Min hjärtefråga uppmärksammas, gud så viktigt!

I Lund får barnen en resursperson

Av Sara Håkansson
www.sydsvenskan.se
Publicerad 15 mars 2010 6.30 | Uppdaterad 15 mars 2010 6.35Gilla 

I Lund får treåriga Nike Nyman hjälp av en resursperson på dagis. Ett par mil bort får Ella Karmborg det inte. Båda har diabetes typ 1.

– Alla barn borde ha samma rätt, oavsett vilken adress de råkar ha, säger Nikes mamma Malin Nyman. Höörs kommun anser att det är friskolan Edens ansvar att ordna den personal som krävs för att stödja Ella Karmborg. Därför avslog barn- och utbildningsnämnden skolans ansökan om en resursperson. – Om skolan tar emot en elev måste den också ta ansvar för elevens behov och fixa det här. Kommunen går bara in när det handlar om extraordinära stöd­åtgärder. Friskolorna har fått mer pengar i år och Edens förskolepeng räcker till mer än en pedagog i barngruppen. Om Ella går i en kommunal skola kommer den skolan att se till att hon får det stöd som krävs, säger barn- och utbildningschefen Martin O Persson. Men rektorn Kent Karlsson säger att Edens skola redan bekostar assistenter för andra elever och inte har möjlighet att ordna ytterligare en resursperson: – Vi är en så liten enhet och går för tillfället back i budgeten. Därför ansökte vi om ett tilläggsbelopp och har nu överklagat kommunens beslut. Och i brist på nationella riktlinjer hamnar Ellas familj mitt emellan stolarna, utan resursperson från vare sig skola eller kommun. Ann-Marie Karmborg är kritisk. – Jag tycker inte att kommunen satte sig in i Ellas situation när de fattade beslutet. Och hur man än pratar om det så är väl ändå kommunen ytterst ansvarig för alla barns skolgång? De kan inte bara skjuta ifrån sig ansvaret.

 

8 000 barn drabbade av diabetes typ 1

En kronisk sjukdom där kroppens insulinproducerande celler i bukspottskörteln har förstörts. För att överleva krävs att insulin tillförs på konstlad väg, med hjälp av sprutor eller insulinpump.
Sjukdomen debuterar ofta i 11–13-årsåldern, men under senare år har den stora ökningen märkts bland yngre barn. Cirka 8 000 barn och ungdomar har typ 1-diabetes i Sverige och sjukdomen är särskilt vanlig här och i Finland. Utöver diabetes riskerar patienterna att få följdsjukdomar, exempelvis skador på ögon och njurar. Vad som orsakar typ 1-diabetes är fortfarande oklart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0