Brev till skolstyrelsen

Hej!
Blev tillfrågad från diabetesfamilj.se om jag kunde tänka mig skriva ett brev till skolstyrelsen om mina upplevelser i skolan och behovet av en resurs i skolan, tänkte att ni också skulle få ta del av det:

Hej
 
Mitt namn är Linda Barknertz och jag skriver till er för att jag vill uppmärksamma den viktiga och glömda frågan diabetes i skolan. Jag själv är född 1990 och fick diabetes 1996 då var jag knappt sex år fyllda.
 
Jag skulle precis börja skolan, lära mig räkna och skriva. Efter mycket diskussioner, argumentationer och bråk från mina föräldrars sida fick jag en personlig assistent vid min sida som kunde hjälpa mig med mina blodsockervärden, insulindoser,nålbyten,mattider mm. Det är ett otroligt stort ansvar jag skulle behövt ta själv om inte assistenten hade funnits vid min sida och min mamma hade garanterat inte kunnat arbeta om jag inte haft assistent.
 
Ett blodsocker kan man aldrig lite på hos en diabetiker på fem sekunder kan det bli väldigt lågt eller väldigt högt, det låga värdet kan bli väldigt farligt och leda till insulinkoma.
 
I oerhört många skolor är det stor okunskap om diabetes och rektorer anser att lärarna får ta över ansvaret för diabetesen under skoltid. Och jag som själv varit elev i skola vet att detta inte fungerar. Lärarna är oerhört osäkra på sjukdomen, har annat att göra för den delen också med alla andra barn.
 
När blodsockret är lågt behöver man hjälp med en gång och detta resulterar i att lärare får lämna en hel skolklass för att förhindra att barnet med diabetes hamnar i insulinkoma.
 
Det är orimligt att lägga diabetes ansvaret på barnet själv, eftersom man skall kunna läsa av en blodsockermätare, avögra hur mycket insulin som behöver ges och injektsera det.Barn förtjänar att få vara barn.
 
Mina skolupplevelser med diabetesen är absolut att jag aldrig hade klarat mig utan min personliga assistent och jag sörjer med föräldrar som står handfallna i kampen mot skolan för att deras barn skall ha rätten till en assistent, precis den debatten som min mamma hade för 13 årsedan.
 
Jag önskar tydligare riktlinjer för denna fråga för idag fungerar den absolut inte och det är vi många som kan skriva under på.
 
Tack på förhand!
 
Med Vänliga Hälsningar
Linda Barknertz
 
Diabetiker

Kommentarer
Postat av: Mona

Tack för att du försöker hjälpa oss som står i den här situationen nu Linda! :)

Kram Mona med Melker (typ 1 diabetiker som snart fyller 2 år, där vi fått kämpa för en resurs/ assistent i 10 månaders tid).

2009-10-24 @ 15:15:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0