Texter- för diabetesbarn

Hej hej!
Var inne och surfade lite och hittade en toppen sida som heter http://www.diabit.se/, neda följer lite texter därifrån som jag tyckte kan vara värda att läsa!


Alla texter kommer ifrån www.diabit.se


Förskola/skola
Ett barn som har diabetes och går på förskola kräver mer personalresurs än andra. Extra resurs i någon form behövs i en barngrupp men kan lösas på olika sätt vid olika förskolor. Det behövs en (eller flera) person (-er) som lär sig ge insulin, ta blodsocker, känna igen och behandla känningar och som kan rapportera till dig som förälder hur dagen varit. Det är viktigt att kommunikationen med dagis fungerar bra. barn_i_rutschkana_liten.jpg

Har barnet blivit större och går i skolan får man bedöma från fall till fall vilken resurs som behövs. Ibland kan klassläraren klara det. Det händer att det redan finns en extra personalresurs i klassen som kan stötta vid insulininjektioner och blodsockerkontroll och också känna till barnets symtom vid känningar och hur man behandlar.

Diabetessköterskan gör antingen besök i förskola/skola vid insjuknandet för att informera personal och kamrater, eller informerar personalen vid en träff på barnmottagningen. Det är viktigt att informera skolhälsovården, som på ett särskilt sätt ska engagera sig i situationen för skolbarn med kronisk sjukdom.

Kalas
Barn som har diabetes får också gå på kalas förstås. Men det kan vara bra att veta vad som kommer att serveras och om det blir lekar eller stillasittande under kalaset, för att kunna dosera insulinet efter det. Det kan vara bra att ta kontakt och ta reda på de här sakerna. Man kan också föreslå att lightdryck serveras (eller själv ta med). trta.jpg

Om godispåsar kommer att delas ut kan man föreslå att det görs i slutet på kalaset, så kan man ta med den hem och själv bestämma när den får ätas. Kontrollera blodsockret före och efter så lär du dig hur barnet reagerar på det som serverats.

Sova över
Barn tycker ofta att det är roligt att sova över hos en kompis. Som förälder kan det kännas oroligt men om man förbereder barnet och föräldrarna till kamraten där barnet ska vara brukar det gå bra.
-Berätta och skriv ned tider och doser för insulin och blodsockerkontroller.
-Kamratens föräldrar behöver veta vad en känning är, hur ditt barn kan reagera och hur man behandlar. Skriv ned vad de kan ge.
-Informera om hur blodsockervärdena ska ligga och kom överens om när du vill bli kontaktad.
-Skriv också upp telefonnummer där du som förälder kan nås hela kvällen och natten.
Kommer barnet i säng senare än vanligt behövs det ev. en extra kontroll av blodsockret och kanske en kvällsmacka om barnen varit livliga.

Idrottsdagar och utflykter
Vid idrottsdagar och utflykter kan det gå åt mer energi än vanligt.
-Man kan behöva skicka med extra matsäck, kanske frukt och smörgås att ha som extra mellanmål.
-Om det är krävande fysisk aktivitet kan söt saft vara bra att ha med.
-Druvsocker ska ALLTID finnas med.

Försäkra dig om att lärare eller andra som följer med
-känner till tider för insulin
-ser till att matsäcken äts 
-ser till att blodsockerapparaten finns med på utflykten!

Mat
Det kan vara svårt att veta hur mycket små barn kommer att äta vid måltiden. Det kan ju bero på många saker - om barnet tycker om det som serveras, hur trött han/hon är, sjukdom etc. etc.

Om barnet får direktverkande insulin kan man vänta med att ge insulin tills barnet kommit igång att äta och man lättare kan bedöma portionens storlek.

Undvik att ge sötsaker istället för mat för att minska risken för att matvägran kan bli "ett vapen". Vänta hellre med insulinet för att anpassa dosen efter det barnet åt.


Skrivet av: Lena Hanberger, sjuksköt, Barnklin, US Linköping
Granskat senast av: Rosita Ilvered, barnsjuksköt, Barnklin, Ryhov, Jönköping, Sirkka Lehto, barnsjuksköt, Lili-Ann Brajovic, barnsköt, Ulrika Samuelsson, kurator, Barnklin, US Linköping

Senast uppdaterad: Fredag 24 oktober 2008
 

Stickrädsla Skriv ut

Att ha diabetes innebär en otrolig mängd nålstick, både när insulin ska tas och blodsocker mätas. Provtagning ska också ske på sjukhuset vid besöken på diabetesmottagningen. Många tolererar det bra men det finns förstås de som tycker att det är riktigt besvärligt. Stickrädda barn kan få hjälp med detta i Jönköping genom sjuksköterskor i Gruppen mot sjukhusrädsla, eller i Linköping genom Lekterapin.tvbar_och_vuxen_liten.jpg

Några tips till dig som förälder
Förberedelse inför nålsättning eller provtagning i armen är viktig! Barnet måste veta vad som kommer att hända. Förberedelsen kan ske hemma eller på sjukhuset. Visa t.ex. på en docka eller nalle. För många barn är en liten stickpresent från vårdpersonalen jätteviktig!
  • Var ärlig och säg inte att sticket inte känns alls. Prova själv hur det känns att ta blodsocker på olika ställen i handen. Stick med pennan i magen och på låret så du vet hur det känns.
  • Låt barnet bestämma något vid sticket men inte allt, t.ex. var man ska sitta/stå men inte hur länge man ska vänta.
  • Dra inte ut på tiden när insulin eller blodsocker ska tas. Försök att göra det snabbt, så obehaget inte varar för länge.
  • Prata om sådant barnet tycker om att göra för att avleda, sådant som hänt under dagen eller något som ska göras.

Några sätt att lindra obehaget

EMLA-salva
Vid bl.a. provtagning i armen /"nål"sättning kan bedövningssalvan EMLA användas. Den sätts på 1,5 timme innan sticket. Den kan sitta längre och efter borttagandet kvarstår effekten upp till en timme..

Insuflon
Man kan ge insulin genom det som kallas Insuflon. Det är en liten plastkanyl med ett silikonmembran som sätts med hjälp av en nål som sedan tas bort. Man kan sätta den på samma ställen som man annars ger insulin. Insuflonet kan sitta upp till 4-5 dagar. Sedan sticker man med insulinpennan genom silikonmembranet. Barnet får bedövning med EMLA-salva innan Insuflonet sätts på plats.

Insulinpump
Stickrädsla kan vara ett skäl att använda insulinpump >>  Man behöver sätta en ny nål varannan till var tredje dag vid pumpanvändning och sköter sedan all insulintillförsel via pumpen.


Skrivet av: Lena Hanberger, sjuksköt, Barnklin, US Linköping
Granskat senast av: Rosita Ilvered, barnsjuksköt, Barnklin, Ryhov, Jönköping, Sirkka Lehto, barnsjuksköt, Lili-Ann Brajovic, barnsköt, Ulrika Samuelsson, kurator, Barnklin, US Linköping


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0