra.

Vi inledde med en presentation där vi påtalade den stora ökning som pågår i Sverige gällande antalet insjuknade barn i diabetes typ 1 och att samhället, Sverige inte hänger med i utvecklingen. Enligt uppgifter från svenska diabetesregistret för barn, Swediabkids, insjuknar dubbelt så många barn idag mot vad det gjorde för 20 år sedan. Vilket innebär att det idag finns dubbelt så många barn med diabetes i de svenska skolorna och förskolorna.

Med i presentationen fanns också en förklaring av vad diabetes typ 1 innebär för ett barn. Att behandlingen är fruktansvärt krävande och att det krävs en stor kunskap för att uppnå ett sådant bra behandlingsmål som möjligt. Att man måste lära sig hur kroppen påverkas i olika situationer, kunna analysera och se samband mellan blodsockervärden, mat, insulin, fysisk aktivitet, infektion och tillväxt m.m. Behandlingen innebär en ständig kontroll med mängder av blodprovstagningar för att försöka hålla ett sådant normalt blodsockervärde som möjligt, detta för att så länge det är möjligt undvika att få de komplikationer och följdsjukdomar som hotar på sikt.

I och med den krävande behandlingen kan barn- och ungdomar som hamnar i situationer som orsakar svårigheter. Framförallt på grund av otillräckliga kunskaper hos skolpersonal men också av andra faktorer. Många av dessa barn- och ungdomar lämnas själva trots sin ringa ålder att själva ansvara för sin sjukdom och vi föräldrar får förlita oss på skolpersonalens goda vilja att frivilligt ta på sig uppgiften  att 5-6 gånger per dag mäta barnets blodsocker och tolka det uppmätta värdet. Vidare att dosera insulin med hänsyn till kolhydratmängd, hantera all medicinteknisk apparatur, blodsockermätare, ketonmätare och insulinpumpar. Därutöver kräver barnet extra tillsyn hela sin vistelsetid eftersom låga blodsockervärden kan leda till medvetslöshet. De hamnar också i situationer som påverkar skolarbetat negativt. Därför är det så viktigt att dessa barn och ungdomar får det stöd och den hjälp som de behöver.

De större barnen kan själva förstå ”spelreglerna” men ju mindre barnen är desto mer hjälp behöver de. Deras hälsa och liv ligger helt och hållet i händerna på de vuxna som ska bära ansvaret och ha de kunskaper som krävs för att uppnå en sådan optimal behandling som möjligt. Inte förrän barnen är 12 år gamla anses de vara kognitivt mogna att börja lära sig att ta ett eget större ansvar för sin sjukdom. Men de behöver fortfarande mycket stöd ifrån de vuxna. Som det ser ut idag så råder det en stor okunskap ute i samhället om diabetes typ 1 som är ett osynligt funktionshinder och det är få som förstår allvaret med den.

Irene Lammela tog sedan vid och berättade om hur skolarbetat påverkas för ett barn- eller ungdom med diabetes typ 1 och att undersökningar visar att de har sämre studieresultat än sina jämnåriga kamrater. Orsaken till detta är i många fall en sämre reglerad blodsockernivå.

Både högt och lågt blodsocker påverkar inlärningen. Lågt blodsocker (hypoglykemi) gör att skolresultaten blir sämre för hjärnan fungerar inte utan glukos. Inte bara just när blodsockret är lågt utan också 3-4 timmar efter.

"Hjärnan är väldigt känslig för lågt blodsocker och speciellt hos barn. Hjärnan påverkas vid ett värde från 3,6 mmol/l och lägre men nedsatt metal felxibilitet, planering och beslutsfattande, reaktionstid och förmåga att lägga märke till detaljer." Dr Ragnar Hanås

Ett barn med diabetes kan verka opåverkad och även om man inte ser något märkbart så pågår det saker i kroppen som kan ge snabba förändringar i hälsotillståndet.

Ann-Marie Karmborg fortsatte sedan och berättade om vad som faktiskt står i skollagen, i skolverkets PM m.m. men att få följer dessa lagar och att länsrätten endast gör en laglighetsprövning och inte en lämplighets prövning då man överklagar de beslut en huvudman tar. Hon framförde också varför vi just därför anser att våra barn är rättslösa.

Mona Hållander som själv har diabetes typ 1 sedan 28 år tillbaka framförde vad diabetes typ 1 är och med hjälp ifrån 17-årige Niklas och Ulrika Schoultz som även de bär på sjukdomen, vad det innebär för ett barn att ha diabetes typ 1 och att man omöjligt kan lägga över det ansvaret som vården och behandlingen innebär på ett litet barn.

Typ 1 diabetes är den näst vanligaste kroniska sjukdomen i Sverige bland barn och ungdomar. Kroppens förmåga att automatiskt reglera bränsletillförseln fungerar inte. Insulinproduktionen har upphört genom en autoimmun reaktion där kroppens insulinproducerande celler förstörs. För att överleva krävs att insulintillförseln återställs på konstlad väg. Insulin måste sprutas in via injektioner/infusioner, (insulinpump) och insulinmängden justeras efter aktuell blodsockernivå, matens innehåll/mängd samt fysisk aktivitet. För personer med typ 1 diabetes krävs dagliga, aktiva och medvetna handlingar för att uppnå optimal blodsockerkontroll.

Behandlingsresultatet kontrolleras genom att i blodprov mäta hur mycket bränsle det finns i blodet (blodsocker). Mat/måltider bör komponeras så att protein, snabba och långsamma (GI), kolhydrater och fibermängd är optimal ut blodsockersynpunkt.

Under en dag på förskolan/skolan krävs det upprepade bs-kontroller (alt. glukoskontroller via kontinuerlig glukosmätning) och insulindoseringar (via injektioner eller infusion via insulinpump). För att dosera insulin krävs bs-kontroller före varje måltid (inkl före frukt, fika). Ytterligare bs-kontroller krävs vid låga/höga bs-värden samt vid fysiskt aktivitet. Blir det lagom mycket blodsocker mår barnet bra. Blir det för lite mår barnet dåligt (sk. Känning/lågt bs) och kan bli medvetslöst.

Detta är inte någon lätt uppgift och det är mycket man måste ha i åtanke för att behandlingen ska fungera optimalt. T.ex. vid ett lågt blodsocker kan man behöva minska eller stänga av tillförseln helt en stund och kolhydrater skall ges. Vilka kolhydrater som ska ges och när de ska ges spelar också in. Vid ett lågt bs skall snabba kolhydrater som Dextrosol ges, sedan avvaktar man 10-15 min och därefter skall kolhydrater som verkar under en längre tid ges. Allt beroende på tidpunkten för det låga blodsockervärdet och beroende på hur lång tid det tar till nästa måltid.

Blir det för mycket blodsocker mår barnet heller inte bra men framförallt så skadas vävnaderna på sikt, s.k. senkomplikationer. Senkomplikationer drabbar framförallt ögon, njurar och nerver. Vid högt blodsocker måste bl.a. extra insulin ges. Mängden och tidpunkt för dosen beror på aktuell blodsockernivå och vad barnet ska göra (ex. måltid, motionera efter). Vid pumpbehandling krävs kontroll av ketoner (syror) vid högt blodsocker och genomgången av pump/infusionsset/infusionsställe/kanyl. Beroende på hur mycket ketoner det finns måste man ta ställning till insulinmängd och ev. kanyl/reservoarbyte. Ex. vid ketoner skall insulin 0,1 E/kg kroppsvikt ges, därefter uppföljning av den extra insulindosen med bs/keton kontroller varje timma. Har insulinet någon effekt (går bs ned eller ökar) annars krävs 0,1 E/kg kroppsvikt varannan timma med insulinpenna tills bs mmol/ketoner stannar upp eller minskar. Syraförgiftning vid pumpbehandling sker snabbt, är mycket allvarligt och kräver akuta insatser. Barn har i många fall svårigheter att skilja på syntomen vid högt/lågt bs då många av syntomen liknar varandra. Många som drabbas av typ 1 i unga år saknar dessutom helt symtom på avvikande bs-värden. Både höga och låga bs-värden påverkar inlärningsförmågan och ger koncentrationssvårigheter (jfr DIS).

Insulinets effekt påverkas av många faktorer såsom t.ex. temperatur, injektion/infusionsplats, hormoner (ex. tillväxt/stresshormoner) och infektioner. Insulinet och pump/infusionsset får inte utsättas för solljus eller kyla (fryser vid 0 grader). Detta är ingenting ett barn ska behöva ansvara för.

Först vid 12 års ålder är barnet kognitivt moget att ta ett eget större ansvar för sjukdomen (jfr DIS). I dagsläget kan kommunerna överlåta behandlingen till barnen själva eller till barnskötare, pedagoger eller lärare som samtidigt har ansvaret för 14-30 andra barn. Ex. 16 barn i ålder 1-3 år, 2,75 % pedagoger. Vilket barn i förskoleklass/lågstadiet kan räkna ut antal E insulin/kg kroppsvikt eller hålla koll på vilka nivåer i bs/ketoner som gäller för olika åtgärder?

I dagsläger har t.o.m. vuxna pedagoger med gymnasie/högskolekompetens svårigheter att ta rätt beslut och dosera rätt /ex. Alva 10 ggr för hög dos), hur ska ett barn då kunna göra detta? Är det rimligt att ett barn eller 1 lärare på 26 elever skall ansvara för allt detta?

Behandlingen vid typ 1 diabetes är en snäv balansgång genom vardagen, söndag som måndag, i hemmet likaväl som på förskola/skola. Sjukdomen måste behandlas 24 h/dygn, 365 dagar per år. Barnen tillbringar mycket tid på förskola/skola och de behöver en insatt person som har tid och ansvar för behandlingen och ”känner barnet” för att kunna se ev. förändringar i beteende som kan tyda på lågt/högt bs (eller utföra kontinuerliga kontroller av bs/glukosvärden om barnet inte uppvisar några symtom) samt åtgärda de avvikande bs-värderna på ett korrekt sätt så att barnet slipper allvarliga akuta och senkomplikationer.

Med på mötet medverkade också ordförande i Svenska diabetesförbundet Margareta Nilsson som vi tillfrågat kunde medverka och SSDF:s ordförande tillsammans med medarbetare hade också tagit sig dit.

Barnombudsmannen var väldigt glad över att vi hade kommit och tyckte det var väldigt intressant och lärorikt att få höra om det vi hade att framföra och höll med om att något måste göras åt dessa problem. De skulle göra vad de kunde för att hjälpa, men deras huvudsakliga uppgift under år 2010 var arbetet kring barn som blivit omhändertagna av samhället och därför kan de inte göra en fullständig utredning. Vi skulle dock ta detta vidare tillsammans. Barnombudsmannen kunde hjälpa till att ta detta högre och gav förslag på att kontakta högre uppsatta politiker. Man nämnde att detta var ett fall för socialstyrelsens att utreda och att skolverket verkligen borde tag i dessa problem och göra en ordentlig kartläggning. De kunde hjälpa till med att driva på detta hos skolverket och hos flera instanser. En utredare sattes på fallet och vi ska fortsätta hålla kontakten och hjälpas åt med detta.


Kärleken blir bara starkare och starkare!

Åå va mysigt att du kom hit idag, blev så glad.

Har haft en mysig dag med Rickard, ätit lunch, gått promenad med hundarna, sett på vänner..åååå jag längtar så tills den 24:e Juni då vi kommer ha det såhär jämt!

:-)

Älskar dig mest!

LindaMin spådom på facebook

Facebook har spått mig, detta blev min spådom.

Spåkulan

Hej Linda Barknertz

Spåkulan säger: Under senaste tiden av ditt liv har du tänkt många tankar. Det kan handla om meningen med livet, hur du trivs på ditt jobb, din ålder, eller livsfrågor i allmänhet. Spåkulan tror att du just nu befinner dig i ett stadige där du kommer att förändras som person. Du kanske nyligen har funderat på vem du verkligen är? Vad du vill i livet? Eller liknande frågor. Dessa frågor uppstår oftast under den mörkare tiden på året, vintern! Det du behöver för att sortera dina tankar rätt är semester, sol, avkoppling. Perfekt för dig är en utlandssemester där du bara kan ta det lugnt ligga o läsa eller bara njuta av ledighet.Detta är faktiskt ganska sant, har funderat, tänkt mycket och ja med ledighet får mig att börja klättra på väggarna. Jag måste ha saker att göra, jag längtar typ till jobbet ibland så man känner sig viktig och behövd...Det kanske också är en övning att man bara skall vara...vad tror ni??


//Linda

oh aaaaaah lågt,SPRIIIIIIIING!! vanlig diabetesmorgon hos Barknertz :-)

Japps sovmorgnar och jag har inte alls gått bra ihop sen jag bytte från pumpen till sprutor, skall jag sova ut utan att bli låg så skall jag ha ätit en jättebastant kvällsmat innan jag går och lägger mig och det gjorde jag iiinte igår. Vaknade klockan 09:00 av det där tunga "bakis" huvudet ochinte va jag å fest igår så hade en riktig jobbig känning istället AAAAAAAAAAAAAA, spring till köket, möter brorsan, mumlar något till honom att jag iiiinte klarar av sovmorgonar och måste ha ett glas söt oboy.

Hittar oboyen, dricker oboy med mjölk istället för tvärtom haha, brorsan tar hundarna på morgonpromenad, jag vågar inte gå ut än. Men nu har jag kvicknat till men ligger fortfarande i sängen. En känning är jäkligt jobbigt att ha speciellt på morgonen tycker jag.

Imorgon blir det tidig uppgång, men va faaaaaaaaaaaaan det är ju lördag imorgon, kan man inte få sova ut någon gång???

haha diabetikerns underbara vardag!

//Linda

4/2-10

Asså man blir sååååå trött när man har sådana stora projekt i hemmet, började bära saker, fixa iordning allt som var tvungen att fixas. Man behöver vara så aktiv hela tiden, det gör mig helt slut i huvudet..jaa nu skall jag sluta tycka synd om mig själv. Imorgon gäller det att vila upp sig,Rickard kommer imorgon och lunchar med mig, skall bli mysigt.

Nu på kvällen så har jag varit på löftamoderaternas årsmöte och presenterat muff, jag var inte så jättepepp yill det men hade ju bokat upp detta sen länge så kunde ju inte riktigt avboka  men det var mysigt! Det bjöds på smörgåstårta och kaffe :-)

Är ibland viktigt att träffa lite äldre och "lärda" människor, jag blev så glad när en man berättade för mig att han hade haft ett underbart liv, hade upplevt så mycket och var så positiv till livet. Hoppas jag också känner så när jag blir gammal!

//LindaShiva <3Kärleken <3

Fantastisk text

Text från diabetesfamilj.se, en helt fantastisk text som borde läsas flera gånger om!

7 700 x 50 x 12 x 4

2010-01-29 kl. 16:19 Anna Suchomel  

Vad står då dessa siffror för:

  1. Antalet barn- och ungdomar 0-18 år i Sverige som har diabetes

  2. Summan i kronor som varje familj bidrar med som månadsgivare i Barndiabetesfonden

  3. Antalet månader per år

  4. Varje familj känner tre personer som också vill bli månadsgivare i Barndiabetesfonden

Skeptikern kommer säga: Det finns inte en chans att alla familjer vill bli månadsgivare. Alldeles korrekt svarar vi. Men om hälften vill bli det, skulle det innebära mer pengar till Barndiabetesfonden än vad som samlades in under hela 2009. Det kommer också finnas familjer som vill bidra med mer än 50 kr/mån och som känner fler än tre personer som också vill bli månadsgivare.

Under 2009 fick Barndiabetesfonden in knappt 9 miljoner kronor vilket är nytt insamlingsrekord. Jämför den summan med 141 miljoner kronor som Barncancerfonden samlade in under 2008 - bokslutet för 2009 är inte klart än. Skillnaden är gigantisk. Nu säger vi inte att ni ska sluta stödja Barncancerfonden, tvärtom. De gör ett enormt arbete. För trettio år sedan var cancer hos barn i det närmaste obotlig. Idag överlever tre fjärdedelar av alla drabbade barn. Fortsätt att stödja Barncancerfonden, det gör vi på olika sätt.

Vi är också Världsföräldrar för UNICEF vilket innebär att vi bidrar med pengar varje månad. UNICEF gör ett viktigt arbete. Inte bara till ett enskilt utvalt barn - utan till alla barn över hela världen som behöver hjälp.

Den ena hjälpinsatsen behöver inte utesluta den andra. En av anledningarna till att engagemanget för barndiabetes är så mycket mindre kan vara okunskap om sjukdomen. Vi kommer därför jobba vidare med att försöka öka kunskapsnivån och förståelsen kring sjukdomen diabetes typ 1.

Skrivet av Anna Suchomel

 

Diabetes typ-1 är en autoimmun sjukdom vilket innebär att kroppens immunsystem angriper sina egna celler och utplånar dem. I detta fall betacellerna i bukspottkörteln som producerar insulin. Det finns inget botemedel, diabetes typ-1 växer inte bort, diabetes typ-1 är en livslång sjukdom och kamp för att förhindra komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar, njurskador, blindhet, nervskador, ledskador m.m. och en ständig kamp för att hålla sig vid liv.

Senast uppdaterad 2010-01-30 kl. 13:39

Diabetes under stress

Bloggen handlar ju om att leva med diabetes och att leva med diabetes är ju vardag för mig egentligen så ni får ju hänga med hela tiden. Efter insidenten här hemma tänkte jag uppmärksamma ett problem som MÅNGA diabetiker har, nämligen blodsockersvängningar utan dess like vid stress.

Igår även ifall jag mer och mer lugnade ner mig efter allt som timmarna gick så tog det låååång tid för blodsockret att "gilla läget" och lägga sig på bra nivå. När jag är stressad så höjs mitt blodsocker och det verkar precis som att min diabetes sätter en mur så att blodsockret verkligen inte kan gå ner.

Att ha högt blodsocker gör att jag i alla fall inte riktigt kan tänka klart och ordentligt i alla situationer, prov i skolan var en total katastrof för mig eftersom jag blev så sjukt stressad utav det och vilket resulterade i att jag alltid låg högt när jag skulle göra ett prov och hur rättvist är det att göra ett prov när huvudet känns som cement, man har svårt att få ordning på siffrorna om det är ett matteprov och man är allmänt "långsam" som resulterar i att man inte hinner svara på frågorna pga tidsbrist man har en timma på sig att svara på provet och det krävs två timmar för att diabetikern med högt blodsocker skall kunna fokusera tillräckligt, så kunde mina höga blodsocker uttrycka sig, jag säger absolut inte att det är så för alla men så är det för mig.

Något som också påverkar grymt mycket är bråk och osämja, det är ett stressmoment i sig att någon skrikre och gapar på en men för min del så blir det dubbelt upp för mitt blodsocker går i taket när någon skriker och gapar på mig eller mot någon annan i min närvaro.

Blodsockret påverkas såå mycket utav vardagen, det gäller hela tiden att tänka, vara steget före, planera, ha good tid på sig man vet aldrig när blodsockret strular till det för mig, ibland prioriterar jag 30 minuters promenad med Shiva för att få ner blodsockret (motion= sänker blodsockret)  när jag egentligen har något annat att göra, det är viktigt och jäkligt avancerat att hålla en god blodsocker balans.

Jag tror faktiskt att det gäller för allmänheten att läsa in sig mer på diabetes och dess konsekvenser, att det faktiskt kan vara farligt med höga blodsockervärden ofta är det nog inte många som vet.

Några tankar från mig

LiNdA

satan i gatan vore ett milt uttryck

Halloj!

Igår möttes jag av en chockerande syn när jag kom innanför dörren efter att ha sovit en natt hoss syrran. Hela nedervåningen var VATTENFYLLD. chockad och lite panikslagen sprang jag ut igen för att hinna fatt min syster som precis hade släppt av mig med bilen, jag springer efter bilen allt vad jag kan men hon märker ingenting och hinner köra iväg...ringer brorsan, han svarar inte men jag skickar ett sms som fick honom att vakna till " Ring, det är panik hela nedervåningen är vattenfylld!!!), han ringer upp på två blanka sekunder och då brister det för mig totalt, tårarna bara sprutar när jag förklarar för brorsan vad som har hänt (jag vet ju inte ens själv vad som har hänt!!!!!.

Han säger till mig att ta upp vattnet med en handduk yeaa right.. vattnet var upp till mina vader typ! Han fattar paniken och slänger sig i en taxi hem. Jag går till grannen för att be om hjälp, underbara Anita och Olle kommer över, vi försöker hitta en speciellt huvudledning man skall kunna stänga av, hittar den inte..Ringer någon rör firma som brosan smsat över numret till, finns inga gubbar inne säger dem, då säger jag att jag står med vatten upp till vaderna ni mååååååååååååååste komma. Han fattar galoppen och jag hör "Gubbar, ändra riktning vi måste upp till ************ vägen vattnet sprutar i hela huset. Efter det fick vi sådan bra service utav alla inblandade, anticimex fuktavdelning, snickarna, rörgubbarna..ååå jag är dem evigt tacksam!

Jag går över till grannarna får en kopp kaffe och andas lite för att vänta ut hjälpen som kommer, helt galen dag! Det var visst någon ledning som frusit och sedan spruckit. nedervåningen är total förstörd, vi har ägnat dagen åt att ordna upp så mycket vi kan medens snickarna har brutit upp vårat golv, sugit upp allt vatten som till och med var under golvet..

Sov hos brorsan tills idag tillsammans med hundarna, vi åkte hit igen klockan 06:45 för att möta upp snickarna..

Herre jösses vilket elände som plus i kanten är ju mamma och pappa i Thailand också hehe vem har sagt att livet skall vara enkelt!

Ni kan ju gissa blodsockret igår; 22,18,16,12

Linda


golvet bryts upp mer och mer

Bloggawards

Tack Camilladiabetes.blogg.se för din bloggaward till mig!A: Kopiera Awarden på Er blogg
B: Länka till personen/erna som gett dig Awarden
C: Berätta 7 intressanta saker om dig själv
D: Välj 7 andra bloggar som du vill ge Award till
E: Länka till deras bloggar!
F: Lägg en kommentar i deras blogg att du gett dem denna Award


7 intressanta saker om mig själv:
1. Jag sitter som ordförande i Kungsbacka diabetesförening
2. Jag utbilar min hund till SOS-hund med inriktning diabetes
3. I sommar så skall jag vara ledare på fyra barn diabetesläger
4. Ibland kan jag vara så snäll så jag blir dum
5. Jag älskar långa promenader med Shiva, är så skönt att få vädra tankar med någon som inte tjatar emot heeeeela tiden
6. Min pojkvän Rickard är i lumpen, när han är tillbaka skall vi flytta ihop!
7. Jag älskar att fota dem jag tycker om så man har många minnen ifrån olika händelser

Mina bloggawards går till:

camilladiabetes.blogg.se

enkarlekssaga.blogg.se

ungmamma15.blogg.se

blondinbella.se

akerstroms.blogg.se

fanniesliv.blogg.se

lisamysliv.blogg.se

Kram :-)

Diabetesbladet

18

Diabetes Bladet Nr 4 2008

N

fick veta att yngsta

barnet, femåriga dottern

Linda, hade diabetes förstod hon                                    

inte hur man skulle kunna fungera

som en familj framöver. Hur skulle

man kunna fira jul, födelsedagar,

resa på semester eller ens ha fredagsmys

längre?

är Anna-Lena Barknertz

Idag är Linda 17 år. Vi sitter

och fikar i gillestugan i huset

i Kungsbacka dit familjen nyss

flyttat.

- Visst är det ett problem att

ha diabetes. Men det har gett

mig väldigt mycket. Jag kan till

exempel mycket om min kropp

och jag har kompisar med diabetes

över hela världen, säger

Linda medan hon gosar med

hundarna Shiva och Willma.

Lindas mamma Anna-Lena

tänker med fasa på den första

tiden som mamma till ett barn

med diabetes.

- Jag var ingen bra mamma då.

Jag var inte stark, bara förtvivlad.

Jag kunde inte trösta och

stödja. Jag ville själv bli kramad

och omhändertagen.

Anna-Lena som är barnsjuksköterska

gick på vidareutbildning

det här året. Hade bland

annat varit på en föreläsning

om diabetes typ 1. När Linda

blev onormalt törstig förstod

Anna-Lena direkt vad det var.

Efter kontakt med lasarettet fick

hon bekräftelse.

- Jag minns inte så mycket från den

julen, säger Linda. Men jag vet att

jag frågade om mamma också hade

fått den där sjukdomen eftersom

hon var så ledsen…

Som alla föräldrar ville Anna-Lena

och hennes man Bosse det allra bästa

för sitt barn. Hon skulle få rätt mat

och rätt behandling. Inget slarv.

Linda har två storasyskon. Även

för dem måste livet gå vidare. De

skulle förstås få lördagsgodis som

vanligt.

- Pappa och Helena och Henrik

smög iväg på lördagarna när Bolibompa

började, berättar Linda.

Upp till vardagsrummet. Mamma

och jag satt nere i källaren vid teven

där. Jag fick en halv tablettask.

Linda var rasande. Skrek att "jag

vet att ni luras. Jag vet vad ni gör.."

Trots att hon inte fick sin påse med

godis på lördagarna som tidigare så

var blodsockret rekordhögt. Av pur

ilska.

Första halvåret var tufft för hela familjen.

- Räddningen kom när vi fick kontakt

med läkaren Mats Bonnier,

säger Anna-Lena. Vi har tackat honom

en massa gånger men han förstår

nog inte hur mycket han faktiskt

har betytt för hela vår familj.

Mats Bonnier tog med Linda till

en godisaffär. Gav henne en påse

och sa att hon fick ta vad hon ville.

Anna-Lena försökte ingripa när

Linda valde godis. Ville få henne

att välja sorter som var "nyttigare"

än andra. Ville få henne att inte ta

så mycket. "Ut ur affären" sa

Mats Bonnier. Linda skulle

få välja precis vad hon ville.

Nu 13 år senare säger Anna-

Lena:

- Det finns värre saker än att

ha högt blodsocker någon

natt. Mats Bonnier lärde oss

att vi måste fortsätta att vara

en familj som gör saker tillsamman,

som gör samma saker.

Att Linda måste få känna

att hon är som alla andra.

- Visst fick jag ofta leksaker

istället för godis även senare,

säger Linda. Det var ingen

av mina kompisar som hade

så många Barbiedockor som

jag. Men det var viktigt för

mig att jag precis som mina

syskon och kompisar fick

en tjuga på lördagarna att

springa och köpa godis för.

Det var viktigt att jag också

kunde berätta om allt godis

jag fick i påskäggen.

Första sommaren åkte familjen

på semester till Cypern.

Anna-Lena och Bosse var

oroliga för hur det skulle gå. Om

maten skulle passa Linda, hur värmen

skulle påverka hennes diabetes

och så vidare. Men det gick jättebra.

- Jag minns hur förvånad jag blev en

gång när vi var på Cypern. Mamma

kom med en jättestor glass till mig.

Jag tänkte att nu har mamma blivit

tokig, säger Linda och skrattar.

Men mina syskon ville ha glass - och

då skulle jag förstås också få en.

Då rasade världen för trebarnsfamiljen

Barknertz i Åsa

T

vå dagar till julafton. Allt var pyntat och klart.

- Jag har haft en svårinställd diabetes. Nu

för tiden fungerar det rätt bra. Men visst

är det toppar och dalar. Idag avstår jag

oftast från att ta något jag vet höjer mitt

blodsocker. Jag tycker inte att det är värt

det. Tar en Ramlösa istället för en cola till

exempel, säger Linda Barknertz och kramar

om sina hundar Willma och Shiva.
diabetesfamilj har träffat barnombudsmannen idag

Diabetesfamilj har varit och träffat barnombudsmannen i Stockholm idag för att diskutera problematiken för barn med diabetes i skolan, jag vet inte riktigt hur det har gått, skall ta reda på det och låta er veta också. Det är så sjukt viktigt att detta problem kommer upp till ytan, jag började skolan 1995 och min mamma fick strida mycket för att jag skulle få den hjälp jag behövde, samma är det idag 14 år senare..

Människor som inte har eller lever med diabetes kommer ALDRIG att förstå sjukdomen och våra behov, mer kunskap behövs ut i samhället, jag hoppas jag kan bidraga till mer genom min blogg. skulle ändå vilja göra något mer. Ut och föreläsa kanske..

//linda
STÄNDIG ORO. Det upplever föräldrar till barn som har diabetes. Sjuårige Tom fick diagnosen diabetes för två år sedan och hans mamma Irene Lammela är nu hårt engagerad för att kommunerna ska ta ett större ansvar. I bakgrunden Toms systrar Tina och Sanna.

STÄNDIG ORO. Det upplever föräldrar till barn som har diabetes. Sjuårige Tom fick diagnosen diabetes för två år sedan och hans mamma Irene Lammela är nu hårt engagerad för att kommunerna ska ta ett större ansvar. I bakgrunden Toms systrar Tina och Sanna.

Fotograf:
Christina Hjalmarsson

Krav på bättre stöd till barn med diabetes ”Man lever med en ständig oro”

Eskilstuna Barn som drabbas av diabetes får inte tillräckligt stöd i skolan, menar en ideell föräldragrupp som anser att kommunerna inte tar sitt ansvar.
– Det fungerar väldigt dåligt både i förskolan och skolan, säger Irene Lammela från Torshälla.

Relaterat

Fakta

Diabetes typ 1 drabbar barn och ungdomar.

Ungefär 750 barn i åldern 0-14 blir varje år sjuka i diabetes.

Det finns cirka 7 000 barn och ungdomar under 18 år som har typ 1-diabetes i Sverige.

Om man har typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört.

Symtom på diabetes är bland annat att barnet måste kissa ofta och blir törstigare.

Diabetes hos barn behandlas alltid med insulin.

Diabetes

Hon är en av initiativtagarna till Diabetesfamilj, en föräldraförening som startades för ett år sedan. Irene Lammela har själv erfarenhet av problematiken eftersom hon har en son som har diabetes.

Hennes son Tom, 7 år, fick diagnosen diabetes för drygt två år sedan. Irene kan vittna om att situationen ofta är mycket besvärlig.

Saknar kunskapen

– Tom behöver minst tre insulinsprutor under skoltid varje dag och även om skolpersonalen kan ge sprutor är de inte utbildade för det och har inte kunskapen om hur stora doser som alltid behövs beroende på blodsockervärdet. Det händer att skolan ringer upp mig flera gånger per dag för att få instruktioner. Man lever med ständig oro, säger Irene.

Hon påpekar att det är så här i hela landet och att konsekvensen blir att många barn blir utan den hjälp de behöver. Föräldragruppen Diabetesfamilj tycker att kommunerna blundar för barnkonventionen och att det saknas nationella riktlinjer för det kommunala stödet när barn insjuknar i diabetes.

”Inte efter barnens bästa”

Nu agerar föreningen för att få till stånd en förbättring så att diabetessjuka barn får bättre hjälp i skolorna. I dag åker representanter för Diabetesfamilj till Stockholm för att träffa Barnombudsmannen

– Syftet är att belysa att många kommuner inte fattar sina beslut efter barnens bästa, skriver familjen på sin hemsida.

Kan hamna i koma

Irene Lammela tycker att det på varje skola borde finnas någon som är utbildad för att kunna ta hand om barn med diabetes och även kunna hantera situationer när barnets tillstånd hastigt försämras.

– Vi kräver att diabetes typ 1 hos barn ska definieras som ett medicinskt funktionshinder. Förändras blodsockervärdet kan det faktiskt leda till att ett barn hamnar i koma. Vi efterlyser ett större ansvar från kommunernas sida


En nattlig hälsning

Hej hej:-)

Är hemma hos syrran nu, jag behövde storhandla så hon erbjöd sig skjutsa mig med bilen hem så att jag slapp kånka på alla varorna, tack sis!

Vägen hem var dock inte den roligaste, snön vräker ju ner och två flickor som oss hade inte riktigt på vägen att göra haha..Vi körde sakta men säkert så vi klarade oss.

Jag och hundarna sover här inatt, vi har sett en film och nu skall alla sova...

Kram

Publik på tv program=)

På tv3:s hemsida kan man tävla om en publikbiljett till tv3:s underhållnings programs inspelning, det skadar ju aldrig att prova i alla fall:

http://www.tv3.se/content/taevla-och-vinn-biljetter-till-tv3s-nya-underhallningsprogram

//Linda


Saknaden efter dig är enorm!

Saknar dig grymt mycket älskling, vill verkligen ha dig hos mig nu.

Älskling jag vet hur det känns när broar till tryggheten bränns...

Feb. 2, 2010

Hej hej!

Idag började dagen med en riktig mega känning, inte kul alls. På något sätt så kopplar inte hjärnan helt att jag behöver komma upp och äta, utan jag tar fram laptopen, kollar mailen/facebook, klappar shiva ja ni fattar ALLT utan att gå upp och äta, suck man är så korkad när man ligger lågt..ahahaha..

Sen så kom jag ut i köket och fattade inte riktigt vad jag gjorde där och vad jag skulle äta, men sen kom jag fram till att ett glas mjölk skulle nog göra mig lite smartare och dextrosol, dextrosol är verkligen en underskattad produkt i mitt liv, jag får en sådan äcklig smak i munnen av dextrosol men det får verkligen upp blodsockret snabbt och bra.

Sen när jag återhämtat mig ifrån känningen så fick hundarna varsin promenad och efter det bar det iväg till körskolan, det går bättre och bättre på körskolan i alla fall, hoppas jag slipper vara där snart hehe..

Efter körskolan blev det fika på karma med Ansa och Leo, supermysigt!

Efter det gick jag och Shiva ut för att miljöträna lite, vi gick ut och letade efter hundar vi kunde gå förbi, alla hundar gick bra, skönt att det går bättre och bättre med hundmötena, men jag behöver fortfarande hålla ett bra avstånd till andra hundar och muta henne med mycket godis.

Nu skall det städas och tvättas här hemma, sen blir det filmmys med mig själv och vovvarna!

Kram på er!


Semla


Hoppas du förlåter mig kära diabetes, men jag tänker äta en semla idag, trotsa dig. Jag vet att du kommer försöka hämnas på mig, men jag skall allt ligga steget före idag, du skall inte få en chans idag...

Förlåt för denna lite bittra inledning, men det är faktiskt så det känns ibland att det är ett krig mellan mig och diabetesen. Jag har inte blivit samspelt alls med den och har haft diabetes i 14 år.

Ibland måste man unna sig saker också, finns barn och ungdomar med diabetes som aldrig fått prova på att äta en glass, köpa godis i godisbutiken eller njuta utav fredagsmyset framför tv:n.

Jag tror att man i livet skall hitta det där "mellan", inte överdriva åt något håll. Är du vrålsugen på något gott så skall du ha det eller prioritera, kanske kan du köpa det till helgen om blodsockret är dåligt just nu? Gör din vardag till vardag och helg till helg.

Blondinbellas klädmärke

Tänkte bara tipsa er som gillar blondinbellas nya klädmärke, Classified. Hon har en tävling på facebook där hon lottar ut ett klädesplagg om man skriver en kommentar, jag ville ha klänning nummer 7, tycker den är skitsnygg ;.)

Om ni vill tävla och vinner så måste ni skriva en kommentar till mig hihihi...

Ni kommer till tävlingen här: http://www.facebook.com/bubbleroom?ref=ts


Kram

Moget beslut, hoppas det var rätt bara!

Hej hej!

Idag tog jag beslutet att inte fortsätta på lärarutbildningen, det kändes helt enkelt inte rätt. och hur kul är det att göra något som inte känns bra?? Men har ju mitt jobb på äldreboendet och så har jag varit i kontakt med handikappsomsorgen i Kungsbacka så kanske kan få gå på timmar som personlig assistent, känns bra! Jag är bara 19 år inte 35 som jag kan tro ibland.

Dagen idag började idag med hundpromenad, mitt under hundpromenad fick jag en känning så fick gå hem och äta för att sedan fortsätta promenaden,krångligt skall det vara när man har diabetes jajjemen ;-)

Sen bar det av till körskolan, Shiva fick vara hos brorsan under tiden. Körskolan gick bra, poängen gick uppåt.Kul!!

Kram på er

Lägerplanering hos Emma=)

Hej hej!

Idag har jag varit och träffat föräldragruppen som planerar årets familjeläger för diabetesbarnen, supermysigt!

Jag kommer att ha ansvaret för ungdomsledarna och barnaktiviteter, skall bli skoj!

Förra årets läger va grymtroligt!


Kram från en trött LindisFörra årets ungdomsledare=)

RSS 2.0