Lagom

Lagom, ja det är ett ord som jag tycker mer och mer borde stämma in i samanhang när man pratar om diabetes typ 1.

Det är ju väldigt lätt att man blir "extrem" (i alla fall jag) när det gäller diabetesen och man vill hålla stenhårt på blodsockret. Då försöker jag hålla en strikt kost, motionera mycket och kontrollera blodsockret så man inte tillåter det gå för högt. Men vet ni vad jag har märkt? När jag kommer in i mina extrem tankar och vill hålla stenkoll på allt så går det ofta fel ändå, för mitt blodsocker höjs ju utav STRESS!!! Ja för min del blir det en inre stress av att hålla den här stenkollen, gå ut på intensiva promenader, äta strikt och verkligen inte i huvudet tillåta mig gå upp eller ner i blodsockret. Då höjs det ändå!

För min del jobbar jag in ordet "lagom" i huvudet och att jag skall gå ut och gå för att det faktiskt är roligt och skönt att röra på sig inte bara för att blodsockret skall gå ner, äta för att det är gott inte äta för att jag måste, ta blodsocker för att lätt kunna avgöra nästa steg i dagens diabetes steg.

Det blir ju liksom mer naturligt för mig så, men jag måste påminna mig ofta om att inte göra allt för extremt för jag vill ju så gärna, men det gäller att hitta lagom och hålla mig till den nivån, då tror jag att jag mår som allra bäst.

Linda

Kommentarer
Postat av: Nora

Håller helt med Linda! När man inte tänker på det för mycket så blir det bättre :)

2010-12-29 @ 23:23:44
URL: http://noragyll.blogg.se/
Postat av: Anna S

Ja, känner igen. Bra skrivet!

Jag vill ofta ha stenkoll och tar extra insulin för att hålla blodsockret nere. Och ja, stress höjer verkligen blodsockret. Svårt att släppa på tyglarna ibland och hålla det just lagom.



Anna S

2011-01-02 @ 13:59:20
Postat av: Emma

Är precis som du. Kan nästan bli för bra ibland för att man tänker alldeles för mkt på det. Just det här med motion kan bli en stress för mig för att jag tänker att gör jag inte det blir inte bs bra och då har jag inte gjort vad jag kunnat. Men nu försöker jag tänka att det är inte bara för bs utan för att hela jag ska må bra av motion. Man blir ju gladare o piggare av det! och kanske mer positivt inställd =)

2011-01-03 @ 13:37:50
URL: http://emmazorro.blogg.se/
Postat av: Josefina Olsson

Lagom är bäst!

Själv pluggar jag och vid tentaperioder stressar jag upp mig vilket leder till högre blodsocker, samtidigt som jag stressar över att jag vill ha bra blodsocker med hjälp av kost, träning osv som också leder till högre bs. Gäller att hitta sin balans, men det avsevärd skillnad på när man är stressad och inte. Jag har nu gått över till pump vilket passa bra för stunden. Använder du pump eller pennor? Hur lång tid tog det att träna upp Shiva till en sos-hund?

MVH

Josefina

2011-01-05 @ 23:38:38
Postat av: Stina

Hej!

Jag har en son på 4½ år som fick diabetes för 1½ vecka sen. Jag har surfat runt en hel del och hamnade ikväll på din blogg. Det är verkligen bra att få läsa hur vardagen för en vuxen diabetiker funkar. Jag tänker att det nog var "tur" att min son fick diabetes så pass ung så han sedan inte kommer att komma ihåg hur det var innan han hade diabetes. Nu kanske han kommer att växa in i sjukdomen och den kommer att vara naturlig för honom.

Vi funderar på att skaffa pump åt honom, läkaren har tipsat om det för det brukar underlätta i hans ålder och att nästan alla i den åldern på vårt sjukhus har en sån och de är jättenöjda. Men nu läser jag att du tappat förtroendet för din pump efter vad som hände i slutet av december. Det lät riktigt otäckt!

Mvh/Stina

2011-01-26 @ 21:21:59
URL: http://stinur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0