Tända lampan :-)

Hundträningen med att tända lampan, i ena handen håller jag en klicker som jag klickar med när Shiva gör rätt och den andra handen håller jag post it lappen som skall föreställa lamp knappen.


Shiva-tända och släcka lampan

Ja det är vårat nya projekt här hemma, Shiva skall lära sig och tända samt släcka lampan. Det är hennes special moment för examen.

Det gäller att ha mycket tålamod, men Shiva är riktigt duktig och har redan gjort rummet mörkt och ljust för mig. Vi övade med att hon skulle sätta nosen på en post it lap,jag klickade och belönade med korv. Jag förflyttade post it lappen lite högre upp och hon tutchade den med nosen,jag berömmer ger godis. Helt plötsligt är jag uppe vid lamp knappen och jag "lurar henne" att släcka lampan genom att post it lappen hamnar på lampan, mycket godis,lek och beröm :-)
Nordiskt möte i oslo

Heej!

I helgen var jag på nordiskt möte med ungdiabetes i Oslo och träffade våra nordiska kollegor från ungdiabetes danmark,norge och finland. Det var riktigt roligt och lärorikt.

Fredagen började med att jag begav mig till oslo och mötte upp mina ungdiabetes kollegor Therese och Nora (Nora driver bloggen Noragyll.blogg.se) . Eftersom mötet inte började förän klockan 17 och vi landade redan vid elva så fick vi lite tid påoss att utforska stan, vi fick se opera huset och fick i oss en super god lunch :-)

När klockan började närma sig 17 så mötte vi upp våra nordiska kollegor och började lyssna på en föreläsning om sociala medier, riktigt cool och intresseväckande föreläsning.

Sen blev det middag på en thailändsk restaurang, en riktigt grym restaurang som "tog in oss i thailand", vid vissa tillfällen satte dom på ljud som skulle likna monsun regn och släckte ner i lokalen.

Lördagen var riktigt roligt då började vi med att bege oss till Holmenkolmen och se skid vm, cool att ha upplevt det. Efter några timmar där var det dags att bege sig hemåt och börja mötet. Vi pratade om samarbetet mellan de olika länderna, stora projektet livets gång som vi arbetar mycket med i Sverige,läs om livets gång här: http://ungdiabetes.se/?n=252&c=0&f=yes . Vi fick tillfälle att ge varandra inspiration och ideér.

Sen på kvällen blev det en trevlig och god middag.

Söndagen bestod utav möte, därmed stor planering för den framtida konferensen för unga med diabetes i Dubai. En representant från Sverige åker, riktigt coolt att det uppmärksammas så stort internationellt. 

Vi pratade även fortsättning om livets gång, det skall bli så intressant och vi hoppas att det blir ett nordiskt samarbete av det.

Diabetes måste hela tiden synas och höras för att det skall hända något tror jag, därför behövs många projekt,små som stora!

Det var riktigt intressant och lärorikt att träffa personer med diabetes från andra länder, det jag märker är att när jag umgås i den kretsen så blir jag mer observant mot min diabetes, kontrollerar blodsockret mycket bättre och känner mig faktiskt lite mer lugn och harmonisk, alla vet ju va det innbär att ha diabetes.

Jag delade rum med Nora och även om hon såg att jag tog blodsocker så var hon inte på mig som en igel och frågade vad jag låg på och vad jag skulle göra åt det värdet?? Hon vet att det är jobbigt att behöva berätta vad man ligger på om det inte ligger bra och ja hon visade helt enkelt att hon fanns där om jag behövde henne. Likaså gjorde jag mot henne.


Ett glatt gäng unga diabetiker från norge,finland,sverige och Danmark som jobbar för unga med diabetes.Jag r längst till vänster i vit/svart jacka. (Foto = Nora gyllström)

årsmöte med löftamoderaterna

Heej!

Dagen idag har bestått utav jobb mellan 8-14 och sen hemåt för att ta hand om hundarna,packa inför det nordiska mötet med ungdiabetes som äger rum i oslo och nu på kvällen vankades det årsmöte med löftamoderaterna. Det var riktigt intressant eftersom Jenny Petersson var där och pratade om "livet som riksdagsman", hon kom in i riksdagen efter detta valet och jag tror hon kommer göra ett bra jobb där.

På årsmötet var det också lotteri, jag vann en chockladask och ett paket kaffe, tur för mig :-)


Hallandsstolthet Jenny Peterson berättar om livet som riksdagsman :-)

Träffade någon med diabetes ;-)

På jobbet igår så frågade en utav mina arbets kollegor (jag är ju vikarie i både äldreomsorgen och handikapp) så flänger ju runt ganska mycket.
- Du driver du en blogg om diabetes?

Det visade sig att hon också hade diabetes och därmed fick vi något gemensamt!

Vi hade mycket samma värderingar och tankar, pratade om "lagom", vad som var viktigt för oss och vad vi kunde prioritera bort, det gemensama vi hade var absolut att vi inte skulle dricka tex vanlig coca cola, det känns onödigt.
Vi var helt överrens om att vi hade världens bästa diabetessköterska (Det har vi!!) och ja vi var också överens om att det är jobbigt att ha diabetes och folk har liten förståelse för sjukdomen, det är väll bara att ta insulin och inte äta socker?njaa inte riktigt va? ;-) 

Rädslan för hypoglykemi finns också med i kroppen hela tiden, det gäller att tänka, vara steget före och besegra den dumma sjukdomens strategi...

Det var riktigt roligt att träffa någon med diabetes, eller ja roligt och roligt. Det var bra för min egen skull, sjukdomen är närmare och vanligare än vad jag tror och det finns faktiskt en jag kan sitta och prata insulin,blodsocker och diabetes med.    


jobb och hundträning!

Heej!

Idag har det varit jobb mellan 8-14, sen begav jag mig snabbt hem för att hämta Shiva, möta upp min underbara kompis Fannie som skulle vara publik på min och Shivas träning som ägde rum tillsammans med min instruktör Ninna och en annan tjej som har en golden hund på fem år som utbildar till service hund, Shiva är ju "signalhund".

Vi började med passivitet och hälsa träning på ett kontor (våran instruktörs man kontor), där fick alla komma fram och hälsa på mig och Shivas uppgift var att vara helt passiv vilket hon klarade helt. Sen så blev det lite mingel i en annan lokal och hon fick öva på platsliggning och hundpassager, även apportering hanns med. Det tycker hon är jätteroligt. (speciellt att hämta blodsocker väskan hihi).

Sen begav vi oss in i en lagerlokal och fick en ny miljö, alltså mer utmaning. Men det gick bra det med och vi fick ihop en bra träning.

Efter det var vi alla supertrötta så vi åkte till kungsmässan för att hämta lite sushi och sen bar det av hem till mig för tjöt och tjejkväll, supermysigt!

Tack Fannie för en supermysig dag, saknar dig jättemycket i "vardagen", håller stenhårt tummarna för att du får praktik här på hemmaplan :-)

o tack Shiva för att du gjorde en sådan bra träning ;-)

Nu skall jag sova, imorgon väntar en ny arbetsdag!

Kram Linda
<3

Hej hej!

Är hemma en liten kortis från jobbet för att gå ut med mina kära voffsingar, jobbat 8-13 och går sedan på ett 15-18 pass. Ikväll blir det tacomiddag med Rickard, mys!

Helena har varit så snäll och tagit med Shiva till hundsimmet idag, jag blev så glad och tacksam för att Shiva fick möjligheten att gå dit även om inte jag kunde ta dit henne själv, det hade gått bra!

Nu skall vi ut och promenera, solen strålar och jag är väldigt glad åt det!

KRAM

trött på höga blodsockervärden

heej!

Det är jobbigt och tufft idag, blodsockret vill mig inte väl idag och insulinet vill inte samarbeta och hjälpa mig. legat konstant högt.

Hittade en artikel om två duktiga tjejer som gör något bra för diabetes, lansera en bok för att spräcka alla fördomar om diabetes, det gillar vi starkt:
http://www.sydsvenskan.se/inpalivet/article1384152/De-vill-krossa-alla-myter.html

Det enda jag reflekterade över är komentaren "jag har alltid skött mig", vad menas med att sköta sig? Har inte jag skött mig idag då blodsockret ligger på 17? Jag har ju kämpat och gjort allt jag kunnat för att det skall ligga stabilt och bra.

Jag beundrar tjejerna och att dom gör något bra för diabetes, hoppas att många fler tar sådana iniativ, tillslut kommer diabetes att bli vardag och förståelsen kommer vara mycket bättre för sjukdomen diabetes typ 1!

Kram  

Lokal aktivitetet med ungdiabetes i Kalmar :-)

 
Kom och ha en härlig kväll med LUD Kalmar och Ung Diabetes Råd!

Kl. 17.15 till 18.45 kör vi Reball (inomhuspaintball) på Banan, Södra vägen 58.

Kl. 19.15 har vi bokat bord på Italia som har pizza, pasta, kött m.m.

Anmäl dig här eller till Therese på therese.knutsson@ungdiabetes.se eller 070 6964779. Hoppas vi ses!!!

godkännande från transportstyrelsen

Har fått mitt godkännande om körkortet från transportstyrelsen idag, nu kommer dom inte bråka med mig igen förän 2014 hihi :-) Nej jag skall väll inte säga att dom bråkar med mig dom är ju en myndighet och gör sitt jobb. Men sättet dom har "kontrollerat" att jag är kör kapabel har inte kännts ok. Har fått välformulerande brev som inte ens min pappa förstod vad som skulle göras, det ena brevet ville ju bara säga att jag behövde ett synintyg från en optiker, hur svårt skall det vara att skriva det?

Så nu är nästa "kontroll" 28 feberuari 2014, som tur var skulle man få en påminelse hihi..

Kram Linda

P.s Shiva är mycket bättre!

stackars Shiva

Hej hej!

Har inte varit en rolig morgon, Shiva har varit sjuk. Hon var som vanligt på morgonen men sedan när klockan gick mot tio så började hon kräkas och fick inte behålla någon mat. Stackars lilla snuttan. Jag satt med henne länge och hon låg i trädgården och bara pustade ut och njöt av den isande vinden. Sprutade in vatten i munnen på henne, men hon fick inte behålla någon vätska.

Jag har haft kontakt med vetrinär, våran instruktör och uppfödaren. uppfödaren gav ett tips att man skulle blanda dextrosol och vaniljglass, Shiva fick i sig det och piggnade till och är mycket piggare nu, skönt man blir så himla orolig att hon är sjuk, hon är ju det finaste och bästa jag har!

Stackars stackars Shiva!

Linda

Idag är det söndag!

Hej hej!

Idag är det liet slappis dag, hade lite folk här hemma igår så blev väll lite o dricka så man e lite seg i huvudet idag :-) Men men sådana kvällar måste man få ha ibland, det var riktigt trevligt!!

Idag har jag varit hemma hos Ansa för att ha lite vipdip möte och planera våra kommande aktiviteter, vi kom fram till att vi skulle ha en lägerdag för barnen med diabetes, men vi vet inte riktigt hur den skall se ut än. Har ni några tips?

Sen så kommer vi till min stora passion, en hundinspirationsdag!!

Det planerades och strukturerades lite, men nu behöver vi verkligen sitta ner och ha brainstorming så allt verkligen blir av.

Blodsockret igår är jag riktigt stolt över, somnade på 8.2. Jag brukar ligga jättehögt om jag druckit alkohol. Men tog ett glasmjölk ändå eftersom man aldrig kan lita riktigt på blodsockret i samband med alkohol. ligger egentligen gärna lite högre än 8.

Kram Linda

P.s glöm inte att tipsa om ni har några ideér om daglägret, du kanske till och med vill vara med och arrangera??

Du får väll inte äta socker????

Idag råkade jag ut för kommentaren som ofta sägs i en lite skrikande och chockande ton, "Men du har ju diabetes, du får väll iiiiinte äta godis???", betoningen på "men,inte och godis " hör jag i huvudet och folk som sitter brevid mig reagerar och väntar på respons. jag tuggar motvilligt i mig chockladbiten jag precis stoppat i munnen. Det är svårt, man känner sig dum, uttittad och faktiskt lite förnedrad.

Om jag inte hade kunnat äta detta, hade jag gjort det då?

Men som vanligt ler man, talar pedagogiskt om min avsaknad på insulin men att jag kan tillföra insulin med hjälp av min spruta och därför kan äta. Jag berättar också lite skämtsamt att jag ibland kan behöva en liten godisbit för att höja mitt blodsocker som ibland är för lågt. Allt handlar om en balans mellan kost-motion-insulin.

Personen ser förstående ut, ibland nöjd med det svaret (som idag) och ibland tittas det lite suspekt på mig och man påtalar om sin gamla släkting som har diabetes och faktiskt absolut inte kan äta söta saker och han har ju faktiskt diabetes! Ja men det handlar ju om typ 2 diabetes får jag informera, det är min plikt som diabetiker att informera om sjukdomen så att missuppfattningarna minskar i samhället och kunskapen om sjukdomen ökar.

Efter kommentaren är tyvärr skadan redan skedd och jag är inte så sugen på chockladbiten längre..Varför kan folk inte bara bry sig om sig själva och sina behov? Jag lovar er att jag har koll på mitt.


gymnasienämden

Heej!

Åå har precis varit på mitt första möte med gymnasienämden i Kungsbacka, sitter med där som representant för moderaterna och har platsen "ersättare", känns som en bra mjukstart på min förhoppningsvis politiska kariär.

Det var riktigt intensivt och det gällde att man hände med hela tiden, mötet tog 3.5 timme ungefär.

Kram

Shiva träning

Heej!

Idag vaknade jag av  att jag hörde ord som rök,eld och att man borde öppna dörren. Jag fick panik och sprang genast upp och frågade vad som stod på och det visade sig att det var sotaren som var på besök haha, så ingen brand här inte ;-)

Så jag och Shiva gick o la oss en stund igen och slappade framför tv:n, för idag har vi haft hundträning så man var ju tvungen att samla lite krafter.

Hur gick hundträningen då?

Den gick hur bra som helst och var riktigt rolig, våran instruktör Ninna mötte upp oss utanför mitt hus så gick vi ner till skolan och tränade lite på miljön där att Shiva skall vara lugn och passiv mellan barnen och allt som händer på skolgården (vi stod utanför skolgården). Hon höll sig lugn och jag belönade med godis. Sen tränade vi på att gå fot (jag kallar det för "Sidan", vi övade på lydnad såsom att stanna,sitt,ligg men allt detta medans vi rörde på oss. Va hur kul som helst. Vi övade på hundmöten också.

Sen gick vi upp i skogen och la spår och det älskade ju Shiva och hon hittade snabbt det som vi hade gömt.

Det är viktigt att man aktiverar och engagerar sin hund, vissa dagar blir ju "tråkdagar" för Shiva och då blir det promenader bara liksom. Men jag försöker att hon skall ha fått 45 minuters träning eller aktivering per dag. Det är svårt att hinna med ibland men jag får avvara tid framför datorn eller tv:n så går det!

Det var riktigt härligt att vara ute i det vackra vädret, träningen höll vi på med i två timmar så nu är vi alla lite trötta här.

Vi hörs!

Stor Kram


Diabetesportalen

Läs igenom och tipsa era släktingar, eller tipsa folk med diabetes så kan dom tipsa sina släktingar. Min bror funderar på att vara med. Känns så mycket att man verkligen vill göra allt för att förhindra att någon annan får denna jäkla sjukdomen. Jättekul att det forskas och studeras kring ämnet, hoppas det leder till ett resultat!

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/efterlysning-slaektingar-till-personer-med-typ-1-diabetes/

//Linda

Rutiner och blodsocker

Denna veckan har jag varit på ett nytt jobb (är ju inne och vickar lite överallt här i Kungsbacka), stället jag varit på är riktigt mysigt och jag trivdes verkligen men ni skall veta vad nervös jag varit innan jag skulle dit. Jag visste ju inte rutiner för egen del, kommer jag ha möjlighet att äta? vad kommer klockan stå på då? vart kommer blodsockermätaren vara? skall jag berätta om diabetesen?när skall jag göra det?med en gång? aaaaaa tusen frågor men jaa det gäller här att hålla sig cool och ta en sak i taget.

Dextrosolet ligger tryggt i min ficka (inte i handväskan, då är risken för stor att handväskan och jag inte är på samma ställe vid lågt blodsocker), jag har ätit en stabil frukost och kommer med ett ok blodsocker (haha ja för bra är det ju inte när jag är nervös och stressad) . Sen passar jag på att ha koll på dagen, fråga hur dagen kommer se ut och vad det är för tider jag skall rätta mig efter, därmed kan jag planera om det kommer fungera ur diabetes synpunkt.

Sen får man andas och lära sig utav situationen man är i, det kommer uppkomma nya situationer hela tiden och jag måste lära mig det eftersom diabetesen aldrig skall få bestämma hur jag skall leva mitt liv. det gäller att hitta små genvägar i livet för min del helt enkelt.

Jag kommer inte kunna ha koll hela tiden då gäller det att det finns en plan B som fungerar.


hundaktivering

Ååå har varit en väldigt lång jobbdag idag, men men jag har sagt det och jag säger det igen, DET GILLAR PLÅNBOKEN haha...

Men ja, mycket jobb resulterar ju i tyvärr lite Shiva tid men det får man kompensera när man kommer hem, har spelat aktiveringsspel med henne, gjort små aktiviteter och utmaningar som hon skall klara av ( ex hämta köttbullar ur en papperspåse, ja det var läskigt må ni tro!!hihi) och sen har vi gjort vanlig lydnad som man kan träna inomhus, sitt,ligg,vacker tass,stanna kvar och så har hon även fått leta efter köttbullar som jag gömt, det är så sjukt fashinerande att se henne arbeta och söka efter något, hon går in för det till 100 procent och ger inte upp förän hon hittar det!

Blodsockret har hållt sig nästan under 10 hela dagen,jätteskönt!

Kram Linda


6 feberuari

Nu har mitt lilla stora hjärta åkt till mjölby för att vara på kurs, känns sjukt ensamnt men har MYCKET jobb inplanerat i veckan så förhoppningsvis så går veckan relativt fort :-)

Idag blev min bästa kompis son två år så vi var på två årskalas idag och firade honom, han fick en bil utav oss med djur på som lät, riktig batterislukare tror jag haha..

Blodsockret vill mig inte väl idag, får inte ner det ligger och svajar runt 14-18, riktigt jobbigt..

Kram Linda

det gör så ont ;-)

Heej!

aaaaa jag mår så dåligt, inte av diabetesen,inte av någon sjukdom och inte av någon oro eller så haha jag har sånt räningsvärk så det är helt galet. Igår var jag och simmade med Annalisa,helena och Henrik. Simmade i 45 minuter och träningsvärken kom ju nästan direkt haha..Jag lovade mig själv att aldrig mer utsätta mig för detta onda, men tydligen skall det bli bättre med tiden så jag får la se till att komma igång med träningen ordentligt.

Syrran har försökt hjälpa mig att stretcha idag men det gör GRYMT ont, nu får jag allt boka in mig på friskis så jag kommer igång ordentligt :-)

Jag började simmningen med ett blodsocker på 5.2 (åt då en banan innan jag hoppade i), i slutet av simmningen fick annalisa lågt blodsocker så då skulle hon köpa en banan då passade jag på att äta en också. När vi simmat färdigt och njutit av den härliga bubbelpoolen så låg jag på 9.2 .

Kram


läkaren

Hej :-)

Har varit hos läkaren och ordnat körkorts intyget, det gick bra var ett formulär som hon skulle fylla i och skriva under.

Hon tycker det var bra att jag är nogrann och kollar blodsocker både innan och efter jag kört bil, som diabetiker gäller det ju alltid att vara steget före och det kom vi fram till att jag är :-)

Kram kram

föreläst

Hej hej!

Idag har jag gjort något som jag tycker är riktigt roligt, nämligen varit och föreläst om diabetes på en skola. Jag träffade ett lärarteam tillsammans med ena föräldern till "diabetesbarnet" berättade om upplevelser och tankar kring diabetes, vad jag har upplevt varit bra respektive inte bra i skolan. Jag påtalade också gång på gång att det är viktigt att man som lärare tar hänsyn till barnets blodsocker och i detta fallet när det handlar om småskolan att man hjälper och uppmärksammar barnets blodsocker, för att gå med högt blodsocker är ju jättejobbigt!

Det var riktigt roligt och det blev en bra diskussion efteråt!

Kram

RSS 2.0