Diabetesens historia

Hello alla glada bloggare och läsare!
Tänkte att ni skulle få ta del utav mitt historia arbete jag skrivit i historia B angående diabetesens historia, tycker det är spännande att vetalite om hur det var förr o så, säg gärna vad ni tycker:

Inledning:


Jag har valt att fördjupa mig om sjukdomen diabetes eftersom det ligger mig så nära men ändå vet man inte så mycket historia kring sjukdomen. Det är spännande att veta hur situationen har sett ut för andra människor som levde innan mig, hur dem behandlades och givetvis hur sjukdomens forskning var.


Jag tänker ta upp dessa frågorna i arbetet:

  1. Hur såg man på diabetes förr? Vad hade man för teorier? Vilka årtal?

  2. När uppfanns insulinet? När skedde första behandlingen och på vem?

  3. Hur har man behandlat sjukdomen genom åren?

  4. Tidslinje på viktiga händelser inom diabetes



  5. HISTORIA OM SJUKDOMEN DIABETES


Diabetes från början


Symptomen på diabetes finns beskrivna sedan tusentals år, man har funnit fynd i gamla egyptiska dokument som kallas för papyrusrullar som påvisar dokumenterad diabetesforskning och diabetesbehandling. Dåtidens läkare dokumenterade att patienten i fråga hade socker i urinet hade patienten drabbats utav den obotliga sjukdomen som än inte hade fått något namn. År 275 före kristus dokumenterades symptomen med benämningen " Demetrios av Apomeia och därmed uppfanns även grekiskans verb " diabainen" som syftar på passera igenom som syftar på flödet urin som inte går att hålla tillbaka när man har högt blodsocker.


100 år efter kristus uppfanns ännu en ny benämning på nutidens diabetes nämligen " Aretaios av kappadokien" , då hade läkarna en teori om att det fanns en koppling mellan mag-tarm kanalen och urinblåsan, detta skulle förklara varför dem drabbade drack och kissade mycket och ofta.


År 1755 uppkom det vetenskapliga bevis för förekomsten av socker i urinet med människor med sjukdoms symptomet.


På 1800 talet började forskningen komma igång på allvar och man gjorde den vetenskapliga upptäckten om att det är bukspotkörteln i kroppen som reglerar sockerhalten i kroppen efter att dem exprimenterat på hundar genom att operera bort just bukspotkörteln, här började dem söka efter ämnen som kan styra blodsockernivån.


Diabetes behandling genom tiden


Många olika kost rekommendationer gjordes innan insulinets upptäckt eftersom ingen metod såsom operationer, åderlåtningar, kurer eller dylikt hjälpte så ansågs det att man bara hde alternativet att manipulera med maten. Detta prövades men utan framgång, ett projekt startades mellan två skolor i Sverige angående kost, skolorna hade som gemensamt var att minska antalet kolhydrater i kosten, den ena parten ersatte kolhydraterna med stora mängder fett och den andra skolan ersatte kolhydraterna med en svältmetod. Fettteorin fortsatte och i början på 1900 talet så ordinerade läkaren Karl Petrén att personer med diabetes skulle ha 85 % fett i sin kost, detta resulterade i att människor konsumerade mängder utav rikliga smör och fett portioner och i allt man åt skulle det vara fett, tog man en kopp thé eller kaffe smälte man smör och hällde i. Man rekommenderade även diabetiker att dricka, vin stark sprit eller opium i tre droppar som mängd för att dämpa tillvaron som kunde


Svältkuren eller fettkuren var det bästa tiden kunde erbjuda, dock var överlevnads tiden tre år för diabetiker när man behandlades med svältkuren.


1923 föreslogs en friare diet för diabetiker, man utgick efter mottot " Det liv vi räddar måste vara värt att leva", idag rekommenderas det att man äter nyttig mat på regelbundna tider


1900 talet blev diabetesforskningens enorma framsteg inom diabetesvärlden nämligen Fredrik Bantings insulin upptäckt , då han kom på att ämnet han uppfunnit preparerade bukspotkörtelns extrakt, han visste att hunden dog om man tog bort körteln ifrån hundens kropp, men om man stoppade bukspot körteln från produktion så blev den sämre och sämre och till slut skrumpnade den bort, då kom idén om att man skulle kunna förstöra körteln innan den togs bort ifrån kroppen så kanske man skulle få tag på det okända ämnet där inne oskadat. Detta gjorde han den 27:e Juli och prövade sin metod på en annan hund och det fungerade, blodsockret hade sakta sänkts i värde och började efterlikna ett normalt blodsockervärde. Detta fick han nobel priset för i medicin år 1923.


1922 uppkom den första behandlingen med insulin på patienten Leonard Thompsson som då var 14 år och led utav en svår ketoacidos,(ketoacidos= väldigt högt blodsocker). Behandlingen lyckades och här börjar tankarna att man nu kan börja rädda människor som insjuknar i diabetes, annars ledde sjukdoms insjuknandet till snabb och smärtsam död.


Tidslinje om diabeteshändelser:


  • År 275 före kristus - Första dokumenterade diabetessymptomen dokumenteras i Egypten på papyrus rullar.

  • 100 år efter kristus - Teori angående att sjukdomen skulle ha någon koppling till mag-tarm kanalen och urinblåsan, benämningen ändras från "Demetrios av Apomeia " till " Aretaios av kappadokien".

  • 1755 kommer det vetenskapliga bevis angående att sjukdomen har att göra med socker i urinet.

  • 1800 talet, görs experiment med hundar att operera bort bukspotkörteln, då gjordes upptäckten att bukspottkörteln var ur funktion och det var den man skulle fokusera fortsatt forskning på.

  • 1900-talet ordinerades fett dieten eller alternativt svält dieten.

  • 1921 insulinet uppfinns utav Fredrik Banting.

  • 1922 behandlades första patienten med insulin i Kanada.

  • 1923 Fick Fredrik Banting nobel priset i medicin för sin forskning som ledde fram till att insulinet kom till. Den första diabetikern behandlades med insulin i Sverige.

  • 1956 diabetiker får rätt att ta körkort

  • 1970 sprutor och kanyler blir ett fritt hjälpmedel i Sverige.

  • 1990 Insulinpumpen blir ett fritt hjälpmedel



















Kommentarer
Postat av: Linda

Vad duktig du e som pluggar på mer om diabetes, intressant=)

2009-03-12 @ 09:22:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0