5/8-10

Hej!

Idag har det varit en trött dag, jag har verkligen ansträngt mig för att hålla ögonen öppna. Kanske är det för att jag är så van vid att jobba och vara igång nu så det blir helt knas om man har en slappis dag?

På morgonen var jag i alla fall med moderaterna på kampanj på Åsa torg, riktigt trevligt. Jag älskar dessa politiska uppdrag och hoppas att jag en vacker dag själv kan vara den påverkande människan och arbeta som politker på heltid.

Sen har vi hunnit med en massa städning, fick upp en gaderobstång och jaa..helt enkelt lite hemma fix.

Nu skall jag och Rickard äta våfflor. Ha det så bra mina vänner <3

Kram

Kommentarer
Postat av: hannah

hej, läste just intervjuen med dig i aftonbladet. den berörde mig väldigt mycket då min bästa vän har diabetes. hon har haft den sen hon var runt 10. hon har en insulinpump som gör hennes dagar mycket enklare och hon klarar av diabetesen väldigt bra men hon här även fått bisjukdomar av diabetetesen som gör den ännu dödligare än vad den borde. hon har fått chansen att få stå i kö till en ny bukspottskörtel som verkligen skulle göra hennes liv bättre. hon mår dåligt varje dag över sina sjukdomar och det gör mig lika ledsen varje dag att se henne lida. det är jobbigt för alla i hennes närhet eftersom vi har ett stort ansvar för henne om hon skulle få lågt blodsocker. när jag läste din intervju blev jag tårögd för jag tänkte på hur svårt det verkligen är. mitt projektarbete var om henne för jag ville lära mig mer om hennes situation och jag lärde mig massor. en person med typ-1 diabetes måste vara stark, jag beundrar dig. kram

2010-08-08 @ 13:28:42
URL: http://hannahfogman.blogg.se/
Postat av: e

hej, hur länge har du haft diabetes ?:)

2010-08-08 @ 13:36:10
URL: http://eelinottosson.blogg.se/
Postat av: Camilla

Hej Linda.



Jag läste intervjuen om dig i aftonbladet. Själv har jag en 10-årig dotter som fick diabetes för ca 4 år sedan. Hon lider väldigt mycket av sin diabetes och har haft många tuffa perioder. Hon har nyligen börjat med pump och det blev bara positivt. Hon tycker att det känns bättre. Det är som du säger en kamp varje dag med denna sjukdom. Jag tycker att din artikel berör väldigt mycket och du verkar vara en tuff tjej i alla fall. Jag skall visa min dotter din blogg så hon ser att det finns fler som har det som hon. Tack för en fin intervju. mvh Camilla

2010-08-08 @ 13:58:08
Postat av: Susanne Ekström

Hej Linda.



Tycker att artikeln om dig i aftonbladet var väldigt intressant. Jag har två döttrar som har diabetes,dom är 17&19 år. Hanna som är 19 är en stor ovän med sin sjukdom,skyller allt dåligt på sjukdomen, istället för att ta tag i den och bli vän med den. Hittade henne i onsdags i sin säng med lågt blodsocker. Hon kunde inte röra sig men kunde fortfarande tugga,så jag fick i henne druvsocker och fick liv i henne igen. För mina två töser är det ett kämpande varje dag, men man löser det inte genom att inte acceptera sin sjukdom, utan man måste försöka att göra det bästa utav det. Som mamma är man ju bara tjatig och jag kan förstå att dom tycker det, men som förälder är man ju så rädd för alla följdsjukdommar som kan komma om man inte sköter sig, det är ju därför man är tjatig. För Hanna o Emelie skulle det varit bra om dom kunde träffa andra diabetiker i sin egen ålder. Jag tror att det skulle vara bra att prata med nån annan som är i samma situation. Vet du hur man kan gå tillväga för att få till ett sånt möte?

MVH Susanne

2010-08-08 @ 14:39:09
Postat av: Matsmurfen

Hej Linda!



När jag läser dina inlägg så låter du bitter och trött på - som du skriver - "det förbannade blodsockret". Det åker ju roller coaster hela tiden och i vissa inlägg skriver du om värden på mellan 20 och 30... för att i nästa stund skriva om låga värden på 2-3.



Du skriver att dextrosol är din bästa vän sedan 1995 (tror jag det var) så du är uppenbarligen medveten om att "socker" höjer blodsockervärdet. Och det är där den springande punkten börjar - vad är det som höjer blodsockret (förutom dextrosol)?



Höjer protein blodsockret? Knappast märkbart.

Höjer fett blodsockret? Knappast märkbart.

Höjer kolhydrater blodsockret? JAPP!



Kolhydrater, eller sockerkedjor som är en mer korrekt benämning, höjer alla odiskutabelt blodsockret. På kaféer brukar det finnas "sockerfritt" eller "diabetes-anpassat" - men det kan ju ändå innehålla massor av sockerkedjor i form av andra kolhydrater än det "tillsatta sockret" som är borttaget.



Du skrev på något ställe i din blog att du önskade att det fanns något sätt som fick ditt blodsocker att inte åka bergodalbana hela tiden, du "hade ju prövat allt". Men som sagt, vad är det som orsakar bergodalbanan, då? Jo, anledningen till att du kräver mer eller mindre insulin är just det som insulinet är till för - att lagra undan blodsocker som energi och överskottet lagras in som fett.



Tillför man inget som höjer blodsockret så behövs det heller inget, eller bara lite, insulin.



LCHF-kost (Low Carb High Fat) eller lågkolhydratkost är det bästa för en diabetiker. Många är de som helt har kunnat sluta med insulin eller dra ner rejält på dosen, när de äter lågkolhydratkost.



Märk väl att "High Fat" inte betyder att man ska hälla i sig fett!



Ett vanligt "motargument" är att "hjärnan behöver kolhydrater", vilket är mycket riktigt - men för den skull behöver de inte komma in genom munnen! Kroppen kan mycket väl tillverka de sockerkedjor den behöver på egen hand!



Rekommenderad läsning:



(nu hoppas jag på att det fungerar med hmtl-koden så länkarna fungerar, annars ser det nog rätt konstigt ut...)



<a href"http://www.kostdoktorn.se/diabetes

">http://www.kostdoktorn.se/diabetes</a>

<a href"http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf

">http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf</a>



Kostrådgivaren Sarah som har diabetes typ 1 rekommenderar LCHF till ALLA:

<a href="http://sarahnarancic.blogspot.com/

">http://sarahnarancic.blogspot.com/</a>



Per-Lars Lundström blev "botad", eller "diabetiker typ 0" av lågkolhydratkosten:

<a href="http://pellemaggan.blogspot.com/2009/10/lat-fettet-fa-upprattelse_11.html">http://pellemaggan.blogspot.com/2009/10/lat-fettet-fa-upprattelse_11.html</a>



<a href="http://kolhydrater.ifokus.se">Kolhydrater.ifokus.se</a> är en sajt för dig som äter eller funderar över LCHF / lågkolhydratkost.



Det finns också en ifokus-sajt direkt riktad till diabetiker:

<a href"http://diabetes.ifokus.se">diabetes.ifokus.se</a>



Det senaste inom lågkolhydratkost:

<a href="http://www.lowcarbkost.com">www.lowcarbkost.com</a>



Är man riktigt sugen på de vetenskapliga bevisen bakom lågkolhydratkost så får man allt man behöver veta här!

<a href="http://www.kostdoktorn.se/vetenskap">http://www.kostdoktorn.se/vetenskap</a>



Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratkost till diabetiker i januari 2008... men det är det få som pratar om. Särskilt inte de flesta dietister som fortfarande påstår att diabetiker ska inta 60-70% energiprocent från kolhydrater... vilket de inte tål!



Hoppas nu att både du och dina läsare tar sig en titt på länkarna ovan - det kan förändra hela livet!



// Vänligen, Matsmurfen

2010-08-08 @ 15:58:12
URL: http://matsmurfen.blogspot.com
Postat av: Matsmurfen

Shit, det fungerade inte med länkarna, du kanske kan redigera bort det som inte behövs så det blir mer lättläst, så får man klippa och klistra in dem själv i webläsaren...

2010-08-08 @ 15:59:54
URL: http://matsmurfen.blogspot.com
Postat av: Katarina

Hej Linda,

Även jag har läst intervjun i Aftonbladet och sög i mig dina åsikter.



Jag har en son på 17 år som debuterade januari -07 och känner så väl igen honom i det du skriver.



Om jag kunde skulle jag utan tvekan byta med honom och ta jobbet med att hela tiden tänka på att parera blodsockret med "rätt mängd" insulin.



Detta med LCHF kan säkert fungera med knappast på en 17-årig kille som tränar handboll 6 ggr/vecka. Då behövs det en hel del kolhydrater för att fixa det.



Kämpa på - vi får hoppas att forskningen lyckas göra livet lättare för er alla som drabbats.



Mvh Katarina

2010-08-08 @ 16:20:57
Postat av: Katarina

Hej,



Även jag har läst intervjun i Aftonbladet och hittade din bolgg den vägen.



Jag har en son, Markus, på 17 år som debuterade när han var 13 år, januari 2007.



Det är intressant att läsa hur du upplever det att leva med diabetes.



Läste att du funderar på att skaffa pump och kan varmt rekommendera det. Markus upplevde att det blev mycket lättare när han kunde ta insulin utan att behöva sticka sig varje gång.



Lycka till och hoppas att forskningen kan leda till att diabetiker kan få ett lättare liv framöver.



Mvh Katarina

2010-08-08 @ 16:54:42
Postat av: Matsmurfen

Katarina - du har fel! Varför kan det "knappast" fungera på en 17-åring? Det finns elitsportare som är nära noll kolhydrater och ändå tar guldmedaljer.



Visa följande länkar för din son! Låt honom studera dem och se vad han själv säger.



Se denna video - intervju med Mikael Jansson som äter nästan inga kolhydrater alls:

http://www.kostdoktorn.se/traning-pa-strikt-lchf



Kommer du ihåg Björn Ferry som tog OS-guldmedalj i skidskytte?

http://www.tara.se/artiklar/Mat/testa-ferry-dieten/



Kostdoktorns intervju med Björn Ferry:

http://www.kostdoktorn.se/att-ta-os-guld-pa-lagkolhydratkost



http://blogg.sydsvenskan.se/broloppet/2010/06/09/lchf-kuta-utan-kolhydrater/



http://www.kostdoktorn.se/langcykling-pa-kott-och-fett



Jonas Colting - tävlar i Triathlon, Ultra Man World Champion!

http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen

(kopia av artikel i tidningen Runners World (#2 2009, sid 88-89)



2010-08-08 @ 17:12:35
URL: http://matsmurfen.blogspot.com
Postat av: Fia

Hej Linda! Såg också din berättelse i tidningen idag:)Men brukar ju kika in på din blogg titt som tätt :)

Till matsmurfen, varför bråka om att LCHF ska passa alla? Jag har själv spelat handboll i många år förut och man behöver verkligen kolhydrater då!

Sen så skulle jag personligen aldrig kunna äta efter LCHF då jag inte tål så mycket "fet och stekt" mat. Min mage säger ifrån på en gång.

Så låt alla välja hur de äter..

Tack för mig!

2010-08-08 @ 18:47:35
URL: http://diabetesfia.bloggagratis.se/
Postat av: Diabetessköterskan som vet!

som typ 1-diabetiker måste man äta kolhydrater.. men det är jätte bra att äta dieter som GI metoden och LCHF om man är typ 2 diabetiker för det sänker blodsockret så pass mycket att man i vissa fall slipper ta sin medicin. så alla med typ 1 ska äta enligt det svenska kostrådet. men minska gärna på pasta, potatis m.m om du vill sänka ditt blodsocker MEN ta inte bort det helt! annars hade du matsmurfen en jätte bra poäng..

2010-08-08 @ 18:48:51
Postat av: Björn Sandell

Hej Linda!

Jag läste artikeln idag, jag har haft diabetes i toi år och kan fortfarande tycka det är lite svårt att "få allt att funka". Sedan 1.5 år har jag pump och det funkar alldeles utmärkt, värdena, framförallt hba1c har blivit mycket mycket bättre. Kul att läsa din blogg! Ha det fint och lycka till!

2010-08-08 @ 19:50:48
Postat av: Matsmurfen

Fia! jag "bråkar" inte om att LCHF passar alla. Du säger att alla ska få äta som dom vill, och det tycker jag också. Men är man inte medveten om alternativen så blir det ju rätt svårt att välja!



Diabetessköterskan! Det heter LOW CARB - inte NO CARB! Självklart äter man kolhydrater, men de behöver nödvändigtvis inte komma från pasta, potatis, ris, bröd (spannmålsprodukter). Det räcker utmärkt med de som automatiskt kommer från mjölkprodukter och ovanjordsgrönsaker. Det blir en bra andel på en dag i alla fall.



Du får gärna lämna någon referens till att diabetiker typ 1 "SKA" äta enligt de officiella svenska kostråden (Livsmedelsverket). Med LCHF kommer de givetvis med stor sannolikhet behöva sitt insulin framgent också, men rejält dra ner på doserna och uppleva hälsoförbättringar.



Intressant att du är diabetessköterska och har erfarenhet av LCHF som behandlingsmetod [för åtminstone typ 2:or]...



http://www.kostdoktorn.se/svenska-diabetesforbundet-nu-positiva-till-lagkolhydratkost



Läs t.ex om Ron Raab, tidigare vice ordförande för Internationella diabetesfederationen och nu ordförande för organisationen ”Insulin for Life”. Raab är själv typ 1 diabetiker sedan sex års ålder. Han berättar att han sedan tio år tillbaka minskat kolhydratmängden i sin kost med ungefär 2/3, till runt 80 gram om dagen.



Han har kunnat sänka sina insulindoser till hälften, med ett mycket stabilare blodsocker som följd. Hans långtidssocker, HbA1c, har blivit ”kraftigt förbättrat”. Hela konceptet upplever han har lett till en ”enorm förbättring” av hans liv.



Läs på Svenska Diabetesförbundets hemsida:

http://www.diabetes.se/Templates/Extension____4891.aspx



2010-08-08 @ 19:53:48
URL: http://matsmurfen.blogspot.com
Postat av: Marcus

Hej! Jag hittade också din blogg via artikeln i aftonbladet. Jag har haft diabetes i 11 år nu och fram till för ungefär ett år sedan så hade jag väldigt jobbigt med ständigt svängande blodsocker. Förra hösten började jag med pump, eller 'testade' som jag ville kalla det då eftersom jag var mycket skeptisk till att använda pump, och det förändrade verkligen mitt liv till det bättre! Det negativa med en pump är ju att man alltid ska ha med den och att den tar lite plats, men å andra sidan höjer den livskvaliteten oerhört mycket. Idag har jag mycket jämnare blodsocker och kan mycket lättare justera min insulinnivå då det behövs. T e x behöver jag inte planera timmar på förhand om jag ska motionera vilket jag alltid var tvungen att göra tidigare (och oftast ledde det också till att jag hade jättehögt blodsocker efteråt).

Den pump jag använder (medtronic)kan också kopplas till en sensor som mäter blodsockret hela tiden, vilket var en fantastisk hjälp i början då man var ovan med pumpen. Väldigt lätt att analysera blodsocker vs insulinmängd då man får ut all data ur pumpen.

Så jag kan varmt rekommendera dig att skaffa pump!

2010-08-08 @ 19:57:32
Postat av: Matsmurfen

Är det någon som har läst länkarna ovan? Är det någon som har några synpunkter eller frågor?

2010-08-12 @ 21:50:49
URL: http://matsmurfen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0