Kronprinsessan Victoria spred glans när Barndiabetesfonden firade 20 år.

Se artikel!!


Kronprinsessan Victoria spred glans när Barndiabetesfonden firade 20 år

När kronprinsessan anlände till Konsert & Kongress vid halv tre-tiden togs hon emot av Barndiabetesfondens styrelseordförande Johnny Ludvigsson och före detta landshövding Björn Eriksson, även han ledamot i fonden. Lilla Alva Sundberg från Falun var också på plats och överräckte en fin bukett med skära rosor och röd gerbera.

Kronprinsessan växlade även några ord med en gammal bekant, 20-åriga Ida Haraldsson från Linköping. De båda möttes första gången när kronprinsessan blev fondens beskyddare. Då var Ida bara fyra år.

Sedan var det dags för prisutdelning. Barndiabetesfonden delar i år ut Johnny Ludvigssons pris för första gången.

- Johnny Ludvigsson är fondens portalfigur och vi är glada över att ha fått möjlighet att instifta ett pris i hans namn. Ett pris som vi nu kan dela ut på hans födelsedag, sade Björn Eriksson och uppmanade åhörarna i den välfyllda "Musikalen" att sjunga "Ja må han leva" för födelsedagsbarnet.

Kronprinsessan Victoria överräckte därefter diplom till två framgångsrika diabetesforskare - det stora priset på 250 000 kronor gick till professor Åke Lernmark vid Lunds universitet, en internationellt väletablerad forskare med 40 års erfarenhet. Hans upptäckter har bland annat lett fram till det diabetesvaccin som nu testas med lovande resultat. Corrado Cilio, även han vid Lunds universitet, belönades för sin forskning om de immunologiska mekanismerna bakom diabetessjukdomen.

- Det här känns mycket hedersamt, sade Åke Lernmark till Corren efter sin prisföreläsning.

- Jag kommer att använda pengarna till forskning och det blir nog ett bidrag till Barndiabetesfonden också.

Åke Lernmark är ganska optimistisk när det gäller utsikterna att i framtiden kunna behandla barndiabetes.

- Vi vet på vilka sätt kroppens immunsystem attackerar och förstör de celler i bukspottkörteln som tillverkar insulin. Största problemet är att lära om immunsystemet.

Hur länge dröjer det innan sjukdomen kan botas?

- Minst 10 år. Men om fem år vet vi om vaccinet som vi nu prövar kan användas för prevention.

Fotnot: Prisutdelningen blev också inledningen på ett symposium för diabetesforskare från hela världen som pågår även under lördagen i Konsert & Kongress.


Kommentarer
Postat av: Jennifer

Johnny är min läkare! Han är duktig! :)

2009-10-20 @ 18:02:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0