text ifrån diabetesfamilj.se
På lärarförbundets sida kan man läsa om vilket ansvar en lärare tar på sig när de tar beslutet att ansvara för att utföra egenvård eller sjukvård. Många lärare ställs idag inför denna uppgift, men är de medvetna om vilket ansvar de egentligen ger sig in på?
Om ett barn är i behov av vård under skol-/förskoledagen är det i första hand en läkare som ska bedöma om det handlar om sjukvård eller egenvård. Om det är frågan om sjukvård gäller hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men även om en åtgärd har bedömts som sjukvård kan den i vissa fall delegeras att utföras av andra än hälso- och sjukvårdspersonal. En hälso- och sjukvårdsåtgärd får dock endast utföras av den som har reell kompetens att utföra detta. Med reell kompetens menas goda kunskaper att kunna utföra uppgiften samt att ansvarig har fått utbildning av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Detta innebär att en lärare aldrig emot sin vilja kan ålägga sig att utföra en hälso- och sjukvårds/egenvårdsåtgärd.
Om en hälso- och sjukvårdsåtgärd bedömts som egenvård ligger det primära ansvaret på vårdnadshavarna och eftersom tillsynsansvaret övergår från föräldrarna till skolan/förskolan under den tid barnet befinner sig där, åligger det skolan/förskolan att egenvården kan utföras tryggt och säkert. Det kan i många fall hända att en rektor vill att pedagogerna skall ansvara för att utföra egenvården/sjukvården och det är då viktigt för en pedagog att veta vilket ansvar de tar på sig och att de tänker sig för innan de åtar sig något som egentligen skall utföras av hälso- och sjukvårdspersonal.
Det är skolan/förskolan som bär det huvudsakliga ansvaret om ett barn eller en elev skulle skadas p.g.a. misstag vid utförandet av en hälso- och sjukvårds/egenvårdsåtgärd och kan bli skadeståndsskyldig. Den som ansvarar för att utföra åtgärden kan vid misstag bli straffrättsligt ansvarig och även skadeståndsskyldig.
För att en läkare ska kunna göra rätt bedömning av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd ska få utföras som egenvård eller sjukvård är det viktigt att riktig information ges om vilka förutsättningar skolan/förskolan har att utföra en sjukvårds-/egenvårdsåtgärd. En rektor bör ta i beaktande att en förälder eller personlig assistent har andra förutsättningar att kunna utföra en sådan åtgärd i jämförelse med en lärare som samtidigt skall undervisa och även ha ansvaret över övriga barn.
Barnet eller elevens säkerhet måste prioriteras och skolan/förskolan är skyldig att tillsätta de resurser som behövs.