Krav på bättre stöd till barn med diabetes ”Man lever med en ständig oro”
– Det fungerar väldigt dåligt både i förskolan och skolan, säger Irene Lammela från Torshälla.
Relaterat
Fakta
Diabetes typ 1 drabbar barn och ungdomar.
Ungefär 750 barn i åldern 0-14 blir varje år sjuka i diabetes.
Det finns cirka 7 000 barn och ungdomar under 18 år som har typ 1-diabetes i Sverige.
Om man har typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört.
Symtom på diabetes är bland annat att barnet måste kissa ofta och blir törstigare.
Diabetes hos barn behandlas alltid med insulin.
Diabetes
Hon är en av initiativtagarna till Diabetesfamilj, en föräldraförening som startades för ett år sedan. Irene Lammela har själv erfarenhet av problematiken eftersom hon har en son som har diabetes.
Hennes son Tom, 7 år, fick diagnosen diabetes för drygt två år sedan. Irene kan vittna om att situationen ofta är mycket besvärlig.
Saknar kunskapen
– Tom behöver minst tre insulinsprutor under skoltid varje dag och även om skolpersonalen kan ge sprutor är de inte utbildade för det och har inte kunskapen om hur stora doser som alltid behövs beroende på blodsockervärdet. Det händer att skolan ringer upp mig flera gånger per dag för att få instruktioner. Man lever med ständig oro, säger Irene.
Hon påpekar att det är så här i hela landet och att konsekvensen blir att många barn blir utan den hjälp de behöver. Föräldragruppen Diabetesfamilj tycker att kommunerna blundar för barnkonventionen och att det saknas nationella riktlinjer för det kommunala stödet när barn insjuknar i diabetes.
”Inte efter barnens bästa”
Nu agerar föreningen för att få till stånd en förbättring så att diabetessjuka barn får bättre hjälp i skolorna. I dag åker representanter för Diabetesfamilj till Stockholm för att träffa Barnombudsmannen
– Syftet är att belysa att många kommuner inte fattar sina beslut efter barnens bästa, skriver familjen på sin hemsida.
Kan hamna i koma
Irene Lammela tycker att det på varje skola borde finnas någon som är utbildad för att kunna ta hand om barn med diabetes och även kunna hantera situationer när barnets tillstånd hastigt försämras.
– Vi kräver att diabetes typ 1 hos barn ska definieras som ett medicinskt funktionshinder. Förändras blodsockervärdet kan det faktiskt leda till att ett barn hamnar i koma. Vi efterlyser ett större ansvar från kommunernas sida