Augusti = Diabetesläger

Augusti = Diabetesläger i mitt liv, 3/4 helger i augusti har jag varit ledare/arrangör för diabetesläger. Första diabeteslägret ägde rum 12-14 augusti och det arrangerade i hallands diabetesförenings regi för barn mellan 6-12 år, där jag stod som huvudansvarig. Det var ett jättelyckat läger med mycket aktivitet och rörelse. Jag hade tillsammans med en annan ledare ansvar för fem stycken barn, barnen fick bada i swimingpool, göra lekar/tävlingar, måla, gå tipspromenad, filmkväll mm. På detta lägret fick inga föräldrar vara med ;-)

helgen efter var det familjediabetesläger på Lysestrand. Det var också JÄTTEROLIGT, jag var med som ungdomsledare och fick ha ansvaret för alla "göteborgs barnen", under tiden vi ungdomsledare tog hand om barnen så var föräldrarna på föreläsningar. Det var jättemysigt och roligt. På kvällarna umgicks vi ungdomsledare, det blev många skratt och det märktes hur välbehövligt det är för mig att träffa andra med diabetes.

Alltid på lördag förmiddag är det produktvisning från olika diabetes företag, det är fantastiskt att se hur mycket spännande som finns inom diabetesvärlden, på produktvisningen sålde jag sötisar och livetslöv, man måste ju passa på så att det händer något hos diabetesfonden.

Helg 3 var också på lysestrand och det var familjediabetesläger även det, lägret hade samma upplägg som förra helgen bara att det var olika barn. Jag hade ungdomsledar uppgift men sen hade jag även en annan uppgift, jag skulle föreläsa om attleva med diabetes för föräldrarna means dom andra barnen och ungdomsledare hade disco. Det var jätteuppskattat för föräldrarna att lyssna på någon som "been there done that", jag hoppas jag kunde bidraga till något positivt för dom. På söndagen var Niklas Hocker där från Idol och spelade för oss och barnen, när han spelade Chris Medina- What are words , smälte mitt hjärta,tårarna föll och ja, det var såååå fint!

För barnen spelade han massa roliga barnlåtar också :)

Oj vad roligt det varit med alla läger!

Kram LindaNiklas Hocker förbereder sig för att uppträda för barnen :)


Jag och Shiva på IKEA

Hej söta ni!

Idag var jag på IKEA och handlade lite förvaringshjälp, jag har ju flyttat till kållered en tid. Till denna lägenhet behövdes ju givetvis en del nytt. Tack skatteåterbäring hihi..

På IKEA är servicehundar välkomna så jag tog med min trogne följeslagare Shiva dit, hon skötte sig galant och var inte påverkad alls av att vara på varuhus med sin matte, kul!

När Shiva är med mig på sådana ställen där hon jobbar måste hon ha en röd väst på sig, den röda västen påvisar att hon är en hund i tjänst.

Det hände dock en sak när jag skulle gå till kassorna,jag hittade inte vart jag skulle gå och frågade en som arbetade där, hon tittade mig djupt in i ögonen och såg sig förtvivlat runt och sade sedan, ja det finns blåa skyltar uppe som påvisar vägen ut, ser du inte dom alls, vill du ha hjälp till kassan? Då förstod jag vad som hade hänt, hon trode jag hade med mig en blindhund. Jag log lite för mig själv åt kassörskans förvirrade tillstånd men blev sedan påmind om mitt osynliga tillstånd.

Diabetes är en osynlig sjukdom, ingen kan läsa av på mig att kroppen slutat producera insulin, Ibland vill jag dölja min sjukdom till 110 % och ibland vill jag visa upp den, hur det är att leva med diabetes, det kommer nog aldrig gå att folk skall förstå, men bättre förståelse för sjukdomen behövs, jag vill absolut vara med och skapa denna förståelse.

Kram Linda

 

pizzabråk

Hade en trevlig kväll med pappa idag, vi bestämde oss för att avnjuta denna torsdag kväll med att dela på en pizza, jag väljer en jättegod pizza till oss med räkor och tonfisk samt vitlöksås på och ett kallt glas coca cola zero. Har trevligt med pappa och sitter o samtalar. Jag väljer att utesluta det mesta utav brödet faktiskt, jag vet ju hur det kan gå med blodsockret och pizza...

Håller sig stabilt någon timme sen början pizzan leva fan på blodsockret och nu får jag inte ner det. jag hade gjort upp en taktik men idag ville diabetesen inte samarbeta. suck, vad tröttsamt. Finns vettigare saker att göra än att sitta klockan 02 på natten och ha ångest över att man unnade sig en halv pizza vilket resulterade i ett sjuhelsikes blodsocker.Typ SOVA!

Nej fy fan, pizzan vill aldrig finna sig tillrätta i min kropp och jag får väll bara gilla läget.

Jaja, det är inte positivt att vara negativ och positiv är ju mitt ledord så får väll se detta som en lärdom, igen..ähhTummen ner för denna pizza situation, här hade det nog varit lättare om jag haft insulinpump!

Kampen om insulinpumparna

Har ni pump och vill vara med och påverka för rätten att inneha en insulinpump?

Gå in och publicera text om erat liv med pump + bild på eran pump, vi måste synas! 

Jag har ju själv inte pump men jag tycker absolut att alla diabetiker som har behov utav pump skall ha det utan tvekan!

http://www.insulinpumpen.blogspot.com/
Kram Linda 


Som jag alltid gör vid denna tidpunkt på året

Idag gör jag något som jag årligen gör vid ungefär denna tidpunkt, vad gör jag?

Jag förbereder inför Hallands diabetesförenings årliga barnläger, där är jag huvudarrangör så det är mycket att tänka på. Imorgon kommer 24 barn till lägret och kommer mötas av 14 ledare (jag är en utav de 14 ledarna) som kommer ansvara för dom under helgen. Vi har en massa aktiviteter inbokade, skall bli roligt.

Detta lägret väcker många minnen, jag kom på detta läger själv när jag var nydebuterad sexåring, min mamma hade förberett mig länge på att jag skulle åka helt själv på läger, jag grät när mamma åkte och mamma grät nog lika mycket (hihi), hon hade bokat in sig på en camping i närheten där tanken var att dom skulle ha kräftskiva tillsammans med vänner, mamma höll sig spiknykter och kunde knappt njuta av kräftorna. Så nervös, det var min första gång ensam utan mamma, det var ju ingen som "vågade" ta hand om mig så detta var en ny situation för mamma och de resterande familjemedlemmarna.

mamma behövde inte hämta hem mig från lägret och hon möttes av en strålande glad Linda på söndagen då lägret var slut,fått en massa nya kompisar, jag hade med mig en kompisbok som var fullskriven med kompisar som hade samma sjukdom som mig, på diabetesläger är det aldrig konstigt att ta blodsocker eller fundera över insulindoser.

Nu idag 15 år senare står jag som huvudarrangör på dessa läger och hjälper barnen med diabetes som är precis som jag i den åldern, jag känner så igen mig i många utav barnen. Det viktigaste när barnen åker hem på söndagen är att dom kommer hem med ett självförtroende att dom är precis som alla andra, inget konstigt att man har diabetes, många utav barnen får förebilder i ledarna som själva har diabetes och vissa etablerar lite fadderskap så man kan fortsätta finnas för barnen och många barn lär sig ta sina sprutor själv, det trode aldrig varken barn eller föräldrar på fredag kvällen. 

Och vet ni? Föräldrarna får stanna hemma, här är det bara barn och ledare som har tillträde. 

Kram Linda

 

Kvalitetstid

Kvalitetstid <3


cyckeltur med shiva

Idag på morgonen så åkte jag ner med Shiva till vårat sommarställe i Åsa och tog en cyckeltur, det var bra för både mig och Shiva. Shiva sprang på ordentligt men förstod att hon var tvungen att hålla sig i mitt tempo för att aktiviteten skulle fungera, detta var verkligen nytta med nöje. Kul att cyckla, bra för Shiva att bli utmanad och faktiskt bli trött (helt omöjligt annars att trötta ut denna vovve!) och bra för mig också att komma ut i friska luften!

//Linda


Film och sömn

nej nu blir det film och förhoppningsvis lite sömn, "Little fockers" blir det att somna till.

Suck klockan är redan 02:00

Myspys och ligga o gosa brevid Shiva :)

//Linda

Roligt med hund

Idag åkte jag bort till Kungsbacka skogen med Shiva och promenerade, det är helt underbart med promenad kraven som är ett måste för oss hundägare, speciellt jag som har en stor och aktiv hund. Hon måste promeneras och aktiveras för att må bra. Under promenaden idag så jobbade jag med lydnad, hon skall gå i det "leénde kopplet" alltså gå så att kopplet är slappt och blir som ett leénde, brevid mig. Jag är ute och går med henne hon är inte ute och går med mig.

Det är viktigt att Shiva har en stimulerande vardag.

Sen under promenaden fick hon hoppa upp på en sten och sätta sig,lägga sig, göra vacker tass mm. Bara för att hon skall få tänka och jobba. Det gillar hon och behöver.

hon kan också få hämta något som jag "tappar", nycklar, plånbok mm.

Hemma har jag lite aktiveringspel till henne, det gillar hon då blir hon trött och go sen. Jag använder Nina ottossons spel, dom är grymma. Gå in och kika: http://www.nina-ottosson.com/Hem.htm

Det nyaste jag hittat på för Shiva är ju att hon skall följa med mig när jag cycklar, det gillar hon och jag. Vi blir dock slut båda två efteråt hihi..

Sen är det också viktigt att hon bara får vara och ta det lugnt, ligga i min säng är det bästa Shiva vet. Jag har även gått en massage kurs för hund, det ÄLSKAR hon. Masserar henne på kvällarna när vi skall varva ner.

Det är underbart med hund och det blir verkligen en vän för livet som man offrar mycket för.Aceptera,respektera,okunskap..

Boken om mig finns i min mammas bokhylla den handlar om alla hennes tre barn, hon har skrivit i den efter allas födelsedagar.Jag kan alltså läsa om när jag började gå, mina första kompisar, mina första ord. min tolv årsdag jaa ni fattar.

Jag funderade för hur jag skulle beskriva mig själv, alltså min egen självbiografi. Jag tror den skulle blivit lång men faktiskt ganska intressant. Livet med diabetes är en otrolig resa som jag lärt mig otroligt mycket på men det är ju gärna en kunskap jag kunnat vara utan också. Att leva med diabetes kommer jag aldrig aceptera men jag kommer respektera att min diabetes finns där och göra det bästa utav situationen.

Hmm, min självbiografi alltså...Livet med diabetes, det är väll det som skiljer mig från andra, och eftersom jag inte ens kan jämföra mig med en annan som har diabetes eftersom sjukdomen är så inviduell så är jag verkligen unik, men vem är inte unik egentligen? Ingen är den andra lik. Men jag hade nog gått igenom min skoltid, problematik som uppkom i skolan, att jag för det första inte var välkommen för att jag behövde en personlig assistent har satt spår i mig som jag ibland får jobba på att sudda bort, påminna mig själv om att jag är precis lika bra som vem som helst, min diabetes styrs ibland utav okunskap, jag är rädd för vad folk skall anse om den, är det någon som tycker jag är "läskig" för att jag måste ta sprutor? Kvinnan på mcdonalds en gång var tvungen att gå eftersom hon var spruträdd och jag hade suttit vid bordet jämte och tagit min spruta nära henne, ja vad skall man säga liksom? - Var glad att det inte är du som behövde ta spruta för att ha möjlighet att äta din hamburgare, det måste jag göra 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

Eller skräckturen när jag var i femte klass och blev dålig på skolbussen påvägen hem från en klassresa, skolbussen var utan lärare på, givetvis prickar jag in rätt dag att bli för låg på. Osäkerheten för när det skulle hända nästa gång gjorde mig osäker.

Resan att lära Shiva känna av mina låga och höga blodsocker har varit jättespännande, kan ni tänka er att en hund kan känna allt detta? Hon kan idag hämta min blodsockermätare på komando, ge mig mitt dexxtrosol om jag är i behov utav det och finnas som ett dagligt stöd i min vardag, en riktig trygghet.

Men något jag måste påminna mig om är att jag för det första är Linda Barknertz som är duktig på kommunikation, jobbar som personlig assistent och tycker om hundar. Diabetesen skall vara en liten del av mitt liv, jag vill motverka alla fördomar, sträva efter ett bra liv trots min diabetes, det gäller att hitta den balansen. Alla jobbar med något personligt i ens liv, jag jobbar med att acceptera min diabetes.


eeehh rör inte min blodsockermätare?

http://www.tlv.se/teststickor

"rör inte min pump"

http://www.insulinpumpen.blogspot.com/ 

förbereder inför diabetesföreningens möte

Sitter och förbereder mig inför KBA diabetesförenings styrelsemöte, skriver ut en massa inbjudningar till Livetsgång som vi kommer ha i Kungsbacka den 11/9. Diskussion kommer säkert vara om "Pump debatten", är ni insatta i den? Jag gäör allt för att sätta mig in i den. Jag vet hur viktig pumpen är för många utav mina vänner. Här kan ni se ett tv4 inslag där diabetesförbundet är med och argumenterar för sin sak:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=diabetsforbundet_kraver_gratis_insulinpumpar&videoid=1852996

Andra saker vi kommer ta upp är givetvis vårat barläger som äger rum nästa helg, skall bli så roligt!

Kram Linda

Lyckan börjar sakta men säkert knacka på dörren

Var på födelsedagskalas (ja idag igen!) hos en gammal barndomsvän som blev 21 år idag, det var så roligt att träffa gamla vänner igen, skratta och ha trevligt tillsammans, prata gamla minnen. När jag kom tillbaka tog jag en lugn promenad med min underbara Shiva, såg en film, åt lite chips, fick ett samtal.

Gick ut och satte mig på trappen, min trogne Shiva följde med, la sitt huvud i mitt knä luktade på mig så det inte fanns någon "låg" eller "hög" doft hon skulle hjälpa mig att märka.

Nej ingen doft, skönt. Shiva lägger sig ner i mitt knä igen, samtalet fortgår, jag blir glad och varm utav samtalet. Samtalet fortgår, jag lägger på med ett leénde på läpparna, känns så bra!

Lyckan börjar sakta men säkert knacka på dörren <3


inga måsten och krav!

Heej!

åå härliga underbara söndag, har inte varit några måsten eller krav, är i stugan i Åsa och gottar mig. Jag var idag ute på en cyckeltur och tog Shiva med mig på turen, det var riktigt uppskattat och roligt från båda parter. Shiva behöver ju bli trött, jag skulle kunna gå timmar med henne utan att hon blir speciellt trött,därav kom jag på att Shiva kunde hänga på mig när jag skall cyckla.

Ikväll blir det lite kalas för Lisa som fyller 21 år idag.

Kram på er!

02:30

Behöver la inte säga så mycket mer än att klockan är 02:30 och jag är trött..Blodsockerresultatet ser ni på bilden..

Klockan är så mycket och jag orkar inte bråka!

Nu blir det film mys i sängen brevid lilla shiva som nu sovit flera timmar mer än vad jag gjort..

//Lindis


Men va i helvete då!

Kära jäkla blodsocker ge mig lite respekt och vila någon jäkla gång, klockan är 02:00 och jag vill bara sova. Men som vanligt så skall du trotsa, jäkla sjukdom säger jag bara!!! 19.4 visar mätaren, munnen törstar efter vätska som kan hjälpa till och spä ut sockret i kroppen, min hjärna arbetar för fullt med att fundera vad jag gjorde fel denna gången, ögonen är trötta, kroppen strejkar och jag längtar efter stabiliteten..

orsak?
Är det sushin jag åt tillsammans med min syster och hennes pojkvän? Riset är ju inte speciellt "bra"?, men insulin tog jag ju för att kompensera maten. insulinet är ju till för att jag skall kunna äta detta.

Har jag varit stressad? Nej haft en fantastisk dag med trevligt sällskap, men kanske har det varit en inre stress? gästen skulle åka hem, kändes för mig mycket jobbigt, jag ville ha kvar gästen, gästen gjorde mig ju glad, jag tycker om att vara glad. När gästen åkte blev jag lite ledsen..

Va på gekås idag, kanske där skon kllämmer, diabetesen gillar inte gekås? vandrande i affärer..intee diabetesens grej kanske?

Ähh va tusan ingen idé att filosofera, nu är det bara att kämpa på.

För att sänka mitt blodsocker brukar jag:

* Räkna att ca 1 enhet sänker mitt blodsocker 2 mmol. Men nu skall jag sova så jag måste vara mer försiktig på natten. Jag tar 7 enheter. Får duga, jag får la vakna lite högre, eller blodsocker vaka på tidiga morgon kvisten. Skall ju jobba på annan ort nästa vecka, då måste jag vara fit for fight.

* Dricka, mycket vätska.

* Vila

//Linda

 
jävla skitvärde! (japp när man pratar om diabetes har man all rätt i världen att svära)

 trött linda

RSS 2.0