Intervju med VIPDIP ordförande

Här kommer en intervju jag har gjort med ordföranden i VIPDIP, med dessa intervjuer vill jag kunna ge er möjligheten att visa vad som finns i diabetesvärlden:

Utvärdera jättegärna intervjun i en komentar på min blogg!:             )

Du är ordförande i organisationen vipdip, hur kommer det sig?

Vi tyckte att det behövdes en projektförening. Så jag började snacka med mina kompisar och släkt och ungdomar i min omgivning. Vi fick information om att man kunde få åka ut på projekt i andra EU-länder som volontär och att det fanns EU-bidrag att få för detta. Våra ungdomar tyckte det lät spännande. Så vi tänkte att det måste väl vara en bra grej för många fler - särskilt för de som har diabetes eller andra kroniska sjukdomar - och kanske lite svårare att få möjlighet att resa. 
 
Vad vill vipdip åstadkomma?

Många ungdomar tycker det är trist och svårt att engagera sig i föreningar och sitta på möten. Vi hörde om många som inte vill gå med i en diabetesförening. De ville inte vara med i en handikappförening. Vi tyckte att det var synd för det var ungdomarna som hade så mycket bra projekt och ideer som de ville göra och som var bra för dem att få göra. Vi vill ge möjlighet till föreningsengagemang men på ett lite nytt sätt och att om man driva sitt eget projekt - kan man kanske få göra det och få lite hjälp av oss och andra vipdip-are med det. Vi vill stötta andra föreningar, särskilt handikappföreningar - att ungdomar blir mer intresserade, och privatpersoner genom att träna och slussa in ungdomar i föreningslivet genom våra projekt och sprida kunskap om kroniska sjukdomar. Vi vill hjälpa ungdomar att få lite mer erfarenhet och innehåll i sina "CV", sina meritlistor - genom att de drivit spännande projekt inom VIPDIP.
 
hur många medlemar har vipdip?

Vi har två sorters medlemmar - de första är de som är stödmedlemmar. De är alla som är med i VIPDIP nätverket och alla som vill är med och lämnar förslag till projekt och deltar så mycket de vill och orkar. Vi är nu 130 st i 4 länder. De andra är de ordinarie medlemmarna och vi är ca 15 st och är de är de som sköter föreningen, driver den, sitter på möten och tar hand om föreningens administration.
 
Vad kostar det att bli medlem i vipdip?

Vi har anslutningsavgifter men ingen avgift som återkommer varje år. Den som gått med är medlem tills man vill gå ur. Sedan kan man sponsra sina egna eller andras projekt hur lite eller hur mycket man vill.
Att bli stödmedlem kostar 100 kr för en familj och 40 kr för en person. Om man köper vår projektbok så ingår ett stödmedlemskap för en person. Vill man bli ordinarie medlem kostar det 1200 kr för en hel familj eller 600 kr för en person. Som ordinarie medlem vill vi att man är aktiv som handledare, driver projekt, är styrelsemedlem, eller ungdomsfadder eller liknande.
 
Vad får man ut utav medlemskapet?

Ja, ingenting.....:-)) alltså - det - VIPDIP blir vad vi tillsammans gör det till. Vi är en förening av människor som gått ihop för att hjälpa varandra att göra bra saker och bra projekt inom vårt "tema". Alla stödmedlemmar får påminnelse om saker vi gör via ett epost medlemsbrev - då och då. Alla kan vara med och göra projekt. Föreningen är ideell. Vi har inte en massa pengar eller så utan klarar oss så vi kan bekosta hemsidan och postgirokostnader - och bidra ibland med en liten slant till en aktivitet som känns rolig, viktigt, nyttig och/eller spännande. Vi har ett bidrag från Kungsbacka Kommun på några tusenlappar per år och vi är ackrediterade som sändande organisation av Ungdomsstyrelsen inom EVS.
 
Vad har vipdip för aktiviteter?

De som medlemmarna har lust att ordna. Vi försöker stötta i de grejor som medlemmar hör av sig med och sätter igång och gör. Så har vi en del pågående projekt och en del avslutade och en massa ideer. T ex en bok vi gett ut, en liten "bank" verksamhet där vi stöttar med microlån och tjej som ska åka till Rumänien som EVS-volontär nu i maj. Läs mer på hennes blogg eva.vipdip.se och så försöker vi ha en ganska uppdaterad och bra hemsida.
 
Vad kan vipdip arrangera för aktiviteter?

De aktiviteter som går att fixa utan kostnader eller som kan finansieras - som kan gå runt med sponsorer. Projekt och aktiviteter som vi medlemmar orkar med att driva och har lust att göra tillsammans. Alla aktiviteter i VIPDIP måste ha någon anknytning till hälsa - hundar - kronisk sjukdom och godkännas av styrelsen.I höst finns plats för två ungdomar till att åka på projekt i Rumänien som VIPDIP volontärer.
 
vem vänder man sig till då?
[email protected]
 
Kan du beskriva vipdip med tre ord?
Nej, men med fyra. Vår slogan.
"Gilla läget, tänk positivt!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0