Föreläsning-hund

Hej!

Idag har det varit en riktig hunddag!!

Nu är jag, mamma och Shiva hemma från en hundföreläsning i Torslanda. Det var en jätteintressant föreläsning som handlade om hundmöten och förståelse för hundars olika beteénden.

Jag hade Shiva med mig, innan jag gick in i föreläsningssalen så satte jag på hennes röda SOS-väst som visar att hon är lite "speciell" och är lite mer tillåten att vara på olika ställen "vanliga" hundar inte får. Shiva var väldigt sprallig och ryckig i kopplet, så då fick jag snabbt ta av henne västen igen ( det får aldrig bli fel med sos-väst på, för västen betyder att hon är i "tjänst"). Shiva lugnade sig med en gång när vi mötte våran instruktör och gick in i salen.

Sen låg hon ner under hela föreläsningen utan några små uppkik lite då och då, det var en annan hund med där också som var väldigt tjej-tokig så han ylade som en tok hihi...

På föreläsningen lärde vi oss att en hund kan vara både över och under stimulerad, inget av dem är ju bra så man skall hitta sitt och sin hunds "mellan".

En hund behöver cirka 2 timmars promenad varje dag, på promenaden kan man använda sig utav "skvaller träning" som menas att varje gång man får ett hundmöte, så uppmanar man hunden att söka kontakt genom att berömma hunden med godis/lek för att den uppmärksammade hunden, tillslut kommer hunden bara koppla ihop hundmöten med godis/lek och då kontaktar hunden dig och nästan säger "Du, det kommer en hund där, har du koll på läget??" Ja svarar hundföraren och lugnar med en godis. Bra va??

Förhållningsregler är mycket viktigt för en hund, innan maten serveras skall man ha ögonkontakt med hunden och säga varsågod innan hunden får börja äta.

Innan man går ut genom dörren skall hunden vänta, söka ögonkontakt och få ett varsågod.

Innan man hälsar på en annan hund skall man få ett varsågod..

Hajar ni??

En hund behöver sova 10 timmar/dygn, fick vi också lära oss. Man vill ju gärna aktivera sin hund och många tar ju med sin hund på en massa aktiviteter hela tiden+ promenader, föreläsaren påminde oss att det är kvalite´n på aktiviteten som räknas och inte mängden aktiviteter. Får hunden 7, 10 minuters promenader varje dag, är det väll bättre att ta 2*40 och sen en rastning? Förstår ni tänket?

Det var en intressant och lite tankeväckande föreläsning, jag har sagt det och jag säger det igen. Hundar är intressanta, smarta och duktiga små krabater, synd att vi inte använder oss utav hundar mer på ett effektivare sätt.



Jag och Shiva på föreläsningen





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0