Viktigt!

Vet ni vad jag tycker är viktigt?

Respekt mot andra människor, när man går in på diabetes och respekt så innebär det för mig att man inte påpekar vad och varför jag äter något, för jag skulle inte äta det om jag inte kunde. Visst det kanske inte är det bästa för mig, men det är inte bra för någon att äta godis,chips och andra sötsaker. Men ibalnd så är man sugen och vill ha helt enkelt. När en person kommer fram till mig och påpekar att "det där får väll inte du äta..??". Då blir jag ganska fundersam. Vad vinner personen på att fråga det?? Stilla sin egen nyfikenhet? jaa det är väll så. Men jag skulle faktiskt inte äta det om jag inte kunde, som diabetiker skall man inte behöva skämmas om man äter något sött ibland. Alla vill nog väldigt väl men något man skall tänka på tror jag är att det inte är första gången jag får den där kommentaren som låter ganska anklagande och sägs med relativ hög röst. Jag skall inte behöva försvara mig som jag oftast känner att jag får göra i sådana situationer.

Stirrande och skräckslagna blickar när jag tar fram min spruta som jag måste ta för att må bra, jag förstår givetvis att du tycker nålen och sprutan är otäck, men det är jag som måste ta den. Jag har inte den servicen som du icke diabetiker har att sådant fungerar atomatiskt i kroppen. Nålen är 5 mm, tyvärr learn to live with it. Det behöver jag göra. Det handlar om respekt mot oss diabetiker, vi har nog som det är faktiskt utan att behöva gå och gömma oss för att ta våran livsviktiga spruta.

ta på min blodsockermätare när den räknar ner utan att fråga aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! jag avskyr det, det har du ingen rätt till. Mitt blodsocker är privat och det delar jag med mig av om jag vill, du har ingen rätt att titta eller ta den utan att fråga. Frågar du så får du givetvis titta om jag känner att det känns ok.

När du berättar för mig att man inte behöver skänka pengar till diabetesforskningen eftersom vi redan har så "bra" hjälpmedel och lever ett hyfsat "normalt" liv, uch du vet inte vad du pratar om. Mitt liv består utav ständiga blodsockerkontroller,  insulininjektioner, låga blodsocker,höga blodsocker, rekyl effekter, misslyckanden med insulin injektioner som resulterar i fruktansvärda blodsocker svängningar, apoteksbesök, planering, strukturering...you name it..Så ja diabetesforskningen behöver verkligen inte klankas ner kära vänn :)

Som sagt dessa punkter handlar om respekt, var gärna trevlig och fråga om du inte förstår något som handlar om diabetes, jag kan ju bara svara för mig själv men om jag får en trevlig fråga om min diabetes så svarar jag ganska utförligt och bra men få rjag en fråga som mest känns som ett påhopp, känner jag mig kränkt och svarar kortfattat om jag svarar alls.

Möter du med respekt så får du respekt. Vad har du för åsikter om mina punkter ovan?



 

Kram på er

Kommentarer
Postat av: Anna Suchomel

Känner starkt med dig!



För ett år sedan fick min dotter Linn 6 år diagnosen diabetes typ 1. Under det här året har vi mötts av mycket okunskap och fördomar. Exempel:



Linn tar en insulininjektion innan mellis och en man kommer fram och säger: "Min kompis har också diabetes men han SKÖTER SIG så han klarar sig med tabletter."



Då gör det ont i hjärtat. Så även om jag inte själv har diabetes så kan jag känna din smärta!



Titta gärna på filmen vi har gjort om Linn, den illustrerar tiden före respektive efter hon fick diabetes. Vårt mål med den här filmen är att öka kunskapsnivån och förståelsen kring sjukdomen, du hittar den via vår hemsida: www.suchomel.se



Kram!

2010-01-11 @ 10:02:22
URL: http://www.suchomel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0