Examen check!

I två års tid har jag kämpat och slitit med min lilla schäfferhund, hon har lärt sig larma på mitt blodsocker, apportera, hämta hjälp och en massa fantastiska saker. Det bästa är att hon kan alarmera på mitt blodsocker, det är ju verkligen det jag behöver henne till.  

I helgen har Shiva alltså klarat sin examen,lyckan är total och jag är sååå stolt över henne. Dock har det varit riktigt tufft för min diabetes. Måste varit en del nervositet, men liksom det kändes extremt svajigt. Innan ett moment låg jag på 15.5 och efter momentet låg jag på 26. Katastrof!

Shiva testades på platsliggning i en galleria, passager av människor och hundar i gallerian, inkallning med störande moment, stanna på komando trots störning, vara passiv bland mina måltider, dold platsliggning, larma och ett totalt intryck av hela helgen.

Det svåraste för Shiva var larmningen, man såg verkligen hur hon tvekade att lämna mig. Instruktörerna bad mig kolla mitt blodsocker och då låg det på 26.6 , Shiva tvingade sig fram till en person och kom snabbt som attan tillbaka till mig. Hade hon inte larmat och vi hade blivit underkända för det hade jag inte gråtit floder för jaa, vilket dilemma jag ställer henne i. Lämna matte,ledaren som hon vet är i dåligt skick, det är svårt. Men också viktigt så bra att hon tvingade sig fram till någon trots allt.

Jag har verkligen mått dåligt av min diabetes i helgen, blodsockret har åkt bergochdalbana * 1000, jag var med jämna mellanrum riktigt förbannad på min sjukdom och ibland bestämde jag mig för att srunta i att diabetesen bråkade. Inget av det fungerade.

Men nu ni, nu har jag tagit mig igenom examen, blod,svett och tårar, nu är vi färdiga med utbildningen. Men vi kommer aldrig att sluta träna, Shiva kommer absolut behöva påminnas om detta och traggla så att inget glömms bort.

Körde förbi mina föräldrar och åt middag med dom för att fira lite och sen bjöd jag hit mina bästa vänner för lite fika, dom hade med sig ben till Shiva. Undra om Shiva vet vad hon gått igenom i helgen ;) Jag är så stolt över min prinsessa!


Nu är ju Shivas tääcke gult istället för rött, det känns så på riktigt nu!


hihi shiva tilldelades en liten studenthatt, söt va?

Diabetesförbundet

Varför är det viktigt att vara medlem i en diabetesförening?

Jadu jag lägger 230 kronor/ år för att behålla mitt medlemskap i Kungsbacka diabetesförening och då blir jag ju även atomatisk medlem i Svenska diabetesförbundet och får ta del utav deras erbjudanden, bland annat tidningen diabetes som kommer ut 6 gånger per år, jag syns som en grupp. Min sjukdom blir där aldrig osynlig, diabetesförbundet har ju makten att påverka politisk och då anser jag att det är viktigt att vi ses som en stor och viktig grupp.

Jag får ta del av träffar,föreläsningar,läger och aktiviteter i diabetesföreningens regi. Jag har tagit det aktiva valet att engagera mig i föreningen, det är otroligt roligt och har gett mig vänner för livet.

Tycker du det är viktigt att vara medlem i en diabetesförening? varför?varför inte?

//Linda

P.s gå in på www.diabetes.se och registrera dig som medlem om du inte redan är medlem

Kära jag..

Jag blev grymt imponerad över filmen på youtube "Kära sextonåriga jag", jag skulle också vilja ringa tillbaka till mig som tonåring och berätta saker, det hade varit lättare att ta sig igenom om man visste att det skulle bli lättare och bättre.

Såhär skulle mitt brev se ut:

Kära 16 åriga Linda, du är duktig och du är stark, tro lite mer på dig själv, du orkar! Det kommer bli lättare med tiden att leva med din diabetes och ibland kommer den kännas som ingenting och ibland gör den dig ständigt påmind. Du kvalar i valet mellan pump och pennor, behåll pumpen, lita på den den får dig att må bättre än pennorna.kopplar du av den så kommer det dröja innan du får på den, jag har inte på den idag för att jag misslyckades när den skulle sättas på i 20 års ålder, den gick sönder, jag hade otur men känner mig tveksam till om jag kan lita på den igen. Behåll den på så slipper vi slösa en massa tid på sådana saker, jag saknar pumpen idag men kan inte lita på den, det kunde jag ju då, jag önskar att jag aldrig kopplade av den.

Be om hjälp ibland du underbara tjej, ta inte på dig allt själv, det orkar du inte i dagsläget. Du har så mycket tankar men jag lovar dig lev i nuet, fundera inte en massa och försök ha kul istället.

Låt inte diabetesen stå ivägen, du fixar det mesta. Du är bara lite försiktig. Res och njut, det kommer inte bli några bekymmer i tullen, promice :-)

Och vet du vad? Du kommer också klara av att bo i en egen lägenhet, ibland kommer du dock känna dig lite otrygg för du undrar hur du skall kunna få hjälp om du behöver hjälp? Du kommer vara tvungen att respektera den känslan, den kommer nog inte släppa. Men du underlättar det för dig genom att ringa mamma, hon vet inte lika mycket om diabetes som hon gjorde när du var liten men hon är ju trots allt sjuksköterska, hon ger dig goda råd. Sen kommer du få en trygg fyrbent vänn som stöttar upp i dessa otrygga situationer, bara genom att hon lägger sin nos i ditt knä kommer tryggheten sakta men säkert tillbaka. Lita på dig själv, du är duktig, du kan!

Respektera din diabetes och stanna hemma när det känns för tufft, vila,vila,vila...Det är också viktigt.

Kram snart "21 åriga jag"


Det kommer bli  


Min fråga till kommunen

Hej! Jag är ordförande i Kungsbacka diabetesförening och undrar en sak, den 14 november är det världsdiabetesdagen i hela världen och vi i föreningen kommer uppmärksamma detta genom att arrangera en kväll för diabetes genom föreläsning och underhållning. Många platser i världen och Sverige kommer belysas i blått denna dag och jag undrar om Kungsbacka kommun kan göra samma iniativ för att uppmärksamma denna dag? Vänliga Hälsningar Linda Barknertz ordförande i Kungsbacka diabetesförening

Vad tror ni jag får för svar?

Världsdiabetesdagen!


                                       Världsdiabetesdagen 14 november 2011

                     Varmt välkommen till en kväll med musik & sångsamt samtal kring diabetes och mat  

 

17:00  Från klockan 17 är utställarna är på plats och det finns även möjlighet att träffa diabetessköterskor från Medicinmottagningeni Kungsbacka.

 18:00  Vi hälsar dietistAgneta Strömgren välkommen. Agneta pratar om kolhydrater och diabetes samt svarar på frågor. Dela gärna med er av egna erfarenheter. För de mindre barnenordnas det med pyssel i närliggande rum.

19:00 Buffén är uppdukadoch det bjuds på kycklingsallad med tillbehör samt kaffe på maten (meddelaeventuella matallergier).

Kort därefterkommer Catarina Reimertz tillsammans med en musiker att underhålla oss medvälkända schlagers och visor från blandade tider samt en och annan allsång.
Kvällen avslutas klockan 20:00.                               

Kungsbacka Diabetesförening hälsar alla välkomna till

ABF i Kungsbacka, Verkstadsgatan 14.

Arrangemanget är kostnadsfritt och sistaanmälningsdag är 9 nov.

Anmälan till Mikael Albertsson, 0707-92 46 38

 

 

Kungsbacka

Diabetesförening


hundträning!

Ja hos Linda är det fullt ös medvetslös, direkt efter konferansen åkte jag o hämtade Shiva som varit hos pappa och åkte till Torslanda där jag tränade Shiva. Jag var med på en kurs, där var Shivas uppgift att vara passiv trots full hundaktivitet, sen tränade jag lydnad tillsammans med min instruktör. Prinsessan skötte sig exemplariskt roligt att se. Det svåra var att få henne att släppa leksaken som hon fick som belöning, äch det får jag jobba på..Shiva "larmar" på min instruktör.

Regionkonferens väst

Hej hej!

Under helgen har jag varit ungdiabetes representant på regionkonferens väst i Kungälv, då samlas alla diabetesföreningar som tillhör regionväst, det har varit blandat föreläsningar och samtal om förbundet och hur man bäst skall jobba, det är en viktig konferans tycker jag. Man kan alltid bli bättre!

Jag pratade om ungdiabetes och ungdoms engagemang, för visst är det viktigt att alla åldersgrupper finns i en diabetesförening. Lokala ungdiabetes håller ju på att komma igång i göteborg med omnejd, det känns kul!

Är du intresserad att vara med i lud göteborg eller engagera dig lokalt i en förening runt omkring eller i göteborg, kontakta mig så hjälper jag dig! linda.barknertz@ungdiabetes.seVice ordförande i diabetesförbundet håller persentation om förbundets arbete.
Trailer

Diabetesförbundet har gjort en film om barn med diabetes i skolan, filmen riktar sig till skolpersonal men jag tycker den är lärorik för alla egentligen. Filmen är inte släppt än men man kan se en trailer på youtube, i trailern ser man en flicka med diabetes som säger till sin mamma "Men du har inte diabetes", mamman säger "Nä det har jag inte, men hade jag kunnat hade jag bytt med dig", mamman verkar stark och fantastisk. Jag blir rörd utav dom orden Jag kommer ihåg en gång när jag var liten och jag funderade på om man inte kunde ge bort halva sin diabetes, för om jag då hade 20 i blodsocker så skulle jag ju då ha bara tio ändå eftersom den jag delade med diabetesen fick halva blodsockret. Smart va? I ett barns tankar så är det så enkelt, synd att verkligheten ser annorlunda ut..

Min mamma lovade också mig att om hon kunde ta min diabetes så hade hon gjort det, när jag skulle skaffa insulinpump när jag var liten så fick mamma först bära pumpen i två dagar för att veta hur det kändes. Underbara mamma!

Här kan ni se trailern, vad tycker ni? utvärdera gärna med en komentar i bloggen :

http://www.youtube.com/watch?v=gfbW4XFJC4c

Kram Linda


Svenska hjältar

i skrivandets stund är det 64 dagar, 20 timmar, 46 minuter, och 56 sekunder till tv-galan.Vilken tv gala? Jag pratar om aftonbladets iniativ "svenska hjältar", jag älskar denna tv-gala och tårarna brukar spruta när man ser alla vardags hjältar som uppmärksammas. Tänk vad viktigt det är att man gör en insatts som medmänniska, nästa gång är det du som behöver hjälp.

Jag har många i mitt liv som jag tycker förtjänar "svenska hjälte" titeln, men jag har nominerat en person. En person som står mig riktigt varmt om hjärtat och som jagg beundrar som bara den!

Vill ni också nominera en svensk hjälte? Här är länken:

http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/formular/article13525964.ab

Ta chansen att uppskatta en vän eller anhörig som är värd en hjäte titel!


Hundkurs på sandenshundskola

Idag har jag varit med Shiva på hundkurs med sandenshundskola, det var jätteroligt och shiva utmanades jättemyscket. Hon var duktig. Det är så roligt för mig att få träffa lite andra hundägare och på det sättet utveckla mig själv tillsammans med shiva Vi träffades utanför ICA maxi i torslanda, där fick hundarna träna passivitet, det är så viktigt och vi glömmer så ofta bort den där lilla detaljen att hundarna ibland bara skall få vara med och "vara", sen övade vi passager, fot och kontakt. Det är viktigt!

Hade en mycket trevlig kväll!

//Linda


Diabeteshunden kan!

Hej!

Min diabeteshund Shiva har lärt sig ett nytt trixs, "hämta insulinet" och "hämta blodsockermätaren".
Blodsockermätaren och insulinväskan ligger alltid på samma ställe i mitt fall ligger dom på pallen i vardagsrummet, hon fick i början på korta avstånd gå och hämta någon utav väskan, jag var tydlig när jag sa om det gällde INSULIN eller BLODSOCKER, sen ökade vi på avståndet och nu kan jag stå vart som i min lägenhet och hon kan på mitt komando springa och hämta rätt väska, hon vet ju vart den ligger :-)

Det känns tryggt, imorse låg jag högt och jag mådde verkligen dåligt av det, då fick shiva första uppgiften att hämta mätaren, när hon kom med mätaren fick hon nästa uppgift att hämta insulinväskan, sen massa belöning som bestod utav godis och kel. Jag fick i lugn och ro mäta mitt blodsocker och kompensera det höga med insulin. Shivas uppgift blev då att "lämna" mätaren och insulinväskan på pallen igen. Arbetet slutfört!
Varför jag inte har mätaren brevid mig när jag sover? För att jag skall sluta sticka mig på natten, jag vet ju hur jag mår och det blir nästan lite psykiskt att man skall kolla blodsockret nattetid också (resulterade när jag flyttade hemifrån, man vill inte hamna i en jobbig sits)), men egentligen vet jag att det inte behövs.Mina fingrar är tacksama :)


//Linda


trött

Mötte på en person idag som trodde sig veta saker om diabetes, hon visste ingenting märkte jag. Hon kände någon som hade diabetes, inte var det min typ utav diabetes i alla fall..

Jag ville bara säga,, du har INGEN aning om något som handlar om diabetes, men jag orkade inte..ibalnd får man nicka och korrigera det värsta, suck..

//Trött linda

såå trött..

Det var möten i många många timmar idag, vi började klockan 09:00 och det var inte slut förän 18:00, shit va trött jag är!

Men en sak kan jag lova er, diabetesförbundet är ett riktigt proffsigt förbund som är en stor tillgång för medlemmarna. Ni som tror att diabetesförbundet inte gör något får tänka om helt enkelt. Här har det varit full aktivitet.

Jag har hållt i ungdiabetes punkt i egenskap av vice ordförrande, det var lite nervöst (jag blir ju aldrig nervös när man skall tala till folk, men här ni här var jag av någon konstig anledning nervös). Men det gick jättebra och förbundstyrelsen va positiva och trevliga!

Kvällen avslutades med en trevlig middag.

Nu skall jag sova, det kan jag lova er :)

Kram Linda

lugn och ro

Ja så ser värdet ut en kväll som denna, 14.9, det är för högt men det får gå. Det har varit mycket idag. träning med shiva på förmiddagen, jobb och sedan iväg till stockholm. Det går aldrig att lura min diabetes för mycket.

Den gillar struktur samt lugn och ro. Det kunde jag inte ge den idag, sorry!

Men värdet får dala ner sakta men säkert under natten, blir ingen "natt-kontroll" på det värdet.

Vi får se vad morgondagen visar :)

Kram från en trött linda i den stora staden :)Kanelbullensdag hiss/diss

I tisdags var det kanelbullens dag i sverige och den dagen har tydligen funnits sedan 1999 i sverige. Spännande och roligt att uppmärksamma detta bakverk kanske, men jag kan faktiskt tycka att det är lite för mycket av det goda. Jag tror verkligen vi behöver minimera på sötsaker i dagens samhälle och varför egentligen skall vi uppmärksamma en bulle?

Finns ju inte bara kanelbullensdag, vi har ju semledagen,våffeldagen,gustaf adolf dage då vi äter gustaf adolf bakelse. Kanske lite för mycket av det goda?

Jag är lite tvåsidig, roligt iniativ men onödigt iniativ, här är lite info jag hittade på hemsidan (www.kanelbullensdag.se) :

Kanelbullens dag firar vi varje år den 4 oktober, ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet, för att vi ville fira vårt fyrtioårsjubileum. Syftet var att hylla vår hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk. Och att skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär också högsäsong för bakning i svenska hem.

För diabetikers del så är det ju absolut ok att äta en bulle, det vita mjölet i bullen ställer ju givetvis till det men det är ingenting som inte går att återgärda. Sist när jag bakade kanelbullar så tog jag vissa utan pärlsocker, pärlsocker känns lite onödigt för min del.
¨
Vad tycker ni om kanelbullensdag?

Jag åt en kanelbulle i tisdags och det gick ok med blodsockret!

Kram LindaÄr i stockholm

Hej!

Jag sitter på Hotell nordic sea i Stockholm och skall spendera helgen med svenska diabetesförbundets förbundstyrelse, jag representerar ungdiabetes i egenskap av vice ordförande. Änsålänge har jag inte varit med på något möte, det blir start för min del imorgon.

Dock har jag haft mlte med min kollega Jenny och gjort upp lite ungdiabetesjobb.

Nu när Jenny gick från mitt hotellrum kom jag på att jag inte hade något dextrosol kvar så frågade Jenny om det var någon seven eleven butik här i närheten för att jag behövde dextrosol för att jag skall ha ifall jag ligger för lågt inatt ( har höjt min lantus dos därav lite oro), men då säger Jenny att jag kan få ett paket utav henne. Jag kom inte ens på tanken att fråga, man är så van vid att det "bara" är jag som har diabetes!

Tänk vad viktigt det är att man är med i en diabetesförening så vi syns som en stor grupp som faktiskt skall tas på allvar.

Vill du gå med som medlem i diabetesförbundet?

http://diabetes.se/Templates/Extension____272.aspx

Vill du bli medlem i Kungsbacka diabetesförening?

Kontakta : barknertz.linda@gmail.com

Kram från Linda

4/10-11

Hej bloggen!

Idag är jag på vårat sommarställe i Åsa och njuter utav lugnet, det känns superhärligt. Jag vaknade vid tio,superhärligt med sovmorgon. Tog mig en lång "vakna till" stund och sedan fikade jag med mamma och pappa, det är ju kanelbullensdag idag. Lite korkad dag kanske men men skall det va så skalll det va, har ni ätit en kanelbulle idag? Sen tog jag med shiva på en cyckeltur, det gillade hon. Då blir hon trött.

Jag har varit på djuraffären idag och köot en "nina ottosson" leksak idag, en lekmatta, den gillade hon mycket. Det handlar om att söka efter godis på mattan bland tygbitar i lager.

Såhär ser den ut :)

 

Sen på kvällen blev det jobb för min del.

Nu är jag åter i Åsa :)

Kram

ingenting är omöjligt

Ingenting är omöjligt när man har diabetes tycker jag är ett motto man skall sträva efter som diabetiker. Idag är det kanelbullensdag och SJÄLVKLART skall jag också äta en kanelbulle med resten av familjen. Det gäller att inte låta diabetesen styra över mig, jag skall styra och insulinet skall stötta mig att leva det liv jag vill leva. planering,planering,planering. Ja kanelbullen "kostade 2 enheter insulin samt 30 minuters promenad. Diabetesen blev nöjd, jag blev nöjd. 1-0 till Linda. Ibland förlorar jag som den gången jag ringde och ville ansöka om att utbilda mig till flygvärdinna, tack men nej tack. inga diabetiker, det gjorde mig ledsen. Mamma tyckte jag skulle kämpa, men jag orkar inte strida för min rätt i detta läget, känns jobbigt att behöva bevisa att man duger trots sin diabetes.

Ungdiabetes hjälper mig att tänka rätt, nu är det tema alkohol på hemsidan. http://ungdiabetes.se/?n=305&c=0&f=yes

Läste på diabit.se om forskning, det var jobbigt för mig att läsa. jag mådde faktiskt riktigt dåligt av att läsa det. Vet inte riktigt varför? Men jobbigt ja det va det allt.

Mitt tips till er diabetiker är att vill ni göra något så skall ni göra det, låt inte diabetesen hindra. Man kan alltid hitta en väg som gör att problemet går att lösa, volentärresa i afrika trode jag var omöjligt för en diabetiker, men det va de mimnsan inte! Har ni läst om Anders som var i ghana? http://ungdiabetes.se/?n=242&c=0&f=yes

Så se till att ta reda på fakta, lösa bekymret och utföra aktiviteten! Det finns alltid någon som "been there done that"


Linda 

Torsdag-ungdomsträff

Då var det ungdomsträff med Kungsbacka diabetesförening, Temat var filmkväll och fika efteråt. Det blev så mysigt så det va inte klokt, vi var fem stycken tjejer i åldrarna 15-21 år som träffades vi såg filmen "Hur många lingon finns det i världen?" och på fikat efteråt blev det en massa prat, hur man kan uppmärksama världsdiabetesdagen, en diabetesgala vore så kul och vettigt! , hur många år har man haft diabetes,använder man pump eller penna och vem blir det egentligen som vinner idol? Ja för visst måste man inte prata om diabetes hela tiden! Men det är så otroligt skönt att umgås med andra personer som har diabetes, allla vet och alla förstår. Det bästa är med folk som har diabetes är att dom inte sätter än i en "diabetesgrupp" utan man vet att det är en inviduell sjukdom som uttrycker sig på olika sätt.

Det skall absolut bli mer ungdomsträffar i Kungsbacka diabetesförening!

Kram från

LindaRSS 2.0