Toves brev till tv 4

Jag har valt att publicera alla som skriver önskebrev till tv4 om en diabetes gala här på bloggen, givetvis för att ni skall få lite inspiration och att breven skall synas, här på bloggen är ju ett perfekt ställe!


Fortsätt peppa tv4 till en diabetesgala, den behövs!



Toves brev till tv4 såg ut såhär:

Hej jag heter Tove Sundberg!
 
För 1 1/2 år sedan drabbades min då 6-åriga dotter av diabetes typ 1 vilket var en traumatisk upplevelse. Detta är något som över 800 barn, föräldrar och syskon får uppleva varje år bara i Sverige.
 
Diabetes typ1 är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem angriper sina egna celler och utplånar dem. I detta fall betacellerna i bukspottkörteln som producerar insulin. Det finns inget botemedel, diabetes typ-1 växer inte bort, diabetes typ-1 är en livslång sjukdom och kamp för att förhindra komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar, njurskador, blindhet, nervskador, ledskador m.m. och en ständig kamp för att hålla sig vid liv.
 
Det måste ske drastiska förändringar i samhället och det är dags att människor får lite mer förståelse för denna sjukdom. Det märks tydligt att barn- och ungdomsdiabetes är en bortglömd sjukdom, en dödlig sjukdom om den inte hanteras eller sköts på rätt sätt och ett funktionshinder som inte syns utåt. Behandlingen av diabetes typ 1 är den tuffaste och mest krävande av alla kroniska sjukdomar.
 
Vi som lever med denna sjukdom blir mycket besvikna över att diabetes typ 1 inte alls uppmärksammas i media. Vi tänker då på alla insamlingar och galor för diverse sjukdomar. Men diabetes då? Det finns mer än 246 miljoner människor i världen som har diabetes och antalet som insjuknar ökar kraftigt. Om 20 år beräknas det finnas 380 miljoner människor med diabetes. I Sverige drabbas över 800 barn varje år och det är dags att man börjar tänka på alla dessa stackars barn och ungdomar. Vi vill att sjukdomen uppmärksammas och framförallt att mer pengar skänks till forskning för att hitta ett botemedel mot denna hemska sjukdom som idag anses vara ett lika stort hot mot folkhälsan runt om i världen som malaria, tuberkulos och AIDS.
 
Man har inom forskningen gjort stora framsteg i Sverige MEN det finns fortfarande inget botemedel. Forskning kostar enorma summor pengar och det är genom insamlingar av pengar som vi kan göra något åt detta.
 
Något måste göras för att stoppa denna snabba utveckling av sjukdomen för det kommer inte finnas tillräckliga resursen i samhället ekonomiskt och i behandlingssyfte för att klarar av detta.
 
Vi ber er att ta detta på allvar och inte skylla på att detta utgör en liten grupp människor i samhället. Vi ber er att göra något innan den utgör en stor grupp människor i samhället det vill säga en stor grupp mycket små barn med en dödlig sjukdom. Hjälp oss att anordna en insamlingsgala för forskningen kring diabetes, för de 350 000 människor i Sverige som lever med sjukdomen, för de 285 miljoner människor i världen.
 
Hjälp oss hjälpa!

Kommentarer
Postat av: Camilla

va bra skrivit! Bra att så många skriver till tv4 om just detta nu!



Kram

2009-12-11 @ 13:11:18
URL: http://camilladiabetes.blogg.se/
Postat av: Joakim

jag har skrivit jag med!!!

2009-12-11 @ 13:53:31
URL: http://diabetesmannen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0