Text om konferensen i Dubai

Unga ledare inom diabetes samlades i Dubai

dubai2011.jpgNu är vi hemma efter 10 dagar på IDF´s (Internationella Diabetes Federationen) världskongress, som för oss började med en ledarutbildning för unga aktiva inom diabetes. På ledarutbildningen deltog 78 deltagare från hela världen och att lyssna på allas erfarenheter var otroligt inspirerande och fascinerande. En reflektion vi tar med oss hem är att möjligheten till diabeteshjälpmedel är väldigt olika beroende på vart man kommer ifrån. Vi mötte människor som fick betala stora summor för blodsockerstickor och insulin och som mätte sitt blodsocker varannan vecka för att spara pengar. Här förstod vi verkligen värdet av Livets Gång som Ung Diabetes arrangerade i september 2011 där vi samlade in pengar till Life for a child. Life for a child är ett projekt inom IDF som strävar efter att alla med diabetes under 18 ska få tillgång till insulin och diabeteshjälpmedel. Just nu hjälper dem 7000 barn världen runt med att få insulin. Att insulin och blodsockerstickor tillhandahålls för personer med diabetes borde vara en självklarhet tycker vi, oavsett vart du bor.

Under ledarutbildning fick vi lyssna på många fantastiska entreprenörer som verkligen håller sig till vårt motto, "Its up to you dont limit your self". Vi träffade bland annat John Sjölund som tröttnade på att glömma om han tagit sitt insulin eller inte. Så han samlade ihop ett arbetsteam och uppfann Insupen, helt enkelt en klocka på insulinpennan så att du lätt kan kontrollera om du tog insulinet eller inte. En annan inspiratör och entreprenör var Phil Southerland som skapade cykellaget "Team type 1" som är ett lag där alla har diabetes typ 1. Dem cyklade tvärs över USA för att inspirera andra att ta hand om sin diabetes och också bevisa att man kan, det behövs bara planering. Dem fick många klappar på axeln för deras välgörenhetsprojekt som ingen riktigt trodde skulle klara av att genomföra loppet, men Team type 1 var där för att vinna precis som alla andra!

Vi tog också tillvara på chansen att gå runt och titta bland utställare på kongressen. Det var bland annat jätteintressant att träffa Maldivernas diabetesförbund som arrangerat den stora blåa cirkeln runt en ö på världsdiabetesdagen. Ett annat inspirerande tält var "Insulin for life", ett projekt som samlar in insulin som sedan ges till människor som annars inte skulle ha varken råd eller möjlighet att få insulin. Denna organisation lika som Life for a child räddar dagligen människor som annars skulle dött på grund av brist på insulin.

För att lyfta fram åsikter och tankar från unga med diabetes runt om i världen etablerades det under veckan en ungdomsstyrelse till IDF. Denna styrelse består av ordföranden Alex Silverstein från London, vice ordförande Keegan Hall från Sydafrika och vice ordförande Sana Ajmal från Pakistan. Ordföranden kommer att sitta med på IDFs styrelsemöten och göra allt han kan för att unga med diabetes ska få en stark röst. Visionen för denna styrelse är att; Förbättra livskvaliteten för unga människor som påverkas av diabetes. Alla tre är extremt engagerade i dessa frågor och vi är helt övertygade om att dem kommer att göra ett riktigt bra jobb.

Sammanfattningsvis var det en mycket inspirerande vecka och vi fick upp ögonen hur diabetessituationen ser ut i de olika länderna och vi är många erfarenheter rikare. Det är lätt att glömma bort hur privilegierade vi är som bor i ett land där vi får hjälpmedel gratis, där det inte finns lagar som säger att vi inte får gå i skolan eller jobba på grund av att vi har diabetes och där vi slipper se vår granne dö för att hennes familj inte hade tillräckligt med pengar för att köpa insulin. Det är lätt att ta allt detta för givet men veckan som vi spenderade i Dubai kommer garanterat innebära att vi aldrig kommer att göra det.

För att ge våra medlemmar möjligheten att bli så inspirerade som vi blivit så kommer vi att ha ett internationellt tema på hemsidan i januari. Så gå in på www.ungdiabetes.se och bli inspirerad, chockad och imponerad av vad vanliga människor kan åstadkomma.

Hälsningar

Jenny Pettersson, Ordförande Ung Diabetes råd och Linda Barknertz, Vice Ordförande Ung Diabetes råd

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0