Diabetes

Det tar ett tag mellan gångerna jag bloggar, men livet går i 110 just nu. Jag jobbar väldigt aktivt för att få ett stabilt blodsocker. Har ju ganska många möten med diabetessköterskan och dietisten, dom är grymma, ser verkligen upp till dom. Det märks att det är regelbundenhet som behövs. Tyvärr tar inte samhället hänsyn till mitt behov av regelbundenhet, jag måste jobba, jag måste utbilda mig, jag måste handla mm..Jag och diabetes får mötas på halva vägen ibland, hitta någon medelpunkt som passar för oss båda. Jag behöver flexibilitet, för att jag skall få flexibilitet kräver diabetes att jag inte fuskar med att hoppa över lunch och middag, efter tallriksmodellen. Inga avancerade dieter då blir diabetes förvirrad. Har fått en del tips av er här att börja med LCHF men det är inget jag tror på och då är inte lchf ett alternativ för mig. Jag tror att jag skall fokusera på lagom, då mår jag som allra bäst :)

 

//Linda


Livets gång arbete..

Hej!
 
Sitter och arbetar med projekt Livets Gång, skall försöka motivera lokala diabetesföreningar att arrangera det. För mig är det självklart, men jag har ju sett det "in real life", jag hade ju "kollegor" i Dubai som inte  hade samma självklara rätt till insulin och blodsockertester. Fy farao vad orättvist var min självklara reaktion. Men det var verkligheten för dom. Kommer aldrig glömma när blodsockermätaren visade error pga för lite blod på stickan 3 eller 4 gånger. Min internationella kollega tittade förskräckt, så många blodsockerstickor har man inte råd att använda!
 
Där var mitt första uppvaknande hur grym tur jag har att jag fick diabetes i Sverige om jag nu skulle få diabetes (om man nu kan koppla ihop diabetes med "tur", ja ni fattar vad jag menar). I Dubai bestämde jag mig för att vara med och med och påverka så att alla diabetiker får en rättvis chans att ta hand om sin diabetes.
 
Hur skall jag motivera dig att engagera dig i Livets gång?
 
//Linda
 

<3

Idag har jag och Shiva haft besök av Josefin och Swatch, det var jätteroligt. Vi började med att gå in i våran trädgård här i Åsa för lite inkallningsträning. Det är vettigt för alla parter, Shiva behöver träna på att titta på när andra tränar, hon vill ju så gärna vara med :) . Sen blev det fika här hemma i stugan (Är hos mamma och pappa för tillfället och njuter av lite semester).Det är så roligt att umgås med Jossan för både hon och jag har ju ett sådant stort hundintresse så vi kan alltid ha med våra hundar hos varandra och vi kan alltid få till träning för dom.

Jag och Josefin träffades när vi utbildade våra hundar till service/signal hund. Det blev verkligen en vänskap som jag är glad över idag. Det är något som min diabetes faktiskt gett mig, mycket vänner. Jag har ju bland annat genom ett diabetesläger träffat min bästa vän AnnaLisa. Har vänner med diabetes från hela kungsbacka kommun, hallandslän,Sverige och VÄRLDEN. Ja vänskap det är något min diabetes har gett mig.

Kan du komma på något bra som din diabetes har gett dig?


Sommar..

Är i Åsa och njuter av lugnet, ätit mat med goda vänner, träffat mina syskon och bara mått. Det är underbart med sommaren. Sommaren bjuder också på extremt mycket hundpromenader till både min och Shivas fördel. Hon blir aktiverad och jag blir aktiverad. Det märks starkt på blodsockret när jag inte har tider att passa, rör på mig mycket och är nogran med mina måltider.
 
Jag var hos diabetessköterskan i onsdags, det visade sig att jag sänkt mitt blodsocker, underbart skönt! ÄNTLIGEN! Som jag har kämpat..Det var lycka!! Men det har krävt mycket jobb..Det märks att det krävs mycket blodsockerkontroller för att hålla blodsockret i schak. Jag blir ännu mer inspirerad att jobba för Livets Gång, alla borde ha den förmånen att få kontrollera sitt blodsocker oberoende ekonomisk situation..
 
Imorgon är det midsommar, glöm inte att plocka sju blommor och lägga under huvudkudden :-)
 
//Lindis
 
 

uch...

titta på denna anonsen, okunskapen om diabetes är för stor!
 
http://www.expressen.se/gt/svart-diabetessjuk-raddes-att-vanta/

:)

Har precis varit ute en promenad med Shiva, först följde vi Eric till bilen och sedan blev det promenad. vi bor nära en stor skog som har promenadslingor, det är mysigt. Jag la upp promenaden så att vi gick ett "aktivitetsvarv" då får Shiva utmaningar längs vägen såsom att plocka upp mina nycklar från marken, leta efter mina nycklar runt buskar och snår, lägga sig ner och vänta på komando att få komma till min sida, sitta,stanna, springa-gå,tempoväxlingar. Allt för att få ett band och utmana Shiva, Shiva älskar utmaningar. När aktivitetsrundan är avslutad och vi är tillbaka där vi började tar jag ett nytt nervarvnings varv. Det är viktigt att varva ner också och bara få promenera... 

_______

Har ni sett detta? testa blodsockret genom iphone,det är ju helt fantastiskt! Min dröm, hur jäkla många gånger har jag inte fått springa tillbaka för att hämta blodsockermätaren? Men telefonen den är p ånågot sätt alltid med, hoppas,hoppas,hoppas att det finns tillgång till detta i Kungsbacka. Jag skulle så gärna vilja använda mig av denna. Jag är ju så beroende av en blodsockermätare, att ha telefor och mätare i ett vore helt UNDERBART! Skall ju till diabetessköterskan på onsdag, hoppas jag får reda på något då :)

Det är sådan skillnad på mätare sen jag fick diabetes och nu, jag kunde inte ens tänka mig för 17 årsedan när jag blev sjuk att man skulle kunna ha blodsockermätare och telefon i ett. Det var ju nästan sådant man skämtade om..

Gå in och kika: http://www.iglukos.se/

Hälsohelg

Ni har väll gått in och anmält er till våran hälsohelg??

http://www.diabetes.se/sv/Ung-Diabetes/Kontakta-oss/Aktiviteter/Kommande-lager-och-aktiviteter/Valkommen-till-en-helg-i-halsans-tecken-med-Ung-Diabetes/


Diabetes utbildning

Idag fick Eric en gratis filmvisning som morgonunderhållning, jag erbjöd inte vilken film som helst. Han fick se filmen "Jörgen snart sex år", en söt liten film som beskriver diabetes på ett enkelt sätt. Eric behöver lära sig och jag vill ge honom verktygen för att få den rätta kunskapen. Jag vågar inte att Eric själv skall googla och hitta information, informationen är galet snedvriden på internett och det tipsas om det ena och andra som inte alls hör till min vardag och mitt liv med diabetes.

Jag ville i början inte berätta så mycket om diabetes för Eric, jag var rädd för vad Eric skulle ha för egna erfarenheter om diabetes, visste han skillnad på typ 1 och typ 2?

Det visade sig att Eric var helt öppen för att lära sig, hade någon erfarenhet sedan innan men inga kunskaper om diabetes.

Jag började med min "nyckelhistoria" och sedan fick han titta på "Jörgen snart sex år", jag tror det är bra att förklara enkelt och väl förståeligt i början, sedan kommer nog det mesta bli en erfarenhet och en vana. Kändes bra att lära Eric, diabetes är trots allt en vardag hos mig och Eric börjar mer och mer komma in i min vardag. Det kändes självklart att han skall få rätten att lära sig om diabetes men med rätt information såklart <3.

Linda


Tenta

Tentan är över och det började tidigt imorse, klockan 08:00 stod jag på pedagogen i göteborg för att få ordning på min didaktiks tenta. Vi var få i salen och man fick ha litteratur med sig men vi blev ombedda att stänga av våra mobiler. Jag vill få ett gott och rättvist betyg därav tänkte jag ha nogran kontroll på mitt blodsocker. Jag frågade läraren om det var några bekymmer. Han hade aldrig fått frågan innan berättade han,  men någon gång skall ju vara den första :) Det var helt ok att kontrollera blodsockret under tentan, och jag låg på en stabil 10:a hela tentan igenom, känns ok. Brukar stiga av stressen till typ 17 så var relativt nöjd.

Har ni ofta högt blodsocker vid tenta?

Väntar på mat :-)

Kör den lata versionen idag och käkar hämtmat. Tentastress? Yes! Blodsockret är under kontroll, skönt och underlättande!!


Diabetesförbundet har ett fantastiskt

tema inför världsdiabetesdagen 2012, jag tycker det är ett bra fokus som gör det informativt och roligt för barnen med diabetes: http://www.diabetes.se/Templates/Standard/Pages/NewspaperArticle.aspx?id=3757

En Bamse tidning där "Lill-Mickel" får diabetes, jag skall ta upp detta på styrelsemötet med min diabetesförening här i Kungsbacka och hålla tummarna för att vi kan köpa in sådana til världsdiabetesdagen. Mina förhoppningar av att vara ordförande i Kungsbacka är att bidra till en lättare vardag för personer med diabetes i alla åldrar, vet ni vad jag tror är ett vinnande koncept? - Glädje och värme. Det kommer man långt på, i Kungsbacka Diabetesförening skall man alltid bemötas med ett leénde,värme och omtänksamhet, ett tecken på att man aldrig är ensam relaterat till diabetes.

Bamse.se


Jag är lägerarrangör på Ung Diabetes Hälsohelg

Vet ni vad? Ung Diabetes skall ha en hälsohelg som jag kommer hålla i tillsammans med min underbara kollega Lina som sitter i Ung Diabetesråd. Jag hoppas absolut att jag får se just din anmälan, kommer bli grymt:

http://www.diabetes.se/Global/Ung%20Diabetes/Verksamhet/Aktiviter/H%c3%a4lsohelg%20med%20Ung%20Diabetes.pdf OBS anmälningsblanketten hittar du på Ung Diabetes hemsida,länken här är bara inbjudan. Lägret är för åldrarna 18-30 år.

Kommer bli grymt :)

//Linda

....

Tentapluggat idag har en förbannad omtenta efter mig, känns riktigt kasst om jag skall vara ärlig. Mycket stilla sittande och frustration påverkar mitt blodsocker negativt. Har legat högt idag, hela dagen egentligen även om jag började på en stabil 7:a. Skolan tar knäcken på mig och jag har bara gått en termin, den stressar mig (och min diabetes).

Jag behöver gå en studieteknik kurs tror jag allt för att få allt att flyta på. Känns skönt att Eric finns i mitt liv och min vardag, han underlättar något otroligt, tänk vad mycket en kram gör. På tal om det så var det en kille som skrev på Kungsbacka Diabetesförenings facebook om ett "Kram projekt" han gör runt om i Sverige, det måste ni ju få läsa, projektet jobbar mot mobbning: http://www.unicycling4love.com/se

Nu skall jag och Eric se på "Den otroliga golfaren", hoppas det får mig på gott humör. haha nu hände det något roligt Eric tappade något och spillde ut kaffe på bordet, han muttrar och gör skrattar, resultatet blir att båda skrattar. Tänk vad lättare det är när man kan skratta åt något som är jobbigt ;).

Kram

L


Att få jobba med diabetes

Hemma ifrån Färöarna, har haft det fantastiskt. Att få jobba med diabetesfrågor på nationell nivå är fantastiskt givande och jag lär mig så otroligt mycket och försöker bidra med egna förslag och kunskaper. Alla förbunden deltog från Norden och de flesta länderna hade ungdomsrepresentanter med sig också. Vi fick chansen att sitta i egna möten för oss ungdomar och byta erfarenhter och tankar. Otroligt givande!

Jag och Jenny höll i en presentation om Ung Diabetes projekt "Livets gång".

Att få jobba med diabetes lokalt,nationellt och internationellt har verkligen fått mig att förstå sjukdomen och att se möjligheter med diabetes. Det finns mycket man kan göra och bidra med, det gäller bara att det rätta tänket och viljan att förändra till det bättre <3Alla ungdomsrepresentanter från norden som deltog på mötet :)


Är på Färöarna

åååh mina underbara bloggläsare, denna weekend spenderar jag på det som jag brinner för allra mest. Diabetesfrågor, denna gången är  det inte bara i Sverigevi har möte med våra nordiska kollegor. Alla har fantastiska erfarenheter att dela med sig av och jag lyssnar, tar in så mycket jag kan.Jag fashineras av att vi är så många som arbetar för samma sak, diabetes!

Det finns mycket olika synpunkter om diabetes men alla här strävar ändå efter samma mål, att skapa goda förutsättningar för personer med diabetes.

Alla här har en koppling till diabetes, man är antingen typ 1:a, typ 2:a eller annhörig till någon med diabetes.

Mina vänner, jag är varm av glädje <3!

Färöarna är också otroligt vackert, när vi flög in med flygplanet till Färöarna kändes det nästan som jag var på månen hihi...
Nordiskt möte

Sitter på Landvetter och skall deltaga på nordiskt möte med diabetesförbunden i Norden. I Köpenhamn kommer jag möta upp mina svenska kollegor från Stockholm
Och Helsingborg där vi sedan gemensamt kommer bege oss till Färöarna :-) har ni några frågor till mina nordiska diabeteskollegor?


Med eller utan socker

Hej! Jag är på espresso house och skall unna mig en kopp varm chocklad. Det finns både med och utan socker. Vilken hade du tagit? Motivera gärna :-)


Fråga!

Hej!

Jag skall flyga imorgon från landvetter-köpenhamn och sedan vidare till färöarna. Jag har packat ner en festis i handväskan ifall jag skulle bli låg men kom på att det är ju någon mängd man inte får överskrida när man går igenom tullen. Har ni koll på om man får medtaga en festis på 250 ml? Kan jag få ta med den eftersom jag är diabetiker och snabbt kan behöva något sött? Fråga 2: Jag har börjat äta Extend, får man ta med sådana utomlands? Är ju inom norden jag åker men man vet ju aldrig..Kram på er!

6,3 säger mätaren. Det gillas starkt!!


Morgonvärde

Morgonvärde på 2.7-2.9 varje morgon i tre eller fyra dagar i streck.. Vad skall jag göra? Går och lägger mig stabilt men vaknar med riktiga kaos känningar..suck


...

Ni vet diabetesföreningen i Halland skulle ju åkt till öströö fårfarm i söndags, men det fick ställas in pga för få anmälningar. När jag måste ställa in saker blir jag besviken, diabetesföreningen står mig så nära och jag vill så mycket med den. Vi va på Öströö förra året också, det va supermysigt. Vi kanske valde en dålig timing, jag vet inte riktigt..Vad tror ni?

igår hade Ung Diabetes ordförande jenny en chatt på Ung Diabetes facebook sida, det var inte heller bra uppslutning. Jag är lite nyfiken vad man vill med en diabetesförening..Om du hade fått välja vad du ville för din diabetesförening vad hade du velat göra då?

Min drömaktivitet är en temakväll för diabetes, typ visa upp alla grymma diabetes entrepenörer som med olika sätt startat företag kring diabetes, se vad dom har att erbjuda, ge dom en chans att synas. sen så skulle jag vilja ha en föreläsning från Jenny B som är ung Diabetes diabetescoach och driver företaget hälsostark. Titta vilka inspirerande föreläsningar: http://www.halsostark.se/index.php?sida=20&PHPSESSID=10932219a4e324aff69e980c00c02eac

//Linda


Jag är så

Jag är så hmm (vet inte riktigt hur jag skall uttrycka mig, fundersam?) eller ja,kanske var det en ganska bra benämning jag är ganska hmm på pump. Jag har ju levt med insulinpump i flera år som liten, men plockade av mig i tonnåren, tog pumpen tillbaka för tvåårsedan. Hade grym otur och fick en pump som inte fungerade ordentligt,något tekniskt fel. Jag blev sjuk fick höga ketoner och hamnade på sjukhus. Jag blev rädd för pumpen, tog av mig pumpen och började med sprutorna. Jag saknar så flexibiliteten med pumpen, det var så lätt på nått sätt...Det fungerar med pennorna också men jag vet att det skulle kunna fungera bättre med pump.

Incidenten för två årsedan sitter fortfarande inpräntad i mitt huvud, mitt psyke vägrar förstå att jag bara hade otur. Jag är rädd för ketonerna dom är min diabetes värsta fiende. Just den gången hade jag prickat in den dagen då alla i min familj var borta på sitt håll. Mamma fick dåligt samvete för att hon inte hade på mobilen, men hur skulle hon veta att pumpen skulle gå sönder? Jag är ju också myndig så hon har ju inte den plikten längre försökte jag berätta. Men mamma blev ändå förtvivlad att hon inte hade kunnat hjälpa mig. Jag fick tag i brorsan som hjälpte mig att tillkalla ambulans. Världens bästa storebror, en kompis skjutsade dit honom, bror min va nog också rädd under bilresan hem till mig den gången!

Det här med att vara inkopplad och låst  till pumpen det bekymrar mig också, men någon smart person som jag pratade med för ett tagsedan sa att h*n såg det ur ett hälsoperspektiv och kan h*n må bättre av pump så kanske det är värt det? H*n hade rätt att uttala sig om det eftersom h*n också är diabetiker. Icke-diabetikers åsikt i frågan bryr jag mig inte så mycket om i detta läget faktiskt. Utan diabetessköterskans, hon e grym och kan allt om det. Hon har det rätta tänket och kan sätta sig in i min situation.

Vad tycker ni om pump vs sprutor diskussionen?

Kram

Missa inte Ung Diabetes chatt

Ung Diabetes Sverige
Idag kl 19.00 drar Ung Diabetes första Facebook chatt igång, så glöm nu inte att gå in på Ung Diabetes Sveriges Facebookgrupp och bli medlem så att även du kan delta!

Hej

Redovisat om nätmobbning i skolan idag, fattar inte hur folk kan vara så elaka mot varandra. I min värld finns det socialakoder att efterfölja så att attityden mot varandra blir shysst och trevlig. Finns ju något vettigt som lyder, Att tala är silver att tiga är guld. Det borde fler ta del av. Har du en speciell socialkod som du tycker är extra viktig?

Imorse var det känning, 2.9 visade blodsockermätaren när klockan stod på 06:10. Shiva skulle få sin promenad, Eric skulle bege sig till skolan och jag skulle till min skola. Men men det var bara att andas och ta en sak i taget. Jag fick i mig lite socker och blodsockret började samarbeta igen, sen va det vila. Måste vila efter en sådan känning och sen blev det dags för Shivas promenad. Det var inte tanken men ja det går ju faktiskt ett pendeltåg per 15:e minut tillskolan så jag fick ta ett senare än beräknat och ta det i min takt..

Igår bokade vi en resa till Turkiet, skall bli såååå mysigt :) Längtar redan..Hänga på stranden, kommer bli nice :) Jag behöver ordna ett diabetesintyg innan semestern drar igång. På min mottagning kostar det pengar att få ett intyg, det tycker jag är orättvist, då blir det en extra kostnad att få åka utomlands bara för att jag har diabetes, som om det inte redan är massa extra ändå att tänka på. Behöver ju bara ett intyg att jag har diabetes. Hade ju kunnat stå för pappret själv om det nu va så att det var papperskostnaden som var dyr liksom :). Vad tycker ni? Borde ett intyg för att resa med diabetes kosta pengar?

//Linda

RSS 2.0