Diabetestest på netdoctor

Jag gjorde ett test som handlade om diabetes och hur mycket jag vet om det, jag fick 6/7 rätt. Inte helt godkänt eftersom jag har diabetes själv borde jag ju ha 7/7 men kuggade på frågan om graviditets diabetes. Såhär sa dem om mina resultat:

Vad vet du om diabetes?

Du hade 6 rätt av 7 möjliga

Strålande! Dina kunskaper om diabetes är utmärkta. Är du inte redan medlem på Netdoktor rekommenderar vi dig att gå med (helt kostnadsfritt). Som medlem kommer du i kontakt med andra människor inom olika områden, du kan medverka i forum, du kan ha en blogg och dessutom kan du ställa frågor till någon av våra medicinska experter.

Tack för din medverkan!

242 personer har gjort testet.


Facit för testet

1. Diabetes är en folksjukdom där blodets innehåll av socker är över det normala. Sockerhalten stiger på grund av att kroppen har för lite av ett hormon – vilket?

Rätt svar: Blodets halt av socker stiger om kroppen saknar hormonet insulin eller om kroppen har ett större insulinbehov än vad bukspottkörteln klarar att producera.


2. Blodets halt av druvsocker är hög om man har diabetes. Vilket av följande alternativ är ett annat ord för druvsocker?

Rätt svar: Ett annat ord för druvsocker är glukos.


3. Vilket av följande alternativ är en metod för läkaren att mäta blodsocker?

Rätt svar: Screening är en metod som används då läkaren mäter blodsockerhalten.


4. Diagnosen diabetes ställs genom att mäta blodsockerhalten. Hur hög ska halten vara för att blodsockret ska anses ligga på en normal nivå?

Rätt svar: Det normala blodsockret (plasmaglukos) ligger mellan 3,5 och 7 mmol/L. Ett slumpmässigt mätt blodsocker som ligger på över 11 mmol/L tyder på diabetes. Annars ställs diagnosen utifrån blodsockret efter fasta, och om detta är över 7 mmol/L efter två mätningar har du diabetes. Blodsockret kan också mätas två timmar efter ett sockerbelastningstest. Ett värde på över 11 mmol/L betyder diabetes, ett under 7,8 mmol/L är normalt. Har man ett värde som ligger mellan dessa, har man ett tillstånd som kallas nedsatt glukostolerans.


5. Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som kan uppkomma i samband med graviditet. Men hur vet man att man har graviditetsdiabetes?

Rätt svar: Det märks oftast inte så mycket. Graviditetsdiabetes är en sjukdom som oftast är fri från symtom. Den upptäcks därför nästan alltid med screening (provtagning av blodsocker). Kvinnan får sällan de symtom som vanligen följer med diabetes.


6. Ögonsjukdom kan uppstå i samband med diabetes. Då drabbas ofta i första hand:

Rätt svar: Ögonsjukdom vid diabetes drabbar i första hand näthinnan (retina). Därför kallar man denna komplikation till diabetessjukdomen för diabetesretinopati.

7. Vilket av följande alternativ är en komplikation man kan få till följd av diabetesbehandling?

Rätt svar: Insulinkänning är en plötslig komplikation vid behandling som kan uppstå då blodsockret är för lågt.

Ni kan göra testet här. skriv erat resultat så kan vi tävla haha...:
http://www.netdoktor.se/diabetes/?_PageId=115465


//Linda


Kommentarer
Postat av: Antonsolveig

Very nice website !!! i just surfed by...keep up the good work ! fussball

2011-03-30 @ 15:32:43
URL: http://antonsolveig.blogimagine.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0